Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0


Ο Γιάννης Μπαξεβάνης δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ο σεφ που με το φαγητό του σε ταξιδεύει στην ελληνική γη και η μαγειρική του ταυτότητα έχει θέσει τις βάσεις για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ο χαμογελαστός σεφ ξεκίνησε μια καινούργια συνεργασία με το ολοκαίνουργιο all day εστιατόριο Ark στα Αστέρια της Γλυφάδας του ομίλου Παπαθεοχάρη. Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη ματιά από το χώρο και να γευθούμε κάποια από τα πιάτα του μενού λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της κουζίνας.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης βάζει την προσωπική σφραγίδα του στο γευστικό μενού που έχει ετοιμάσει με γεύσεις νοσταλγικές και το παρουσιάζει με σύγχρονο αλλά και αναπάντεχο τρόπο μαγειρεμένο.

Το Ark, πάνω ακριβώς στο κύμα, είναι ένας εκπληκτικός χώρος – υπερπαραγωγή- που έστησε με άποψη και γούστο ο δημιουργικός και γνωστός για την αισθητική του Απόλλωνας Παπαθεοχάρης. Έπιπλα design σχεδιασμένα αποκλειστικά για το φιλικό περιβάλλον, φυτά που χαρίζουν εξωτική νότα, ανοιχτή κουζίνα με ξυλόφουρνο και μπροστά ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι από φυσικό ξύλο να κυριαρχεί με την θαλασσινή αύρα να δίνει την νότα της.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Στο τραπέζι καταφτάνει το χαρουπόψωμο, το ψωμί υπογραφή του σεφ και το συνοδεύει με ελαιόλαδο και ζατάρ που φτιάχνει μόνος του με ρεβίθι, σουμάκ, ρίγανη, θυμάρι και σουσάμι. Δύσκολο να σταματήσεις να βουτάς το ψωμί σου στο μπολ που ευωδιάζει... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο Μπαξεβάνης έστησε ένα μενού «που η φιλοσοφία του είναι να μοιραζόμαστε το φαγητό στο κέντρο του τραπεζιού» εξηγεί και συνεχίζει: «μου αρέσει ο ξυλόφουρνος, είμαστε δίπλα στην θάλασσα και αυτό μου έδωσε ιδέες για να ψήνω ψάρια με αρωματικά χόρτα, μύδια, γαβρο και όταν με πιάσει η τρέλα θα κάνω και κακαβιά στην παραλία».


Στο τραπέζι καταφτάνει το χαρουπόψωμο, το ψωμί υπογραφή του σεφ και το συνοδεύει με ελαιόλαδο και ζατάρ που φτιάχνει μόνος του με ρεβίθι, σουμάκ, ρίγανη, θυμάρι και σουσάμι. Δύσκολο να σταματήσεις να βουτάς το ψωμί σου στο μπολ που ευωδιάζει. Ακολουθεί τέλεια ψημένη χυμώδης καραβίδα που της πάει η συνοδευτική σάλτσα πορτοκαλιού και δίπλα τυλιγμένο μέσα σε φύλλο γαλλικής σαλάτας ανακαλύπτεις τον γάβρο με λεπτή φέτα ψωμιού και αρωματικά. Η αρμονία και η ευωδιά της ελληνικής φύσης ξεδιπλώνεται σε κάθε μπουκιά.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Η λεπτή χορτόπιτα μόλις έχει ψηθεί στο παραδοσιακό σάζι και μοσχοβολάει μάραθο και κύμινο. «Το κύμινο το χρησιμοποιούν πολύ στα φαγητά τους οι κρητικές νοικοκυρές που έχουν βάλει άπειρες φορές το τσουκάλι στη φωτιά» λέει ο σεφ και προσθέτει γελώντας: «συνήθισα και εγώ να το βάζω στα πιάτα μου». Εντυπωσιακά τα πιάτα τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση είναι: οι σαρδέλες ψημένες σε συκόφυλλο που συνοδεύονται με τουρσί κολοκύθι, ο πιπεράτος τόνος με αρωματικά πάνω σε βλίτα με σάλτσα από ταραμά, το λαχταριστό χταποδάκι και η ψαρομπουκιά με σφυρίδα. Στα χέρια του Μπαξεβάνη οι ασκόλυμπροι μαγειρεύονται με μπακαλιάρο σε αυγολέμονο και συνθέτουν ένα πιάτο μεγαλείο. «Φανταστείτε πως θα ήταν η χώρα αν όλοι μαγείρευαν με τοπικά προϊόντα» λέει ο Γιάννης και μας σερβίρει στο τραπέζι ένα εκλεκτό κομμάτι κρέατος, το διάφραγμα, με άρωμα παστουρμά. «Το ιδιαίτερο αυτό κρέας ήταν ο μεζές του χασάπη, επειδή είναι τόσο νόστιμο το κρατούσε για τον εαυτό του», λέει ο σεφ. Του λόγου του το αληθές ανακαλύπτουμε μόλις το δοκιμάζουμε. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης βάζει την προσωπική σφραγίδα του στο γευστικό μενού που έχει ετοιμάσει με γεύσεις νοσταλγικές και το παρουσιάζει με σύγχρονο αλλά και αναπάντεχο τρόπο μαγειρεμένο. Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν , μια «κιβωτός» γεμάτη με ελληνικές γεύσεις είναι έτοιμη να μας οδηγήσει στην γαστρονομική ασφάλεια μακριά από τον «κατακλυσμό» της προχειρότητας.

Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Στα χέρια του Μπαξεβάνη οι ασκόλυμπροι μαγειρεύονται με μπακαλιάρο σε αυγολέμονο και συνθέτουν ένα πιάτο μεγαλείο... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Το λαχταριστό χταποδάκι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Ψαρομπουκιά με σφυρίδα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
«Το ιδιαίτερο αυτό κρέας ήταν ο μεζές του χασάπη, επειδή είναι τόσο νόστιμο το κρατούσε για τον εαυτό του», λέει ο σεφ. Του λόγου του το αληθές ανακαλύπτουμε μόλις το δοκιμάζουμε... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Η «Κιβωτός» είναι η νέα υπερπαραγωγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Info:

ArkΓρηγορίου Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας, τηλ. 210-8948882

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ