Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
0

Το κυριακάτικο πρωινό δεν μοιάζει με κανένα άλλο και διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου. Το Σάββατο είναι διαφορετικό, είναι η μέρα που ψάχνεις ακόμα χρόνο γι' αυτά που έπρεπε να κάνεις μεσοβδόμαδα, αλλά δεν πρόλαβες.

Όμως η Κυριακή έχει τους δικούς της ρυθμούς: ξύπνημα χαλαρό, διάβασμα εφημερίδων και τσιμπολόγημα, απολαμβάνοντας οικείες γεύσεις. Να ξυπνήσεις πρωί για να προλάβεις το breakfast, ούτε λόγος.

Ευτυχώς, όμως, οι Βρετανοί, αρκετά νωρίς, τον 19ο αιώνα, φρόντισαν να εφεύρουν το brunch γι' αυτούς που δεν προλαβαίνουν το breakfast, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το lunch.


Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για ένα πιο καθυστερημένο πρωινό.

Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής έχει δουλέψει σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας και τα τελευταία 4 χρόνια μαγειρεύει με κέφι και φαντασία στην κουζίνα του Warehouse (Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια).

Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για μακρόσυρτο τσιμπολόγημα.

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ζητήσαμε από τον Βασίλη να μας προτείνει εύκολες συνταγές για brunch που θα ετοιμάσουμε με κέφι στο σπίτι μας για να τιμήσουμε τη μέρα που ο χρόνος τρέχει μόνο για μας. Ο σεφ πιστεύει ότι οι κανόνες του καλού brunch είναι δύο: «Ξεκινάμε με αλμυρό πιάτο, κλείνουμε με γλυκό που συνδυάζουμε με φρούτα και χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε αυγό».


Η εμμονή με το αυγό δεν είναι τυχαία. «Είναι πλήρες γεύμα και όταν συνδυάζεται με κρέας ή ψάρι και κάποιο είδος ψωμιού δίνει έναν διατροφικό συνδυασμό που μας κρατά χορτάτους για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα» λέει Βασίλης.

Όσον αφορά τη μαγειρική προσέγγιση του αυγού, τα πράγματα είναι επίσης απλά. «Δεν χρειάζεται πολύ μαγείρεμα γιατί χάνει τη νοστιμιά του» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Όταν έχουμε λιπαρά υλικά, όπως καπνιστό ψάρι, αλλαντικά, δυνατά, έντονα τυριά ή σάλτσες με μαγιονέζα, προτιμούμε το αυγό που τα συνοδεύει να είναι μαγειρεμένο όσο το δυνατόν λιγότερο για να "ενώνει" τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου και να δίνει έντονο χρώμα και γεύση. Επίσης, ιδανικός σύντροφος για τα αυγά είναι το φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί που, όταν ψηθεί, χάρη στο προζύμι δίνει καλό άρωμα και γεύση».


Ο Βασίλης μπήκε στην κουζίνα του Warehouse και ετοίμασε για τους αναγνώστες του LiFO.gr συνταγές για ένα πλούσιο brunch με οικείες γεύσεις.

Καπνιστός σολομός με ταρτάρ και βραστά αυγά

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά βραστά

4 φύλλα καπνιστού σολομού

2 φέτες ψωμί με αλεύρι Ζέας φρυγανισμένο

5 κ.σ. μαγιονέζα

2 ψιλοκομμένα ραπανάκια

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη

2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

Χυμός από δύο λάιμ

1 κ.σ. σόγια με λιγότερο αλάτι

1½ σφηνάκι ελαιόλαδο

½ σακουλάκι ανάμεικτη σαλάτα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ταρτάρ προσθέτουμε σε μπολ τη μαγιονέζα, τα ραπανάκια, το σχοινόπρασο, την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί, τον χυμό από 1 λάιμ, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Περνάμε από τον τρίφτη τα βραστά αυγά. Ραντίζουμε το ψωμί με το μισό σφηνάκι ελαιόλαδο και το φρυγανίζουμε στον φούρνο. Τοποθετούμε το ψωμί σε πιάτο, απλώνουμε το ταρτάρ, από πάνω τον σολομό, μετά το αυγό και στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε μπολ ρίχνουμε τη σόγια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χυμό λάιμ, χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα, προσθέτουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε το πιάτο.

Αυγά μάτια με πεκορίνο Αμφιλοχίας και σάλτσα ντομάτα με πανσέτα σε φρυγανισμένο ψωμί

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 φέτα προζυμένιο ψωμί ή 2 φέτες τοστ

4 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη

100 γρ. πανσέτα

1 κ.γ. πελτές ντομάτας

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 σκελίδα σκόρδο

Κλωνάρια θυμαριού

Αλάτι πιπέρι

1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε την πανσέτα σε μικρά ζάρια. Προθερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε την πανσέτα, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το λίπος της πανσέτας με τον πελτέ. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτή και στεγνή η σάλτσα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και πάπρικα. Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου το ψωμί και το φρυγανίζουμε. Τοποθετούμε το ζεστό ψωμί σε πιάτο, ρίχνουμε το τυρί και προσθέτουμε τη σάλτσα.
Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σπάμε τα αυγά μάτια, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε τα αυγά πάνω από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και σερβίρουμε.

Τσουρέκι με γκανάς λευκής σοκολάτας και κόκκινα φρούτα εποχής

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 φέτες τσουρέκι

2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης

200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας

100 γρ. κρέμα γάλακτος

3 φράουλες

4 βατόμουρα

Εκτέλεση

Για την γκανάς λευκής σοκολάτας ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε σε μπολ με τη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό, ανακατεύουμε και ομογενοποιούμε. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει.


Τοποθετούμε το τσουρέκι σε πιατέλα και από πάνω προσθέτουμε με ένα κουτάλι την γκανάς, γαρνίρουμε με τα φρούτα και το φιστίκι και σερβίρουμε.

Κρύο ρόφημα σοκολάτας με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

250 γρ. γάλα φρέσκο

100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

1 κούπα δημητριακά

1 κούπα Quaker

1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες

1 μήλο κομμένο σε φέτες

6 φράουλες κομμένες

Blueberry, raspberry

2 κ.σ. καρύδια σπασμένα

2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε σε κούπα, προσθέτουμε παγάκια και σερβίρουμε.


Σε μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε λίγο κρύο ρόφημα σοκολάτας, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε με την κρύα σοκολάτα.

Scrambled eggs με σχοινόπρασο και γίδινο τυρί

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

4 κ.σ. γίδινο τυρί τριμμένο

1 φέτα ψωμί φρυγανισμένη

Αλάτι, πιπέρι

½ σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σπάμε τα αυγά σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν το αυγό αρχίσει να δημιουργεί κομμάτια, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, το τυρί, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Ομελέτα με μαρμέλαδα μπέικον και Μετσοβόνε

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι λευκό βαλσαμικό ξίδι

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζάνι νερό

1 σφηνάκι Whiskey Bourbon

3-4 κλωνάρια θυμάρι

1 κ.γ. μπούκοβο

5 κ.σ. Μετσοβόνε τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη μαρμελάδα μπέικον, σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί προσθέτουμε το μπέικον, σβήνουμε με το ουίσκι και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το βαλσαμικό, το μπούκοβο και το θυμάρι, αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά και αποσύρουμε.


Ανακατεύουμε σε μπολ τα αυγά με τη σόδα, το γάλα και αλατοπίπερο. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τη μαρμελάδα και τα αυγά και μόλις πιάσουν στα τοιχώματα ρίχνουμε το Μετσοβόνε, σκεπάζουμε με καπάκι και κλείνουμε τη φωτιά. Με σπάτουλα διπλώνουμε την ομελέτα σε σχήμα πούρου και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.4.2018

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ