Την Δευτέρα που μας πέρασε έληξε το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Reuters το αναλύει σε νούμερα:

 

Οι επισκέπτες αυτή τη χρονιά έφτασαν τα 6,9 εκατομμύρια (200 χιλιάδες λιγότεροι από πέρυσι) και κατά τη διάρκεια των 17 ημερών καταναλώθηκαν 7,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος φέτος ήπιε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

 

 

Κι όμως, φέτος υπήρχε λιγότερη βία. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει περίπου 100 φορές λιγότερο από το 2010 και οι περιπτώσεις ανθρώπων που έφεραν το ποτήρι μπίρας στο κεφάλι κάποιου άλλου ήταν λιγότερες κατά τέσσερις.

 

Το μονόλιτρο μπίρας, το οποίο λέγεται Mass συνοδεύτηκε από 118 βόδια και 53 μοσχάρια αλλά το αγαπημένο συνοδευτικό ήταν όπως πάντα το ψητό κοτόπουλο. Εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα μαζί με χοιρινά λουκάνικα αποτέλεσαν το κατάλληλο υπόστρωμα για να χωνευτεί το αλκοόλ.

 

Ο δήμαρχος του Μονάχου δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος με το κλίμα του φεστιβάλ. Φέτος κάθε ‘Mass” κόστιζε 9,20 ευρώ. Η τιμή είναι κάπως τσιμπημένη κι αυτό εξηγεί ίσως γιατί  πολλοί επισκέπτες επέστρεψαν τα ποτήρια για να πάρουν μέρος των χρημάτων πίσω (αντί να τα σπάσουν στο κεφάλι κάποιου). Η παράδοση στην υπεξαίρεση των γνωστών ποτηριών  συνεχίστηκε, αφού στο τέλος έλειπαν 226.000 ποτήρια ενώ πέρυσι μόνο 130.000.

 

 

Το Spiegel έγραψε όπως πάντα για τα απολεσθέντα αντικείμενα. Η φετινή σοδειά περιείχε:

  • Μία ζωντανή ακρίδα μήκους 18 εκατοστών
  • Ένα κράνος Βίκινγκ
  • Δύο δεκανίκια
  • Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι
  • Μία κούτα με παρτιτούρες
  • 1300 είδη ρουχισμού
  • 520 πορτοφόλια και πάνω από 1000 ταυτότητες
  • 390 κινητά τηλέφωνα, 370 ζευγάρια γυαλιά και 425 κλειδιά

 

Ο Charles Reinbold, ο οποίος δουλεύει στο γραφείο απολεσθέντων του φεστιβάλ εδώ και είκοσι χρόνια, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι η κολλητική ουσία που συγκρατεί τις μασέλες έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος μόνο μία μασέλα έφτασε στο γραφείο. Τη χρονιά που ξεκίνησα είχαμε μαζέψει πέντε ή έξι μασέλες, κι ένας συνταξιούχος ήρθε και τις δοκίμασε όλες. Δυστυχώς η δικιά του δεν ήταν ανάμεσά τους.»

 

+ φωτογραφίες από το Oktoberfest