Links

Facebook Twitter
0

Γιατί να προτείνω αγγλόφωνα, θα μου πείτε, φαντάζομαι. Η ιδέα μου ήρθε όταν (για άλλη μία φορά) διαπίστωσα ότι η Ελλάδα και το γαϊτανάκι της είναι πρωτοσέλιδο σε ξένες εφημερίδες.

Λόγω της παράξενης γλώσσας μας – και του μικρού πληθυσμού μας – είναι πολύ δύσκολο να βγει οτιδήποτε ελληνικό προς τα έξω, ενώ εμείς ζούμε σε μία εκκωφαντική φούσκα που νομίζουμε ότι έχει κρύψει τον ήλιο. Αυτή τη φορά βέβαια, η φούσκα μας κόντεψε όντως να τον σκεπάσει, αλλά δυστυχώς με την κακή έννοια.

Τα παρακάτω μπλογκ είναι είτε δίγλωσσα, είτε αγγλόφωνα, αλλά πάντως από Έλληνες και τα αγγλικά τους έχουν κάνει γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Τα διάλεξα όχι μόνο για τις συνταγές, αλλά για τις υπέροχες φωτογραφίες, τις ωραίες ιστορίες και την αισθητική τους.

(μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο)

Το Food Junkie, not Junk Food είναι γραμμένο και στα ελληνικά και στα αγγλικά, με συνταγές που φαίνεται ότι έχουν έρευνα και σκέψη από πίσω τους. Οι ιστορίες που συνοδεύουν τις εικόνες είναι σύντομες και καλογραμμένες και σε βάζουν πολύ ομαλά στην ιδέα της συνταγής.

(ψαρόσουπα)

Το Wabi είναι επίσης δίγλωσσο. Έχει υπέροχες φωτογραφίες με τρομερό φωτισμό και στήσιμο, ωραία χρώματα και άποψη στη διακόσμηση. Δυστυχώς δεν ξέρω τίποτα για τη γράφουσα (αλλά ελπίζω να μας διαβάσει και να μας πει πώς βγάζει τόσο ωραίες φωτογραφίες).

 

(μπριάμ)

Το My Little Expat Kitchen γράφεται από μία Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία και έχει συμπεριληφθεί στα 55 καλύτερα μπλογκ φαγητού παγκοσμίως από το περιοδικό Saveur, οπότε δε χρειάζεται και η δική μου ανάλυση. Μου αρέσει γιατί πέρα από τις πολύ καλές φωτογραφίες (μοιάζουν εντελώς επαγγελματικές, ενώ δεν πρόκειται για επαγγελματία) έχει ένα μίγμα εντελώς παραδοσιακών ελληνικών συνταγών με μερικές σύγχρονες και φρέσκες που δεν ανήκουν σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

 

(κοτόσουπα)

Το Souvlaki for the Soul είναι ένα μπλογκ στα αγγλικά από Αυστραλό ελληνικής καταγωγής που τιμάει πολύ. Έχει συμπεριληφθεί στα 50 καλύτερα μπλογκ φαγητού από τους Times Online και είναι ανάμεσα στα αγαπημένα του Saveur. Οι συνταγές είναι διεθνείς μαζί με κάποιες πολύ ελληνικές και οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να μπουν σε περιοδικά.

Εκτός κατηγορίας:

(γλυκό του κουταλιού ελιά)

Το γλυκό της Κυριακής. Είναι γραμμένο μόνο στα ελληνικά αλλά επειδή έχω τεράστια αδυναμία στα μπλογκ που είναι άψογα αισθητικά, μπαίνει κι αυτό εδώ. Δείτε το οπωσδήποτε.

Ακόμη πιο εκτός συναγωνισμού (αλλά τέλειο)

Το errata culinaria. Δεν είναι μπλογκ μαγειρικής, κάνει κάτι πολύ χρήσιμο – που μερικές φορές μπορεί να είναι και πολύ αστείο. «Παρατίθενται κακο-μεταφρασμένα, ανορθόγραφα, κακο-μετεγγραμμένα δείγματα μαγειρικής "γλώσσας λανθάνουσας" από ελληνικές έντυπες πηγές» είναι η περιγραφή που δίνει. Δυστυχώς, είναι ανενεργό από το 2009, αλλά τα λάθη που διορθώνει είναι παντοτινά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ