Το κοτόπουλο της Στέψης

Facebook Twitter
0

Το 1921 η Constance Spry ήταν μια διευθύντρια ενός σχολείου για παιδιά εργατών και μέσα στα καθήκοντά της ήταν να διδάσκει μαγειρική, ραπτική και «σύνθεση λουλουδιών.»

Η Constance Spry

Η μεγάλη της αγάπη ήταν όμως τα λουλούδια. Το 1928 παράτησε το σχολείο και άνοιξε ένα μοναδικό ανθοπωλείο όπου παρουσίαζε νέες, εντελώς πρωτοποριακές συνθέσεις που δεν είχαν ξαναγίνει, με μία τολμηρότητα επαναστατική. Διέλυσε ό,τι θεωρούνταν σικ και σωστό για τις ανθοσυνθέσεις και ήταν η πρώτη που άρχισε να χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά – από τα βάζα μέχρι το περιεχόμενό τους- όπως αγριόχορτα, κλαδιά, λαχανικά, έτσι ώστε να μοιάζουν με «κήπους» και όχι στημένες, συμμετρικές συνθέσεις. Η δουλειά της κέρδισε αμέσως το κοινό, τόσο που το 1934 είχε περισσότερους από 70 υπαλλήλους και σχολή ανθοκομικής.

Πολλοί νομίζουν ότι η ιδέα «ένα μόνο λουλούδι σε ένα μοναδικό βάζο» είναι δικιά τους, αλλά όχι –και αυτό ήταν ιδέα της. Η Spry ήταν αυτή που επανέφερε τα τριαντάφυλλα στη μόδα που οι σύγχρονοί της θεωρούσαν πασέ. Προς τιμήν της μια ποικιλία τριαντάφυλλων του 1961, δημιούργημα του David Austin, έχει πάρει το όνομά της. Είναι τεράστια, σχεδόν σαν λάχανα, και με σκούρο ροζ χρώμα, ένας συνδυασμός κομψότητας από το παρελθόν και σύγχρονης αντίστασης στις ασθένειες.

 Ποικιλία Constance Spry

Η Constance ήταν υπεύθυνη για τον στολισμό διάφορων γαλαζοαίματων γάμων και η μεγάλη στιγμή της καριέρας της ήταν όταν έγινε υπεύθυνη για τον στολισμό του Westminster Abbey για την στέψη της Ελίζαμπεθ.

Παραδόξως, η Constance είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) διάσημη για μια συνταγή που γεννήθηκε την ημέρα της στέψης της Ελίζαμπεθ και από τότε συμβολίζει ό,τι βασιλικό, βρετανικό και παραδοσιακό. Το Coronation Chicken, άλλη μία σύλληψη της Fry, συμβολίζει την μεγάλη Βρετανική Αυτοκρατορία, με κάρι από την Ινδία και φρούτα, από την Δύση στην Ανατολή. Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια, υπάρχει όμως η νοσταλγία: αυτό το πιάτο σερβιρίστηκε και πριν από λίγες μέρες, για τους εορτασμούς του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου:

Για 8 άτομα

2,3 κιλά κοτόπουλο σε κομμάτια

1 κουτάλι σούπας ηλιέλαιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι πάστα κάρι

1 κουταλάκι πελτές ντομάτας

100ml κόκκινο κρασί

1 φύλλο δάφνης

Χυμός ½ λεμονιού

2 ψιλοκομμένα βερίκοκα

300 ml μαγιονέζα

100 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

Ψήστε το κοτόπουλο στο γκριλ.

Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέστε την πάστα κάρι, τον πελτέ, σβήστε με κρασί, προσθέστε το φύλλο δάφνης και τον χυμό λεμονιού.

Αφήστε το να σιγοβράσει για δέκα λεπτά.

Στραγγίξτε και αφήστε το να κρυώσει.

Περάστε τα βερίκοκα από μπλέντερ, μετά από σίτα.

Ανακατέψτε την σάλτσα με τη μαγιονέζα και τον πουρέ από τα βερίκοκα.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε την.

Προσθέστε το κοτόπουλο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ