Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
0

Το κρασί είναι φως του ήλιου διαλυμένο σε νερό. Είναι ποίηση σε ένα μπουκάλι. Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στην ευχαρίστηση, την απόλαυση, στο απόλυτο ἦδος. Είναι το απόσταγμα μιας εμπειρίας στην καλλιέργεια του αμπελιού που μετρά δεκαετίες, μιας αφοσίωσης στην ποιοτική οινοποιία που μετρά μόνο χρυσά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και μιας αγάπης που στο Χαρτοδιπλωμένος Winery περνάει σταθερά από γενιά σε γενιά. Και δικαίως εδώ και χρόνια μαγεύει τους οινόφιλους.

Λίγο έξω από τη Λαμία, υπάρχει ένα οινοποιείο που έχει καταφέρει να εμφιαλώσει όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο, που σήμερα γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στον κόσμο του κρασιού.

Μια ιστορία που ξεκινά στο μακρινό 1897, όταν ο παππούς Ηρακλής φύτευε, καλλιεργούσε αμπέλια, οινοποιούσε και εμπορευόταν το κρασί στην ταβέρνα του, συνεχίζεται στο 1960 όταν η οικογένεια Χαρτοδιπλωμένου αρχίζει να καλλιεργεί πλέον συστηματικά αμπελώνες και φτάνει πριν μερικά χρόνια, το 2012, στην ίδρυση πλέον ενός οινοποιείου με μοναδικό όραμα τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας με λεπτεπίλεπτα αρώματα, βελούδινη υφή και μοναδική δροσιστική οξύτητα.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Γιατί αυτό ακριβώς είναι το «Ακάτιο» και το «Ήδος», δυο σειρές κρασιών που συνδυάζουν πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα φρεσκάδα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί και παράλληλα περικλείει όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της Φθιωτικής γης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι βραβεύονται διεθνώς, αφού η σύνθεση και των δύο σειρών κρύβει πολλά στοιχεία και μικρές γευστικές εκρήξεις, κατακτώντας διακρίσεις που δικαιώνουν κάθε φορά τη μεγάλη προσοχή αλλά και την πολυετή προσπάθεια που κρύβεται πίσω από ένα μπουκάλι. 

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ταξίδεψαν για ακόμη μία φορά μέχρι το Βερολίνο της Γερμανίας, εκεί όπου ανήσυχοι οινοποιοί από όλο τον κόσμο έφεραν ο καθένας από την πατρίδα του το δικό του κρασί, προκειμένου να αναδειχθούν οι κορυφαίοι οίνοι σε κάθε κατηγορία μέσα από τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Berliner Wine Trophy, με το «Ακάτιο» Λευκό και το «Ήδος» Λευκό να κατακτούν τελικά το χρυσό βραβείο.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος» Facebook Twitter

Δυο διακρίσεις, επισφράγιση της λεπτότητας και της κομψότητας του χαρακτήρα τους, που μας έκαναν επίσης να τα ξεχωρίσουμε στο φετινό Οινόραμα, τη μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμου του ελληνικού κρασιού. Γιατί όσο ψαγμένος foodie κι αν είσαι, ο τρόπος που ένα καλό κρασί προκαλεί τον ουρανίσκο σου θα είναι πάντα μοναδικός, αφού τα αρώματα, τα χρώματα και οι γεύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη θα δημιουργούν κάθε φορά την πιο συναρπαστική εμπειρία. 

Ακάτιο & Ήδος: Έξι μοναδικά και ιδιαίτερα κρασιά για κάθε περίσταση

Με λαμπερό ρουμπινί χρώμα και ένα πληθωρικό μπουκέτο ώριμων μικρών κόκκινων φρούτων, το ερυθρό ημίγλυκο Ακάτιο, προσφέρει μια πλούσια γεμάτη γεύση με επίγευση μαρμελάδας κεράσι, ιδανικό να καταναλωθεί μόνο του ή με πικάντικα πιάτα της ασιατικής κουζίνας, ψωμιά με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Aν πάλι αναζητάτε ένα κρασί να συνοδεύσετε δροσερές σαλάτες, ζυμαρικά και πίτσες, το ροζέ ημίγλυκο Ακάτιο, με έντονα λαμπερό, ρόδινο χρώμα, πολύπλοκο αρωματικό σύνολο με νότες κερασιού και μαρμελάδας φράουλα και απολαυστική επίγευση θα δικαιώσει την επιλογή σας.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Τη σειρά εδώ ολοκληρώνει το λευκό ημίξηρο Ακάτιο, με χρώμα ανοιχτό κίτρινο, κομψά αρώματα φρούτων, λευκών ανθέων και νότες τριαντάφυλλου, που εξασφαλίζουν μια γεύση ισορροπημένη, όμορφα γλυκιά και όξινη, ιδανική γλυκόξινες σάλτσες, δροσερές φρουτοσαλάτες, αλλά και μόνο του ως απεριτίφ. 

Η κλασική ερυθρή οινοποίηση του βασιλιά Cabernet Sauvignon και του μοναδικού Merlot δίνει το Ήδος Ερυθρός Ξηρός, ένα κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα και πλούσια αρωματική ένταση μεγάλης πολυπλοκότητας με νότες βατόμουρου και αγριοκέρασου. Από την πρώτη κιόλας γουλιά θα αισθανθείς την απαλή, με αρώματα ζουμερών κόκκινων φρούτων, γεύση του, που το καθιστά ιδανική επιλογή για κόκκινα κρέατα ή μαγειρευτά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και ποικιλία αλλαντικών.

Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το ακάτιο που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο ἦδος Facebook Twitter

Με εντυπωσιακό κρυστάλλινο τριανταφυλλί χρώμα με ροδί ανταύγειες, το Ήδος Ροζέ Ξηρός, διαθέτει ένα άρωμα φρεσκοκομμένων φρούτων και λουλουδιών και μια πλούσια φρουτώδη επίγευση, που ταιριάζει άψογα με ορεκτικά, μαλακά τυριά, ζυμαρικά αλλά και λαδερά πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

Αν, τέλος, επιλέξετε το Ήδος Λευκός Ξηρός, ετοιμαστείτε για την πιο απολαυστική Μαλαγουζιά με πλούσια αρωματική και γευστική ένταση, καρπό των ιδιόκτητων αμπελώνων και ένα κρασί που κάνει ιδανικά pairing με θαλασσινά. 

Βρείτε τα κρασιά Χαρτοδιπλωμένος Winery στην κάβα Boot Legger, Δερβενακίων 47, Περιστέρι.

Μάθετε εδώ περισσότερα για το Οινοποιείο/Αμπελώνας Χαρτοδιπλωμένος ή ακολουθήστε τις σελίδες σε Facebook και Instagram.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ