Εξάρχεια: Για φαγητό και ποτό σε μια από τις πιο αγαπημένες γειτονιές της Αθήνας

Εξάρχεια: Για φαγητό και ποτό σε μια από τις πιο αγαπημένες γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
0

Black Salami

Ένα micro bakery που αλλάζει όσα ήξερες για την κατηγορία «φούρνος».

Κάποιες γεύσεις τις γνωρίζεις από παλιά, τη γεύση του ψωμιού, της τυρόπιτας, του σάντουιτς. Είναι τόσο συνδεδεμένες με την καθημερινότητα, που νιώθεις ότι έχεις δοκιμάσει κάθε τους εκδοχή. Ε, λοιπόν, πάρε όλες αυτές τις βεβαιότητες και βάλτες στην άκρη γιατί το Black Salami επανασυστήνει όλα όσα γνωρίζαμε με μια εντελώς νέα οπτική. Κι αυτή βασίζεται στην απολύτως premium πρώτη ύλη που αλλάζει τη γεύση, αναδεικνύει μια νοστιμιά πρωτόγνωρη και τελικά δημιουργεί από μόνο της μια νέα κατηγορία bakery.

Αν ακολουθήσεις το νήμα που ξετυλίγεται καθώς δοκιμάζεις ένα από τα φρεσκοφουρνισμένα ψωμάκια του Black Salami, θα φτάσεις μέχρι το Τορίνο. Εκεί βρίσκεται ένας μικρός πετρόμυλος που λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση με δικά της σιτηρά και παράγει το άλευρο που χρησιμοποιεί το microbakery των Εξαρχείων. Αυτό το άλευρο είναι ό,τι πιο αγνό, χωρίς συντηρητικά ή ενισχυτικά, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και, το κυριότερο, με μια ξεχωριστή νοστιμιά που παραμένει σταθερή.

Μπορείς να καταλάβεις (ή μάλλον δεν μπορείς, αν δεν δοκιμάσεις) πόσο διαφέρουν όλα όσα θα δοκιμάσεις στο Black Salami. Μάλιστα, επειδή η premium ποιότητα δεν μπορεί να παράγεται μαζικά, εδώ κάθε ώρα θα βρεις και κάποια άλλη κατηγορία προϊόντων που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο. 

Τις πρωινές ώρες σού σπάνε τη μύτη τα διαφορετικά ψωμιά και οι χειροποίητες πίτες. Καρβελάκια λαχταριστά διαφόρων ειδών που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την υπομονή – και η ομάδα του Black Salami έχει μπόλικη από αυτή. Η ωρίμανση είναι μια διαδικασία που κρατάει μέρες και κανείς δεν βιάζεται, αφού ξέρουν ότι παίζει τον απόλυτο ρόλο σε αυτό που τελικά θα γευτείς.

BLACK SALAMI Facebook Twitter

Προς το μεσημέρι παίρνουν σειρά οι φανταστικές φοκάτσιες που δημιουργούνται με εστιατορικά δεδομένα από τους μάγειρες του Black Salami. Ανάμεσά τους θα δοκιμάσεις την πρόταση με χταπόδι αλλά και την εκπληκτική επιλογή με pulled pork και σελινόριζα. Ό,τι κι αν διαλέξεις, θα αντιληφθείς ότι η μοναδική αυτή ζύμη γίνεται ένας καμβάς πάνω στον οποίο στήνονται gourmet πιάτα, αλλάζοντας την ίδια την έννοια του street food.

Όσο για τα απογευματινά σάντουιτς, για μία ακόμα φορά η ποιότητα των υλικών αλλάζει τη γεύση. Προϊόντα από μικρούς παραγωγούς καταφθάνουν καθημερινά από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας –π.χ. το μπέικον έρχεται από τις Σέρρες– και είναι ό,τι πιο προσεγμένο και αγνό. 

Tο Black Salami είναι ένα microbakery που μας συστήνει μια άλλη φιλοσοφία στην υπόθεση «φούρνος». Κι αυτή είναι η πιο σημαντική συμβολή του στην καθημερινή μας άποψη περί αληθινής γεύσης.

Ζωοδόχου Πηγής 71, 211 4187956, Instagram: the_black_salami_microbakery

Kobra

Η αυθεντική πρωτοτυπία του αλλάζει το κέντρο της Αθήνας.

KOBRA Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Για να περιγράψεις το Kobra, ξεκινάς με τη συμβουλή «πήγαινε να το δεις». Ή μάλλον «πήγαινε να το ζήσεις». Το all-day bar των Εξαρχείων μοιάζει με ένα ευχάριστο στροβίλισμα γεμάτο χρώματα, ιδέες, γεύσεις, μουσικές και νέον φώτα. Όχι, δεν μπορείς να το κατατάξεις χρονικά ή στυλιστικά, γιατί απλώς δημιουργεί μια εντελώς νέα ταυτότητα, η οποία δύσκολα αντιγράφεται. Το studio materiality έχει υλοποιήσει ένα concept που απλώνεται σε δύο ορόφους, συνδυάζοντας –ετερόκλητα;– στοιχεία με έναν τρόπο που επαναπροσδιορίζει την αρμονία όπως την ήξερες μέχρι σήμερα. Το σίγουρο είναι πως σε κάποια απ’ όλες τις γωνιές του θα βρεις αυτό που σε εκφράζει απόλυτα.

Οι γεύσεις ξεκινούν να σε συνοδεύουν από το πρωί με επιλογές για ένα διαφορετικό brunch αλλά και καφέδες που δεν θα γευτείς αλλού. Ο barista Γιώργος Σισμάνης δημιουργεί ροφήματα εσπρέσο, όπως το Ginger Cortado με ξύσμα σοκολάτας και ginger, ή το κρύο Shakerato που περιέχει espresso bitters με ευκάλυπτο, βανίλια και μπέρμπον. Η sui generis προσωπικότητα αποτυπώνεται και στα πιάτα του σεφ Άνταμ Κοντοβά, με ασυνήθιστες προτάσεις bar food. Must try η χοιρινή μπριζόλα με κυανό τυρί, το τηγανητό χταπόδι με ταραμά, άγουρη κέτσαπ, σαλάμι Λευκάδος και τσίλι αλλά και το ψητό κουνουπίδι με φιστίκι Αιγίνης και τζίντζερ.

KOBRA Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στη βραδινή του πλευρά το Kobra αποκαλύπτει το μπαρ που κατά βάθος όλοι ονειρευόμασταν. Με μια μουσική άποψη –αναλαμβάνει ο Γιώργος Ζαφειράκος aka: Y2Z– που κινείται ανάμεσα σε ήχους new wave, indie, electronica και italo-disco αλλά και με μια λίστα από κλασικά κοκτέιλ που πραγματικά μας είχαν λείψει από τη νύχτα της Αθήνας. Εξάλλου, όλη η ιδέα του Kobra είναι αυτό που μας έλειπε. Μια ιδέα που σε κάνει να νιώθεις ότι η πρωτοτυπία μπορεί να είναι αυθεντική, επαναφέροντας την έννοια της αυθόρμητης διασκέδασης στην καθημερινότητα.

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134, Facebook: kobra, Instagram: kobra.est2020

Panam French Tacos

Αυθεντικό γαλλικό street food που δεν θα βρεις αλλού!

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Κάποιες συναντήσεις είναι καρμικές και καταλήγουν σε ιδέες που ευτυχώς για μας φέρνουν μια εντελώς νέα πρόταση και ταυτόχρονα διηγούνται μικρές, άγνωστες ιστορίες. Ο Baptiste Raffray είναι Γάλλος σεφ και ο Guillaume Έκτορας Patelis Ελληνογάλλος μετρ. Συναντήθηκαν στην Ελλάδα ως απόφοιτοι του Ελληνογαλλικού Σχολείου και αφού περιηγήθηκαν στα εστιατόρια της Γαλλίας επέστρεψαν στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί τους ένα γευστικό κομμάτι της Γαλλίας που δεν συναντάς πουθενά αλλού – ίσως είναι από τα λίγα σημεία στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα French tacos είναι το street food που εμπνεύστηκαν κάποιοι τύποι στη Λιόν και περιέχουν στοιχεία από διάφορες χώρες, παραμένοντας όμως μια απολύτως ξεχωριστή πρόταση. Ακόμα και η tortilla τυλίγεται με έναν διαφορετικό τρόπο, προσφέροντας στα French tacos –πάντα στον πληθυντικό– τη δική τους, καταδική τους ταυτότητα. Όσο για τα υλικά που μπορείς να επιλέξεις για να τα γεμίσεις, είναι όλα premium και άκρως ποιοτικά. Από κοτόπουλο, Cordon Bleu, με κιμά ή καυτερό λουκάνικο –το γνωστό Μεργκέζ, που είναι αγαπητό στη Γαλλία– μέχρι χορτοφαγικό μπιφτέκι λαχανικών, όλα συνδυάζονται με μια σειρά από σαλάτες και σάλτσες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η sauce fromagère (σως τυριού)  που κάνει τη διαφορά στη γαλλική μαγειρική και στο Panam φτιάχνεται με μια μυστική συνταγή.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το πιο πιθανό είναι ότι θα θελήσεις να κάνεις πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς για να απολαύσεις τα French Tacos σε όλο τους το μεγαλείο αλλά κάθε φορά έχεις την αίσθηση ότι μεταφέρεσαι στους δρόμους του Παρισιού, και μάλιστα σε κάποιο στέκι που θα σε πήγαινε ένας ντόπιος για να ζήσεις μια αληθινή γευστική εμπειρία. Μια εμπειρία που μιλάει γαλλικά και είναι έτοιμη να κατακτήσει την ελληνική street γεύση. Baptiste et Guillaume, merci!

Σόλωνος 86, 6934 119330, Instagram: @panam_athens

Άμα Λάχει

Φέρνει στο κέντρο γεύσεις και φιλοξενία ελληνικής καταγωγής.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Τι είναι αυτό που εύχεσαι συνήθως όταν το κέντρο της πόλης πέφτει να σε πλακώσει; Μια καταπράσινη αυλή, λίγοι καλοί φίλοι σε ένα τραπεζάκι και γεύσεις που σου φτιάχνουν τη διάθεση με την αυθεντικότητά τους. Όλα αυτά είναι που έχουν κάνει το Άμα Λάχει αγαπημένο προορισμό του κέντρου. Μια σταθερή αξία όπου ξέρεις ότι θα βρεις τα χαμόγελα που τόσο έχεις ανάγκη αλλά και γευστικές προτάσεις που σου ξυπνάνε το αίσθημα της οικειότητας.

Χάρη σε αυτήν, μπορείς ελεύθερα να αφεθείς στις επιλογές του μενού όπου πρωταγωνιστούν τα ολόφρεσκα υλικά από μικρούς παραγωγούς και οι μυρωδιές της ελληνικής φύσης που μετατρέπουν κάθε πιάτο σε μια έκπληξη. Τα ορεκτικά συνδυάζονται με τα κυρίως πιάτα και για να είμαστε ειλικρινείς μπαίνουν όλα στη μέση ώστε να δοκιμάσει όλη η παρέα όσα περισσότερα μπορεί. Το ψητό ταλαγάνι Μεσσηνίας συνοδεύεται από μαρμελάδα ντομάτας. Η παντρεμένη φάβα –πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!– συνδυάζεται με μαρμελάδα λεμόνι, κάπαρη, φυστίκι Αιγίνης και φρέσκο κρεμμυδάκι.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στα must try και οι πλιγουροκεφτέδες με πράσο, φέτα και μυρωδικά. Φυσικά ακολουθούν τα πεντανόστιμα κρέατα σε συνταγές που έχουν αυτό το κάτι ώστε να γεύεσαι μια ξεχωριστή νοστιμιά. Χοιρινά μπριζολάκια λαιμού με γλάσο από σάλτσα σόγιας, μπιφτεκάκια με πατάτες οφτές, γαλοτύρι Ιωαννίνων, κοντοσούβλι από μπούτι κοτόπουλου.

Αυτές είναι ανάμεσα στις προτάσεις που θα συνοδεύσεις με τις ετικέτες κρασιών της ενημερωμένης λίστας ή με κάποια από τις μπίρες που έρχονται από μικρές ζυθοποιΐες και αναδεικνύουν μια ακόμα χαρισματική πλευρά της χώρας μας. Άλλωστε και το Άμα Λάχει είναι μια απόδειξη ελληνικής φιλοξενίας και γευστικής ανωτερότητας αυτού του τόπου.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 2103845978, Facebook: ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ, Instagram: amalaxeinef 

Ιπποπόταμος

Όταν γεμίζει ο πεζόδρομός του κόσμο, σημαίνει ότι ήρθε η άνοιξη!

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Τι μπορείς να πεις για τον Ιπποπόταμο, πέρα από το όνομά του; Ένα όνομα που γράφει τη δική του ιστορία εδώ και δεκαετίες στο κέντρο της Αθήνας. Ακριβώς εκεί όπου τα Εξάρχεια συναντούν το Κολωνάκι, αυτό το ιστορικό μπαράκι είναι τόπος συνάντησης για λογιών λογιών θαμώνες που γίνονται μια μεγάλη παρέα. Οι ηλικίες, οι επαγγελματικές ταμπέλες, τα στερεότυπα δεν χωρούν στον Ιπποπόταμο και το μόνο που καλείσαι να κάνεις είναι να είσαι ο εαυτός σου. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά, αν το σκεφτείς, λίγα είναι τα μέρη στην Αθήνα όπου πραγματικά αισθάνεσαι αυτή την ελευθερία. Ε, ο Ιπποπόταμος είναι ένα από αυτά και γι’ αυτό παραμένει σταθερή αξία μέσα στα χρόνια.

Προορισμός τόσο για τον πρωινό καφέ, το γευστικό lunch break όσο και για το βραδινό πότο, το στέκι που έχουμε αγαπήσει φοράει τα ανοιξιάτικά του και βγαίνει στον πεζόδρομο, καλώντας σε βραδιές με πολλή μουσική, δροσιστικά ποτά και αληθινά χαμόγελα. Αυτά δεν είναι που χρειάζεσαι περισσότερο μετά από έναν τέτοιο χειμώνα; Η ενημερωμένη κάβα περιλαμβάνει ξεχωριστές μπίρες εισαγωγής αλλά και κοκτέιλ με βάση τη ρακή που δεν θα δοκιμάσεις αλλού.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Δεν λείπουν οι γευστικές προτάσεις που θα συνοδεύσουν μοναδικά το ποτό σου και, φυσικά, δεν θα παραλείψεις την περίφημη σαγκρία, που τραβιέται αυτή την εποχή ακόμα περισσότερο, καλωσορίζοντας την άνοιξη.

Οι προσεγμένες μουσικές επιλογές από ροκ, τζαζ, σόουλ και φανκ παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητες του Ιπποπόταμου κι αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει. Τα decks φιλοξενούν κάθε τόσο παραγωγούς και DJs σε μοναδικά πάρτι που γίνονται αληθινό energy boost. Άλλωστε ο Ιπποπόταμος αυτό ξέρει να το κάνει καλά, να δημιουργεί στιγμές που σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Δελφών 3Β, Κολωνάκι, 210 3634583, Facebook: Ippopotamos Bar, Instagram: ippopotamos

Άρτιστον

Ζυμώνει καθημερινά τη γευστική μας παράδοση.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter

Το Άρτιστον γράφει τη δική του ιστορία από το 1910, μια ιστορία που ζυμώνεται καθημερινά τιμώντας την παράδοση, ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί όλες τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Εδώ κάνεις την καθημερινή σου στάση για να διαλέξεις ανάμεσα στα ολόφρεσκα ψωμιά με προζύμι, σίκαλης, βρώμης ή από άλευρα πετρόμυλου που μυρίζουν χωριό. Οι χειροποίητες πίτες και τα χορταστικά σάντουιτς από αγνά υλικά γίνονται το καθημερινό σνακ που θα αναζητήσεις, απολαμβάνοντας την έννοια της σπιτικής φροντίδας σε κάθε συνταγή.

Must try και το χειροποίητο παγωτό του Άρτιστον. Η βελούδινη υφή και τα αυθεντικά αρώματα σε κάθε γεύση είναι μια μοναδική εμπειρία, ενώ τα δροσερά σορμπέ γίνονται εξαιρετική βίγκαν επιλογή αυθεντικής απόλαυσης. Δροσερό λάιμ, αρωματική φράουλα και φανταστικό σορμπέ σοκολάτα είναι ίσως από τα καλύτερα που θα δοκιμάσεις.

Το Άρτιστον καταθέτει τη δική του άποψη πάνω στη γαλλική ζαχαροπλαστική με τον δικό του patissier που δημιουργεί καθημερινά κλασικές δημιουργίες, όπως τάρτες, μακαρόν, εκλέρ αλλά και παραδοσιακά σιροπιαστά ή κεράσματα για όλα τα γούστα.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter

Φυσικά, η πασχαλινή περίοδος έχει την τιμητική της με σοκολατένιες δημιουργίες, εντυπωσιακά αυγά με ζαχαρόπαστα και ένα τσουρέκι από εκείνα που σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια για να νιώσεις τη μοναδική υφή του και τα αρώματα που σκάνε μέσα στο στόμα σου. Ναι, είναι ένα από τα καλύτερα της Αθήνας και πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις.

Όλες οι προτάσεις είναι διαθέσιμες και μέσω efood αλλά το πιο πιθανό είναι ότι τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν σε κάποιο Άρτιστον για να απολαύσεις όλη την εμπειρία που σου προσφέρει αυτό το εμβληματικό όνομα του κέντρου της Αθήνας.

Σπ. Τρικούπη 61 & Μετσόβου, 210 8211029 / Χαριλάου Τρικούπη 80, 211 1838071 / Σόλωνος 91, 2103629489 / Σκουφά 41, 2103607907 
Facebook:
Άρτιστον, Instagram: artiston.bakery

Miss Neapolis

All-day στιγμές σε έναν νέο χώρο που χαμογελάει πλατιά!

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Η Miss Neapolis ακούγεται σαν νικήτρια σε διαγωνισμό ομορφιάς, αλλά στην πραγματικότητα εκείνο που έχει κερδίσει είναι η αγάπη του κόσμου. Δεν το λες και λίγο αυτό. Ειδικά αν σκεφτείς ότι άνοιξε μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο, αντιλαμβάνεσαι ότι κατάφερε να περάσει στον κόσμο την αυθεντική του ταυτότητα αλλά και την αγάπη της Έφης, που είναι γέννημα-θρέμμα της περιοχής και βρίσκεται πίσω από το Miss Neapolis.

Σε ένα μενού που εμπνέεται από τη μεσογειακή παράδοση θα βρεις πιάτα προσεγμένα και πεντανόστιμα για κάθε στιγμή της ημέρας, π.χ. φρέσκα ζυμαρικά, θαλασσινές επιλογές αλλά και vegan προτάσεις – εξαιρετικά τα νιόκι με γάλα καρύδας, φρέσκο κουρκουμά και φρέσκο τζίντζερ. Εκείνα όμως που ξεχωρίζουν είναι τα ασιατικά bao buns, τα οποία μπορείς να απολαύσεις και στον χώρο σου με delivery, φτιαγμένα με υλικά που απογειώνουν τη γεύση. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μοσχάρι ή χοιρινό –και τα δύο σιγομαγειρεύονται με πετιμέζι και είναι απλά μοναδικά–, γαρίδα tempura, τηγανητό κοτόπουλο ή vegan κροκέτες από ρεβίθια.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στις σαλάτες οι προτάσεις είναι εξίσου ξεχωριστές –πρέπει να δοκιμάσεις την κινόα με γλυκοπατάτα και αβοκάντο–, ενώ στο κλείσιμο θα αγαπήσεις τα churros με σάλτσα καραμέλας.

Το Miss Neapolis είναι το στέκι όπου θα κάνεις μεσημεριανό lunch break με γεύσεις ελαφριές και νόστιμες που θα σου φτιάξουν τη διάθεση για να συνεχίσεις την ημέρα σου. Τα τραπεζάκια έξω γίνονται ένα με τον εσωτερικό χώρο τώρα που η περιμετρική τζαμαρία θα ανοίξει για να καλοδεχτεί την άνοιξη. Οι τζαζ μουσικές συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα σε ένα σκηνικό που αν είχε μορφή, θα ήταν ένα πλατύ χαμόγελο.

Ιπποκράτους 156, 210 6467780, Facebook: Miss Neapolis, Instagram: missneapolis

Café Bohème Μπαρμπαγιάννης

Ένα ιστορικό σημείο της πόλης που μοιράζει ακόμα μοναδικές γεύσεις.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το Café Bohème Μπαρμπαγιάννης είναι κάτι σαν ιστορικό σημείο της Αθήνας, από εκείνα που σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια και να σκέφτεσαι ποιες σημαντικές προσωπικότητες έχουν βρεθεί στον ίδιο χώρο πριν από χρόνια. Με μια ιστορία που ξεκινά το 1915 με το μαγειρείο της κυρίας Σοφίας, αυτό το στέκι έχει φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα της χώρας, όπως ο ποιητής Κώστας Βάρναλης και ο ηθοποιός Ορέστης Μακρής. Συνώνυμο των Εξαρχείων, το μαγειρείο Μπαρμπαγιάννης άλλαζε χέρια με το πέρασμα του χρόνου για να φτάσει το 2020 να στεγάσει το λατρεμένο Café Boheme! Από τότε αποτελεί ένα all-day στέκι που τιμά την ιστορία του, προσφέροντας γεύσεις και στιγμές από το πρωί μέχρι το βράδυ σε όλους όσοι αναζητούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αναδύεται από κάθε λεπτομέρεια του λατρεμένου κτιρίου.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Καλλιτέχνες, ταξιδιώτες, περαστικοί και θαμώνες καλοφαγάδες συναντιούνται εδώ, απολαμβάνοντας τα πιάτα του μενού στην οικειότητα ενός χώρου που τους είναι γνώριμος από παλιά. Φημισμένα τα μοσχαρίσια μπιφτέκια αλλά και οι μελιτζάνες στον φούρνο με φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά και τριμμένη φέτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Η σκοπελίτικη τυροκουλούρα με φέτα, θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι είναι μία από τις προτάσεις των ορεκτικών που πραγματικά σου ανοίγει την όρεξη, αλλά δεν πρέπει να αφήσεις ούτε τα λιγκουίνι με θράψαλο ούτε τις πηλιορείτικες χυλοπίτες με μοσχαράκι ραγού, μελιτζάνα και ξινομυζήθρα. Φανταστική και η πίτσα που μπαίνει στη μέση και γίνεται συνοδευτικό για καλό κρασί και βραδινές συναντήσεις με την παρέα.

Στο Café Bohème Μπαρμπαγιάννης έχεις ζήσει άπειρες στιγμές και θα ζήσεις άλλες τόσες γιατί αυτό το σημείο είναι κομμάτι της πόλης και όσων ζουν σε αυτή.

Εμμανουήλ Μπενάκη 94, 210 3608018, Facebook: Cafe Boheme Μπαρμπαγιάννης, Instagram: café_boheme_athens

Miss Tartu

Φέρνει στο κέντρο της Αθήνας ναυπλιώτικα vibes. 

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

H Miss Tartu φτιάχτηκε για τις παρέες αλλά και τους μοναχικούς αυτού του κόσμου. Γιατί εδώ σε περιμένει ένας χώρος που ξέρει πολύ καλά την έννοια της ανοιχτοσύνης και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, ακόμα κι αν έχεις όρεξη να πας μια βόλτα μόνος. Είναι η δεμένη ομάδα που ξέρει από αληθινό χαμόγελο, είναι οι γεύσεις που σε κάνουν να νιώθεις την απόλαυση σε όλο της το μεγαλείο, είναι η ατμόσφαιρα καλοκαιριού που σκάει πάνω σου σαν δροσερό κύμα όταν αντικρίζεις έξω την ξύλινη εξέδρα που παραπέμπει σε beach bar, όλα αυτά που κάνουν αυτό το νέο στέκι του κέντρου να έχει κλέψει καρδιές.

All-day προορισμός με ένα μενού που επιμελείται ο σεφ Γιώργος Κοφινάς και ξεκινά από νωρίς το πρωί με αρωματικό καφέ και ένα καταπληκτικό brunch. Αυγά σε διαφορετικές εκδοχές, healthy acai bowls αλλά και energy smoothies συνδυάζονται με pancakes, χορταστικά buddha bowls αλλά και ένα φανταστικό club-sandwich απολύτως χειροποίητο και φροντισμένο σε κάθε λεπτομέρεια. Εκπληκτική επιλογή για κάθε ώρα της μέρας οι σούπες, αλλά εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να γευτείς είναι η κρέμα φάβας με προζυμένιο ψωμί, αυγό και λουκάνικο.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter

Στη Miss Tartu, όμως, γεύεσαι και κάτι ακόμα, μια καλλιτεχνική ατμόσφαιρα που «προδίδει» το κεντρικό stage του χώρου. Εκεί έχουν φιλοξενηθεί ήδη μουσικά live και stand up παραστάσεις, αλλά από την επόμενη σεζόν αυτό το ραντεβού θα γίνει σταθερός εβδομαδιαίος θεσμός – και δεσμός. Η Αναστασία Ατζαμόγλου και ο Γιώργος Μυλωνάς που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με τον Μαύρο Γάτο στο Ναύπλιο ήθελαν να μεταφέρουν την αίσθηση από τον γραφικό ναυπλιώτικο πεζόδρομο στο κέντρο της Αθήνας, και το έχουν καταφέρει πολύ καλά!

Μαυρομιχάλη 53, 210 3636732, Facebook: Miss Tartu, Instagram: misstartuathens

Mimi's Vegan café

Η vegan κουλτούρα έγινε προσιτή σε όλους!

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter

Aς αφήσουμε τις ταμπέλες για λίγο. Vegan ή όχι, ας μείνουμε στη γεύση. Γιατί αυτή μας ενώνει, αναζητούμε αυτή που θα μας συγκινήσει. Το Mimi’s vegan café είναι ένα μικρό στέκι που κάνει μικρά θαύματα βγαλμένα από τη vegan φιλοσοφία αλλά και από μια ανάγκη να προσφέρει νοστιμιές για όλους.

Από το πρωί θα βρεις αρωματικό καφέ από organic blends αλλά και ξεχωριστά latte ροφήματα όπως το Turmeric, το Beetroot ή το Mocca. Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα το συνδυάσεις με το φανταστικό carrot cake, το ζουμερό κέικ μήλου, τα cinnamon rolls με γλάσο καρύδας ή τα καταπληκτικά pancakes με σιρόπι σφενδάμου και φρέσκα φρούτα, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τις μπάρες δημητριακών σε διαφορετικές, απόλυτα healthy εκδοχές.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter

Γεύσεις που δεν συναντάς εύκολα μπορούν να συνοδεύσουν το καθημερινό lunch break. Must try το μπέργκερ με μπιφτέκι από κόκκινη φακή, κινόα και ρεβίθια που γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό χάρη στη σος παντζαριού. Εκπληκτικό και το wrap με κεμπάπ κόκκινης φακής και σάλτσα μπαμπαγκανούς. Εκείνο όμως που θα σε ξετρελάνει είναι η σοκολατόπιτα με σιρόπι σφενδάμου. Ζουμερή και αφράτη, κερδίζει vegan και μη καρδιές από την πρώτη μπουκιά.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός τα τραπεζάκια που στρώνει το Mimi’s vegan café έξω είναι προορισμός ξεκούρασης και χαλάρωσης. Κι αν ονειρεύεσαι βραδιές με κρασάκι –organic εννοείται– και πιάτα λαχταριστά, σύντομα θα συμβεί κι αυτό! Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το στέκι καταφέρνει να ενώσει ορκισμένους vegan αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν αυτόν τον τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας αυθεντικές νοστιμιές. Κι αυτό είναι ένα statement από μόνο του.

Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας 4, 210 6412000, Instagram: mimisvegan.athens

Πρίγκιπας street food restaurant

Το στέκι των Εξαρχείων μεγάλωσε για να φιλοξενεί περισσότερες στιγμές μας.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

O Πρίγκιπας στα Εξάρχεια είναι μια σταθερή αξία, από εκείνα τα μέρη που σε καλούν κοντά τους κάθε φορά που προκύπτει το ερώτημα «πού να πάμε;». Τώρα μάλιστα που ο χώρος επεκτάθηκε για να φιλοξενεί ακόμα περισσότερες παρέες, γίνεται προορισμός για ανοιξιάτικες βόλτες με γεύσεις που σίγουρα γνωρίζεις ή που έφτασε η στιγμή να δοκιμάσεις. Εδώ η Βόρεια Ελλάδα με όλη της την παράδοση και τη γαστρονομική πληθωρικότητα πρωταγωνιστεί σε πιάτα όπου τα ολόφρεσκα υλικά κάνουν τη διαφορά.

Εμβληματικές προτάσεις του Πρίγκιπα είναι το κεμπάπι Φλώρινας, το βουβάλι Κερκίνης, η προβατίνα Ελασσόνας, το λουκάνικο Τζουμαγιάς Σερρών, ο μαύρος χοίρος Τριχωνίδας αλλά και τα ψάρια γλυκού νερού, η πέστροφα Λούρου και το χέλι Παμβώτιδας. Μια γευστική ξενάγηση στα πιο όμορφα μέρη της χώρας με συνταγές που μπορείς να απολαύσεις στην τυλιχτή εκδοχή τους ή σε μερίδα. Εξαιρετική επιλογή για τις βόλτες που καταλήγουν στα τραπεζάκια του Πρίγκιπα οι ποικιλίες κρεάτων που συγκεντρώνουν τα highlights της κουζίνας και γίνονται απολαυστικός τόπος συνάντησης για όλη την παρέα. Στα new entries του καταλόγου είναι η φακοσαλάτα με μανιτάρια, πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνα αλλά και το τυρί Φλωρινέλα με μαρμελάδα από καυτερή πιπεριά.

13 μαγαζιά που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη μέρα και τη νύχτα σου σε μια από τις πιο εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Οι βραδιές συμπληρώνονται από τα φοβερά αποστάγματα και τις in house επιλογές κρασιών που συνοδεύουν τις γεύσεις. Εδώ θα βρεις τσίπουρα από τα Γιαννιτσά –έχουν τη φήμη ότι είναι τα καλύτερα του κόσμου– αλλά και ερυθρούς οίνους από το Αμύνταιο. Στον Πρίγκιπα το street food σερβίρεται σε μερακλίδικες μερίδες και γίνεται αφορμή για παρεΐστικες στιγμές στο κέντρο της Αθήνας.

Χαριλάου Τρικούπη 23, Εξάρχεια, 211 4050070, Facebook: Πρίγκιπας Streetfood Εξάρχεια, Instagram: prigkipas.exarcheia

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ