To Χάρβαρντ διορθώνει το κράτος

Facebook Twitter
0

«Δυστυχώς, οι κρατικές οδηγίες περί υγιεινής διατροφής προωθούν τα συμφέροντα του υπουργείου Γεωργίας κι αυτό δεν είναι η ιδανική συνταγή για επιτυχία» δήλωσε ο Walter Willet, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής του τμήματος Διατροφής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

ο Walter Willet

Κάπως τολμηρή δήλωση η οποία σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει υπερβολική αλλά αν παρατηρήσει κανείς τα δύο διαγράμματα, εκτός του ότι το πανεπιστημιακό δίνει πολλές παραπάνω λεπτομέρειες, διαφέρει σημαντικά στην κατανάλωση γάλακτος: ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ένα ποτήρι γάλα καθημερινά προλαμβάνει την οστεοπόρωση, το Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι όχι μόνο αυτός ο συσχετισμός δεν έχει αποδειχτεί ικανοποιητικά, αλλά ότι αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση είναι βλαβερή.


Η πρόταση του κράτους

Το πιάτο του Χάρβαρντ

Το πιάτο του Χάρβαρντ δεν επικεντρώνεται στις θερμίδες αλλά στις ανάγκες του σώματος προκειμένου να διατηρηθεί υγιές. Μοιάζει σα να εξισώνει το φαγητό με φάρμακο, κάτι που όντως κάνει: ο καθηγητές πιστεύουν ότι η υγεία συνδέεται απόλυτα με το τι βάζουμε στο στόμα μας. Κάπως έτσι χάνεται η γοητεία και η απόλαυση, αλλά ας δούμε τι προτείνει το τμήμα διατροφής:

Λαχανικά: καταναλώστε μεγάλη ποικιλία, όσο πιο μεγάλη η ποικιλία τόσο το καλύτερο. Προτείνεται περιορισμένη κατανάλωση πατάτας επειδή περιέχει άμυλο που χωνεύεται εξαιρετικά γρήγορα με αποτέλεσμα να επιδρά στο αίμα με τον τρόπο που κάνουν και τα γλυκά. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούν αίσθηση πείνας, υπερβολική κατανάλωση και μοιραία, αύξηση βάρους.

Φρούτα: επιλέξτε φρούτα διαφόρων χρωμάτων καθημερινά.

Σιτηρά ολικής άλεσης: επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης και μαύρο ρύζι. Το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι λειτουργούν όπως η ζάχαρη.

Πρωτεΐνη: επιλέξτε ψάρι, πουλερικά, όσπρια ή ξηρούς καρπούς, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Περιορίστε το κόκκινο κρέας γιατί ακόμα και μικρές ποσότητες σε σταθερή βάση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιολογικών παθήσεων και καρκίνο του παχέως εντέρου.

Λίπος: χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο και άλλα έλαια που παράγονται από φυτά στο μαγείρεμα και στις σαλάτες επειδή μειώνουν την βλαβερή χοληστερόλη και κάνουν καλό στην καρδιά. Περιορίστε το βούτυρο.

Νερό: πιείτε νερό, τσάι ή καφέ (με λίγο ή καθόλου ζάχαρη). Περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε μία ή δύο μερίδες την ημέρα κι ένα μικρό ποτήρι χυμό την ημέρα, αποφύγετε εντελώς τα αναψυκτικά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ