Ούζο Πλωμαρίου: Ένα παραδοσιακό απόσταγμα που θυμίζει καλοκαίρι

Ούζο Πλωμαρίου: Ένα παραδοσιακό απόσταγμα που θυμίζει καλοκαίρι Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Γλυκόπιοτο και σπιρτόζικο, αρωματικό και φίνο, δροσερό και παρεϊστικο. Όσα επίθετα κι αν χρησιμοποιήσουμε  για να το περιγράψουμε, είναι σίγουρο ότι με την πρώτη γουλιά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου δίνει τη βεβαιότητα ότι έχει γεννηθεί μέσα στην ελληνική ψυχή. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό απόσταγμα από 100% διπλή απόσταξη που όταν το γευόμαστε είναι σαν να έχουμε την Ελλάδα στο ποτήρι μας: γλυκάνισος και θαλασσινή αύρα, παρέα, χαμόγελα και τσουγκρίσματα στον αέρα, ξανθός ήλιος και τραπεζάκια δίπλα στο κύμα.

 
 
Φέτος τις ανοιξιάτικες μέρες, δεν μπορούμε να τις απολαύσουμε στο μέγιστο. Αρχίζουμε όμως να ονειρευόμαστε το καλοκαίρι που θα έρθει να μας αποζημιώσει για τη ιδιαίτερη χρονιά που περάσαμε. Συνοδοιπόρος μας στα όνειρα αυτά δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Ούζο Πλωμαρίου, που παράγεται εδώ και 127 χρόνια στο Πλωμάρι της Λέσβου. Ίσως τη χρονιά που πέρασε να μην είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε όπως ακριβώς θα θέλαμε, όμως το Ούζο Πλωμαρίου, πρωταγωνιστεί στα οικογενειακά ανοιξιάτικα τραπέζια, σε απογευματινά ηλιοβασιλέματα στο μπαλκόνι παρέα με τον σύντροφό μας ακόμη και σε συνάντηση με φίλους μέσω zoom. Άλλωστε το Ούζο Πλωμαρίου είναι συνυφασμένο με τη ζεστασιά, την ανεμελιά και τη χαλαρή διάθεση σε οποιαδήποτε περίσταση.
 
 
 
 
Για το μέγιστο της απόλαυσης πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι για το Ούζο Πλωμαρίου η λιτότητα είναι απαραίτητη, δε χρειάζονται πολλές πιατέλες ενώ ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί, προτιμάμε ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, πικάντικα με ελαφριά. Πριν ή μετά το γεύμα. Συνήθως με ψάρι ή θαλασσινούς μεζέδες. Αφού λοιπόν καταλήξουμε στα ιδανικά συνοδευτικά, ακολουθούμε κατά γράμμα την ιεροτελεστία του σωστού σερβιρίσματος. Σε ένα μακρόστενο ποτήρι, βάζουμε Ούζο Πλωμαρίου, έπειτα λίγο νερό και τέλος τον πάγο. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται σωστά τα αρώματα του αποστάγματος. Έπειτα τσουγκρίζουμε είτε εξ’ επαφής είτε εξ΄ αποστάσεως και το απολαμβάνουμε. Με την πρώτη γουλιά, μεταφερόμαστε νοητά σε εκείνες τις στιγμές που περάσαμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά κυρίως ονειρευόμαστε το καλοκαίρι που θα έρθει. Ονειρευόμαστε δειλά-δειλά τις πρώτες βουτιές, τις πρώτες αγκαλιές, το αγαπημένο μας νησί, τα πρώτα τσουγκρίσματα στο πολυαγαπημένο ταβερνάκι, τα πρώτα ραντεβού στον Ήλιο!
 
 

Βιώσαμε αδιαμφισβήτητα μια περίεργη χρονιά. Το Ούζο Πλωμαρίου -το πλέον χαρακτηριστικό εθνικό απόσταγμα- φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι, είναι και φέτος δίπλα μας καθώς συντροφεύει την κάθε στιγμή όπως κι αν επιλέξουμε να την περάσουμε. Τώρα την άνοιξη που ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει, το Ούζο Πλωμαρίου είναι εδώ για να μας βοηθήσει να ονειρευτούμε το καλοκαίρι που έρχεται και να ανακτήσουμε την αισιοδοξία μας. Άλλωστε όταν έχει ήλιο…. Έχει Πλωμάρι.

www.ouzoplomari.gr/el/

www.facebook.com/ouzoplomari 

www.instagram.com/ouzoplomari

www.theworldofouzo.gr

Απολαύστε υπεύθυνα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ