Νεκταρίνι, το πασπαρτού του καλοκαιριού

Νεκταρίνι, το πασπαρτού του καλοκαιριού. Facebook Twitter
Στις μαρμελάδες αρωματίζει, στις σαλάτες στολίζει και ξινίζει ευχάριστα, αναβαθμίζει την παρουσίαση των απλών λεμονάτων κέικ.
0

Δεύτερη απόπειρα! Και φέτος προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι μου. Κάθε καλοκαίρι οι επιτήδειοι περιμένουν να φύγω και, τσουπ, προσπαθούν να παραβιάσουν πόρτες, παντζούρια και κλειδαριές κάνοντας μεγάλες ζημιές. Προς τι; Το laptop ταξιδεύει πάντα μαζί μου, χρήματα δεν βαστώ στο σπίτι, κοσμήματα δεν φορώ, τα παιδιά μου ζουν αλλού, τα χεράκια μου και το μυαλό μου που μου επιτρέπουν να δουλεύω είναι εδώ, τι πολύτιμο έμεινε για να πάρετε;

Παλιά οι κλέφτες, μου είπε ο κλειδαράς που ήρθε να αλλάξει την κλειδαριά, είχαν ένα μαγικό κλειδί, το πασπαρτού, που άνοιγε τα πάντα: πόρτες, αυτοκίνητα, χρηματοκιβώτια (λέμε τώρα…). Οι κλειδαριές ήταν απλές και οι κλέφτες με ευκολία στόχευαν ένα σπίτι και άνοιγαν την πόρτα κύριοι, χωρίς να σπάνε κλειδαριές και τζάμια.

Η λέξη πασπαρτού με γοήτευε πάντα, είναι γαλλική (passepartout) και σημαίνει ό,τι περνάει/μπαίνει παντού. Έτσι και στην καλοκαιρινή κουζίνα μπορείς να πεις ότι η ντομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά αλλά και, εν προκειμένω, το νεκταρίνι είναι πασπαρτού. Τα ψωνίζεις και τα μαγειρεύεις με 1.002 τρόπους, μπαίνουν παντού. Σάλτσες, γεμιστά, τηγανητά, ψητά, σε σαλάτες και αυγά καγιανά, με κρέας και ψάρι στη γάστρα, μπριάμ, μουσακά και παπουτσάκια στο φούρνο, στο τηγάνι, στο μπάρμπεκιου.

Το άρωμα που έχει το νεκταρίνι, όταν ωριμάζει στον χρόνο του στο δέντρο και όχι στα καφάσια, είναι μοναδικό. Δεν έχει, όπως τα ροδάκινα, χνουδωτή φλούδα και έτσι τρώγεται ευχάριστα σπίτι ή στην παραλία. Η στιλπνή του φλούδα είναι λεπτή και δεν σε ενοχλεί στα smoothies, χαρίζοντάς τους ωραίο άρωμα, σώμα και χρώμα.

Το άρωμα που έχει το νεκταρίνι, όταν ωριμάζει στον χρόνο του στο δέντρο και όχι στα καφάσια, είναι μοναδικό. Δεν έχει, όπως τα ροδάκινα, χνουδωτή φλούδα και έτσι τρώγεται ευχάριστα σπίτι ή στην παραλία. Η στιλπνή του φλούδα είναι λεπτή και δεν σε ενοχλεί στα smoothies, χαρίζοντάς τους ωραίο άρωμα, σώμα και χρώμα. Ταιριάζει μοναδικά με τη ρόκα αλλά περιέργως και με την ντομάτα. Τα περισσότερα τυριά το αγαπούν (με την ιταλική γκοργκοντζόλα έχουν έρωτα τρελό!).

Καραμελώνει όμορφα στο τηγάνι με λίγο βούτυρο, καστανή ζάχαρη και λίγο σιρόπι βανίλιας και έτσι στολίζει κρέπες, ολόλευκα αφράτα παντεσπάνια, παγωτά και κρύες κρέμες όπως η ιταλική πανακότα και στραγγιστά γιαουρτάκια για το πρωινό μας με μέλι και καρύδια. Στις μαρμελάδες αρωματίζει, στις σαλάτες στολίζει και ξινίζει ευχάριστα, αναβαθμίζει την παρουσίαση των απλών λεμονάτων κέικ.

Ε, δεν είναι καλοκαιρινό πασπαρτού το νεκταρίνι;

Νεκταρίνι, το πασπαρτού του καλοκαιριού. Facebook Twitter
Καραμελωμένα νεκταρίνια

Καραμελωμένα νεκταρίνια

Υλικά

Όσα νεκταρίνια θέλουμε (θα υπολογίσετε μισό για κάθε άτομο)

Μια κουταλίτσα φρέσκο βούτυρο

Λίγα αμύγδαλα φιλέ (κομμένα δηλαδή σε λεπτές φέτες, πωλούνται έτοιμα)

Λίγη ζάχαρη καστανή

Ελάχιστη κανέλα σε σκόνη

Λίγες σταγόνες λεμόνι

Παγωτό, σαντιγί ή γιαούρτι χτυπημένο με λίγο μέλι – προαιρετικά

Ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια ψησταριά ή το γκριλ του φούρνου μας ή μια καθαρή γωνία στο μπάρμπεκιου

Πώς το φτιάχνουμε;

Πλένουμε τα νεκταρίνια αλλά δεν τα ξεφλουδίζουμε.

Κόβουμε το κάθε νεκταρίνι στη μέση, όχι κάθετα αλλά γύρω από τον ισημερινό τους, ας πούμε, και τα χωρίζουμε σε δύο ημισφαίρια, το βόρειο και το νότιο. Το κρατάμε στη χούφτα μας και με το άλλο χέρι το στρίβουμε μαλακά να ξεκολλήσει από το άλλο μισό.

Σε ένα από τα δύο ημισφαίρια θα μείνει το κουκούτσι που πρέπει να το αφαιρέσουμε προσεκτικά με τη μύτη ενός μαχαιριού για να μη χαλάσει το σχήμα του μισού φρούτου.

Βάζουμε σε κάθε μισό φρούτο 1-2 σταγόνες λεμόνι και το πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το βούτυρο και δυο λεπτά μετά ακουμπάμε τα νεκταρίνια ή τα βάζουμε στο γκριλ του φούρνου ή στην ψησταριά αλείφοντάς τα με το βούτυρο).

Αυτά τσουρουφλίζονται με την υψηλή θερμοκρασία και καραμελώνουν εκεί που τα κόψαμε.

Τα κρατάμε στο τηγάνι για 1-2 λεπτά και τα γυρίζουμε και λίγο από την άλλη πλευρά (εκεί που ήταν δηλαδή το κοτσάνι και η βάση του φρούτου).

Τα ακουμπάμε στο πιάτο σερβιρίσματος που το έχουμε πασπαλίσει με κανέλα και γεμίζουμε την τρύπα του κουκουτσιού με λίγο γιαούρτι χτυπημένο με μέλι, με σπασμένη μαρέγκα ή παγωτό βανίλια.

Πασπαλίζουμε το φρούτο και το πιάτο με λίγη ακόμα κανέλα και προσθέτουμε τα τραγανά καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ.

Σερβίρουμε αμέσως.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Γεύση / Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Η ζύμη που η ιστορία της (μάλλον) ξεκινάει τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας έχει περάσει από διάφορες φάσεις, έχει μετατραπεί σε πολυπόθητο γλυκό-τούρτα στο Upper East Side του Μανχάταν, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι λύση μετά τα ξενύχτια των Αθηναίων. Πλέον όμως υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που της δίνουν την προσοχή που της αξίζει και την πάνε σε άλλο επίπεδο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ