Ωραία γεύματα!

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter

Κουζίνα multi ethnic με ιστορία. Χρόνια τώρα το εστιατόριο Altamira επιμένειστη multi ethnic κουζίνα και τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αφού όποιος την έχει γευτεί δεν απορεί για τη μακροημέρευσή του. Η ιδέα της πολυεθνικής κουζίνας που ξεκίνησε το 1995, με το πρώτο εστιατόριο στο Μαρούσι, για να ακολουθήσει έξι χρόνια μετά αυτό του Κολωνακίου, αποδείχθηκε επιτυχημένη. Κάθε φορά που ανεβαίνω την ξύλινη σκάλα του υπέροχου νεοκλασικού αρχοντικού του 1870 στην καρδιά του Κολωνακίου δεν μπορώ να μείνω αδιάφορη απέναντι στην ιστορία και τη μοναδικότητά του. Το μενού σε συστήνει με κλασικά πιάτα της μεξικάνικης, ινδικής, αραβικής και ασιατικής κουζίνας. Μου αρέσει που αρκετές από τις προτάσεις του καταλόγου προσφέρονται και σε μικρή μερίδα, έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Εδώ είναι δοκιμασμένο το στοίχημα: φρέσκα, καλά υλικά, σωστό μαγείρεμα και προσιτές τιμές. Στο τραπέζι καταφθάνει η μεξικάνικη σαλάτα Ποπλάνο (€9): στην αγκαλιά μιας τραγανής σταρένιας τορτίγιας αναπαύονται μαρούλι, καλαμπόκι, ντομάτα σε κύβους και κόκκινα φασόλια που μπλέκουν γευστικά με κίτρινο τυρί και ξινή κρέμα. Τρώγεται ευχάριστα και ταιριάζει με μια παγωμένη Μαργαρίτα. H Τσιμιτσάνγκα (€9), η μεξικάνικη τηγανητή σταρένια τορτίγια που αγκαλιάζει κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα μαζί με ντομάτα, ξινή κρέμα και λιωμένο κίτρινο τυρί είναι μια πληθωρική, ωραία γεύση και πιάτο χορταστικό. Παραμένουμε στο Μεξικό, με καλοφτιαγμένη κεσαντίγια (€8), τορτίγια από στάρι με λιωμένο τυρί και γουακαμόλε – ωραίο και ελαφρύ χορτοφαγικό πιάτο. Αλλαγή γευστικής πλεύσης με αραβικά φαλάφελ (€8,5) που ήρθαν ως ωραιότατοι τραγανοί κεφτέδες, ζυμωμένοι με ρεβίθι, λαχανικά, και βότανα αραβικά, συνοδευόμενοι με χούμους, ταρατόρ με ταχίνι και λάμπνεχ που είναι σος με γιαούρτι και δυόσμο. Έπονται τα κίμπε (€12,90),οι αραβικοί κεφτέδες που θέλουν μαεστρία για να γίνουν επιτυχημένοι και έρχονται τραγανοί, όλο νοστιμιά. Είναι φτιαγμένοι από κοτόπουλο και πλιγούρι, γεμιστοί με κουκουνάρι, μπόλικο δυόσμο και δύο ειδών τυριά. Λοξοκοιτάξαμε προς Ινδία με το εύγεστο μοσχάρι με κάρι και μάνγκο (€12,90), που συνοδευόταν από ρύζι μπασμάτι. Η γευστική πανδαισία έκλεισε με εκπληκτικό τόσο σε χρώμα όσο και σε γεύση κιουνεφέ (€6), με το κανταΐφι να έχει εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα από το μπαχαρικό αγουάρντ, με γέμιση λευκό τυρί της Ναμπλούς και κρέμα με άρωμα ροδόνερου. Με το πλούσιας γεύσης τζαμαϊκανό γλυκό από μαύρη μπίτερ σοκολάτα και έντονο μαύρο ρούμι Καραϊβικής (€5) παθαίνεις κόλλημα. Γλυκιά ήταν η φιλοξενία και οι τιμές. Κάθε Τρίτη βράδυ το δείπνο συνοδεύει ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια με ηθοποιούς.

☛Altamira, Τσακάλωφ 36Α, Κολωνάκι, 210 3614695 και Περικλέους 28, Μαρούσι, 210 6128841

Με αφορμή το κρασί και την παρέα. Το Corks & Forks είναι ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί που έστησαν τέσσερις φίλοι στην Ακτή Θεμιστοκλέους με θέα τη θάλασσα: ο Μενέλαος στην κουζίνα, ο Σταύρος και ο Δημήτρης στη σάλα και ο Παντελής πίσω από την μπάρα. Άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση και άποψη για το δικό τους πλέον χώρο, που τους αρέσει να αποκαλούν wine pub. «Αφού το κρασί με το φαγητό μοιράζονται 50-50» εξηγεί ο Δημήτρης. Στην οινική λίστα φιγουράρουν 90 ετικέτες και αρκετές είναι οι προτάσεις σε ποτήρι, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς. Εδώ το μενού προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού και όχι μόνο συνοδευτικά πιάτα του κρασιού. Ο χώρος σε αγκαλιάζει με οικειότητα: ξύλο άφθονο, τουβλάκι, βαρέλια σε ρόλο τραπεζιού, μικρή βιβλιοθήκη, σκουροπράσινοι τοίχοι και οι χάρτες Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας να δίνουν το στίγμα των βασικών ποικιλιών αμπέλου ανά περιοχή. Αρχή με φέτες ψωμιού φρυγανισμένες με σκοτύρι και μια φετούλα τσορίθο (€5). Ωραία ιδέα το σκοτύρι και γευστική. Εξαιρετική επιλογή και καθόλου συνηθισμένη στα μενού των εστιατορίων είναι η ριλιέτα πάπιας (€7,8). Έρχεται μέσα σε γυάλινο βάζο με καπάκι και συνοδεύεται με γιρλάντες ρέβας, μουστάρδα και ψωμί φρυγανισμένο. Γίνεται τρελό παιχνίδι, αφού η γεύση είναι νόστιμη και πλούσια. Φυσικά, αυτή την υπέροχη και όλο ευωδιά σαλάτα που δοκίμασα με τα βλαστάρια και τα μυρωδικά (€6,8) από την Κρήτη μάλλον δύσκολο να τη συναντήσεις σε wine bar. Ανάμεσα στο burger και στην πανσέτα με μυρωδικά (€12) τελικά κέρδισε το μοσχαρίσιο burger (€8,5) που ήρθε σε ξύλινο πλατό με χοντροκομμένες πατάτες με τη φλοίδα τους και συνοδευόταν από σάλτσα καυτερή, barbecue Jack Daniels, μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί. Απόλυτα χορταστικό, και θα ήταν πιο πετυχημένο αν το μπιφτέκι είχε ψηθεί λιγότερο. Να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι το μενού προτείνει και ριζότο και λιγκουίνι. Κλείσαμε με γλυκό μπανόφι (€5) που ήρθε μέσα σε γυάλα και ήταν από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου το Corks & Forks, όπου μόλις καλοκαιριάσει θα χαίρεσαι και τη θάλασσα.

☛Corks & Forks, Ακτή Θεμιστοκλέους 40 & Πάργας 1, Πειραιάς, 215 5159792

Αναγέννηση με νόστιμες γεύσεις. Οι συνεργατικοί χώροι εστίασης όσο πάνε και πληθαίνουν. Η συλλογικότητα βάζει στο παιχνίδι νέους, φίλους που το επαγγελματικό τους μέλλον διαγράφει αβέβαιη πορεία, που ενώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από τις μαρμίτες. Τυχαίνει, όμως, σε κάποιους το μικρόβιο της εστίασης να έχει μεταδοθεί από την οικογένεια. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της Μονοκατοικίας, του ολοκαίνουργιου εστιατορίου του Χαλανδρίου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η Μονοκατοικία είναι μεν καινούργια άφιξη, όμως πίσω της έχει μια ιστορία 15 χρόνων ως ψαροεστιατόριο Αλμύρα που το έτρεχαν η Ελένη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Αγγελίδης, φέρνοντας ψάρια από την Αστυπάλαια. Η νέα γενιά, που στην πραγματικότητα μεγάλωσε μέσα σε αυτόν το χώρο, ανέλαβε τα ηνία και ως αρχιτέκτονες και μηχανικοί τον άλλαξαν συθέμελα, χαρίζοντας του νεανική πνοή. Ο Δημήτρης, ο Μανώλης, ο Διομήδης και η Φαίη μοιράζονται τις αποφάσεις και τις δουλειές και σε υποδέχονται με μεγάλη χαρά στον χώρο τους που ,όπως λένε: «τόσο αγαπάμε». Μια πρώτη ανάγνωση του καταλόγου δίνει το στίγμα της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνες πινελιές, όπως η καταπληκτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με διακριτικό πετιμέζι (€5) ή το πουγκί γεμιστό με κοτόπουλο και μανιτάρια που συνοδεύεται από ωραιότατη σάλτσα από σταφύλια (€6) που σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τις ωραίες υφές και τις γλυκές νότες. Η φάβα εκφράζει μια διαφορετική προσωπικότητα με το λεπτοκομμένο απάκι και το λάδι τρούφας (€4). Απλά, εξαιρετική! Οι τρεις σαλάτες του καταλόγου είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Έχουν το κατιτίς το διαφορετικό. Θες να είναι η βινεγκρέτ; Τα ολόφρεσκα υλικά; Το παιχνίδι των συνδυασμών; Πάντως, είναι λαχταριστές. Το κοτόπουλο είναι από τα κρέατα που δεν με τρελαίνουν, όμως εδώ το λάτρεψα έτσι όπως ήταν μαριναρισμένο σε μείγμα μπαχαρικών, περασμένο όσο πρέπει από την πυρά, πικάντικο και με συνοδεία πουρέ ρεβιθιών. Τα αυγά καγιανάς είναι σαν αφρός και συνοδεύονται με χορταστικά λουκάνικα ψημένα στη σχάρα (€8). Αν πεθύμησε η ψυχή σας μοσχαράκι στιφάδο (€10) με πουρέ πατάτας, τότε εδώ θα το φχαριστηθείτε. Γεύση αληθινή, μεστή. Τα μπιφτεκάκια ψήνονται στη σχάρα ιδανικά κι έρχονται αφράτα, λουσμένα με κρύα σάλτσα φέτας και από δίπλα κάτι υπέροχα μαριναρισμένα ψητά μανιτάρια (€9). Εύγε στον σεφ Γιάννη Μάρακα που μαγειρεύει με την ψυχή του νοστιμότατο φαγητό. Ζεστή φιλοξενία με κέρασμα τσικουδιά και γλυκές τιμές. Αδημονώ, μόλις μυρίσει καλοκαίρι, να βρεθώ στην καταπράσινη αυλή του. Σίγουρα μέχρι τότε θα ξαναπάω.

☛Μονοκατοικία, Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 210 6819109

Με νότες παράδοσης

Το πειραιώτικο Belle Amie δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Το καινούργιο στοίχημα που βάζει η κουζίνα του είναι να μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της νησιωτικής, πεδινής και ορεινής Ελλάδας. Ο άοκνος σεφ Χρήστος Τζιέρας εμπνέεται από τις αυθεντικές συνταγές και στήνει πιάτα της ελληνικής παράδοσης, έχοντας στη μαγειρική φαρέτρα του τα αγνά ντόπια υλικά και τις πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες περιοχές της χώρας. Το γευστικό ταξίδι περιλαμβάνει έξι μηνιαίους κύκλους περιοχών από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Μικρά Ασία. Αρχή με ανοιξιάτικη διάθεση από την πλούσια κουζίνα της Κρήτης. Έως τις 20 Απριλίου θα μπορείτε να γευθείτε μπουμπουριστούς κοχλιούς, αρνί με μυζήθρα, κατσικάκι με σταμναγκάθι, χοιρινό με μάραθο και πράσο, βραστό ζυγούρι με γαμοπίλαφο, ροφό με μπάμιες, απάκι, ντάκο, άφθονη ρακή και τσικουδιά για γλέντι στη σκιά του Ψηλορείτη.

Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ