Οι χρυσοί κανόνες του τραπεζιού

Facebook Twitter
0

 

Η επιστήμη

  1. To σύμπαν δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχε μέσα του η ζωή και όλες οι ζωές που πρέπει να τραφούν.
  2. Τα ζώα τρέφονται  – ο άνθρωπος τρώει. Μόνο ο άνθρωπος ξέρει πώς να τρώει.
  3. Η μοίρα των εθνών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τρώνε.
  4. Πες μου τι τρως, για να σου πω ποιος είσαι.
  5. Ο Δημιουργός, αναγκάζοντας τον άνθρωπο να φάει, τον δελεάζει με την πείνα, και τον ανταμείβει με την ευχαρίστηση.
  6. Η λαιμαργία είναι μία απόφαση που παίρνουμε όταν αναγνωρίζουμε την προτίμησή μας σε πράγματα που είναι ευχάριστα σε αντίθεση με αυτά που δεν έχουν αυτή την ιδιότητα.
  7. Η ευχαρίστηση στο τραπέζι ανήκει σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις συνθήκες, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιοχές. Αναμιγνύεται με όλες τις ηδονές και παραμένει να μας παρηγορεί όταν οι υπόλοιπες μας εγκαταλείψουν.
  8. Το τραπέζι είναι το μόνο μέρος όπου η ανία δεν εμφανίζεται από την πρώτη ώρα.
  9. Η ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου δίνει περισσότερη χαρά στην ανθρωπότητα από την ανακάλυψη ενός άστρου.
  10. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσπεψία, ή αυτοί που μεθούν στο τραπέζι, είναι εντελώς αδαείς σχετικά με τις αρχές του φαγητού και του ποτού.
  11. Η σειρά του φαγητού πρέπει να είναι από το πιο ουσιώδες στο πιο ελαφρύ.
  12. Η σειρά του ποτού πρέπει να είναι από το πιο ήπιο μέχρι το πιο αφρώδες και αρωματικό.
  13. Το να υποστηρίζει κανείς ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε ποτό κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι ιεροσυλία: η γλώσσα παθαίνει ανοσία και μετά το τρίτο ποτήρι δεν αισθάνεται τίποτα.
  14. Επιδόρπιο χωρίς τυρί είναι όπως μια όμορφη γυναίκα που έχει χάσει το ένα της μάτι.
  15. Ένας μάγειρας μπορεί να εκπαιδευτεί αλλά ο άντρας που ξέρει να ψήνει, έχει γεννηθεί μ’ αυτή την ικανότητα,
  16. Η πιο απαραίτητη ιδιότητα ενός καλού μάγειρα είναι η προθυμία. Αυτή είναι και η πιο σημαντική για τους καλεσμένους.
  17. Το να περιμένεις πολύ ώρα έναν αργοπορημένο καλεσμένο δείχνει αγένεια απέναντι σε όσους είναι στην ώρα τους.
  18. Αυτός που υποδέχεται φίλους και δεν προσέχει το φαγητό που τους προσφέρει, δεν είναι άξιος να έχει φίλους.
  19. Η κυρία του σπιτιού πρέπει να φροντίζει πάντα ότι ο καφές θα είναι άριστος. Ο κύριος του σπιτιού ότι το αλκοολούχα ποτά θα είναι μόνο πρώτης ποιότητας.
  20. Το να προσκαλείς κάποιον στο σπίτι σου σημαίνει ότι όσο βρίσκεται κάτω από τη στέγη σου είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία του.

Όλο το κείμενο βρίσκεται εδώ.

 

Gateau Savarin 

Πρόκειται για ένα γλυκό γαλλικό: το Σαβαρέν είναι στην ουσία ένας μπαμπάς με ρούμι, χωρίς τις σταφίδες.

Δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1845 από τον Auguste Jullien προς τιμήν του γαστρονόμου Brillat-Savarin.

To baba au rum είχε δημιουργηθεί έναν αιώνα νωρίτερα από τον Stanislas Lezinski.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ