Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0


Ο Γιάννης Μπαξεβάνης δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ο σεφ που με το φαγητό του σε ταξιδεύει στην ελληνική γη και η μαγειρική του ταυτότητα έχει θέσει τις βάσεις για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ο χαμογελαστός σεφ ξεκίνησε μια καινούργια συνεργασία με το ολοκαίνουργιο all day εστιατόριο Ark στα Αστέρια της Γλυφάδας του ομίλου Παπαθεοχάρη. Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη ματιά από το χώρο και να γευθούμε κάποια από τα πιάτα του μενού λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της κουζίνας.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης βάζει την προσωπική σφραγίδα του στο γευστικό μενού που έχει ετοιμάσει με γεύσεις νοσταλγικές και το παρουσιάζει με σύγχρονο αλλά και αναπάντεχο τρόπο μαγειρεμένο.

Το Ark, πάνω ακριβώς στο κύμα, είναι ένας εκπληκτικός χώρος – υπερπαραγωγή- που έστησε με άποψη και γούστο ο δημιουργικός και γνωστός για την αισθητική του Απόλλωνας Παπαθεοχάρης. Έπιπλα design σχεδιασμένα αποκλειστικά για το φιλικό περιβάλλον, φυτά που χαρίζουν εξωτική νότα, ανοιχτή κουζίνα με ξυλόφουρνο και μπροστά ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι από φυσικό ξύλο να κυριαρχεί με την θαλασσινή αύρα να δίνει την νότα της.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Στο τραπέζι καταφτάνει το χαρουπόψωμο, το ψωμί υπογραφή του σεφ και το συνοδεύει με ελαιόλαδο και ζατάρ που φτιάχνει μόνος του με ρεβίθι, σουμάκ, ρίγανη, θυμάρι και σουσάμι. Δύσκολο να σταματήσεις να βουτάς το ψωμί σου στο μπολ που ευωδιάζει... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο Μπαξεβάνης έστησε ένα μενού «που η φιλοσοφία του είναι να μοιραζόμαστε το φαγητό στο κέντρο του τραπεζιού» εξηγεί και συνεχίζει: «μου αρέσει ο ξυλόφουρνος, είμαστε δίπλα στην θάλασσα και αυτό μου έδωσε ιδέες για να ψήνω ψάρια με αρωματικά χόρτα, μύδια, γαβρο και όταν με πιάσει η τρέλα θα κάνω και κακαβιά στην παραλία».


Στο τραπέζι καταφτάνει το χαρουπόψωμο, το ψωμί υπογραφή του σεφ και το συνοδεύει με ελαιόλαδο και ζατάρ που φτιάχνει μόνος του με ρεβίθι, σουμάκ, ρίγανη, θυμάρι και σουσάμι. Δύσκολο να σταματήσεις να βουτάς το ψωμί σου στο μπολ που ευωδιάζει. Ακολουθεί τέλεια ψημένη χυμώδης καραβίδα που της πάει η συνοδευτική σάλτσα πορτοκαλιού και δίπλα τυλιγμένο μέσα σε φύλλο γαλλικής σαλάτας ανακαλύπτεις τον γάβρο με λεπτή φέτα ψωμιού και αρωματικά. Η αρμονία και η ευωδιά της ελληνικής φύσης ξεδιπλώνεται σε κάθε μπουκιά.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η λεπτή χορτόπιτα μόλις έχει ψηθεί στο παραδοσιακό σάζι και μοσχοβολάει μάραθο και κύμινο. «Το κύμινο το χρησιμοποιούν πολύ στα φαγητά τους οι κρητικές νοικοκυρές που έχουν βάλει άπειρες φορές το τσουκάλι στη φωτιά» λέει ο σεφ και προσθέτει γελώντας: «συνήθισα και εγώ να το βάζω στα πιάτα μου». Εντυπωσιακά τα πιάτα τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση είναι: οι σαρδέλες ψημένες σε συκόφυλλο που συνοδεύονται με τουρσί κολοκύθι, ο πιπεράτος τόνος με αρωματικά πάνω σε βλίτα με σάλτσα από ταραμά, το λαχταριστό χταποδάκι και η ψαρομπουκιά με σφυρίδα. Στα χέρια του Μπαξεβάνη οι ασκόλυμπροι μαγειρεύονται με μπακαλιάρο σε αυγολέμονο και συνθέτουν ένα πιάτο μεγαλείο. «Φανταστείτε πως θα ήταν η χώρα αν όλοι μαγείρευαν με τοπικά προϊόντα» λέει ο Γιάννης και μας σερβίρει στο τραπέζι ένα εκλεκτό κομμάτι κρέατος, το διάφραγμα, με άρωμα παστουρμά. «Το ιδιαίτερο αυτό κρέας ήταν ο μεζές του χασάπη, επειδή είναι τόσο νόστιμο το κρατούσε για τον εαυτό του», λέει ο σεφ. Του λόγου του το αληθές ανακαλύπτουμε μόλις το δοκιμάζουμε. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης βάζει την προσωπική σφραγίδα του στο γευστικό μενού που έχει ετοιμάσει με γεύσεις νοσταλγικές και το παρουσιάζει με σύγχρονο αλλά και αναπάντεχο τρόπο μαγειρεμένο. Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν , μια «κιβωτός» γεμάτη με ελληνικές γεύσεις είναι έτοιμη να μας οδηγήσει στην γαστρονομική ασφάλεια μακριά από τον «κατακλυσμό» της προχειρότητας.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Στα χέρια του Μπαξεβάνη οι ασκόλυμπροι μαγειρεύονται με μπακαλιάρο σε αυγολέμονο και συνθέτουν ένα πιάτο μεγαλείο... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Το λαχταριστό χταποδάκι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Ψαρομπουκιά με σφυρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
«Το ιδιαίτερο αυτό κρέας ήταν ο μεζές του χασάπη, επειδή είναι τόσο νόστιμο το κρατούσε για τον εαυτό του», λέει ο σεφ. Του λόγου του το αληθές ανακαλύπτουμε μόλις το δοκιμάζουμε... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Info:

ArkΓρηγορίου Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας, τηλ. 210-8948882

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ