To Χάρβαρντ διορθώνει το κράτος

Facebook Twitter
0

«Δυστυχώς, οι κρατικές οδηγίες περί υγιεινής διατροφής προωθούν τα συμφέροντα του υπουργείου Γεωργίας κι αυτό δεν είναι η ιδανική συνταγή για επιτυχία» δήλωσε ο Walter Willet, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής του τμήματος Διατροφής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

ο Walter Willet

Κάπως τολμηρή δήλωση η οποία σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει υπερβολική αλλά αν παρατηρήσει κανείς τα δύο διαγράμματα, εκτός του ότι το πανεπιστημιακό δίνει πολλές παραπάνω λεπτομέρειες, διαφέρει σημαντικά στην κατανάλωση γάλακτος: ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένα ποτήρι γάλα καθημερινά προλαμβάνει την οστεοπόρωση, το Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι όχι μόνο αυτός ο συσχετισμός δεν έχει αποδειχτεί ικανοποιητικά, αλλά ότι αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση είναι βλαβερή.


Η πρόταση του κράτους

Το πιάτο του Χάρβαρντ

Το πιάτο του Χάρβαρντ δεν επικεντρώνεται στις θερμίδες αλλά στις ανάγκες του σώματος προκειμένου να διατηρηθεί υγιές. Μοιάζει σα να εξισώνει το φαγητό με φάρμακο, κάτι που όντως κάνει: ο καθηγητές πιστεύουν ότι η υγεία συνδέεται απόλυτα με το τι βάζουμε στο στόμα μας. Κάπως έτσι χάνεται η γοητεία και η απόλαυση, αλλά ας δούμε τι προτείνει το τμήμα διατροφής:

Λαχανικά: καταναλώστε μεγάλη ποικιλία, όσο πιο μεγάλη η ποικιλία τόσο το καλύτερο. Προτείνεται περιορισμένη κατανάλωση πατάτας επειδή περιέχει άμυλο που χωνεύεται εξαιρετικά γρήγορα με αποτέλεσμα να επιδρά στο αίμα με τον τρόπο που κάνουν και τα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν αίσθηση πείνας, υπερβολική κατανάλωση και μοιραία, αύξηση βάρους.

Φρούτα: επιλέξτε φρούτα διαφόρων χρωμάτων καθημερινά.

Σιτηρά ολικής άλεσης: επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης και μαύρο ρύζι. Το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι λειτουργούν όπως η ζάχαρη.

Πρωτεΐνη: επιλέξτε ψάρι, πουλερικά, όσπρια ή ξηρούς καρπούς, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας γιατί ακόμα και μικρές ποσότητες σε σταθερή βάση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων και καρκίνο του παχέως εντέρου.

Λίπος: χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και άλλα έλαια που παράγονται από φυτά στο μαγείρεμα και στις σαλάτες επειδή μειώνουν την βλαβερή χοληστερόλη και κάνουν καλό στην καρδιά. Περιορίστε το βούτυρο.

Νερό: πιείτε νερό, τσάι ή καφέ (με λίγο ή καθόλου ζάχαρη). Περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μία ή δύο μερίδες την ημέρα κι ένα μικρό ποτήρι χυμό την ημέρα, αποφύγετε εντελώς τα αναψυκτικά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ