Κτήμα Πατεριανάκη, εκεί όπου το κρασί είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση

Κτήμα Πατεριανάκη, εκεί όπου το κρασί είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση Facebook Twitter
Από τις ερυθρές ποικιλίες οι κυρίαρχες ερυθρές ποικιλίες της Κρήτης είναι το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι.
0

Εάν πιστεύετε ότι το αμπέλι και το κρασί είναι αντρική υπόθεση, τότε μια γνωριμία με το Κτήμα Πατεριανάκη θα ανατρέψει τα στερεότυπα. Στο πλαίσιο των ΟιΝοτικών, της πρώτης έκθεσης κρητικών κρασιών στην Αθήνα, είχαμε μια ευχάριστη κουβέντα με την Εμμανουέλα Πατεριανάκη.


— Την τελευταία δεκαετία τα κρητικά κρασιά μάς εκπλήσσουν ευχάριστα. Σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η διαπίστωση;

Καταρχάς, ας μην ξεχνάμε τη μεγάλη οινοποιητική παράδοση που έχει η Κρήτη από τους αρχαίους κιόλας χρόνους, η οποία οφείλεται στον πλούτο γηγενών ποικιλιών και στις εξαιρετικά εύφορες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούσε το επίκεντρο του οινικού κόσμου για πολλά χρόνια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κρητικά οινοποιεία έχουν πλαισιωθεί από οινολόγους-επιστήμονες οι οποίοι έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των γνώσεών τους σε ζητήματα οινοποίησης και αμπελουργίας. Ως εκ τούτου, τα κρητικά κρασιά, σε ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου τους, μπορούν να θεωρηθούν εφάμιλλα των άλλων περιοχών της Ελλάδας και να τοποθετηθούν δίπλα σε αυτά.

— Ποιες είναι οι τοπικές ποικιλίες που ξεχωρίζεις;

Η Κρήτη διαθέτει πλούτο γηγενών ποικιλιών και για καθεμία μπορείς να μιλάς ώρες. Ωστόσο, έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου.

Από λευκά θα ξεχωρίσω το Θραψαθήρι, μια ποικιλία που ωριμάζει αργά, δημιουργώντας οίνους με αρώματα τροπικών φρούτων, ορυκτότητα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφέρω τη λευκή «ντίβα» της Κρήτης, το πολυδυναμικό Βιδιανό. Τέλος, ο μικρόρωγος θησαυρός της Κρήτης, το Μοσχάτο Σπίνας, με εκπλήσσει για τον φινετσάτο αρωματικό χαρακτήρα και τη λεπτή γεύση του.

Από τις ερυθρές ποικιλίες, θα σταθώ στις κυρίαρχες ερυθρές ποικιλίες του νησιού, το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι. Το Κοτσιφάλι, κάθε χρόνο που το οινοποιώ, με εντυπωσιάζει ολοένα και περισσότερο λόγω της αρωματικής του πολυπλοκότητας. Το νεαρό Κοτσιφάλι δίνει αρώματα κόκκινων φρούτων και κυρίως ντομάτας. Όποιος έχει βρεθεί στο οινοποιείο μας σε περίοδο τρύγου, θα έχει διαπιστώσει πόσο έντονο είναι αυτό το άρωμα. Με την παλαίωση αναπτύσσονται αρώματα γήινα, ζωικά, με το άρωμα της ντομάτας να παραμένει κυρίαρχο! Το Κοτσιφάλι, το οποίο το συναντάμε μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες, είναι για μένα ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών.

Πιστεύουμε πολύ στον οινοτουρισμό και έχουμε δημιουργήσει ένα όμορφο περιβάλλον όπου ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στην αμπελοκαλλιέργεια, στην παραγωγή βιολογικών οίνων, στην κρητική διατροφή και, φυσικά, σε αυτό που λέμε κρητική φιλοξενία.

— Το «η ισχύς εν τη ενώσει» χαρακτηρίζει τους Κρητικούς οινοπαραγωγούς. Πώς καταφέρατε να επιτύχετε την κοινή σας παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Η επιτυχία της συλλογικής προσπάθειας του δικτύου των Κρητικών οινοπαραγωγών (Wines of Crete) πορεύεται από την αγάπη που έχουμε όλοι μας για το ποιοτικό κρασί. Η επιτυχία μας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει σεβασμός στην ατομικότητα και στη διαφορετικότητα κάθε συναδέλφου, χωρίς να χάνεται το κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και του κρητικού κρασιού. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό και ο καθένας μας βάζει το λιθαράκι του σε μια κοινή και αμοιβαίου οφέλους προσπάθεια.

Κτήμα Πατεριανάκη, εκεί όπου το κρασί είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση Facebook Twitter
"Η επιτυχία μας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει σεβασμός στην ατομικότητα και στη διαφορετικότητα κάθε συναδέλφου, χωρίς να χάνεται το κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο από την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και του κρητικού κρασιού".

— Το Κτήμα Πατεριανάκη αποτελείται από τέσσερις γυναίκες, ανατρέποντας το στερεότυπο ότι το αμπέλι και το κρασί είναι αντρική υπόθεση. Μίλησέ μας για την οικογένειά σου.

Θυμάμαι που ήμουνα παιδί ακόμη, όταν πήγα για πρώτη φορά με τον παππού μου στο αμπέλι. Ο παππούς μου, Εμμανουήλ Πατεριανάκης, θεωρούσε υποχρέωσή του να διδάξει στην εγγονή του το σταφύλι και όλο τον κύκλο ζωής του από τη γέννησή του στην κουρμούλα μέχρι την κατανάλωσή του στο ποτήρι. Το καλύτερο κομμάτι της βόλτας μας ήταν η επιστροφή, κατά την οποία μου διηγούνταν με καμάρι ιστορίες που αφορούσαν κυρίως τη δράση του προπάππου μου, Αριστείδη Νικολουδάκη. Ο Αριστείδης Νικολουδάκης ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τον αμπελώνα στο κτήμα μας, όντας πρωτοπόρος της περιοχής των Μελεσσών, καθώς ήταν από τους πρώτους που έκαναν εξαγωγή οίνων στην Ιταλία.

Μέσα από τις διηγήσεις και τα μυστικά του έπλαθα την οινική μου ταυτότητα. Η απόφαση για τη δημιουργία του σημερινού κτήματος πάρθηκε από τον πατέρα μου το 1990. Μέχρι τότε υπήρχε μια σοβαρή ενασχόληση με την αμπελουργία και την οινοποίηση πριν από το 1950, αλλά όχι με τη μορφή που την εννοούμε σήμερα. Ξεκίνησε, λοιπόν, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να κάνει σεμινάρια αμπελουργίας. Έτσι, το 1997, χρονιά-ορόσημο για την ιστορία μας, αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού που μέχρι τότε ασκούσε με επιτυχία για να ξεκινήσει, χτίζοντας ένα παραδειγματικό για την Κρήτη οινοποιείο, την αναβίωση κρητικών ποικιλιών μέσα από τη βιολογική καλλιέργεια! Την ίδια χρονιά έγινε και η πρώτη παραγωγή εμφιαλωμένου βιολογικού κρασιού από το κτήμα μας.

Βέβαια, οι βόλτες στον αμπελώνα συνεχίστηκαν με τον πατέρα μου, κατά τις οποίες μετέφερε σ' εμένα και στις δύο αδερφές μου, τη Νίκη και τη Γεωργία, όλες τις αρχές της οικογενειακής μας παράδοσης για την παραγωγή ποιοτικών οίνων! Οι σπουδές και η επαγγελματική μας κατάρτιση ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο, συμβάλλοντας στη συνέχιση μιας μακράς οικογενειακής ιστορίας, σαν να λέμε από πάππου προς πάππου.

Κτήμα Πατεριανάκη, εκεί όπου το κρασί είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση Facebook Twitter
"Αν βρεθείτε στα μέρη μας, μη χάσετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε τους «δρόμους του κρασιού» με την επίσκεψή σας και σε άλλα οινοποιεία που βρίσκονται είτε στη ζώνη των Πεζών είτε σε άλλες, γειτονικές ζώνες. Είμαι σίγουρη ότι η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη".

— Η κρητική φιλοξενία είναι φημισμένη. Με τι μεζέδες και φαγητά και με τι κρασιά μας υποδέχεσαι στο κτήμα;

Πιστεύουμε πολύ στον οινοτουρισμό και έχουμε δημιουργήσει ένα όμορφο περιβάλλον όπου ο επισκέπτης μπορεί να μυηθεί στην αμπελοκαλλιέργεια, στην παραγωγή βιολογικών οίνων, στην κρητική διατροφή και, φυσικά, σε αυτό που λέμε κρητική φιλοξενία.

Η σειρά Μελισσινός, που είναι και η πιο φημισμένη από τις οικογένειες των κρασιών μας, είναι εκείνη που επιζητούμε να δοκιμάσει κάθε επισκέπτης μας ως πρώτη επιλογή για γευσιγνωσία. Έπειτα στοχεύουμε σε κρητικούς μονοποικιλιακούς οίνους στην προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε τους οινικούς θησαυρούς της περιοχής μας. Όσον αφορά τα εδέσματα που συνοδεύουν τα κρασιά μας, είναι καθαρά βασισμένα στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα και στον βιολογικό χαρακτήρα του κτήματός μας. Για περισσότερες λεπτομέρειες μάλλον θα πρέπει να μας επισκεφτείτε.

Σε κάθε περίπτωση, αν βρεθείτε στα μέρη μας, μη χάσετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε τους «δρόμους του κρασιού» με την επίσκεψή σας και σε άλλα οινοποιεία που βρίσκονται είτε στη ζώνη των Πεζών είτε σε άλλες, γειτονικές ζώνες. Είμαι σίγουρη ότι η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

— Μια κι έκανες αναφορά στη λέξη «βιολογικό», μπορείς με απλά λόγια να μας εξηγήσεις τις προϋποθέσεις;

Καταρχάς, πιστεύω ότι το καλό κρασί γεννιέται στο αμπέλι. Εάν έχεις ποιοτικό καρπό, ποιοτικό σταφύλι, τότε σίγουρα έχεις την ελπίδα να παραγάγεις ένα «μοναδικό» κρασί, με άλλα λόγια ένα κρασί terroir. Θεωρώ ότι ο σεβασμός στη γη μεταφέρεται στον οίνο μέσα από την πληθώρα και την πολυπλοκότητα των πρωτογενών του αρωμάτων.

Πρόσφατα, το 2013, εμπλουτίστηκε η νομοθεσία βιολογικών και προκειμένου να αναγορευτεί ένα κρασί βιολογικό πρέπει, εκτός από τη βιολογική καλλιέργεια, να ακολουθεί και το πρωτόκολλο βιολογικής οινοποίησης με μια σειρά από πρακτικές, οι οποίες προστατεύουν το ποιοτικό εμφιαλωμένο «φυσικό» κρασί.

Προσωπικά, ως οινολόγος, υιοθετώ τη βιολογική οινοποίηση σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με σκοπό να παραγάγω ποιοτικά, μοναδικά και υγιεινά κρασιά.

Κτήμα Πατεριανάκη, εκεί όπου το κρασί είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση Facebook Twitter

paterianakis.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ