Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
0

Το κρασί είναι φως του ήλιου διαλυμένο σε νερό. Είναι ποίηση σε ένα μπουκάλι. Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στην ευχαρίστηση, την απόλαυση, στο απόλυτο ἦδος. Είναι το απόσταγμα μιας εμπειρίας στην καλλιέργεια του αμπελιού που μετρά δεκαετίες, μιας αφοσίωσης στην ποιοτική οινοποιία που μετρά μόνο χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και μιας αγάπης που στο Χαρτοδιπλωμένος Winery περνάει σταθερά από γενιά σε γενιά. Και δικαίως εδώ και χρόνια μαγεύει τους οινόφιλους.

Λίγο έξω από τη Λαμία, υπάρχει ένα οινοποιείο που έχει καταφέρει να εμφιαλώσει όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο, που σήμερα γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στον κόσμο του κρασιού.

Μια ιστορία που ξεκινά στο μακρινό 1897, όταν ο παππούς Ηρακλής φύτευε, καλλιεργούσε αμπέλια, οινοποιούσε και εμπορευόταν το κρασί στην ταβέρνα του, συνεχίζεται στο 1960 όταν η οικογένεια Χαρτοδιπλωμένου αρχίζει να καλλιεργεί πλέον συστηματικά αμπελώνες και φτάνει πριν μερικά χρόνια, το 2012, στην ίδρυση πλέον ενός οινοποιείου με μοναδικό όραμα τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας με λεπτεπίλεπτα αρώματα, βελούδινη υφή και μοναδική δροσιστική οξύτητα.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το «Ακάτιο» και το «Ήδος», δυο σειρές κρασιών που συνδυάζουν πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα φρεσκάδα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί και παράλληλα περικλείει όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της Φθιωτικής γης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βραβεύονται διεθνώς, αφού η σύνθεση και των δύο σειρών κρύβει πολλά στοιχεία και μικρές γευστικές εκρήξεις, κατακτώντας διακρίσεις που δικαιώνουν κάθε φορά τη μεγάλη προσοχή αλλά και την πολυετή προσπάθεια που κρύβεται πίσω από ένα μπουκάλι. 

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ταξίδεψαν για ακόμη μία φορά μέχρι το Βερολίνο της Γερμανίας, εκεί όπου ανήσυχοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έφεραν ο καθένας από την πατρίδα του το δικό του κρασί, προκειμένου να αναδειχθούν οι κορυφαίοι οίνοι σε κάθε κατηγορία μέσα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Berliner Wine Trophy, με το «Ακάτιο» Λευκό και το «Ήδος» Λευκό να κατακτούν τελικά το χρυσό βραβείο.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Δυο διακρίσεις, επισφράγιση της λεπτότητας και της κομψότητας του χαρακτήρα τους, που μας έκαναν επίσης να τα ξεχωρίσουμε στο φετινό Οινόραμα, τη μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμου του ελληνικού κρασιού. Γιατί όσο ψαγμένος foodie κι αν είσαι, ο τρόπος που ένα καλό κρασί προκαλεί τον ουρανίσκο σου θα είναι πάντα μοναδικός, αφού τα αρώματα, τα χρώματα και οι γεύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη θα δημιουργούν κάθε φορά την πιο συναρπαστική εμπειρία. 

Ακάτιο & Ήδος: Έξι μοναδικά και ιδιαίτερα κρασιά για κάθε περίσταση

Με λαμπερό ρουμπινί χρώμα και ένα πληθωρικό μπουκέτο ώριμων μικρών κόκκινων φρούτων, το ερυθρό ημίγλυκο Ακάτιο, προσφέρει μια πλούσια γεμάτη γεύση με επίγευση μαρμελάδας κεράσι, ιδανικό να καταναλωθεί μόνο του ή με πικάντικα πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ψωμιά με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Aν πάλι αναζητάτε ένα κρασί να συνοδεύσετε δροσερές σαλάτες, ζυμαρικά και πίτσες, το ροζέ ημίγλυκο Ακάτιο, με έντονα λαμπερό, ρόδινο χρώμα, πολύπλοκο αρωματικό σύνολο με νότες κερασιού και μαρμελάδας φράουλα και απολαυστική επίγευση θα δικαιώσει την επιλογή σας.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Τη σειρά εδώ ολοκληρώνει το λευκό ημίξηρο Ακάτιο, με χρώμα ανοιχτό κίτρινο, κομψά αρώματα φρούτων, λευκών ανθέων και νότες τριαντάφυλλου, που εξασφαλίζουν μια γεύση ισορροπημένη, όμορφα γλυκιά και όξινη, ιδανική γλυκόξινες σάλτσες, δροσερές φρουτοσαλάτες, αλλά και μόνο του ως απεριτίφ. 

Η κλασική ερυθρή οινοποίηση του βασιλιά Cabernet Sauvignon και του μοναδικού Merlot δίνει το Ήδος Ερυθρός Ξηρός, ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα και πλούσια αρωματική ένταση μεγάλης πολυπλοκότητας με νότες βατόμουρου και αγριοκέρασου. Από την πρώτη κιόλας γουλιά θα αισθανθείς την απαλή, με αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων, γεύση του, που το καθιστά ιδανική επιλογή για κόκκινα κρέατα ή μαγειρευτά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ποικιλία αλλαντικών.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Με εντυπωσιακό κρυστάλλινο τριανταφυλλί χρώμα με ροδί ανταύγειες, το Ήδος Ροζέ Ξηρός, διαθέτει ένα άρωμα φρεσκοκομμένων φρούτων και λουλουδιών και μια πλούσια φρουτώδη επίγευση, που ταιριάζει άψογα με ορεκτικά, μαλακά τυριά, ζυμαρικά αλλά και λαδερά πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Αν, τέλος, επιλέξετε το Ήδος Λευκός Ξηρός, ετοιμαστείτε για την πιο απολαυστική Μαλαγουζιά με πλούσια αρωματική και γευστική ένταση, καρπό των ιδιόκτητων αμπελώνων και ένα κρασί που κάνει ιδανικά pairing με θαλασσινά. 

Βρείτε τα κρασιά Χαρτοδιπλωμένος Winery στην κάβα Boot Legger, Δερβενακίων 47, Περιστέρι.

Μάθετε εδώ περισσότερα για το Οινοποιείο/Αμπελώνας Χαρτοδιπλωμένος ή ακολουθήστε τις σελίδες σε Facebook και Instagram.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα «δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ