Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα;

Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα; Facebook Twitter
Μελίαρτος
5

 

Οι παλιές γειτονιές που έγιναν νέες πιάτσες αρκετές φορές δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους. Ο πρώτος ενθουσιασμός μιας πόλης που ανοίγει τον ορίζοντά της, ακουμπώντας στο παλιό, για να το ξαναδώσει στο ευρύτερο κοινό ανακαινισμένο, με στέκια που στοχεύουν στη χαρά, στη διασκέδαση και τη νοστιμιά, μέσα από το ελληνικό παράδοξο της ασυναρτησίας, γρήγορα μπορεί να μεταμορφωθεί σε εφιάλτη. Ψυρρή και Γκάζι από αστέρια της πρωτοπορίας γρήγορα βυθίστηκαν στην ευτέλεια, την κακογουστιά, την αναρχία, το γούστο της μάζας με κράχτη στην εξώπορτα, ύποπτη ποιότητα, κατεψυγμένες πανακότες και γύρους, διόλου προσωπική άποψη ή χαρακτήρα.

 

Το Σύνταγμα, τη γλύτωσε! Η πλειοψηφία των μαγαζιών που κάθε βδομάδα ανοίγουν με το ρυθμό της πιο χαρμόσυνης επιδημίας στην πιο ρευστή γειτονιά της πόλης, διαθέτει μια πρόταση, κατιτίς το ιδιαίτερο, ένα ντεκόρ που δεν το έχεις ξαναδεί, ένα σάντουιτς που δεν το έχεις ξαναφάει, ένα κοκτέιλ που δεν το έχεις ξαναπιεί κι όλ’ αυτά μαζί, σε μια γειτονιά που σε κάνει να νιώθεις πολίτης του πολιτισμένου κόσμου. Στην επόμενη βόλτα στον ίσκιο της Βουλής ή αλλιώς, στην Αθήνα όπως θα ’θελες να είναι, αξίζει να δοκιμάσεις:

 

*Έναν φρέσκο χυμό με καρότο, πορτοκάλι και τζίντζερ από το ψυγείο του Μελίαρτου και καπάκι έναν αρωματικότατο φρέντο ελληνικό. Ερμού 65 & Αιόλου, 2103237379

 

*Έναν καπουτσίνο μανιταριών -ζεστή σουπίτσα με γαλλικό αξάν- στα όρθια, στο Αmandine. Νίκης 13, 2103239829

 

*Ένα φαλάφελ από τα χεράκια του Γιώργου, ανάλαφρο και καθόλου με την παραδοσιακή λαδίλα της Ανατολής, με φρεσκοτηγανισμένα φαλάφελ, σπιτική σος ταχινιού και ντομάτας, πίκλες και λάχανο. Και μην παραπονιέστε παιδιά για την καθυστέρηση! Ο Γιώργος και ο Άρης τα φτιάχνουν όλα ολόφρεσκα, μπροστά στα μάτια σας και χειροποίητα! Falafellas, Αιόλου 51, 2103239809

 

*To bloody Mary με πιπεριές Φλωρίνης όταν συνοδεύει μια θεματική βραδιά όπου το φαγητό και η κουζίνα εμπνέονται από την ταινία-αφιέρωμα μιας βραδιάς, στο Macalo. Νίκης 23, 6972182554.

 

*Η λευκή πίτσα με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, bresaola, φρέσκια ρόκα, ντομάτα και ένα-τόσο-δα από λάδι τρούφας στο School. Αν απλά θέλεις να συνοδεύσεις με κάτι λίγο την άκρως ενδιαφέρουσα περατζάδα -και στα μέσα αλλά και στα έξω της πλατείας Αγ. Ειρήνης- δοκίμασε ζεστά ψωμάκια από ζύμη πίτσας με σπιτικό κατσικίσιο τυρί και pesto μαϊντανού. Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, 2103236711.

 

*Τα τραπεζάκια με τους φλοράλ μουσαμάδες , ο τεράστιος καθρέφτης με τα πλαστικά λουλούδια, τα γκράφιτι, τα real άνθη στα βάζα, το ντεκόρ του Γκελ κάνει σίγουρα γκελ στη διάθεσή σου, την οποία μπορεί να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα το τέλειο σπιτικό τσιζ-κέικ. Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά, 2114000863.

 

*Ένα από τα καλύτερα, χειροποίητα καλαμάκια με ψωμάκι και πολλή αθηναϊκή ιστορία στο ενεργητικό τους, αρκεί να προλάβεις να είσαι εκεί νωρίς-νωρίς, πριν τελειώσει το στοκ. Απόλλωνος 3.

 

*Το πολίτικο τσουρέκι, τα υπέροχα, ζουμερά μικρά κρουασάν kiefel, γενναία γεμισμένα με σοκολάτα υγείας, καρύδι, πορτοκάλι, σταφίδα και κανέλα χειροποίητο φύλλο γιούφκα στου Gulluoglu. Νίκης 10 & Ερμού, 2103213959.

 

*Τα καρυδάτα του Μητροπολιτικόν: μια κλασική συνταγή με πάνω από 80 χρόνια ιστορία, όταν το τραγανό σιροπιαστό φύλλο γεμίζει με καρύδι, σοκολάτα και καραμέλα. Βουλής 39, 2103220226

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
φοβερα όλα που προτείνατε ,και πρόκειται να τα επισκεφτώ !!!!!!!!!! να προτείνω και γω κάτι εάν μου επιτρέπετε : μια από της καλύτερες τυρόπιτες θα μπορέσετε να δοκιμάσετε στα Βελανίδια στο Χαλάνδρι , και ακόμα καλύτερη στον Σπύρο στην Παιανία , δοκιμάστε όπως και δήποτε την ατομική του πίτσα
Δεν ξέρω για τον Σπύρο στην Παιανία, αλλά η Βελανιδιά ούτε καν. Κατ' εμε, ο λόγος που υπάρχει τόσα χρόνια είναι λόγω της ταχύτητας και της ποικιλίας που θέλουμε μετά από τα ξενύχτια κι όχι για την ωραία γεύση της.
..για κουρου στο Αριστον, Βουλής 10 (και αντε να διαλεξεις γεμιση)..για φρεσκοκομενο καφε takeaway στο Περι Καφε, Μητροπολεως 1 (πραγματικα κομμενος της στιγμης και φρεσκοτατος, νεα εισοδος στην πολη)..για γεναιο πιτογυρο στο Σουβλακι του Χασαπη, Απόλλωνος 1 (με την παντα χαμογελαστη Μαιρη να σε σερβιρει)..για ασιατικο οριτζιναλ Furin Kazan, Απόλλωνος 2 (πρωτο τραπεζι βιτρινα στην Απολλωνος)..για ζεστη σοκολατα στο Σοκολατα 56, Ερμού 56 (μεσα στη στοα κατι απο Παρισι)..για μπυρα και μεζε στο Athens Beer, Νικης 20 (πολλες ετικετες και ωραια πιατα, νεα εισοδος στην πολη)..για χαλλλαρο ποτο στο Booze, Κολοκοτρώνη 57 (αν θες παιζεις και μουσικη επι τοπου)Υ.Γ. Στου Gulluoglu αξιζουν πραγματικα και τα μπακλαβαδακια. Τα μοναδικα στην Αθηνα με βουβαλισιο βουτηρο και φυστικι αιγινης.