To Χάρβαρντ διορθώνει το κράτος

Facebook Twitter
0

«Δυστυχώς, οι κρατικές οδηγίες περί υγιεινής διατροφής προωθούν τα συμφέροντα του υπουργείου Γεωργίας κι αυτό δεν είναι η ιδανική συνταγή για επιτυχία» δήλωσε ο Walter Willet, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής του τμήματος Διατροφής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

ο Walter Willet

Κάπως τολμηρή δήλωση η οποία σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει υπερβολική αλλά αν παρατηρήσει κανείς τα δύο διαγράμματα, εκτός του ότι το πανεπιστημιακό δίνει πολλές παραπάνω λεπτομέρειες, διαφέρει σημαντικά στην κατανάλωση γάλακτος: ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένα ποτήρι γάλα καθημερινά προλαμβάνει την οστεοπόρωση, το Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι όχι μόνο αυτός ο συσχετισμός δεν έχει αποδειχτεί ικανοποιητικά, αλλά ότι αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση είναι βλαβερή.


Η πρόταση του κράτους

Το πιάτο του Χάρβαρντ

Το πιάτο του Χάρβαρντ δεν επικεντρώνεται στις θερμίδες αλλά στις ανάγκες του σώματος προκειμένου να διατηρηθεί υγιές. Μοιάζει σα να εξισώνει το φαγητό με φάρμακο, κάτι που όντως κάνει: ο καθηγητές πιστεύουν ότι η υγεία συνδέεται απόλυτα με το τι βάζουμε στο στόμα μας. Κάπως έτσι χάνεται η γοητεία και η απόλαυση, αλλά ας δούμε τι προτείνει το τμήμα διατροφής:

Λαχανικά: καταναλώστε μεγάλη ποικιλία, όσο πιο μεγάλη η ποικιλία τόσο το καλύτερο. Προτείνεται περιορισμένη κατανάλωση πατάτας επειδή περιέχει άμυλο που χωνεύεται εξαιρετικά γρήγορα με αποτέλεσμα να επιδρά στο αίμα με τον τρόπο που κάνουν και τα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν αίσθηση πείνας, υπερβολική κατανάλωση και μοιραία, αύξηση βάρους.

Φρούτα: επιλέξτε φρούτα διαφόρων χρωμάτων καθημερινά.

Σιτηρά ολικής άλεσης: επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης και μαύρο ρύζι. Το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι λειτουργούν όπως η ζάχαρη.

Πρωτεΐνη: επιλέξτε ψάρι, πουλερικά, όσπρια ή ξηρούς καρπούς, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας γιατί ακόμα και μικρές ποσότητες σε σταθερή βάση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων και καρκίνο του παχέως εντέρου.

Λίπος: χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και άλλα έλαια που παράγονται από φυτά στο μαγείρεμα και στις σαλάτες επειδή μειώνουν την βλαβερή χοληστερόλη και κάνουν καλό στην καρδιά. Περιορίστε το βούτυρο.

Νερό: πιείτε νερό, τσάι ή καφέ (με λίγο ή καθόλου ζάχαρη). Περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μία ή δύο μερίδες την ημέρα κι ένα μικρό ποτήρι χυμό την ημέρα, αποφύγετε εντελώς τα αναψυκτικά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ