Food Daily: Συνέντευξη με τον σεφ Μανώλη Ασλάνογλου

Food Daily: Συνέντευξη με τον σεφ Μανώλη Ασλάνογλου Facebook Twitter
0

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου από μικρός μυήθηκε στην τέχνη της εστίασης εργαζόμενος αρχτικά ως σερβιτόρορς και αργότερα βοηθός μάγειρα. Έχει θητεία από μεζεδοπωλεία και σουβλατζίδικα μέχρι πιτσαρίες (για να μάθει να γυρίζει το ζυμάρι, όπως λέει). Το πάθος για τη μαγειρική τον οδήγησε το 2002 σε σχολή της Ελβετίας, όπου και εργάστηκε μέχρι το 2007 σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τα τελευταία χρόνια μαγειρεύει στο Βασίλαινα. Συνδυάζει την εληνική παράδοση με γεύσεις άλλων χωρών, κι αυτή του την τάση δοκιμάζει στο εστιατόριο Gaspar, όπου μαζί με τον Χρόνη Δαμαλά μπλέκουν γεύσεις Ανατολής και Δύσης. Φωτογραφίες: Ιωσηφίνα

 

  • Στο βιβλίο “Κουζίνα Εμπιστευτικό” του Anthony Bourdain περιγράφεται η ζωή των αφανών ηρώων της κουζίνας, που στην Αμερική είναι μεξικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά και άντρες που χωρίς τη μαγειρική θα είχαν κακά ξεμπερδέματα με το νόμο. Εσύ έχεις ξεφύγει προ πολλού από την κατηγορία των αφανών, αλλά υπήρξες μέλος της: ποια είναι η σύσταση αυτής της ομάδας που δουλεύει πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε χώρο δράσης, δημιουργικό και ελεύθερο. είτε είναι στη τράπεζα (βλέπε κρίση!!),είτε είναι κουζίνα!

  • Υπάρχει άριστος μάγειρας που δεν είναι τελειομανής; Είναι δυνατόν να φτάσεις σε άριστο αποτέλεσμα κόβοντας δρόμο;

Δεν υπάρχει. Και αν υπήρχε δε θα ήταν σε σταθερή βάση. Η κουζίνα αντιπροσωπεύει το μάγειρα. Πάντα θα υπάρχουν αλλαγές και ανατροπές!

  • Αν το δούμε καθαρά καπιταλιστικά, ο μάγειρας θέλει καλό προϊόν σε χαμηλή τιμή και ο προμηθευτής θέλει να πουλήσει ακριβά κάτι που κοστίζει λίγο. Πως εξισορροπούνται αυτές οι αντίρροπες τάσεις; Μπορεί ένας προμηθευτής να εξαπατήσει ένα μάγειρα όπως ένας έμπορος μία νοικοκυρά;

Όταν η ποιότητα είναι εξαιρετική, οι τιμές παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Μόνο αν όλοι χρησιμοποιούμε άριστα προϊόντα θα εκλείψουν οι σαβούρες που εμείς παρόλα αυτά αναζητάμε λόγω "μπάτζετ''.

  • Πως αισθάνεσαι όταν κάποιος βάζει αλάτι στο φαγητό που έχεις φτιάξει από συνήθεια, πριν το δοκιμάσει; Πονάει η καρδιά μου όταν το βλέπω αυτό σε εστιατόρια και παρακαλάω να μην το έχει δει ο μάγειρας.

Δε βάζεις αλάτι στο τραπέζι. Κόβεις τις κακές συνήθειες.

  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς γευστικά μία χώρα στην οποία πάει για πρώτη φορά;

α) Φίλοι, β) Ανοιχτές ντόπιες αγορές, γ) Σούπερ μάρκετ και στα ράφια με τα έτοιμα φαγητά που θέλουν μόνο ζέσταμα! δ) Ανάλογα με τις εμπειρίες του ταξιδιώτη.

  • Μπορεί η μαθητεία δίπλα σε σημαντικούς σεφ να αντικαταστήσει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση 100%;

Οι βάσεις της μαγειρικής και η κατανόηση των μεθόδων χρειάζονται ακαδημαϊκή  εκπαίδευση για να μπορείς να προχωρήσεις σε σύγχρονες μεθόδους και σε εξελιγμένη μαγειρική! Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Μόνο τυχαία περιστατικά.

  • Το μενού του Gaspar είναι ελληνικό με πολύ διεθνείς πινελιές, θα μπορούσαμε να πούμε μητροπολιτικό. Είναι τόσο δεκτικοί οι Έλληνες στις νέες γεύσεις ή παριστάνουν ότι είναι, για να μην κριθούν ντεμοντέ;

Είναι δεκτικοί αρκεί το φαγητό να είναι καλής ποιότητας και πολύ καλά εκτελεσμένο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ