Για μεζέδες και μπίρες σε ένα άλσος στου Ζωγράφου

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Περνάνε από εκεί και παρέες που θέλουν να παίξουν μουσική όσο τσιμπάνε και βγάζουν τα όργανα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Δεν ζούμε σε μια πόλη που φημίζεται για τη βλάστησή της, το ξέρουμε. Και όταν ανοίγει ο καιρός και βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω, αυτές οι μικρές και διάσπαρτες δόσεις πρασίνου που υπάρχουν στην Αθήνα μάς αναζωογονούν, πόσο μάλλον αν κοντά τους λειτουργεί και κάτι καλό για να αράξουμε και να τσιμπήσουμε.

Όταν λέω δόσεις πρασίνου, εννοώ ακόμα και ένα πολύ μικρό άλσος που έχει τη μία του είσοδο στην Ούλωφ Πάλμε, εκεί πάνω, μεταξύ Ιλισίων και Ζωγράφου. Στη μια του πλευρά σερβίρουν κλασικούς μεζέδες η Νικολέττα και ο Θανάσης, ένα ζευγάρι που όταν βρίσκει χρόνο να βγει ψάχνει μέρη με κρύα μπίρα και κάτι ωραίο να τσιμπήσει - και αυτό ακριβώς προσφέρουν και στο μαγαζί τους.

Νοίκιασαν τον χώρο τους μια μέρα πριν από την πρώτη καραντίνα και κατάφεραν να ανοίξουν το καλοκαίρι του 2020. Η Νικολέττα είναι φιλόλογος και σπούδαζε λίγο πιο πάνω από το μαγαζί, ο Θανάσης έχει κάνει διάφορες δουλειές· ασχολήθηκε με τις οικοδομές και τα υδραυλικά μέχρι που μπήκε στην κουζίνα ενός μαγειρείου πριν από δέκα χρόνια, έμαθε τη δουλειά και είδε ότι αυτή είναι που τον ενδιαφέρει πραγματικά, «όποτε ανακάτευα κάτι χαιρόμουν, και μου φαινόταν και εύκολο», περιγράφει εκείνη την περίοδο της ζωής του.

«Προτού κάνουμε το μαγαζί, είχαμε πάει σε ένα πανηγύρι στο χωριό της Νικολέττας, όπου μας έβγαλαν τρία πράγματα: μια ντομάτα, μια φέτα, πατάτες τηγανητές και ένα αρνί στη σούβλα. Τότε καταλάβαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να περάσεις καλά».

Το δικό τους «Άλσος» το έφτιαξαν ρίχνοντας μπόλικη προσωπική εργασία, το έκαναν πράσινο για να ταιριάζει με το γύρω περιβάλλον και έξω έβαλαν φερ φορζέ. Ο Θανάσης είναι Ιλισιώτης, το ξέρει καλά το σημείο και το άλσος δίπλα τους δεν το βρήκαν έτσι. Μόνοι τους έβαλαν τα μπέντζαμιν δίπλα στα τραπέζια τους, που με το που πέσει ο ήλιος το καλοκαίρι, γύρω στις εννιά και τέταρτο, γεμίζουν.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Χωρίς να προσπαθούν, στο «Άλσος» σερβίρουν κάτι εξεζητημένο, κάτι από τις ρίζες τους. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Να δοκιμάσετε το λουκάνικο, το φτιάχνει ο μπαμπάς μου». Η Νικολέττα κατάγεται από ένα χωριό κοντά στα Φάρσαλα, το Νέο Μοναστήρι, όπου διατηρούν μέχρι σήμερα οι γονείς της το δικό τους κρεοπωλείο, και από εκεί τούς στέλνουν τα κρέατα. Με την οικογένειά της να είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, καμιά φορά βγάζει και κάποια πιάτα ημέρας πιο βαριά, θρακιώτικα, σαν το λαχανάτο με χοιρινό ή πρόβειο κρέας. Μια και το χωριό της είναι και κοντά στον Δομοκό, προμηθεύεται τυριά από εκεί, και το πλιγούρι, και τις χυλοπίτες και τους τραχανάδες.

Χωρίς να προσπαθούν, στο «Άλσος» σερβίρουν κάτι εξεζητημένο, κάτι από τις ρίζες τους. Πετύχαμε μια φοβερή παραδοσιακή αλβανική κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και κρεμμύδι, πιπέρι και αλάτι μόνο, πέντε λεπτά φύλλα πάνω και άλλα πέντε κάτω – έτσι την κάνει η μαμά του Θανάση. Και αυτή είναι πιάτο ημέρας, συνήθως την έχουν τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου. Ήταν φανταστική έτσι που ήταν κοκκινιστή.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Πετύχαμε μια φοβερή παραδοσιακή αλβανική κρεμμυδόπιτα με ντομάτα και κρεμμύδι, πιπέρι και αλάτι μόνο, πέντε λεπτά φύλλα πάνω και άλλα πέντε κάτω – έτσι την κάνει η μαμά του Θανάση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Από τη μικρή τους κουζίνα βγάζουν μετρημένα, αλλά πολύ προσεγμένα πράγματα. Τα ντοματίνια τους είναι μια γλύκα, τα κάνουν σαλάτα με λιαστές ελιές, τέλεια χαρουποπαξίμαδα και κατίκι Δομοκού. Με αυτά, με την αλμύρα με ανθό αλατιού Μεσολογγίου και τη φέτα που παίρνουν από τον Γρατσάνη, με τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα μαριναρισμένα με σκόρδο και ελαιόλαδο, με τις φοβερές τηγανητές πατάτες τους (μπορείτε να τις ζητήσετε και με χωριάτικα αυγά από πάνω), με τους τραγανούς απ’ έξω-τρυφερούς από μέσα κεφτέδες τους, με το χειροποίητο λουκάνικο με πράσο από τον μπαμπά της Νικολέττας και ένα ακόμα τυρί –μια γραβιέρα κατσικίσια, ας πούμε– να παίζουν θα κάνετε τραπέζι βασιλικό και δεν θα πληρώσετε πολλά. «Προτού κάνουμε το μαγαζί, είχαμε πάει σε ένα πανηγύρι στο χωριό της Νικολέττας, όπου μας έβγαλαν τρία πράγματα: μια ντομάτα, μια φέτα, πατάτες τηγανητές και ένα αρνί στη σούβλα. Τότε καταλάβαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να περάσεις καλά», θα μου πει ο Θανάσης.

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχουν κρασιά βιολογικά από το οινοποιείο του Γκανή, προμηθεύονται ασκό από την Οινοφιλία. Και αν θέλετε κάτι το έξτρα σε φαγητό, καμιά φορά κάνουν κότσι, χοιρινή τηγανιά, στραπατσάδα, πιπεριές στον φούρνο γεμιστές με φέτα, ανθότυρο και κατίκι, αρνί ή προβατίνα με πλιγούρι.

Εκεί πάνε οι Ιλισιώτες, πάνε και οι φοιτητές από τις εστίες που είναι απέναντι – μπορεί να πάτε Δευτέρα και να το βρείτε γεμάτο. Περνάνε από εκεί και παρέες που θέλουν να παίξουν μουσική όσο τσιμπάνε και βγάζουν τα όργανα, σαν αυτή του Φίλιππου που έχει μεταφορική πιο πάνω και είχε όρεξη μια Τρίτη να μαζευτούν και να τραγουδήσουν χωρίς μικρόφωνα.

Κρατήσεις δεν κάνουν, εκτός κι αν έχετε μαζευτεί είκοσι άτομα και θέλετε να γιορτάσετε κάτι. Το «Άλσος» του Θανάση και της Νικολέττας έχει αυτό το στοιχείο του αυθόρμητου σε όλα του που μπορεί να το νιώσουμε στις διακοπές, αλλά το έχουμε χάσει στην πόλη, και το έχουμε τόσο ανάγκη.

Ούλωφ Πάλμε 1, Ζωγράφου, 211 1186512

Μοιραζόμαστε κεφτέδες και μπίρες σε ένα άλσος Facebook Twitter
Το «Άλσος» το έφτιαξαν ρίχνοντας μπόλικη προσωπική εργασία, το έκαναν πράσινο για να ταιριάζει με το γύρω περιβάλλον και έξω έβαλαν φερ φορζέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Finger Food: Τέσσερις συνταγές για τη μέση του τραπεζιού που απλώς δεν παίζονται!

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ