Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Χαριτωμένο και κομψό, το Marketta θα σου τραβήξει την προσοχή καθώς περνάς απ' έξω, παρότι είναι τοσοδούλικο. Η επιγραφή του λέει «μεσογειακές σαλάτες, σάντουιτς και κρασί» και αν σταθείς στη βιτρίνα, θα δεις την Έρρικα να κινείται στο εσωτερικό, που μοιάζει κάπως με μοντέρνο παριζιάνικο μπιστρό, περισσότερο όμως με σπιτική κουζινο-τραπεζαρία, στυλάτη, αλλά ζεστή και ανεπιτήδευτη.


Με καταγωγή από τον Καναδά, η ιδιοκτήτρια/μαγείρισσα/οικοδέσποινα του μαγαζιού μένει τα τελευταία δεκατρία χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει τέλεια ελληνικά και στα τέσσερα τραπεζάκια του Marketta προσφέρει εδώ και λίγες μέρες κάτι που έλειπε από το κέντρο της Αθήνας.

«Ήθελα να κάνω κάτι μικρό με αυτό που οι Γάλλοι λένε "garde manger", κρύα κουζίνα, κάτι σαν "φαγητό πικνίκ", και να βρω έναν τρόπο να ενσωματώσω ελληνικές γεύσεις μέσα σε αυτό. Η μάνα μου είναι από το Μαρόκο και έχω και τέτοιες επιρροές. Ήθελα να τα συνδυάσω όλα αυτά και να κάνω κάτι με φρεσκάδα και ελληνικές γεύσεις, αλλά λίγο αλλιώς. Βασίζομαι αρκετά στα λαχανικά, αλλά η κουζίνα δεν είναι αποκλειστικά vegeterian. Είναι υγιεινή μεσογειακή διατροφή».

Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Έτσι ακριβώς είναι το μενού του Marketta, με μετρημένα στα δάχτυλα σάντουιτς και σαλάτες που τιμούν τα λαχανικά και τα αναδεικνύουν, δίνοντάς τους τις εντάσεις που πολλές φορές λείπουν από αντίστοιχα προϊόντα.

Το «Βeetbouleh», για παράδειγμα, έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Μια άλλη σαλάτα έχει kale, αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που περιμένεις από μια τυπική σαλάτα με superfoods. Συνδυάζοντας την πρασινάδα με φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ, θυμίζει όντως Μαρόκο, είναι δροσερή και έχει χαρακτήρα.

Το σάντουιτς «Guilty Pleasure» από την άλλη κλείνει μέσα σε ωραίο ψωμί ένα λεπτό σνίτσελ κοτόπουλο που τηγανίζεται σε βούτυρο κλαριφιέ, λίγα φύλλα ραντίτσιο και αντίβ για την πίκρα και μαγιονέζα με αλεσμένη κάππαρη.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σαλάτα με kale, φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο τρως το φαγητό σου.

Όσο κάθεσαι, ακριβώς απέναντι, στον ανοιχτό πάγκο, η Έρρικα μπορεί να κόβει λίγο ψωμί για να σου δώσει να δοκιμάσεις, να γεμίζει ποτήρια με κρασί και σπιτικά virgin ποτά, πραγματικά σαν να είσαι στο σπίτι της. «Τα κρασιά που διάλεξα είναι αυτό που λένε "vin de soif", δροσερά κρασιά, όχι "σοβαρά" κρασιά, για να τα μυρίζουμε και να γράφουμε ποιήματα. Ωραία, δροσερά, εύκολα. Και, φυσικά, κρασιά όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό από τον Τετράμυθο, Sant'Or κ.ά.» λέει η ίδια.


Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της, ανάλογα με την εποχή και το τι βρίσκει κάθε φορά στη λαϊκ ‒ αυτές τις μέρες, παντζάρια, καρότα με λίγο μαραθόσπορο από τη Χίο και ολόκληρα, παστά λεμόνια.

Σερβίρει ένα σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά και βάζει στο τραπέζι σπιτική λεμονάδα. «Ήρθα γιατί ο άντρας μου είναι Έλληνας. Αλλά δεν ήταν η παραδοσιακή ιστορία, μ' εμένα να έχω έρθει για διακοπές, κάθε άλλο. Ήμουν στο πανεπιστήμιο στον Καναδά και σπούδαζα Φιλοσοφία. Ένας πολύ καλός μου φίλος, που ήταν Έλληνας, προσκάλεσε τον άντρα μου στον Καναδά για ένα καλοκαίρι κι έτσι γνωριστήκαμε» λέει. Ο σύζυγός της, φυσικός στο επάγγελμα, βοηθάει κι εκείνος και οι δυο τους μόνοι τρέχουν το μαγαζί.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το «Βeetbouleh» έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Εγώ πάντοτε ασχολιόμουν με το φαγητό, αλλά όχι ως σεφ. Ήμουν food geek ‒ μαγείρευα συνέχεια και διάβαζα πολύ σχετικά. Επίσης δούλευα για χρόνια σε εστιατόρια και ως sommelier. Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Όλα τα φαγητά μας έχουν πολλά μυρωδικά. Η μακαρονοσαλάτα έχει ντρέσινγκ "Green Goddess", πάρα πολλά μυρωδικά και λίγη αντζούγια, γιαούρτι και ελαιόλαδο. Η σαλάτα κοτόπουλο ντρέσινγκ γιαουρτιού, αγγούρι, πίκλα κρεμμυδάκι, γκρέιπφρουτ, ραντίτσιο. Δεν θέλω να κρύψω το πικρό» συνεχίζει.


Αν δεν θέλεις να συνοδεύσεις το φαγητό σου με κρασί, εκτός από τη λεμονάδα, η Έρρικa φτιάχνει ένα κατακόκκινο κρύο ρόφημα από ιβίσκο, πραγματική βανίλια και λίγο τσίλι αλλά και arnold palmers (3/4 λεμονάδα και 1/4 παγωμένο τσάι earl grey), στα οποία, αν έχεις όρεξη, μπορεί να σου προσθέσει και λίγη βότκα. «Στα σχέδιά μου είναι να κάνω day cocktails, με λίγο αλκοόλ» λέει και ακούγεται ιδανική επιλογή για το casual, φωτεινό και παρεΐστικο περιβάλλον.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Marketta, Λέκκα 10, Σύνταγμα, 210 3225388

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Γεύση / Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Κατεβήκαμε τα σκαλάκια της Στοάς Φιξ και συναντήσαμε τη δημοφιλή σεφ στο πρώτο προσωπικό της βήμα, ένα γαστρονομικό καφενείο που ίδια η ήθελε να μοιάζει με «κάτι ανάμεσα σε Ζόναρς και Δίπορτο».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/10-Πώς πήγε φέτος ο τρύγος; Πέντε κορυφαίοι οινοποιοί απαντούν

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς πήγε φέτος ο τρύγος; Πέντε κορυφαίοι οινοποιοί απαντούν

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μαθαίνουν για τον τρύγο του ‘23 μιλώντας με τους οινοποιούς Στέλιο Μπουτάρη, Σωτήρη Καραγιάννη, Σταμάτη Μυλωνά, Γιώργο Λυραράκη και Γεράσιμο Λαζαρίδη.
THE LIFO TEAM
Ο καφές πάει με όλα

Γεύση / Ο καφές πάει με όλα

Η Αθήνα έχει να προσφέρει καλύτερο καφέ από ποτέ, όχι μόνο στα μέρη που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν αλλά και σε αυτά oπου μπορούμε να αγοράσουμε βιβλία και κεραμικά, φυτά και ρούχα, να γνωρίσουμε τις δουλειές Ελλήνων και ξένων artisans, να βρούμε γλυκά και ποπκόρν κατάλληλα για σκύλους και να υιοθετήσουμε μια γάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
47’ λεπτά με τη Μαρίνα Χρονά

Γεύση / Μαρίνα Χρονά: «Με ενδιαφέρει το προσιτό φαγητό, γιατί θέλω να έχω επαφή με τον κόσμο»

Έξω από πιάτσες, δίπλα στο Μουσείο, η νεαρή σεφ άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι ένα new age μπιστρό που τα κάνει όλα απλά και κατανοητά, που συζητιέται όχι μόνο γιατί είναι νόστιμο αλλά και γιατί με τις τιμές του μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, σαν να είναι η ταβέρνα της γενιάς μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Γεύση / Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Το πολυσυζητημένο εστιατόριο του Παγκρατίου δεν προσφέρεται μόνο για βραδινές συναντήσεις αλλά μας περιμένει από νωρίς το πρωί, περνάει τις πίτες μας από τα κάρβουνα, φτιάχνει πιάτα με ό,τι καλή πρώτη ύλη δίνουν η εποχή και οι μικροί παραγωγοί, κάνει ένα πρωινό που θα ετοίμαζαν οι γιαγιάδες μας, αν ήξεραν από τεχνικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αυτές είναι οι νέες αγαπημένες μας τυρόπιτες στην Αθήνα

Γεύση / Αυτές είναι οι νέες καλές τυρόπιτες της Αθήνας

Σίγουρα τιμούμε τις πιο ιστορικές του είδους και δύσκολα τις αλλάζουμε, από το Μαμ και το  Άριστον έχουμε φάει τόνους ζύμη κουρού. Όμως υπάρχουν και οι πιο νέοι, που έχουν μπει στο παιχνίδι αυτού του κλασικού πρωινού και μας το προσφέρουν άψογο. Ας ανανεωθούμε λοιπόν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπέτσες

Γεύση / On the Verandah: Σεπτέμβριος στις Σπέτσες με ψάρι και εποχική κουζίνα

Στο ξενοδοχείο-τοπόσημο του νησιού, το Poseidonion Grand Hotel, και στην κομψή βεράντα του με φόντο τον Αργοσαρωνικό Kόλπο, ο Θεολόγος Αμηράς ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και σε όσα του δίνει το μποστάνι του. Και αν ψάχνετε έναν καλό λόγο για μια σύντομη απόδραση προς τα εκεί, έρχεται και η Αρμάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Γεύση / Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Είναι πολλές οι νέες και πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις φέτος το καλοκαίρι στα μέρη που θα ταξιδέψουμε, αφού οι μάγειρες από τα πιο hip γαστρονομικά project της Αθήνας δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους εκτός πόλης, ενώ άλλοι επιστρέφουν στον τόπο τους για να δουλέψουν με την κορυφαία του πρώτη ύλη και να την αναδείξουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ