Ωραία γεύματα!

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter

Κουζίνα multi ethnic με ιστορία. Χρόνια τώρα το εστιατόριο Altamira επιμένειστη multi ethnic κουζίνα και τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αφού όποιος την έχει γευτεί δεν απορεί για τη μακροημέρευσή του. Η ιδέα της πολυεθνικής κουζίνας που ξεκίνησε το 1995, με το πρώτο εστιατόριο στο Μαρούσι, για να ακολουθήσει έξι χρόνια μετά αυτό του Κολωνακίου, αποδείχθηκε επιτυχημένη. Κάθε φορά που ανεβαίνω την ξύλινη σκάλα του υπέροχου νεοκλασικού αρχοντικού του 1870 στην καρδιά του Κολωνακίου δεν μπορώ να μείνω αδιάφορη απέναντι στην ιστορία και τη μοναδικότητά του. Το μενού σε συστήνει με κλασικά πιάτα της μεξικάνικης, ινδικής, αραβικής και ασιατικής κουζίνας. Μου αρέσει που αρκετές από τις προτάσεις του καταλόγου προσφέρονται και σε μικρή μερίδα, έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Εδώ είναι δοκιμασμένο το στοίχημα: φρέσκα, καλά υλικά, σωστό μαγείρεμα και προσιτές τιμές. Στο τραπέζι καταφθάνει η μεξικάνικη σαλάτα Ποπλάνο (€9): στην αγκαλιά μιας τραγανής σταρένιας τορτίγιας αναπαύονται μαρούλι, καλαμπόκι, ντομάτα σε κύβους και κόκκινα φασόλια που μπλέκουν γευστικά με κίτρινο τυρί και ξινή κρέμα. Τρώγεται ευχάριστα και ταιριάζει με μια παγωμένη Μαργαρίτα. H Τσιμιτσάνγκα (€9), η μεξικάνικη τηγανητή σταρένια τορτίγια που αγκαλιάζει κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα μαζί με ντομάτα, ξινή κρέμα και λιωμένο κίτρινο τυρί είναι μια πληθωρική, ωραία γεύση και πιάτο χορταστικό. Παραμένουμε στο Μεξικό, με καλοφτιαγμένη κεσαντίγια (€8), τορτίγια από στάρι με λιωμένο τυρί και γουακαμόλε – ωραίο και ελαφρύ χορτοφαγικό πιάτο. Αλλαγή γευστικής πλεύσης με αραβικά φαλάφελ (€8,5) που ήρθαν ως ωραιότατοι τραγανοί κεφτέδες, ζυμωμένοι με ρεβίθι, λαχανικά, και βότανα αραβικά, συνοδευόμενοι με χούμους, ταρατόρ με ταχίνι και λάμπνεχ που είναι σος με γιαούρτι και δυόσμο. Έπονται τα κίμπε (€12,90),οι αραβικοί κεφτέδες που θέλουν μαεστρία για να γίνουν επιτυχημένοι και έρχονται τραγανοί, όλο νοστιμιά. Είναι φτιαγμένοι από κοτόπουλο και πλιγούρι, γεμιστοί με κουκουνάρι, μπόλικο δυόσμο και δύο ειδών τυριά. Λοξοκοιτάξαμε προς Ινδία με το εύγεστο μοσχάρι με κάρι και μάνγκο (€12,90), που συνοδευόταν από ρύζι μπασμάτι. Η γευστική πανδαισία έκλεισε με εκπληκτικό τόσο σε χρώμα όσο και σε γεύση κιουνεφέ (€6), με το κανταΐφι να έχει εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα από το μπαχαρικό αγουάρντ, με γέμιση λευκό τυρί της Ναμπλούς και κρέμα με άρωμα ροδόνερου. Με το πλούσιας γεύσης τζαμαϊκανό γλυκό από μαύρη μπίτερ σοκολάτα και έντονο μαύρο ρούμι Καραϊβικής (€5) παθαίνεις κόλλημα. Γλυκιά ήταν η φιλοξενία και οι τιμές. Κάθε Τρίτη βράδυ το δείπνο συνοδεύει ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια με ηθοποιούς.

☛Altamira, Τσακάλωφ 36Α, Κολωνάκι, 210 3614695 και Περικλέους 28, Μαρούσι, 210 6128841

Με αφορμή το κρασί και την παρέα. Το Corks & Forks είναι ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί που έστησαν τέσσερις φίλοι στην Ακτή Θεμιστοκλέους με θέα τη θάλασσα: ο Μενέλαος στην κουζίνα, ο Σταύρος και ο Δημήτρης στη σάλα και ο Παντελής πίσω από την μπάρα. Άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση και άποψη για το δικό τους πλέον χώρο, που τους αρέσει να αποκαλούν wine pub. «Αφού το κρασί με το φαγητό μοιράζονται 50-50» εξηγεί ο Δημήτρης. Στην οινική λίστα φιγουράρουν 90 ετικέτες και αρκετές είναι οι προτάσεις σε ποτήρι, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς. Εδώ το μενού προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού και όχι μόνο συνοδευτικά πιάτα του κρασιού. Ο χώρος σε αγκαλιάζει με οικειότητα: ξύλο άφθονο, τουβλάκι, βαρέλια σε ρόλο τραπεζιού, μικρή βιβλιοθήκη, σκουροπράσινοι τοίχοι και οι χάρτες Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας να δίνουν το στίγμα των βασικών ποικιλιών αμπέλου ανά περιοχή. Αρχή με φέτες ψωμιού φρυγανισμένες με σκοτύρι και μια φετούλα τσορίθο (€5). Ωραία ιδέα το σκοτύρι και γευστική. Εξαιρετική επιλογή και καθόλου συνηθισμένη στα μενού των εστιατορίων είναι η ριλιέτα πάπιας (€7,8). Έρχεται μέσα σε γυάλινο βάζο με καπάκι και συνοδεύεται με γιρλάντες ρέβας, μουστάρδα και ψωμί φρυγανισμένο. Γίνεται τρελό παιχνίδι, αφού η γεύση είναι νόστιμη και πλούσια. Φυσικά, αυτή την υπέροχη και όλο ευωδιά σαλάτα που δοκίμασα με τα βλαστάρια και τα μυρωδικά (€6,8) από την Κρήτη μάλλον δύσκολο να τη συναντήσεις σε wine bar. Ανάμεσα στο burger και στην πανσέτα με μυρωδικά (€12) τελικά κέρδισε το μοσχαρίσιο burger (€8,5) που ήρθε σε ξύλινο πλατό με χοντροκομμένες πατάτες με τη φλοίδα τους και συνοδευόταν από σάλτσα καυτερή, barbecue Jack Daniels, μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί. Απόλυτα χορταστικό, και θα ήταν πιο πετυχημένο αν το μπιφτέκι είχε ψηθεί λιγότερο. Να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι το μενού προτείνει και ριζότο και λιγκουίνι. Κλείσαμε με γλυκό μπανόφι (€5) που ήρθε μέσα σε γυάλα και ήταν από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου το Corks & Forks, όπου μόλις καλοκαιριάσει θα χαίρεσαι και τη θάλασσα.

☛Corks & Forks, Ακτή Θεμιστοκλέους 40 & Πάργας 1, Πειραιάς, 215 5159792

Αναγέννηση με νόστιμες γεύσεις. Οι συνεργατικοί χώροι εστίασης όσο πάνε και πληθαίνουν. Η συλλογικότητα βάζει στο παιχνίδι νέους, φίλους που το επαγγελματικό τους μέλλον διαγράφει αβέβαιη πορεία, που ενώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από τις μαρμίτες. Τυχαίνει, όμως, σε κάποιους το μικρόβιο της εστίασης να έχει μεταδοθεί από την οικογένεια. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της Μονοκατοικίας, του ολοκαίνουργιου εστιατορίου του Χαλανδρίου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η Μονοκατοικία είναι μεν καινούργια άφιξη, όμως πίσω της έχει μια ιστορία 15 χρόνων ως ψαροεστιατόριο Αλμύρα που το έτρεχαν η Ελένη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Αγγελίδης, φέρνοντας ψάρια από την Αστυπάλαια. Η νέα γενιά, που στην πραγματικότητα μεγάλωσε μέσα σε αυτόν το χώρο, ανέλαβε τα ηνία και ως αρχιτέκτονες και μηχανικοί τον άλλαξαν συθέμελα, χαρίζοντας του νεανική πνοή. Ο Δημήτρης, ο Μανώλης, ο Διομήδης και η Φαίη μοιράζονται τις αποφάσεις και τις δουλειές και σε υποδέχονται με μεγάλη χαρά στον χώρο τους που ,όπως λένε: «τόσο αγαπάμε». Μια πρώτη ανάγνωση του καταλόγου δίνει το στίγμα της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνες πινελιές, όπως η καταπληκτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με διακριτικό πετιμέζι (€5) ή το πουγκί γεμιστό με κοτόπουλο και μανιτάρια που συνοδεύεται από ωραιότατη σάλτσα από σταφύλια (€6) που σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τις ωραίες υφές και τις γλυκές νότες. Η φάβα εκφράζει μια διαφορετική προσωπικότητα με το λεπτοκομμένο απάκι και το λάδι τρούφας (€4). Απλά, εξαιρετική! Οι τρεις σαλάτες του καταλόγου είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Έχουν το κατιτίς το διαφορετικό. Θες να είναι η βινεγκρέτ; Τα ολόφρεσκα υλικά; Το παιχνίδι των συνδυασμών; Πάντως, είναι λαχταριστές. Το κοτόπουλο είναι από τα κρέατα που δεν με τρελαίνουν, όμως εδώ το λάτρεψα έτσι όπως ήταν μαριναρισμένο σε μείγμα μπαχαρικών, περασμένο όσο πρέπει από την πυρά, πικάντικο και με συνοδεία πουρέ ρεβιθιών. Τα αυγά καγιανάς είναι σαν αφρός και συνοδεύονται με χορταστικά λουκάνικα ψημένα στη σχάρα (€8). Αν πεθύμησε η ψυχή σας μοσχαράκι στιφάδο (€10) με πουρέ πατάτας, τότε εδώ θα το φχαριστηθείτε. Γεύση αληθινή, μεστή. Τα μπιφτεκάκια ψήνονται στη σχάρα ιδανικά κι έρχονται αφράτα, λουσμένα με κρύα σάλτσα φέτας και από δίπλα κάτι υπέροχα μαριναρισμένα ψητά μανιτάρια (€9). Εύγε στον σεφ Γιάννη Μάρακα που μαγειρεύει με την ψυχή του νοστιμότατο φαγητό. Ζεστή φιλοξενία με κέρασμα τσικουδιά και γλυκές τιμές. Αδημονώ, μόλις μυρίσει καλοκαίρι, να βρεθώ στην καταπράσινη αυλή του. Σίγουρα μέχρι τότε θα ξαναπάω.

☛Μονοκατοικία, Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 210 6819109

Με νότες παράδοσης

Το πειραιώτικο Belle Amie δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Το καινούργιο στοίχημα που βάζει η κουζίνα του είναι να μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της νησιωτικής, πεδινής και ορεινής Ελλάδας. Ο άοκνος σεφ Χρήστος Τζιέρας εμπνέεται από τις αυθεντικές συνταγές και στήνει πιάτα της ελληνικής παράδοσης, έχοντας στη μαγειρική φαρέτρα του τα αγνά ντόπια υλικά και τις πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες περιοχές της χώρας. Το γευστικό ταξίδι περιλαμβάνει έξι μηνιαίους κύκλους περιοχών από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Μικρά Ασία. Αρχή με ανοιξιάτικη διάθεση από την πλούσια κουζίνα της Κρήτης. Έως τις 20 Απριλίου θα μπορείτε να γευθείτε μπουμπουριστούς κοχλιούς, αρνί με μυζήθρα, κατσικάκι με σταμναγκάθι, χοιρινό με μάραθο και πράσο, βραστό ζυγούρι με γαμοπίλαφο, ροφό με μπάμιες, απάκι, ντάκο, άφθονη ρακή και τσικουδιά για γλέντι στη σκιά του Ψηλορείτη.

Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο του Κλήδονα και το αμίλητο νερό

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / Το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη συζητά με τον μουσικό Κωνσταντίνο Μπουντούνη για το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» που αναβιώνει στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αλλά και με τη σεφ και καθηγήτρια Γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη για την παραδοσιακή κουζίνα των περιοχών αυτών.
THE LIFO TEAM
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ