Το νέο ταπεράκι στο γραφείο

Το νέο ταπεράκι. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate / LiFO
0

Πρόσφατα βρέθηκα στο κτίριο ενός τηλεοπτικού καναλιού. Η γνωστή, ιδρυματική κατάσταση των μεγάλων εταιριών, γραφεία, γραφειάκια και γραφειόπουλα εκατέρωθεν απρόσωπων διαδρόμων, διαχωριστικά από φθηνά υλικά που περισσότερο ενώνουν παρά χωρίζουν τον ημερήσιο κάματο των εργαζομένων, εκεί όπου η ιδιωτικότητα φαντάζει το ίδιο φαντεζί, όσο και στα υπερφορτωμένα κελιά του Κορυδαλλού. Ήταν η ώρα της πείνας που ξεδίπλωσε μπροστά μου πρόσφατες μυρωδιές κι άλλες, περασμένες μνήμες, από τα χρόνια του λάιφ-στάιλ, τότε που και η δική μου μέρα χόρταινε παρέα με άλλων 570 εργαζομένων, στριμωγμένη ανάμεσα σε λάπ-τοπ, σωρούς από χαρτιά, ακουστικά τηλεφώνων και ραντεβού που έσκαγαν-φτου γαμώτο- μαζί με το ντελίβερυ που είχε καθυστερήσει μισή μέρα και μια ώρα τον πόθο μιας παραγγελίας.

Το φαγητό στο γραφείο έχει τα δικά του χούγια, κάτι ανάμεσα σε νηπιαγωγείο και άσυλο γενικώς, ένα ψυγείο με γιαουρτάκια και πακετάκια αυστηρώς ονοματισμένα με το ονοματεπώνυμο του κατόχου τους, κατινιές του τύπου «ο τάδε πάλι έφαγε το δικό μου τοτάλ ταχαμού καταλάθος», οπωσδήποτε ένα κουτί με γλυκά στην πασαρέλα αφού όλο και κάποιος κερνάει για ένα γενέθλιο ή μια ονομαστική, σνακς που περιφέρονται πάνω σε γραφεία, μούτρα γιατί μου πήρες το τελευταίο κριτσίνι χωρίς να με ρωτήσεις, το κέικ κάποιας προκομμένης που περνάει κέρασμα σε όλους, πολλά χαρτιά από κάθε λογής και γούστου ντελιβεράδικα ανάμεσα σε πολύτιμα έγγραφα, σουσάμια από κουλούρι σφηνωμένα στα πληκτρολόγια.

Εκεί που παλιότερα, η Κυριακούλα που έφερνε ταπεράκι με μπάμιες ήταν η γραφικιά του γραφείου, τώρα το ταπεράκι είναι μαστ, είναι οπωσδήποτε, είναι μονόδρομος, ένα ερωτικό ραβασάκι στη γραμμή και την υγεία μου, καλή πράξη απέναντι στον υπέροχο εαυτό μου και το σύμπαν.

Και μια γενικευμένη αποφορά από σουβλατζίδικο, μαγέρικο, ψησταριά, πιτσαρία και τοστάδικο συνάμα, την ώρα που η πείνα χτυπά γενικό προσκλητήριο. Τα παλιά χρόνια της ευμάρειας, τότε που όλοι είχαν να θρέψουν τα ντελιβεράδικα της γειτονιάς, η μυρωδιά της πίτσας ερχόταν να εκνευρίσει τον διπλανό σου με τη ρόκα-παρμεζάνα και τον fitness προβληματισμό, τα κρεμμύδια από τα σουβλάκια θόλωναν την πνευματική διαύγεια του γείτονα που προτιμούσε ένα σκέτο καλαμάκι-κοτόπουλο, καυγάδες στηνόντουσαν πάνω από τα καλαθάκια των αχρήστων για το ποιός πέταξε πάλι εδώ μέσα κονσερβοκούτι από τόνο που αναδύει τη μπόχα της ψαραγοράς σε ώρα αιχμής.

Τότε που λέτε, τα γκραν σουξέ του γραφείου ήταν η σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ρόδι, το σάντουιτς με σολομό, η πράσινη σαλάτα με σολομό, ο σολομός-φαντάρος γενικότερα και η σαλάτα φακές-μπαλσάμικο, επιτομή του νέου γενιάς ντελίβερυ, εκείνου που στα μέσα της περασμένης δεκαετίας άρχισε να ρωτά για την ποιότητα, το καλό λάδι, βάζοντας στο «φαγητό απέξω» μια αύρα από φαγάκι της μαμάς. Το γκραν σουξέ της συντριπτικής πλειοψηφίας, ωστόσο, έπαιζε στο ντουετάκι πίτσα-σουβλάκι.

Ω! πόσο διαφορετική η εικόνα που αντίκρισα προσφάτως, λοιπόν, στο τραπέζι του σταθμού που σας έλεγα, όταν μεμιάς ανοίχτηκαν μπροστά μου δεκάδες ταπεράκια, επιμελώς παραγεμισμένα με μια άλλη διατροφική συνείδηση. Για παραγγελίες απ’έξω, ούτε λόγος να γίνεται! Εκεί που παλιότερα, η Κυριακούλα που έφερνε ταπεράκι με μπάμιες ήταν η γραφικιά του γραφείου, τώρα το ταπεράκι είναι μαστ, είναι οπωσδήποτε, είναι μονόδρομος, ένα ερωτικό ραβασάκι στη γραμμή και την υγεία μου, καλή πράξη απέναντι στον υπέροχο εαυτό μου και το σύμπαν. Πατάτες βραστές επιμελώς κομμένες και στοιχισμένες σε ροδελίτσες, κολοκυθάκια βραστά παρομοίως, ελιές και φιλέτο ρέγκας, φάβα και φακές σαλάτα, μπρόκολο σε κομψά μπουκετάκια, φιλέτο ψαριού στον ατμό μαζί με το κουνουπίδι του-όπως θα έλεγαν και οι σεφ της δημιουργικότητας-ψωμί από ζέα, ψωμί των Εσσαίων και παξιμάδι των Κρητικών, ανθότυρο με χαμηλά λιπαρά, ντοματίνια με φρέσκο βασιλικό και γίγαντες πιάζ.

Τα παιδιά μοιράζονται μπουκιές και συνταγές για βελούδινη φάβα, διευθύνσεις για τα πιο βραστερά φασόλια, περνάνε από κόσκινο τα μαρούλια της κάθε βιολογικής λαϊκής, ψηφίζουν εξάπαντος τζίντζερ στη φασολάδα, εξομολογούνται τιπς για την πιο al dente κινόα, σχολιάζουν συνταγές για την πιο τούρμπο σπιτική υγιεινομπάρα με ανάλατα κάσιους, χαρουπόμελο και συκομαϊδα, τσακώνονται για το αν το μανιάτικο λάδι αναδεικνύει καλύτερα από το κρητικό τη λεπτή γεύση του πρασόρυζου, για το αν τα κράνμπερις είναι πιο αντιοξειδωτικά από τα κράνα και αναρωτιούνται πόσα αβοκάντο την εβδομάδα καθιστούν μια κοσμική δόση αντιοξείδωσης και πού θα βρουν την καλύτερη θρούμπα. Στο μετά, όλοι έχουν ραντεβού με έναν πέρσοναλ τρέιλερ (μοιρασμένον στους 5 νοματαίους), μια χοτ, μια aerial ή μια μπίκραμ γιόγκα, μια βόλτα με τον Μπούμπι το ροντβάιλερ στον Υμηττό-που βγάζει και καλή άγρια ρόκα-, ένα πιλάτες, μια ζούμπα, ένα ropes gone wild και πολλές άλλες άγνωστες λέξεις του φίτνες αιχμής.

Τα καθόλα ταπεινά ταπεράκια με τα όσπρια, τα ραδίκια, τις βρούβες και τα παξιμάδια από χαρούπι, αν κλείσεις τα μάτια, σε πάνε κατευθείαν πίσω στην κατοχική διατροφή και σε όλες τις διατροφές των στριμωγμένων καιρών, της δυσκολίας και της ανέχειας. Τότε που-καθότι ουδέν κακόν αμιγές καλού-ο άνθρωπος τρώει καλύτερα και αποτελεσματικότερα για την υγεία και την μακροημέρευσή του. Ας μην ξεχνάμε, πως όταν λέμε κρητική ή μεσογειακή διατροφή εννοούμε τη διατροφή του φτωχού κρητικού και μεσόγειου και ποσώς του τωρινού ευπόρου ξενοδόχου των Χανίων. Μπορεί το ταπεράκι να ξεκίνησε από ανάγκη, όμως στο μεταξύ και στην πορεία, ξύπνησε μέσα μας και μια άλλη διατροφική συνείδηση που όσο την σκαλίζεις, τόσο σε πάει πίσω στην αρχέγονη ταπεινότητα του ακατέργαστου ψωμιού, της ελιάς, του λαδιού, των οσπρίων και του άγριου χορταρικού.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT