Νεκταρίνι, το πασπαρτού του καλοκαιριού

Νεκταρίνι, το πασπαρτού του καλοκαιριού. Facebook Twitter
Στις μαρμελάδες αρωματίζει, στις σαλάτες στολίζει και ξινίζει ευχάριστα, αναβαθμίζει την παρουσίαση των απλών λεμονάτων κέικ.
0

Δεύτερη απόπειρα! Και φέτος προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι μου. Κάθε καλοκαίρι οι επιτήδειοι περιμένουν να φύγω και, τσουπ, προσπαθούν να παραβιάσουν πόρτες, παντζούρια και κλειδαριές κάνοντας μεγάλες ζημιές. Προς τι; Το laptop ταξιδεύει πάντα μαζί μου, χρήματα δεν βαστώ στο σπίτι, κοσμήματα δεν φορώ, τα παιδιά μου ζουν αλλού, τα χεράκια μου και το μυαλό μου που μου επιτρέπουν να δουλεύω είναι εδώ, τι πολύτιμο έμεινε για να πάρετε;

Παλιά οι κλέφτες, μου είπε ο κλειδαράς που ήρθε να αλλάξει την κλειδαριά, είχαν ένα μαγικό κλειδί, το πασπαρτού, που άνοιγε τα πάντα: πόρτες, αυτοκίνητα, χρηματοκιβώτια (λέμε τώρα…). Οι κλειδαριές ήταν απλές και οι κλέφτες με ευκολία στόχευαν ένα σπίτι και άνοιγαν την πόρτα κύριοι, χωρίς να σπάνε κλειδαριές και τζάμια.

Η λέξη πασπαρτού με γοήτευε πάντα, είναι γαλλική (passepartout) και σημαίνει ό,τι περνάει/μπαίνει παντού. Έτσι και στην καλοκαιρινή κουζίνα μπορείς να πεις ότι η ντομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά αλλά και, εν προκειμένω, το νεκταρίνι είναι πασπαρτού. Τα ψωνίζεις και τα μαγειρεύεις με 1.002 τρόπους, μπαίνουν παντού. Σάλτσες, γεμιστά, τηγανητά, ψητά, σε σαλάτες και αυγά καγιανά, με κρέας και ψάρι στη γάστρα, μπριάμ, μουσακά και παπουτσάκια στο φούρνο, στο τηγάνι, στο μπάρμπεκιου.

Το άρωμα που έχει το νεκταρίνι, όταν ωριμάζει στον χρόνο του στο δέντρο και όχι στα καφάσια, είναι μοναδικό. Δεν έχει, όπως τα ροδάκινα, χνουδωτή φλούδα και έτσι τρώγεται ευχάριστα σπίτι ή στην παραλία. Η στιλπνή του φλούδα είναι λεπτή και δεν σε ενοχλεί στα smoothies, χαρίζοντάς τους ωραίο άρωμα, σώμα και χρώμα.

Το άρωμα που έχει το νεκταρίνι, όταν ωριμάζει στον χρόνο του στο δέντρο και όχι στα καφάσια, είναι μοναδικό. Δεν έχει, όπως τα ροδάκινα, χνουδωτή φλούδα και έτσι τρώγεται ευχάριστα σπίτι ή στην παραλία. Η στιλπνή του φλούδα είναι λεπτή και δεν σε ενοχλεί στα smoothies, χαρίζοντάς τους ωραίο άρωμα, σώμα και χρώμα. Ταιριάζει μοναδικά με τη ρόκα αλλά περιέργως και με την ντομάτα. Τα περισσότερα τυριά το αγαπούν (με την ιταλική γκοργκοντζόλα έχουν έρωτα τρελό!).

Καραμελώνει όμορφα στο τηγάνι με λίγο βούτυρο, καστανή ζάχαρη και λίγο σιρόπι βανίλιας και έτσι στολίζει κρέπες, ολόλευκα αφράτα παντεσπάνια, παγωτά και κρύες κρέμες όπως η ιταλική πανακότα και στραγγιστά γιαουρτάκια για το πρωινό μας με μέλι και καρύδια. Στις μαρμελάδες αρωματίζει, στις σαλάτες στολίζει και ξινίζει ευχάριστα, αναβαθμίζει την παρουσίαση των απλών λεμονάτων κέικ.

Ε, δεν είναι καλοκαιρινό πασπαρτού το νεκταρίνι;

Νεκταρίνι, το πασπαρτού του καλοκαιριού. Facebook Twitter
Καραμελωμένα νεκταρίνια

Καραμελωμένα νεκταρίνια

Υλικά

Όσα νεκταρίνια θέλουμε (θα υπολογίσετε μισό για κάθε άτομο)

Μια κουταλίτσα φρέσκο βούτυρο

Λίγα αμύγδαλα φιλέ (κομμένα δηλαδή σε λεπτές φέτες, πωλούνται έτοιμα)

Λίγη ζάχαρη καστανή

Ελάχιστη κανέλα σε σκόνη

Λίγες σταγόνες λεμόνι

Παγωτό, σαντιγί ή γιαούρτι χτυπημένο με λίγο μέλι – προαιρετικά

Ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια ψησταριά ή το γκριλ του φούρνου μας ή μια καθαρή γωνία στο μπάρμπεκιου

Πώς το φτιάχνουμε;

Πλένουμε τα νεκταρίνια αλλά δεν τα ξεφλουδίζουμε.

Κόβουμε το κάθε νεκταρίνι στη μέση, όχι κάθετα αλλά γύρω από τον ισημερινό τους, ας πούμε, και τα χωρίζουμε σε δύο ημισφαίρια, το βόρειο και το νότιο. Το κρατάμε στη χούφτα μας και με το άλλο χέρι το στρίβουμε μαλακά να ξεκολλήσει από το άλλο μισό.

Σε ένα από τα δύο ημισφαίρια θα μείνει το κουκούτσι που πρέπει να το αφαιρέσουμε προσεκτικά με τη μύτη ενός μαχαιριού για να μη χαλάσει το σχήμα του μισού φρούτου.

Βάζουμε σε κάθε μισό φρούτο 1-2 σταγόνες λεμόνι και το πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη.

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το βούτυρο και δυο λεπτά μετά ακουμπάμε τα νεκταρίνια ή τα βάζουμε στο γκριλ του φούρνου ή στην ψησταριά αλείφοντάς τα με το βούτυρο).

Αυτά τσουρουφλίζονται με την υψηλή θερμοκρασία και καραμελώνουν εκεί που τα κόψαμε.

Τα κρατάμε στο τηγάνι για 1-2 λεπτά και τα γυρίζουμε και λίγο από την άλλη πλευρά (εκεί που ήταν δηλαδή το κοτσάνι και η βάση του φρούτου).

Τα ακουμπάμε στο πιάτο σερβιρίσματος που το έχουμε πασπαλίσει με κανέλα και γεμίζουμε την τρύπα του κουκουτσιού με λίγο γιαούρτι χτυπημένο με μέλι, με σπασμένη μαρέγκα ή παγωτό βανίλια.

Πασπαλίζουμε το φρούτο και το πιάτο με λίγη ακόμα κανέλα και προσθέτουμε τα τραγανά καβουρντισμένα αμύγδαλα φιλέ.

Σερβίρουμε αμέσως.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ