Οι διαγωνισμοί μαγειρικής εκτός από το θέαμα, την αγωνία και τις εντυπωσιακές συνταγές που παρουσιάζουν φέρνοντας μια δόση gourmet απόλαυσης στην καθημερινότητα μας, έχουν το προνόμιο να αναδεικνύουν ταλαντούχους επαγγελματίες που θα συναντήσουμε αργότερα στις μεγαλύτερες κουζίνες για να μας αποδείξουν πως η νίκη τους στην τηλεόραση ήταν απλώς η αρχή μιας συναρπαστικής καριέρας. Ο Μανώλης Σαρρής, που βγήκε πρώτος στο MasterChef 2019, μας μιλά για το ξεκίνημα μέσα από τη Σχολή Le Monde, τη ζωή του στο Άμστερνταμ και τις γιαγιάδες του που καλλιέργησαν την τεράστια αγάπη του για τη μαγειρική.

 

Η άμεση αναγνώριση μετά το παιχνίδι μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα εάν δεν τη διαχειριστεί κάποιος σωστά.

 

Μανώλη πριν συμμετάσχεις στο MasterChef ζούσες στην Ολλανδία. Πώς βρέθηκες εκεί και ποια είναι η σύγκριση ανάμεσα στην κουζίνα εκείνης της χώρας και την ελληνική;

Στην Ολλανδία βρέθηκα μέσω ενός πολύ καλού μου φίλου από τη σχολή μαγειρικής Le Monde. Δούλευε σε ένα πολύ καλό fine dining εστιατόριο το οποίο έτυχε και είχε ανοιχτή θέση, εγώ έστειλα το βιογραφικό μου και με δέχθηκαν! Οι κουζίνες των δύο χωρών δεν έχουν πολλές ομοιότητες, κυρίως λόγω φιλοσοφίας και κλίματος. Στην Ολλανδία έχουν καλύτερες επαγγελματικές υποδομές και πολλά fine dining εστιατόρια, αλλά υστερούν συγκριτικά με εμάς στην κουλτούρα γύρω από το φαγητό και σίγουρα στην ποικιλία των πρώτων υλών.

 

Μανώλης Σαρρής: Ο νικητής του Master Chef που ξεκίνησε από τη Le Monde για να κατακτήσει τον κόσμο
Φωτο: Γιώργος Μάκρης

 

— Στον διαγωνισμό απέδειξες ένα ιδιαίτερο ταλέντο αλλά και σημαντικές γνώσεις πάνω στη μαγειρική τέχνη. Που απέκτησες τις γνώσεις αυτές;

Καταρχάς σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κάθε επαγγελματικός σταθμός ήταν μάθημα για μένα, πάντα προσπαθούσα και ακόμα προσπαθώ να συλλέγω γνώσεις και εμπειρίες πάνω στη μαγειρική, απ' όπου και αν προέρχονται. Πήρα πολύ καλές βάσεις από τη Le Monde και από τα χρόνια που ήμουν στην Ελλάδα. Σίγουρα όμως πιστεύω πως τα τέσσερα χρόνια που έμεινα στο Άμστερνταμ, έχοντας δουλέψει σε τρία εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, μου χάρισαν πολλές και σοβαρές επαγγελματικές εμπειρίες που θα τις έχω μαζί μου μια ζωή.

 

— Τι είναι αυτό που σε ώθησε στη μαγειρική και ποια ήταν τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα (πρακτική - εργασία);

Το φαγητό και η μαγειρική ήταν ο τρόπος έκφρασης της αγάπης ανάμεσα σε εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους. Την οικογένεια μου. Το έχω ξαναπεί πως οι δύο γιαγιάδες μου κατάφεραν και μου πέρασαν το μεράκι και την αγάπη τους για τη μαγειρική από πολύ νωρίς. Το μικρόβιο το είχα από μικρός, οπότε μετά το σχολείο γράφτηκα στη Le Monde και μέσω της σχολής έκανα την πρώτη μου πρακτική σε ξενοδοχείο στη Ρόδο, το 2011. Μετά από εκεί δούλεψα και πάλι σε ξενοδοχείο, αυτή τη φορά στην Πάρο για δύο καλοκαίρια, και αργότερα σε εστιατόρια στην Αθήνα πριν φύγω για Άμστερνταμ.

 

— Η επιτυχία του MasterChef 2019 συνοδεύεται από άμεση αναγνώριση. Τι πιστεύεις πως χρειάζεται κάποιος να διαθέτει, ως απαραίτητα εφόδια, για μια επιτυχημένη καριέρα στον κόσμο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής τέχνης;

Νομίζω πως είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Η άμεση αναγνώριση μετά το παιχνίδι μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα εάν δεν τη διαχειριστεί κάποιος σωστά. Θεωρώ, από τη μικρή μου εμπειρία μέχρι στιγμής, πως η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται και αυτή είναι το κλειδί, μαζί με τη θέληση, για να κερδίζει κανείς πολύτιμες καινούργιες εμπειρίες και γνώση. Μαζί με αυτά χρειάζεται μεγάλη υπομονή, επιμονή και πάνω απ' όλα αγάπη για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική τέχνη.

 

Μανώλης Σαρρής: Ο νικητής του Master Chef που ξεκίνησε από τη Le Monde για να κατακτήσει τον κόσμο
Φωτο: Γιώργος Μάκρης

 

— Ποιος είναι ο δικός σου στόχος σε αυτό τον δύσκολο κλάδο; Τι ονειρεύεσαι;

Ονειρεύομαι πολλά πράγματα, αλλά προσπαθώ να θέτω τους στόχους μου σε γερές βάσεις. Γι' αυτό επιλέγω προσεχτικά, έναν-έναν στόχο κάθε φόρα και δουλεύω με επιμέλεια προς την επίτευξή του. Προς το παρόν, κύριος στόχος μου είναι να μαζέψω εμπειρίες, δουλεύοντας σε επαγγελματικές κουζίνες, με ανθρώπους που ξέρουν καλά το επάγγελμα. Θέλω να αποκτήσω κι άλλες γνώσεις και να ταξιδέψω. Σίγουρα μελλοντικά θα ήθελα να έχω τον δικό μου χώρο, όπου παρέα με μία πολύ ικανή ομάδα στην κουζίνα και το service θα ευχαριστούμε τον κόσμο προσφέροντας ποιοτικό φαγητό φτιαγμένο με μεράκι.

 

— Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που ονειρεύονται το μέλλον τους σε αυτό τον χώρο;

Πρώτα απ' όλα να τον αγαπήσουν αληθινά. Να μην ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία επειδή έγινε «μόδα» ή αποτελεί για εκείνους μια εύκολη και άμεση λύση επαγγελματικής αποκατάστασης. Χρειάζεται πολλή υπομονή και επιμονή, σκληρή δουλειά και μεράκι για να τα καταφέρει κανείς και να πετύχει. Αν κάποιος αγαπάει πραγματικά την κουζίνα, πιστεύω πως θα καταφέρει να βρει το δρόμο του, αργά η γρήγορα, και να κερδίσει τον τίτλο του μάγειρα, κάνοντας επάγγελμα την επιλογή του να γίνει chef ή pastry chef.