Links

Facebook Twitter
0

Γιατί να προτείνω αγγλόφωνα, θα μου πείτε, φαντάζομαι. Η ιδέα μου ήρθε όταν (για άλλη μία φορά) διαπίστωσα ότι η Ελλάδα και το γαϊτανάκι της είναι πρωτοσέλιδο σε ξένες εφημερίδες.

Λόγω της παράξενης γλώσσας μας – και του μικρού πληθυσμού μας – είναι πολύ δύσκολο να βγει οτιδήποτε ελληνικό προς τα έξω, ενώ εμείς ζούμε σε μία εκκωφαντική φούσκα που νομίζουμε ότι έχει κρύψει τον ήλιο. Αυτή τη φορά βέβαια, η φούσκα μας κόντεψε όντως να τον σκεπάσει, αλλά δυστυχώς με την κακή έννοια.

Τα παρακάτω μπλογκ είναι είτε δίγλωσσα, είτε αγγλόφωνα, αλλά πάντως από Έλληνες και τα αγγλικά τους έχουν κάνει γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Τα διάλεξα όχι μόνο για τις συνταγές, αλλά για τις υπέροχες φωτογραφίες, τις ωραίες ιστορίες και την αισθητική τους.

(μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο)

Το Food Junkie, not Junk Food είναι γραμμένο και στα ελληνικά και στα αγγλικά, με συνταγές που φαίνεται ότι έχουν έρευνα και σκέψη από πίσω τους. Οι ιστορίες που συνοδεύουν τις εικόνες είναι σύντομες και καλογραμμένες και σε βάζουν πολύ ομαλά στην ιδέα της συνταγής.

(ψαρόσουπα)

Το Wabi είναι επίσης δίγλωσσο. Έχει υπέροχες φωτογραφίες με τρομερό φωτισμό και στήσιμο, ωραία χρώματα και άποψη στη διακόσμηση. Δυστυχώς δεν ξέρω τίποτα για τη γράφουσα (αλλά ελπίζω να μας διαβάσει και να μας πει πώς βγάζει τόσο ωραίες φωτογραφίες).

 

(μπριάμ)

Το My Little Expat Kitchen γράφεται από μία Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία και έχει συμπεριληφθεί στα 55 καλύτερα μπλογκ φαγητού παγκοσμίως από το περιοδικό Saveur, οπότε δε χρειάζεται και η δική μου ανάλυση. Μου αρέσει γιατί πέρα από τις πολύ καλές φωτογραφίες (μοιάζουν εντελώς επαγγελματικές, ενώ δεν πρόκειται για επαγγελματία) έχει ένα μίγμα εντελώς παραδοσιακών ελληνικών συνταγών με μερικές σύγχρονες και φρέσκες που δεν ανήκουν σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

 

(κοτόσουπα)

Το Souvlaki for the Soul είναι ένα μπλογκ στα αγγλικά από Αυστραλό ελληνικής καταγωγής που τιμάει πολύ. Έχει συμπεριληφθεί στα 50 καλύτερα μπλογκ φαγητού από τους Times Online και είναι ανάμεσα στα αγαπημένα του Saveur. Οι συνταγές είναι διεθνείς μαζί με κάποιες πολύ ελληνικές και οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να μπουν σε περιοδικά.

Εκτός κατηγορίας:

(γλυκό του κουταλιού ελιά)

Το γλυκό της Κυριακής. Είναι γραμμένο μόνο στα ελληνικά αλλά επειδή έχω τεράστια αδυναμία στα μπλογκ που είναι άψογα αισθητικά, μπαίνει κι αυτό εδώ. Δείτε το οπωσδήποτε.

Ακόμη πιο εκτός συναγωνισμού (αλλά τέλειο)

Το errata culinaria. Δεν είναι μπλογκ μαγειρικής, κάνει κάτι πολύ χρήσιμο – που μερικές φορές μπορεί να είναι και πολύ αστείο. «Παρατίθενται κακο-μεταφρασμένα, ανορθόγραφα, κακο-μετεγγραμμένα δείγματα μαγειρικής "γλώσσας λανθάνουσας" από ελληνικές έντυπες πηγές» είναι η περιγραφή που δίνει. Δυστυχώς, είναι ανενεργό από το 2009, αλλά τα λάθη που διορθώνει είναι παντοτινά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ