Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Η πίτα της Ελισάβετ από γιοχάδες με παρχαροτύρι είναι στρογγυλή όσο να χωρά σε ένα πιάτο, λεπτή, ολοτράγανη, με ένα φύλλο δαντέλα, γεμάτο με όλα τα πράσινα αρώματα του χειμώνα, ζωντανά σαν να μην τα άγγιξε η φωτιά.
0

Το μεζεδοπωλείο κάνει σουξέ και comeback μαζί κι αυτό έχει την εξήγησή του. Στους στενεμένους καιρούς έρχεται να αντικαταστήσει τον παλιό καφενέ, να εξυπηρετήσει ένα καθημερινό αντάμωμα, ενίοτε να ξεσαλώσει με μια μουσική έκπληξη, αν προκύψει σχήμα μουσικό. Παρεΐστικο, λειτουργεί σαν την αγκαλιά που λείπει από τη ζωή μας αυτούς τους καιρούς, όταν η καθημερινότητα μοιάζει περισσότερο σαν παγωμένο μέταλλο.


Εδώ το μέταλλο μαλακώνει και ζεσταίνεται, το μάτι μετρά στα πιατάκια του μεζέ την αφθονία, γεύσεις πολλές να τσιμπολογάς σαν πουλί που γεύεται όλες τις νοστιμιές του παραδείσου, να λύνεται η γλώσσα και να ξεσκαρτάρει η ψυχή τα άχρηστα με τα τσίπουρα και τις ρακές. Εδώ η χαρά ξαναγίνεται προσιτή, οικεία και μιλάει στη γλώσσα σου. Δεν έχεις κανέναν λόγο να την προσπεράσεις, προτιμώντας την τηλεοπτική θλίψη του καναπέ.

Ο πολίτικος Σπόρος της Ελισάβετ

Η Ελισάβετ ανήκει σε κείνους τους τελευταίους Έλληνες που άφησαν την Πόλη αργά, το 1976. Από τις απέναντι όχθες θυμάται καλά μια παιδική ηλικία μοιρασμένη και στις δυο. Αν τη ρωτήσεις να σου πει πώς ήταν η προσγείωση τότε από το Πέραν στη Νέα Σμύρνη, θα σε παραπέμψει σε όλο το καρέ-καρέ της «Πολίτικης Κουζίνας». Ίδιο άρωμα, ίδια γεύση, ταμάμ ιστορίες. Από γιαγιάδες και μαμάδες προκομμένες μαγείρισσες που έπαιρναν πολύ στα σοβαρά τις κατσαρόλες τους.

Η γιαγιά της μπορεί να μην τη φανταζόταν ποτέ πίσω από μια επαγγελματική κουζίνα, αλλά ποιος μπορεί να υπολογίσει του καιρού τα γυρίσματα και τι ξυπνά μέσα σου όταν βλέπεις να νοικιάζεται ένα μαγαζί ανάμεσα στο σχολειό και στο σπίτι των παιδικών σου χρόνων;

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Η Ελισάβετ ανήκει σε κείνους τους τελευταίους Έλληνες που άφησαν την Πόλη αργά, το 1976. Αν τη ρωτήσεις να σου πει πώς ήταν η προσγείωση τότε από το Πέραν στη Νέα Σμύρνη, θα σε παραπέμψει σε όλο το καρέ-καρέ της «Πολίτικης Κουζίνας». Ίδιο άρωμα, ίδια γεύση, ταμάμ ιστορίες.


Η Ελισάβετ με έναν φίλο της του είπαν το «ναι». Με τα χεράκια τους το έφτιαξαν κουκλί, με το μπαρ, τη βιβλιοθήκη και τα καναπεδάκια του. Να μη μυρίζει καθόλου αυτήν τη λαϊκή, λίγο φολκλόρ μυρωδιά του μεζεδοπωλείου που παίζει λαϊκά μέσα σε μια ακατάληπτη βαβούρα.


Εδώ όλα θυμίζουν περισσότερο αστική τραπεζαρία, με την ωραία τζαζ, τη φινέτσα, τα κολονάτα ποτήρια, τα ιδιαίτερα πιατικά, τα φρέσκα λουλουδάκια στα τραπέζια της.


Μόνη της η Ελισάβετ μαγειρεύει οικογενειακές μνήμες. Την Πόλη εκλεπτυσμένη, αλλά με όλη την πολύπλοκη γεύση της. Πριν πας, να της τηλεφωνήσεις. Να ετοιμάσει πίτα από γιοχάδες με παρχαροτύρι, στρογγυλή όσο να χωρά σε ένα πιάτο, λεπτή, ολοτράγανη, με ένα φύλλο δαντέλα, γεμάτο με όλα τα πράσινα αρώματα του χειμώνα, ζωντανά σαν να μην τα άγγιξε η φωτιά.

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Tα εκπληκτικά μίνι ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και λίγο κιμά που δροσίζουν με σος γιαουρτιού

Να ξεκινήσεις με λακέρδα, σπιτικό γαύρο μαρινάτο και τσιροσαλάτα με άνηθο και τα αλίπαστα που μόνο ένας Πολίτης ξέρει να σου σερβίρει. Θα μπορούσες να συνεχίσεις με κρουσαλίτικο κρητικό ξιδάτο λουκάνικο, μυκονιάτικο με θρούμπι ή καπνιστό μανιάτικο, αφού το μενού κάνει αρκετές στάσεις στις μικρές σπάνιες ελληνικές παραγωγές, αλλά άσ' το για την επόμενη φορά, που σου ορκίζομαι πως θα υπάρξει.

Στις πρώτες συστάσεις να χορτάσεις Πόλη. Με ένα ονειρεμένο ιτς πιλάφι, με τα κουκουνάρια και τις σταφίδες του, με τα βελούδινα σουτζουκάκια και τον πουρέ του, τη μενεμένη, το καπνιστό χουνκιάρ, το μοναδικό μοσχαρίσιο συκώτι σε μπουκίτσες με κρεμμύδι, μαϊντανό και κοκκινοπίπερο, το απόλυτο ψήσιμο στα πλευρώτους με μέλι, τα εκπληκτικά μίνι ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και λίγο κιμά που δροσίζουν με σος γιαουρτιού, τα αυγά με σουτζούκι, τα κεφτεδάκια όπως τα φτιάχνουν στο Νιχώρι του Βοσπόρου, το χειροποίητο-ποίημα-μπιζουδάκι μαντί.

Μια άλλη φορά θα έρθεις για τα θαλασσινά. Ό,τι φρεσκότερο της ημέρας, μπακαλιάρος με σκορδαλιά του Καντίκιοϊ, σουπιά κρασάτη με πουρέ από φάβα, μύδια σαγανάκι με μουστάρδα. Την άλλη μέρα ξύπνησα με πρώτη γλυκιά σκέψη το καραμελωμένο ψητό κυδώνι της.

Σπόρος, Δαμασκηνού 24 & Ν. Σμύρνης, πλ. Σκατζουράκη, Ν. Σμύρνη, 210 9311973

Oι Μέρες και νύχτες ραδιοφώνου της Νατάσας

Αξίζει, άραγε, ένα μεζεδοπωλείο την κατάβαση στα δυτικά, αν δεν είσαι των περιχώρων; Ναι. Πρώτα για το ταξίδι. Στα απόμερα της Αττικής, σε κείνα που δεν σε βγάζει ο δρόμος, αν δεν είσαι του εδώ γύρω. Εδώ που η Αθήνα μοιάζει με επαρχία, με τα διώροφα, τις μονοκατοικίες, τις περατζάδες της, ένα διαφορετικό άρωμα, μια άλλη αύρα που έρχεται από το προσφυγικό παρελθόν, αυτή που ξεγλιστρά ανάμεσα από τα ντουβάρια των νεόχτιστων πολυκατοικιών, αυτή που δεν καταφέρνουν να σβήσουν τα μοδάτα καφέ.

Η Νατάσα δούλεψε χρόνια ραδιοφωνική παραγωγός από αγάπη για τον Γούντι Άλεν −σε κείνον είναι αφιερωμένο το σαξόφωνο-φωτιστικό−, την τζαζ, το έντεχνο, τις μουσικές του κόσμου. Σ' αυτόν εδώ τον απολύτως χειροποίητο καφενέ χώρεσε όλες τις αδυναμίες της: τον Ελύτη, την Πιαφ, τον Ρίτσο, τον Ξυλούρη, τη Βέμπο, τον Χατζιδάκι, τα παλιά ραδιόφωνα, τα γραμμόφωνα, τον μεζέ, τις live βραδιές, έναν πρωινό ελληνικό στο μπρίκι με βανίλια υποβρύχιο.

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Από κείνα τα μαγαζιά που μου θυμίζουν το φοιτητικό μου σπίτι τη δεκαετία του '80, με έπιπλα φτιαγμένα από παλέτες, χριστουγεννιάτικα φωτάκια και χρώματα πολλά που στο τέλος μπλέκονται όλα για να θυμίσουν πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα.

Από κείνα τα μαγαζιά που μου θυμίζουν το φοιτητικό μου σπίτι τη δεκαετία του '80, με έπιπλα φτιαγμένα από παλέτες, χριστουγεννιάτικα φωτάκια και χρώματα πολλά που στο τέλος μπλέκονται όλα για να θυμίσουν πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα. Τραπεζάκια στον δρόμο, μια αυλή-έκπληξη κρυμμένη πίσω, στριμωγμένη στα πόδια των πολυκατοικιών, με το χαλικάκι, τα γλαστράκια και τα παράταιρα καθιστικά της.

Η κουζίνα ίσα που χωράει στην αγκαλιά σου, αν ανοίξεις δυο γυναικεία μπράτσα. Οικογενειακή, με την καθημερινή σπεσιαλιτέ της μαμάς, κοριτσίστικη, πεντανόστιμη. Αυτή που μαγειρεύεται σπιτική, χωρίς να βάλουν το χέρι τους ζωμοί, χημικά και λοιπές αηδίες.

Σε πιατάκια του μεζέ που αδειάζουν στο λεπτό για το επόμενο repeat είναι σίγουρο πως ως το τέλος θα έχεις δοκιμάσει πολλάκις όλο το μενού που είναι χειρόγραφο, σε τετράδιο μουσικής. Τα σαλιγκάρια στιφάδο, ένα γλυκοφάγωτο, κρεμμυδάτο πλην όμως ανάλαφρο όνειρο, ένας υποδειγματικός, πλουσιοπάροχος ντάκος με ζωντανή ντοματούλα και γευστική ξινομυζήθρα.

Το comeback του μεζεδοπωλείου: Δυο περιπτώσεις που αξίζουν πολλές πιρουνιές Facebook Twitter
Η αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι είναι λεπτή σαν δαντέλα.

Οι πατάτες με θυμάρι και σκόρδο, κυδωνάτες και χοντροκομμένες, σε ταξιδεύουν στην Κρήτη, ζεστή βελούδινη φάβα με το κρεμμυδάκι και την κάππαρη κι ένα υπέροχο συκώτι μοσχαρίσιο, κομμένο σε χοντρές μπουκιές, ζουμερό, χωρίς χόνδρους, αλάδωτο, αρωματισμένο με κύμινο. Η αρμένικη ομελέτα με σουτζούκι λεπτή σαν δαντέλα, γιαουρτλού κεμπάπ με ωραιότατη, ελαφριά σάλτσα ντομάτα και πιτούλες και άψογα ψημένα μανιταράκια με λεμόνι.

Κάθε μέρα κι άλλα πιάτα, μια φάση σαν να άνοιγες μεζεδοπωλείο και να έβαζες τη μαμά σου να σου φτιάξει δυο-τρία απλά πραγματάκια με ουσία. Και να σου δώσει μπόλικα βάζα από το γλυκό βύσσινο που θα βάλεις πάνω στο γιαούρτι. Η τζαζ δίνει ένα κάτι το κοσμοπόλιταν στο ψητό, μελωμένο κυδώνι κι εγώ μόλις ανακάλυψα άλλο ένα ανθρώπινο μαγαζί με κουζίνα που δεν φοράει σκούφους, στολές και τατουάζ.

Μέρες Ραδιοφώνου, Μ. Μπότσαρη 35, Αιγάλεω, 213 0265017

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM