Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα]

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter
0

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter
#quote#

Η Πάστα Φλώρα γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εκεί μεγάλωσε, σε μια μεγάλη οικογένεια με πέντε παιδιά και μια μαμά που ήταν όλη την ημέρα μέσα στην κουζίνα. «Έφτιαχνε δύο φαγητά την ημέρα και περισσότερα κάποιες φορές, γιατί κάποιος δεν έτρωγε το ένα, άλλος δεν έτρωγε το άλλο» λέει. Η Πάστα Φλώρα μαγειρεύει από πολύ μικρή κι έμαθε να φτιάχνει γλυκά από παιδάκι. «Τα Σάββατα πάντα έφτιαχνε γλυκό η μαμά μου» συνεχίζει, σερβίροντάς μας μία σοκολατόπιτα που έχει μόλις ψήσει. «Δεν αγοράζαμε ποτέ έτοιμα γλυκά, επειδή θεωρούσε μεγάλη τιμή να προσφέρεις στον επισκέπτη κάτι που είναι φτιαγμένο από τα δικά σου χέρια».

Όταν έγινε 17, πήρε τα πράγματά της και τις εμπειρίες της από την οικογενειακή κουζίνα και κατέβηκε στην Αθήνα. Πέρασε στη Θεολογική, την επόμενη χρονιά στη Φιλοσοφική, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι δεν έκαναν γι' αυτήν και τις παράτησε. Σπούδασε Διακοσμητική και άρχισε να δουλεύει σε αρχιτεκτονικό γραφείο και στη συνέχεια –για χρόνια, μάλιστα– σε μία μεγάλη εταιρεία. Η διακοσμητική είναι μεγάλη της αγάπη, το καταλαβαίνεις από το σπίτι της που είναι γεμάτο vintage πινελιές, μικρά αντικείμενα από περασμένες εποχές και μια μεγάλη συλλογή από τσαγιέρες '50s και '60s.

Η άλλη της αγάπη είναι η μαγειρική. Μας λέει ότι προτιμάει τις αλμυρές γεύσεις, αλλά λατρεύει να φτιάχνει γλυκά. «Όταν έμεινα μόνη μου, μαγείρευα. Πολύ σπάνια έπαιρνα φαγητό απ' έξω» λέει. «Μαγείρευα για φίλους και γνωστούς, και επειδή όλοι με παρότρυναν να κάνω κάτι με τα γλυκά μου, έφτιαξα το μπλογκ για να τα δείχνω». Αυτό έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Η πρώτη φορά που έβγαλε τα γλυκά από το σπίτι της και τα μοιράστηκε με αγνώστους ήταν στο Belle Époque στη Βουλής, που είχαν ανοίξει φίλοι της. «Από εκεί έγινε περισσότερο γνωστό αυτό που κάνω. Άρχισαν να μου κάνουν παραγγελίες μέσω του μπλογκ και κάποια στιγμή έπρεπε να επιλέξω, οπότε παράτησα τη δουλειά στην εταιρεία και άρχισα να φτιάχνω γλυκά σε επαγγελματική βάση. Βασικά, δουλεύω με βαφτίσια και γάμους, γενέθλια, πάρτι, έχω και τη συνεργασία με το Baba Au Rum κάθε Σαββατοκύριακο». Στο Baba Au Rum κάθε Σάββατο και Κυριακή εμφανίζεται ένα pop up μαγαζί που φιλοξενεί τα γλυκά της, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ.

Η πιο μεγάλη επιτυχία της είναι το κέικ «Μπαρτσελόνα» με σοκολάτα, φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα, που είναι από τα πιο ωραία γλυκά που μπορεί να πετύχει κανείς στην Αθήνα. Της αρέσουν τα παλιά κέικ, με εμφάνιση μεγαλοπρεπή και στολισμένα όπως παλιά, που οι άνθρωποι είχαν φαντασία και χρόνο να διαθέσουν για τα γλυκά τους. Μας δείχνει ένα υπέροχο κέικ λεμονιού με φρέσκα blueberries που έχει διακοσμήσει με κίτρινο γλάσο και πράσινα μακαρόν – τα οποία έχει φτιάξει μόνη της. Τη ρωτάμε πόσο κοστίζει ένα τέτοιο πλούσιο κέικ (που μπορείς να παραγγείλεις μέσω του mail της και να σ' το φέρει στο σπίτι ή να συναντηθείτε για να σ' το δώσει σε μία vintage συσκευασία, που επίσης φτιάχνει μόνη της). «Περίπου σαράντα ευρώ το συγκεκριμένο. Είναι διώροφο και μόνο τα blueberries κοστίζουν 7 ευρώ – και έχει και 8 μακαρόν. Ένα πιο απλό στοιχίζει περίπου 20 ευρώ και μπορεί να βγάλει δέκα κομμάτια» εξηγεί.

Μας δείχνει τις σφραγίδες που έφτιαξε με τον φίλο της για τη βάφτιση που είχαν αναλάβει το Σάββατο, τις κάρτες και τις όμορφες συσκευασίες, τα σχέδια για την τούρτα και τα cupcakes και ετοιμάζει μπροστά στα μάτια μας ένα πολύ γρήγορο γλυκό σοκολάτας, που μαζί με το ψήσιμο δεν χρειάστηκε περισσότερο από μισή ώρα! Μιλάει για τον κόσμο που έχει γνωρίσει από αυτήν τη δουλειά, τις καμπύλες που απέκτησε από τις δοκιμές και θυμάται μια φορά που κόντεψε τα καταστρέψει ένα παιδικό πάρτι: «Πέρσι είχα μια παραγγελία για τα γενέθλια ενός μικρού αγοριού, cupcakes με φατσούλες από πειρατές. Όλα καλά, όλα τέλεια. Σε μία ώρα θα ερχόταν η μαμά να τα παραλάβει. Τα έβαλα στο κουτί και άρχισα να το τυλίγω με κορδέλα. Η κορδέλα έπεσε κάτω, μπουρδουκλώθηκε στα πόδια μου και το κουτί βρέθηκε τούμπα. Υστερία! Άνοιξα το κουτί και τα πειρατάκια μου είχαν γίνει στραπάτσα. Έτρεξα κλαίγοντας στην κουζίνα κι έφτιαξα απ' την αρχή καινούρια... Μαζί μου ήταν ο φίλος μου και η κολλητή μου. Δεν μιλούσαν, αλλά ήξερα ότι γελούσαν μαζί μου, κι από τότε, κάθε φορά που έχω μεγάλη παραγγελία και λίγο χρόνο, κοιτάζονται και λένε: «Πάλι πειρατάκια θα έχουμε!».

Η γλυκιά ζωή της Πάστα Φλώρα [+ Μια εύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα] Facebook Twitter

Θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που κάνει αυτό που της αρέσει –και το κάνει με αγάπη– και προνομιούχο, αφού μπορεί να δουλεύει από το σπίτι. «Πηγαίνω για δουλειά ό,τι ώρα θέλω, δεν κολλάω στην κίνηση, κάνω διάλειμμα όποτε μου αρέσει, ακούω τη μουσική που θέλω, μιλάω στο τηλέφωνο όσο θέλω και δεν έχω κλειδωμένο το facebook»...

=====

+ Μια εύκολη σοκολατόπιτα από την Πάστα Φλώρα

5 αυγά

170 γρ. ζάχαρη

220 γρ. βούτυρο

200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα

80 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με το σύρμα για να αφρατέψουν και να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Ρίχνουμε το μείγμα στα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 22-24 εκατοστών. Ανακατεύουμε λίγο να φύγουν οι φυσαλίδες και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά το πολύ. (Εσωτερικά θα είναι ακόμα υγρό το μείγμα μας.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο του Κλήδονα και το αμίλητο νερό

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / Το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη συζητά με τον μουσικό Κωνσταντίνο Μπουντούνη για το έθιμο του Κλήδονα και το «αμίλητο νερό» που αναβιώνει στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, αλλά και με τη σεφ και καθηγήτρια Γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη για την παραδοσιακή κουζίνα των περιοχών αυτών.
THE LIFO TEAM
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Δέκα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ