Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Χαριτωμένο και κομψό, το Marketta θα σου τραβήξει την προσοχή καθώς περνάς απ' έξω, παρότι είναι τοσοδούλικο. Η επιγραφή του λέει «μεσογειακές σαλάτες, σάντουιτς και κρασί» και αν σταθείς στη βιτρίνα, θα δεις την Έρρικα να κινείται στο εσωτερικό, που μοιάζει κάπως με μοντέρνο παριζιάνικο μπιστρό, περισσότερο όμως με σπιτική κουζινο-τραπεζαρία, στυλάτη, αλλά ζεστή και ανεπιτήδευτη.


Με καταγωγή από τον Καναδά, η ιδιοκτήτρια/μαγείρισσα/οικοδέσποινα του μαγαζιού μένει τα τελευταία δεκατρία χρόνια στην Ελλάδα, μιλάει τέλεια ελληνικά και στα τέσσερα τραπεζάκια του Marketta προσφέρει εδώ και λίγες μέρες κάτι που έλειπε από το κέντρο της Αθήνας.

«Ήθελα να κάνω κάτι μικρό με αυτό που οι Γάλλοι λένε "garde manger", κρύα κουζίνα, κάτι σαν "φαγητό πικνίκ", και να βρω έναν τρόπο να ενσωματώσω ελληνικές γεύσεις μέσα σε αυτό. Η μάνα μου είναι από το Μαρόκο και έχω και τέτοιες επιρροές. Ήθελα να τα συνδυάσω όλα αυτά και να κάνω κάτι με φρεσκάδα και ελληνικές γεύσεις, αλλά λίγο αλλιώς. Βασίζομαι αρκετά στα λαχανικά, αλλά η κουζίνα δεν είναι αποκλειστικά vegeterian. Είναι υγιεινή μεσογειακή διατροφή».

Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Έτσι ακριβώς είναι το μενού του Marketta, με μετρημένα στα δάχτυλα σάντουιτς και σαλάτες που τιμούν τα λαχανικά και τα αναδεικνύουν, δίνοντάς τους τις εντάσεις που πολλές φορές λείπουν από αντίστοιχα προϊόντα.

Το «Βeetbouleh», για παράδειγμα, έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Μια άλλη σαλάτα έχει kale, αλλά δεν είναι καθόλου αυτό που περιμένεις από μια τυπική σαλάτα με superfoods. Συνδυάζοντας την πρασινάδα με φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ, θυμίζει όντως Μαρόκο, είναι δροσερή και έχει χαρακτήρα.

Το σάντουιτς «Guilty Pleasure» από την άλλη κλείνει μέσα σε ωραίο ψωμί ένα λεπτό σνίτσελ κοτόπουλο που τηγανίζεται σε βούτυρο κλαριφιέ, λίγα φύλλα ραντίτσιο και αντίβ για την πίκρα και μαγιονέζα με αλεσμένη κάππαρη.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σαλάτα με kale, φακές, πορτοκάλι και ελιές, αμύγδαλα, φέτα και μια ωραία βινεγκρέτ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο τρως το φαγητό σου.

Όσο κάθεσαι, ακριβώς απέναντι, στον ανοιχτό πάγκο, η Έρρικα μπορεί να κόβει λίγο ψωμί για να σου δώσει να δοκιμάσεις, να γεμίζει ποτήρια με κρασί και σπιτικά virgin ποτά, πραγματικά σαν να είσαι στο σπίτι της. «Τα κρασιά που διάλεξα είναι αυτό που λένε "vin de soif", δροσερά κρασιά, όχι "σοβαρά" κρασιά, για να τα μυρίζουμε και να γράφουμε ποιήματα. Ωραία, δροσερά, εύκολα. Και, φυσικά, κρασιά όπως το Μαύρο Καλαβρυτινό από τον Τετράμυθο, Sant'Or κ.ά.» λέει η ίδια.


Τα ράφια είναι γεμάτα με δικά της αγαπημένα αντικείμενα, από βιβλία μαγειρικής, πορσελάνινα και κεραμικά βάζα, φυτά και μπαχαρικά, μέχρι όμορφα μπουκάλια με φίνα ξίδια και μεγάλα δοχεία με πίκλες που φτιάχνει μόνη της, ανάλογα με την εποχή και το τι βρίσκει κάθε φορά στη λαϊκ ‒ αυτές τις μέρες, παντζάρια, καρότα με λίγο μαραθόσπορο από τη Χίο και ολόκληρα, παστά λεμόνια.

Σερβίρει ένα σάντουιτς λαχανικών με φέτα βαρελίσια και πικάντικη, βραστό αυγό και πολλά μυρωδικά και βάζει στο τραπέζι σπιτική λεμονάδα. «Ήρθα γιατί ο άντρας μου είναι Έλληνας. Αλλά δεν ήταν η παραδοσιακή ιστορία, μ' εμένα να έχω έρθει για διακοπές, κάθε άλλο. Ήμουν στο πανεπιστήμιο στον Καναδά και σπούδαζα Φιλοσοφία. Ένας πολύ καλός μου φίλος, που ήταν Έλληνας, προσκάλεσε τον άντρα μου στον Καναδά για ένα καλοκαίρι κι έτσι γνωριστήκαμε» λέει. Ο σύζυγός της, φυσικός στο επάγγελμα, βοηθάει κι εκείνος και οι δυο τους μόνοι τρέχουν το μαγαζί.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το «Βeetbouleh» έχει τριμμένο παντζάρι αντί για την ντομάτα του ταμπουλέ, πλιγούρι, φρέσκα berries και πολλά μυρωδικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Εγώ πάντοτε ασχολιόμουν με το φαγητό, αλλά όχι ως σεφ. Ήμουν food geek ‒ μαγείρευα συνέχεια και διάβαζα πολύ σχετικά. Επίσης δούλευα για χρόνια σε εστιατόρια και ως sommelier. Το ελληνικό φαγητό μού έκανε πάντα εντύπωση. Η πρώτη ύλη, αλλά όχι μόνο. Είναι και το συναίσθημα, η αφθονία, όπως όταν πας στη λαϊκή και οι πάγκοι είναι γεμάτοι. Και το γευστικό προφίλ, η πίκρα, το ελαιόλαδο.


Όλα τα φαγητά μας έχουν πολλά μυρωδικά. Η μακαρονοσαλάτα έχει ντρέσινγκ "Green Goddess", πάρα πολλά μυρωδικά και λίγη αντζούγια, γιαούρτι και ελαιόλαδο. Η σαλάτα κοτόπουλο ντρέσινγκ γιαουρτιού, αγγούρι, πίκλα κρεμμυδάκι, γκρέιπφρουτ, ραντίτσιο. Δεν θέλω να κρύψω το πικρό» συνεχίζει.


Αν δεν θέλεις να συνοδεύσεις το φαγητό σου με κρασί, εκτός από τη λεμονάδα, η Έρρικa φτιάχνει ένα κατακόκκινο κρύο ρόφημα από ιβίσκο, πραγματική βανίλια και λίγο τσίλι αλλά και arnold palmers (3/4 λεμονάδα και 1/4 παγωμένο τσάι earl grey), στα οποία, αν έχεις όρεξη, μπορεί να σου προσθέσει και λίγη βότκα. «Στα σχέδιά μου είναι να κάνω day cocktails, με λίγο αλκοόλ» λέει και ακούγεται ιδανική επιλογή για το casual, φωτεινό και παρεΐστικο περιβάλλον.

Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Το μενού προσφέρεται για take-away, αλλά ο χώρος του Marketta, σχεδιασμένος από τους South, είναι τόσο ζεστός και θελκτικός, που γίνεται ιδανικός για να πιεις ένα ποτήρι κρασί ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Marketta: Φαγητό πικνίκ και κρασί σε μια σπιτική κουζινο-τραπεζαρία στο Σύνταγμα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Marketta, Λέκκα 10, Σύνταγμα, 210 3225388

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Γεύση / Στοα Φιξ: Η Γωγώ Δελογιάννη άνοιξε γαστρο-καφενείο σε μια στοά του κέντρου

Κατεβήκαμε τα σκαλάκια της Στοάς Φιξ και συναντήσαμε τη δημοφιλή σεφ στο πρώτο προσωπικό της βήμα, ένα γαστρονομικό καφενείο που ίδια η ήθελε να μοιάζει με «κάτι ανάμεσα σε Ζόναρς και Δίπορτο».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Radio Lifo / Ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα και βάλε

Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ένας από τους εκπροσώπους της τρίτης γενιάς, εξηγεί στη Μερόπη Κοκκίνη πώς το ζαχαροπλαστείο Αδελφοί Ασημακόπουλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να επιβιώσει και να μετεξελιχθεί στο σήμερα σαν μια κλασική αξία.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο διπλά μισελενάτων σεφ

Γεύση / Four Ηands: Το νέο μπέργκερ της Αθήνας έχει την υπογραφή δυο μισελενάτων σεφ

Αφού έχουν κάνει πρωταθλητισμό στην υψηλή γαστρονομία, ο Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Παπαζαχαρίας παρουσιάζουν τη street food πρότασή τους σε έναν χώρο παρεΐστικο, που θυμίζει φεστιβάλ φαγητού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Λημνιώνα η ποικιλία που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή;

Η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και o Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τον οινοποιό και οινολόγο Χρήστο Ζαφειράκη για τη Λημνιώνα, την κομψή ερυθρή ελληνική ποικιλία με το διεθνές και σύγχρονο προφίλ.
THE LIFO TEAM