Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι

Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι Facebook Twitter
0
Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι Facebook Twitter
Η Λένγκα Γρηγοριάδου-Μούντριχα

Παραδοσιακά, ως «φιλοξενία» ορίζεται η παροχή φροντίδας και περιποίησης από τον οικοδεσπότη προς έναν ξένο. Οι άνθρωποι που εμπλεκόμαστε με το κρασί δεν είμαστε «ξένοι» μεταξύ μας, όμως δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι η πρόσκληση από τη Λένγκα και τον Απόστολο Μούντριχα να επισκεφθούμε το κτήμα τους στην Εύβοια θα μας άφηνε τόσο εντυπωσιασμένους. Έκαναν ό,τι καλύτερο για να γνωρίσουμε τον τόπο τους, περπατήσαμε μαζί στα καλύτερα αμπελοτόπια τους, άνοιξαν το κελάρι τους, μας φίλεψαν και, ξεπροβοδίζοντάς μας, μας έδωσαν δώρα για να θυμόμαστε την όμορφη αυτή ημέρα που περάσαμε παρέα. Σας προτείνουμε μια σύντομη οινική απόδραση στο Κτήμα Αβαντίς, το οποίο είναι κοντά στην Αθήνα. Μέχρι τότε, γνωρίστε τη Λένγκα Γρηγοριάδου-Μούντριχα από τη συζήτηση που είχαμε, δοκιμάζοντας τα κρασιά τους.

— Ποια η ιστορία της αμπελουργίας και του κρασιού στην Εύβοια;

Η αμπελοκαλλιέργεια στην Εύβοια ήταν διαδεδομένη ήδη από την εποχή του Ομήρου, ο οποίος την αναφέρει ως «πολυστάφυλο». Επίσης, ο Στράβωνας, σε μια αναφορά του, εξυμνεί τους αμπελώνες του Ληλαντίου.

— Η οικογένεια Μούντριχα είχε πάντα αμπελώνες ή πρόκειται για μια δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών;

Η αμπελουργική παράδοση της οικογένειας Μούντριχα ξεκίνησε το 1830, έχοντας στην ιδιοκτησία της 150 στρέμματα στην περιοχή του ληλάντιου πεδίου με τοπικές ποικιλίες. Ο Απόστολος Μούντριχας αναμπέλωσε τον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας στον Μύτικα πριν από 22 χρόνια. Τα επόμενα χρόνια, κατόπιν εδαφολογικής έρευνας και σε συνάρτηση με την ποικιλία και το υποκείμενο έρευνας για την κατάλληλη περιοχή, φυτέψαμε τις ποικιλίες σταφυλιού που οινοποιούμε.

Όταν το κρασί είναι πραγματικά καλό, θα επαναλάβεις την αγορά του στην κάβα ή το σούπερ-μάρκετ, θα το αναζητήσεις στη wine list του εστιατορίου και θα το έχεις παγωμένο στο ψυγείο ή διαθέσιμο στην κάβα για την παρέα των φίλων που θα μαζευτεί σπίτι.

— Πώς ορίζετε εσείς το καλό κρασί;

Ο πιο αποτελεσματικός δείκτης για το αν είναι καλό το κρασί που υπάρχει στο ποτήρι, ανεξαρτήτως χρώματος ή στυλ, είναι πάντα το πόσο γρήγορα θα αδειάσει. Όταν το κρασί είναι πραγματικά καλό, θα επαναλάβεις την αγορά του στην κάβα ή το σούπερ-μάρκετ, θα το αναζητήσεις στη wine list του εστιατορίου και θα το έχεις παγωμένο στο ψυγείο ή διαθέσιμο στην κάβα για την παρέα των φίλων που θα μαζευτεί σπίτι.

— Το Κτήμα Αβαντίς έχει διακριθεί επανειλημμένα σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Για ποιες ετικέτες σας νιώθετε περήφανη;

Είμαι περήφανη για όλα τα κρασιά μας και σίγουρα αισθάνομαι ευτυχής με κάθε νέα διάκριση ή μετάλλιο που καταφέρνουν να αποσπάσουν. Αυτήν τη στιγμή μετράμε 300 μετάλλια από παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο, είναι το Syrah, ένα κρασί άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομα «Κτήμα Αβαντίς». Με το Syrah μάς έμαθε ο οινόφιλος κόσμος, είναι το σημείο αναφοράς στην Εύβοια, είναι το κρασί που έβαλε την Εύβοια στον αμπελουργικό και οινικό ελληνικό χάρτη. Είναι η ποικιλία που γνωρίζουμε σε βάθος χρόνου και με φυτεύσεις σε διάφορους κλώνους. Είναι η αφορμή με την οποία γνώρισα τον Απόστολο και άλλαξε η ζωή μου. Κάθε φορά που το πίνω, χαμογελώ με επιβεβαίωση και το απολαμβάνω. Εδώ και 16 χρόνια που κυκλοφορεί είναι πάντα εξαιρετικό και σε τιμή πολύ φιλική για τον καταναλωτή, που μπορεί να απολαύσει είτε την τρέχουσα χρονιά του ή και να το παλαιώσει στον συντηρητή του.

Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι Facebook Twitter
Ο Απόστολος Μούντριχας αναμπέλωσε τον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας στον Μύτικα πριν από 22 χρόνια. Τα επόμενα χρόνια, κατόπιν εδαφολογικής έρευνας και σε συνάρτηση με την ποικιλία και το υποκείμενο έρευνας για την κατάλληλη περιοχή, φυτέψαμε τις ποικιλίες σταφυλιού που οινοποιούμε.

— Σε μια πρόσκληση στο κτήμα, τι θα μας μαγειρεύατε και με τι κρασιά θα συνοδεύαμε το γεύμα;

Θα σας καλωσόριζα με ένα παγωμένο ποτήρι Lenga, θα σας σέρβιρα ένα πιάτο γυαλιστερές με Κτήμα Αβαντίς Λευκό, σπιτικά ντολμαδάκια με το Αβαντίς Sauvignon Βlanc, χορτόπιτα και χωριάτικη σαλάτα με το μυρωδάτο ροζέ. Για κυρίως, το Αβαντίς Syrah θα συνόδευε υπέροχα έναν κόκορα κρασάτο με χοντρά μακαρόνια και ντόπια μυζήθρα και αφού είχα ήδη μεταγγίσει από την αρχή του γεύματος τον Άγιο Χρόνο, θα τον συνόδευα με ώριμη γραβιέρα και μετσοβόνε. Για γλυκό, ένα δροσερό ποτήρι Μελίτη με αμυγδαλωτά Κύμης και γαλακτομπούρεκο.

— Η σειρά καλλυντικών από σταφύλι πότε και πώς προέκυψε;

Ήταν μια ιδέα που γυρόφερνα στο μυαλό μου καιρό, αλλά οριστικοποιήθηκε την περίοδο της εγκυμοσύνης μου πριν από 7 χρόνια. Τα σταφύλια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά συστατικά που κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα λόγω της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και του οξειδωτικού στρες. Τα Lenga Grape Spa δημιουργήθηκαν για τη σύγχρονη γυναίκα που αγαπάει την εμφάνισή της και είναι κοντά στη φύση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM