Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
0

Το κυριακάτικο πρωινό δεν μοιάζει με κανένα άλλο και διατηρεί αναλλοίωτη τη γοητεία του στο πέρασμα του χρόνου. Το Σάββατο είναι διαφορετικό, είναι η μέρα που ψάχνεις ακόμα χρόνο γι' αυτά που έπρεπε να κάνεις μεσοβδόμαδα, αλλά δεν πρόλαβες.

Όμως η Κυριακή έχει τους δικούς της ρυθμούς: ξύπνημα χαλαρό, διάβασμα εφημερίδων και τσιμπολόγημα, απολαμβάνοντας οικείες γεύσεις. Να ξυπνήσεις πρωί για να προλάβεις το breakfast, ούτε λόγος.

Ευτυχώς, όμως, οι Βρετανοί, αρκετά νωρίς, τον 19ο αιώνα, φρόντισαν να εφεύρουν το brunch γι' αυτούς που δεν προλαβαίνουν το breakfast, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το lunch.


Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για ένα πιο καθυστερημένο πρωινό.

Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής έχει δουλέψει σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας και τα τελευταία 4 χρόνια μαγειρεύει με κέφι και φαντασία στην κουζίνα του Warehouse (Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια).

Η σύγχρονη αθηναϊκή ιδέα του brunch ξεκίνησε από τα μεγάλα ξενοδοχεία και επεκτάθηκε σε εστιατόρια και wine bars. Όσο για τους Αθηναίους, δείχνουν να βρήκαν αυτό που έλειπε από τη ζωή τους, μια ευκαιρία για μακρόσυρτο τσιμπολόγημα.

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ζητήσαμε από τον Βασίλη να μας προτείνει εύκολες συνταγές για brunch που θα ετοιμάσουμε με κέφι στο σπίτι μας για να τιμήσουμε τη μέρα που ο χρόνος τρέχει μόνο για μας. Ο σεφ πιστεύει ότι οι κανόνες του καλού brunch είναι δύο: «Ξεκινάμε με αλμυρό πιάτο, κλείνουμε με γλυκό που συνδυάζουμε με φρούτα και χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε αυγό».


Η εμμονή με το αυγό δεν είναι τυχαία. «Είναι πλήρες γεύμα και όταν συνδυάζεται με κρέας ή ψάρι και κάποιο είδος ψωμιού δίνει έναν διατροφικό συνδυασμό που μας κρατά χορτάτους για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα» λέει Βασίλης.

Όσον αφορά τη μαγειρική προσέγγιση του αυγού, τα πράγματα είναι επίσης απλά. «Δεν χρειάζεται πολύ μαγείρεμα γιατί χάνει τη νοστιμιά του» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Όταν έχουμε λιπαρά υλικά, όπως καπνιστό ψάρι, αλλαντικά, δυνατά, έντονα τυριά ή σάλτσες με μαγιονέζα, προτιμούμε το αυγό που τα συνοδεύει να είναι μαγειρεμένο όσο το δυνατόν λιγότερο για να "ενώνει" τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου και να δίνει έντονο χρώμα και γεύση. Επίσης, ιδανικός σύντροφος για τα αυγά είναι το φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί που, όταν ψηθεί, χάρη στο προζύμι δίνει καλό άρωμα και γεύση».


Ο Βασίλης μπήκε στην κουζίνα του Warehouse και ετοίμασε για τους αναγνώστες του LiFO.gr συνταγές για ένα πλούσιο brunch με οικείες γεύσεις.

Καπνιστός σολομός με ταρτάρ και βραστά αυγά

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά βραστά

4 φύλλα καπνιστού σολομού

2 φέτες ψωμί με αλεύρι Ζέας φρυγανισμένο

5 κ.σ. μαγιονέζα

2 ψιλοκομμένα ραπανάκια

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη

2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

Χυμός από δύο λάιμ

1 κ.σ. σόγια με λιγότερο αλάτι

1½ σφηνάκι ελαιόλαδο

½ σακουλάκι ανάμεικτη σαλάτα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα ταρτάρ προσθέτουμε σε μπολ τη μαγιονέζα, τα ραπανάκια, το σχοινόπρασο, την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί, τον χυμό από 1 λάιμ, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Περνάμε από τον τρίφτη τα βραστά αυγά. Ραντίζουμε το ψωμί με το μισό σφηνάκι ελαιόλαδο και το φρυγανίζουμε στον φούρνο. Τοποθετούμε το ψωμί σε πιάτο, απλώνουμε το ταρτάρ, από πάνω τον σολομό, μετά το αυγό και στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε μπολ ρίχνουμε τη σόγια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χυμό λάιμ, χτυπάμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα, προσθέτουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε το πιάτο.

Αυγά μάτια με πεκορίνο Αμφιλοχίας και σάλτσα ντομάτα με πανσέτα σε φρυγανισμένο ψωμί

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 φέτα προζυμένιο ψωμί ή 2 φέτες τοστ

4 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη

100 γρ. πανσέτα

1 κ.γ. πελτές ντομάτας

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 σκελίδα σκόρδο

Κλωνάρια θυμαριού

Αλάτι πιπέρι

1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε την πανσέτα σε μικρά ζάρια. Προθερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε την πανσέτα, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το λίπος της πανσέτας με τον πελτέ. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πηχτή και στεγνή η σάλτσα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και πάπρικα. Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα ελαιολάδου το ψωμί και το φρυγανίζουμε. Τοποθετούμε το ζεστό ψωμί σε πιάτο, ρίχνουμε το τυρί και προσθέτουμε τη σάλτσα.
Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σπάμε τα αυγά μάτια, σκεπάζουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε τα αυγά πάνω από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και σερβίρουμε.

Τσουρέκι με γκανάς λευκής σοκολάτας και κόκκινα φρούτα εποχής

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 φέτες τσουρέκι

2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης

200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας

100 γρ. κρέμα γάλακτος

3 φράουλες

4 βατόμουρα

Εκτέλεση

Για την γκανάς λευκής σοκολάτας ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε σε μπολ με τη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό, ανακατεύουμε και ομογενοποιούμε. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει.


Τοποθετούμε το τσουρέκι σε πιατέλα και από πάνω προσθέτουμε με ένα κουτάλι την γκανάς, γαρνίρουμε με τα φρούτα και το φιστίκι και σερβίρουμε.

Κρύο ρόφημα σοκολάτας με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φρούτα

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

250 γρ. γάλα φρέσκο

100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

1 κούπα δημητριακά

1 κούπα Quaker

1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες

1 μήλο κομμένο σε φέτες

6 φράουλες κομμένες

Blueberry, raspberry

2 κ.σ. καρύδια σπασμένα

2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε σε κούπα, προσθέτουμε παγάκια και σερβίρουμε.


Σε μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε λίγο κρύο ρόφημα σοκολάτας, ανακατεύουμε και συνοδεύουμε με την κρύα σοκολάτα.

Scrambled eggs με σχοινόπρασο και γίδινο τυρί

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

4 κ.σ. γίδινο τυρί τριμμένο

1 φέτα ψωμί φρυγανισμένη

Αλάτι, πιπέρι

½ σφηνάκι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σπάμε τα αυγά σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν το αυγό αρχίσει να δημιουργεί κομμάτια, προσθέτουμε το σχοινόπρασο, το τυρί, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Ομελέτα με μαρμέλαδα μπέικον και Μετσοβόνε

Πέντε νόστιμες συνταγές για κυριακάτικο brunch στο σπίτι Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

3 αυγά

1 σφηνάκι γάλα φρέσκο

1 σφηνάκι ανθρακούχο νερό ή σόδα

5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι λευκό βαλσαμικό ξίδι

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζάνι νερό

1 σφηνάκι Whiskey Bourbon

3-4 κλωνάρια θυμάρι

1 κ.γ. μπούκοβο

5 κ.σ. Μετσοβόνε τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη μαρμελάδα μπέικον, σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί προσθέτουμε το μπέικον, σβήνουμε με το ουίσκι και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το βαλσαμικό, το μπούκοβο και το θυμάρι, αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά και αποσύρουμε.


Ανακατεύουμε σε μπολ τα αυγά με τη σόδα, το γάλα και αλατοπίπερο. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τη μαρμελάδα και τα αυγά και μόλις πιάσουν στα τοιχώματα ρίχνουμε το Μετσοβόνε, σκεπάζουμε με καπάκι και κλείνουμε τη φωτιά. Με σπάτουλα διπλώνουμε την ομελέτα σε σχήμα πούρου και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.4.2018

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ