Το κοτόπουλο της Στέψης

Facebook Twitter
0

Το 1921 η Constance Spry ήταν μια διευθύντρια ενός σχολείου για παιδιά εργατών και μέσα στα καθήκοντά της ήταν να διδάσκει μαγειρική, ραπτική και «σύνθεση λουλουδιών.»

Η Constance Spry

Η μεγάλη της αγάπη ήταν όμως τα λουλούδια. Το 1928 παράτησε το σχολείο και άνοιξε ένα μοναδικό ανθοπωλείο όπου παρουσίαζε νέες, εντελώς πρωτοποριακές συνθέσεις που δεν είχαν ξαναγίνει, με μία τολμηρότητα επαναστατική. Διέλυσε ό,τι θεωρούνταν σικ και σωστό για τις ανθοσυνθέσεις και ήταν η πρώτη που άρχισε να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά – από τα βάζα μέχρι το περιεχόμενό τους- όπως αγριόχορτα, κλαδιά, λαχανικά, έτσι ώστε να μοιάζουν με «κήπους» και όχι στημένες, συμμετρικές συνθέσεις. Η δουλειά της κέρδισε αμέσως το κοινό, τόσο που το 1934 είχε περισσότερους από 70 υπαλλήλους και σχολή ανθοκομικής.

Πολλοί νομίζουν ότι η ιδέα «ένα μόνο λουλούδι σε ένα μοναδικό βάζο» είναι δικιά τους, αλλά όχι –και αυτό ήταν ιδέα της. Η Spry ήταν αυτή που επανέφερε τα τριαντάφυλλα στη μόδα που οι σύγχρονοί της θεωρούσαν πασέ. Προς τιμήν της μια ποικιλία τριαντάφυλλων του 1961, δημιούργημα του David Austin, έχει πάρει το όνομά της. Είναι τεράστια, σχεδόν σαν λάχανα, και με σκούρο ροζ χρώμα, ένας συνδυασμός κομψότητας από το παρελθόν και σύγχρονης αντίστασης στις ασθένειες.

 Ποικιλία Constance Spry

Η Constance ήταν υπεύθυνη για τον στολισμό διάφορων γαλαζοαίματων γάμων και η μεγάλη στιγμή της καριέρας της ήταν όταν έγινε υπεύθυνη για τον στολισμό του Westminster Abbey για την στέψη της Ελίζαμπεθ.

Παραδόξως, η Constance είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) διάσημη για μια συνταγή που γεννήθηκε την ημέρα της στέψης της Ελίζαμπεθ και από τότε συμβολίζει ό,τι βασιλικό, βρετανικό και παραδοσιακό. Το Coronation Chicken, άλλη μία σύλληψη της Fry, συμβολίζει την μεγάλη Βρετανική Αυτοκρατορία, με κάρι από την Ινδία και φρούτα, από την Δύση στην Ανατολή. Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια, υπάρχει όμως η νοσταλγία: αυτό το πιάτο σερβιρίστηκε και πριν από λίγες μέρες, για τους εορτασμούς του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου:

Για 8 άτομα

2,3 κιλά κοτόπουλο σε κομμάτια

1 κουτάλι σούπας ηλιέλαιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι πάστα κάρι

1 κουταλάκι πελτές ντομάτας

100ml κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

Χυμός ½ λεμονιού

2 ψιλοκομμένα βερίκοκα

300 ml μαγιονέζα

100 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

Ψήστε το κοτόπουλο στο γκριλ.

Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέστε την πάστα κάρι, τον πελτέ, σβήστε με κρασί, προσθέστε το φύλλο δάφνης και τον χυμό λεμονιού.

Αφήστε το να σιγοβράσει για δέκα λεπτά.

Στραγγίξτε και αφήστε το να κρυώσει.

Περάστε τα βερίκοκα από μπλέντερ, μετά από σίτα.

Ανακατέψτε την σάλτσα με τη μαγιονέζα και τον πουρέ από τα βερίκοκα.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε την.

Προσθέστε το κοτόπουλο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ