Coffee in the City: 20 μέρη για τέλειο καφέ στην Αθήνα

 Coffee in the City Facebook Twitter
Mε τον ερχομό της νέας σεζόν και με αφορμή όλες τις αγαπημένες και νέες προσθήκες, φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό για τον καφέ στην πόλη.
0

Πού βρίσκει κανείς τον τέλειο καφέ σε αυτή την πόλη; Ένα ερώτημα που ζητά να απαντηθεί ξανά και ξανά ανά περιόδους, και την ίδια στιγμή δεν έχει μία και μόνο απάντηση. Σίγουρα, ο καφές είναι προσωπική υπόθεση – τίποτα δεν συγκρίνεται με το συναίσθημα του να φτάνεις το πρωί στο αγαπημένο σου καφέ και να σου ετοιμάζουν το αγαπημένο σου ρόφημα, ακριβώς όπως σου αρέσει. Ταυτόχρονα, η χαρά του να ανακαλύπτεις ένα νέο στέκι με απολαυστικό φρέσκο καφέ έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Γι’ αυτό, με τον ερχομό της νέας σεζόν και με αφορμή όλες τις αγαπημένες και νέες προσθήκες, φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό για τον καφέ στην πόλη: από τα στέκια που έχουν τη γνώση και την εξειδίκευση σε αυτό που λέγεται η «τέχνη του καφέ» και τα κλασικά μέρη που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας μέχρι τα καλύτερα take-away και delivery spots αλλά και τις νέες αφίξεις που μαζεύουν τώρα τους απανταχού coffee lovers της Αθήνας. Μέσα στις επόμενες σελίδες θα ανακαλύψετε όλα τα μέρη που θα σας καλωσορίσουν στον κόσμο του καφέ της Αθήνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Zebu coffee specialists

Μια ομάδα από γνώστες που θα σε ξεναγήσουν στο ταξίδι του καφέ.

zebu Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Zebu είναι ένα σπάνιο είδος ταύρου που τον δέκατο έβδομο αιώνα μετέφερε καφέ. Από αυτόν τον συμβολισμό και μόνο μπορείς να καταλάβεις ότι το coffee shop που βρίσκεται στο Ίλιον εκφράζει την εξειδίκευση αλλά και το πάθος για την κατηγορία του specialty coffee. 

Ακολουθώντας καινοτόμες διαδικασίες, η ομάδα του Zebu επιλέγει μονοποικιλιακούς και μονοφαρμικούς καφέδες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, καβουρδίζει και επεξεργάζεται τους πολύτιμους κόκκους όπως ακριβώς τους αξίζει ώστε να προσφέρει μια σειρά από επιλογές που ξεχωρίζουν με το γευστικό και αρωματικό τους προφίλ. 

Αξίζει πραγματικά να αφεθείς στο ταξίδι του καφέ με οδηγό τον barista του Zebu που ξέρει να σε ξεναγήσει στις διαφορετικές ποικιλίες, ξεκινώντας από μια Βραζιλία ανεβασμένης γλυκύτητας, περνώντας στην Αιθιοπία με την κιτρική οξύτητα και τη φρουτώδη γεύση, συνεχίζοντας με έναν καφέ θερμικής επεξεργασίας από Κόστα Ρίκα και καταλήγοντας σε μια platinum Geisha, ξακουστή και κορυφαία, με πολυπλοκότητες που σε μαγεύουν.

zebu Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
zebu Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Κάθε τόσο, σε γιορτινές περιόδους, το Zebu έχει να παρουσιάσει και ένα διαφορετικό specialty blend, αλλά μπορείς κάθε φορά να ρωτάς ποιο είναι το νέο χαρμάνι που υπάρχει, ώστε να δοκιμάζεις συνεχώς κάτι καινούργιο.

Ως γνώστες και λάτρεις του καφέ, η ομάδα του Zebu θα παρουσιάσει στο Athens Coffee Festival ένα μοναδικό μηχάνημα για αφρόγαλα που με την κατάλληλη παραμετροποίηση μπορεί να δημιουργήσει διάφορα ροφήματα, ζεστά ή κρύα, όπως μάτσα, Irish coffee ή σοκολάτα, διατηρώντας σταθερή την ποιότητα κάθε φορά. Κι αυτό δεν είναι μια απλή είδηση αλλά μια προειδοποίηση, γιατί σύντομα το Zebu ετοιμάζει ένα drive through project όπου θα πρωταγωνιστεί αυτή η καινοτόμος μηχανή. Μέχρι τότε το ταξίδι του καφέ κάνει στάση στο 47 της Ιδομενέως στο Ίλιον.
Ιδομενέως 47, Ίλιον, Facebook: Zebu Coffee Specialists, Instagram: zebu_coffee_specialists

Seven Steps

Το ταξίδι του καφέ κάνει στάση στο Ίλιον.

seven steps Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Επτά βήματα, τόσα χρειάζονται από τον σπόρο του καφέ μέχρι τον αρωματικό espresso που απολαμβάνεις κάθε μέρα: η φύτευση του δέντρου, η συγκομιδή των κερασιών, η επεξεργασία, η αποστολή στις χώρες όλου του κόσμου, η αποθήκευση, το καβούρδισμα και η εκχύλιση. Το Seven Steps εμπνεύστηκε το όνομά του από αυτήν τη μαγική διαδικασία που περιλαμβάνει πολλή γνώση, εξειδίκευση και κυρίως αληθινή αγάπη για τον καφέ και την ιεροτελεστία που χρειάζεται ώστε να σου δώσει μια ανώτερη γεύση.

Το roastery-coffee shop που δημιούργησε ο Μιχάλης Κατσιαβός αναλαμβάνει τα τρία τελευταία στάδια –αποθήκευση, ψήσιμο και εκχύλιση– και το κάνει πολύ καλά, αφού ο ίδιος έχει 12 χρόνια εμπειρία στον χώρο και πλέον κουβαλάει διακρίσεις που τον κάνουν να ξεχωρίζει στον χώρο. Κάτοχος του πτυχίου Q Processing του CQI, AST trainer και πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων στην κατηγορία Barista και Brewing, ο Μιχάλης έχει κατακτήσει την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista τον Ιούνιο του 2018, ενώ ετοιμάζεται να διαγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2023 με στόχο και πάλι την εκπροσώπηση της χώρας μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Μπορείς να καταλάβεις, λοιπόν, ότι στο Seven Steps η υπόθεση «καφές» πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, ακολουθώντας τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, εξελίσσεται και τελικά φτάνει σε εμάς ως μια ιδιαίτερη εμπειρία γεύσης. Αυτή την εμπειρία μπορείς να απολαύσεις στο φλιτζάνι που θα σου σερβίρουν μέσα σε αυτόν τον φωτεινό και φιλόξενο χώρο ή στο σπίτι σου, αγοράζοντας τους αγαπημένους σου κόκκους, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η χονδρική πώληση, ώστε να μπορείς να βρεις σε περισσότερα σημεία τα εξαιρετικά blends Seven Steps.

seven steps Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
seven steps Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μπορείς να ξεκινήσεις το γευστικό σου ταξίδι στoυς specialty coffees με το Hazelnut, ένα χαρμάνι από 4 χώρες προέλευσης με γεύση πραλίνας φουντουκιού και σοκολάτας, και ήπια οξύτητα, ώστε να είναι ευκολόπιοτο και γλυκό. Ακολουθεί η Κολομβία, με έναν καφέ αναερόβιας ζύμωσης και γευστικό προφίλ που θυμίζει ρούμι, η Βραζιλία, με χαρακτηριστικά που σου φέρνουν στο μυαλό τη σοκολατένια γκοφρέτα, και η Αιθιοπία, με γευστικά στοιχεία που θυμίζουν βερίκοκο, ροδάκινο, γκρέιπφρουτ και εσπεριδοειδή. Όλοι οι καφέδες έχουν έντονη γλυκύτητα και αφήνουν μια ευχάριστη επίγευση ώστε να γίνονται εύκολα καθημερινή συνήθεια. Άλλωστε το καβούρδισμα στο Seven Steps είναι τόσο αριστοτεχνικό, ώστε να αναδεικνύει κάθε προφίλ όπως ακριβώς του αξίζει.

Εκείνο όμως που πραγματικά θα σε εντυπωσιάσει, πέρα από το γευστικό ταξίδι, είναι ότι μπορείς να απολαύσεις τη διαδικασία του ψησίματος, να νιώσεις τα αρώματα και να ακούσεις τους κόκκους «να σκάνε», συμμετέχοντας σε ένα μέρος της δημιουργίας του καφέ. Μια ιστορία που γράφεται καθημερινά στο νέο roastery της Ιδομενέως, στο Ίλιον.
Ιδομενέως 100, Ίλιον, 210 2620252

Ubuntu

Specialty καφές από μια ομάδα που σε ξέρει με το μικρό σου όνομα.

ubuntu Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μπορεί να μην καταλαβαίνεις τι σημαίνει Ουμπούντου (είναι αφρικανική λέξη), αλλά αυτό λίγη σημασία έχει γιατί μόλις βρεθείς στο νέο coffee shop του Θησείου θα νιώσεις μια οικειότητα που ξεπερνά τις γλώσσες ή τα ονόματα. Αυτό το συναίσθημα έχει να κάνει με τη φροντίδα και τη φιλική διάθεση της ομάδας που σε περιμένει εκεί για να σε μυήσει στα μυστικά του specialty coffee και να αναζητήσει μαζί σου το δικό σου αγαπημένο χαρμάνι. 

Ο Νίκος και ο Χρήστος που βρίσκονται πίσω από την ιδέα του Ubuntu, αλλά και η Δάφνη που βρίσκεται πίσω από το μπαρ, δημιούργησαν έναν χώρο όπου όλοι γνωρίζονται με το μικρό τους όνομα και αυτό κάνει την καθημερινότητα ακόμα πιο όμορφη. Κι έπειτα έρχονται οι καφέδες της Mr Bean να σε μαγέψουν με το ξεχωριστό γευστικό τους προφίλ.

Στον καφέ ροής πρωταγωνιστεί «ένα χαρμάνι από τρεις Βραζιλίες, με γεμάτο σώμα, και γεύσεις σοκολάτας και ξηρών καρπών», όπως λέει ο Νίκος. 

ubuntu Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
ubuntu Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Κάθε εβδομάδα οι μύλοι του Ubuntu φιλοξενούν μονοποικιλιακούς καφέδες από διαφορετικά μέρη. Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία –με αρώματα φράουλας και σοκολάτας– εναλλάσσονται με την Παπούα-Νέα Γουινέα και τους καφέδες οινικής οξύτητας. Αξίζει να δοκιμάσεις όσο περισσότερους μπορείς για να ανακαλύψεις το μεγαλείο της τέχνης του καφέ.

Αν προτιμάς την παγωμένη εκδοχή του specialty coffee, στο Ubuntu θα βρεις cold brew από ελληνικά roasteries –η ελληνική παραγωγή πρωταγωνιστεί έτσι κι αλλιώς–, ενώ στα συνοδευτικά οι επιλογές είναι εξίσου προσεγμένες, με χειροποίητα cinnamon rolls, vegan babka με χειροποίητη πραλίνα και διάφορα home made σαντουιτσάκια για τις πρωινές ή μεσημεριανές λιγούρες. 

Α, και επειδή στο Ubuntu μπορείς να πας και μόνος, απλώς γιατί νιώθεις όμορφα, μη διστάσεις να δανειστείς κάποιο από τα βιβλία που θα βρεις, είτε για να διαβάσεις εκεί είτε στο σπίτι. 
Νηλέως 58, Θησείο, 210 3410566, Facebook, Instagram

Kaldi

Σερβίρει την ιστορία του καφέ μέσα από δεκάδες επιλογές single origin.

kaldi Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Τον μύθο με την κατσίκα που μάσησε τα φύλλα του καφεόδεντρου κι έτσι ανακαλύφθηκαν οι ιδιότητες αυτού του φυτού μάλλον τον ξέρεις. Εκείνο που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι το όνομα του βοσκού ήταν Kaldi. Από εκείνον παίρνει το όνομά του αυτό το coffee shop, όπου θα δοκιμάσεις εξαιρετικούς καφέδες, απολαμβάνοντας τα διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά του καθενός. 

Στο Kaldi δημιουργούν το δικό τους ξεχωριστό blend με κόκκους 100% Arabica από Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία. Αυτός ο καφές είναι ισορροπημένος και γλυκόπιοτος με ελαφριά οξύτητα και αρώματα από μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, ώστε να δίνει έναν ισορροπημένο ζεστό ή κρύο espresso που γίνεται εύκολα μέρος της καθημερινότητάς σου.

kaldi Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
kaldi Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Όσο για τους υπόλοιπους single origin, ξεπερνούν τις 10-12 επιλογές που έρχονται από Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Ινδονησία, Παναμά, Κολομβία και άλλες χώρες όπου καλλιεργούνται ξεχωριστές ποικιλίες. Όλοι οι μονοποικιλιακοί βρίσκονται και στο ράφι του καφεκοπτείου –το Kaldi ξεχωρίζει και γι’ αυτή του την ταυτότητα– και μπορείς να τους απολαύσεις είτε στο σπίτι είτε στον χώρο του, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός στο τι θα επιλέξεις. (Το ίδιο ισχύει και για τις προτάσεις σε τσάι και ροφήματα που ξεπερνούν τις 20 ετικέτες και μπορείς επίσης ή να αγοράσεις ή να τις δοκιμάσεις επί τόπου). Πολλές οι επιλογές και σε vegan ροφήματα από ρύζι, σόγια, φουντούκι και άλλα, που μπορείς να παραγγείλεις μόνα τους ή να ζητήσεις στον καφέ σου. 

Τα ράφια στο Kaldi είναι γεμάτα από τις γυάλες με τους φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους που καταφθάνουν κάθε τόσο από ελληνικό roastery, ώστε πάντα να σου προσφέρουν το μέγιστο της γεύσης τους. Κι αυτή η εικόνα από μόνη της δημιουργεί μια εντυπωσιακή ταπετσαρία που περιγράφει την ιστορία του καφέ και σε καλεί να τη ζήσεις όσο πιο έντονα γίνεται.
Ιπποκράτους 164, Αθήνα, 215 5016950, Facebook: KALDI Καφεκοπτείο Instagram: kaldi_kafekopteio

Cappuccio Italian inspired coffee & snacks

Ο καφές γίνεται απόλαυση όταν συνοδεύεται από τις κατάλληλες γεύσεις.

cappuccio Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το Cappuccio τιμά την ιταλική κουλτούρα και αυτό σημαίνει ότι τιμά και τη συνήθεια του καφέ. Ή μάλλον του αρωματικού ιταλικού espresso που γίνεται πρωινό ξύπνημα ή τονωτική απογευματινή ένεση. 

Η μηχανή του Cappuccio φιλοξενεί καθημερινά ένα χαρμάνι 100% Arabica της Kawa Coffees που θα σε ενθουσιάσει με τα χαρακτηριστικά του. Σε έναν χώρο όπου όλα είναι προσεγμένα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φωτεινή και φιλόξενη, οι γεύσεις δεν θα μπορούσαν να μην είναι ανάλογες της εξαιρετικής ποιότητας. 

Ο αρωματικός καφές του Cappuccio συνοδεύεται από λαχταριστές επιλογές brunch ή σνακ, όλα εμπνευσμένα από την ιταλική κουλτούρα ώστε να δένουν σε ένα γευστικό pairing. Ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να φας, είναι δύσκολο να αντισταθείς στα πιάτα που πηγαινοέρχονται. Κι εδώ ό,τι λαχταράς πρέπει να το έχεις. Άλλωστε, όλες οι συνταγές είναι φτιαγμένες από εξαιρετικά υλικά –που σημαίνει ότι δύσκολα θα βαρύνεις– και οι περισσότερες ακολουθούν τη healthy φιλοσοφία διατροφής για να μπορείς να αποσυνδέσεις (επιτέλους!) την απόλαυση από τις ενοχές. 

cappuccio Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
cappuccio Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Οι ομελέτες είναι στα must try και φυσικά αποτελούν την πιο κλασική επιλογή για πρωινό γεύμα, αλλά, αν είσαι Italian fan, δοκίμασε τις μπρουσκέτες, που θα σε ενθουσιάσουν. Bagel, energy bowls και ιταλικά σάντουιτς συμπληρώνουν τις γρήγορες, αλλά εξαιρετικές επιλογές ανάμεσα σε πολλά άλλα. Κι επειδή ο καφές θέλει και τη γλυκιά συνοδεία του, τα pancakes και οι βάφλες του Cappuccio είναι μικρές απολαύσεις που θα εκτιμήσεις, είσαι δεν είσαι φαν του είδους.

Αν πάλι είσαι από εκείνους που πίνουν καφέ on the go, τα χαρακτηριστικά ποτηράκια του Cappuccio θα γίνουν και φέτος λατρεμένο αξεσουάρ που πηγαίνει με κάθε εποχή και σε γεμίζει με αρώματα και πλούσια γεύση.
Ηλία Ηλιού 30, 210 9010092, Facebook: Cappuccio café, Instagram: cappuccio_gr

Bayard

Σερβίρει specialty coffee και εκφράζει την αγάπη του για τα ζώα.

bayard Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το Bayard είναι ένα coffee shop που έχει τη δική του ταυτότητα. Με μια urban ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις άνετα όπου κι αν πας, αυτό το στέκι γίνεται αγαπημένο σου και με έναν μαγικό τρόπο σε κάνει να χαμογελάς.

Στο κομμάτι του καφέ γράφει τη δική του ιστορία, και μάλιστα με την υπογραφή της Area51. Μονοποικιλιακοί από Αιθιοπία, Παπούα-Νέα Γουινέα και Κολομβία βρίσκονται καθημερινά στη διάθεσή σου, ανεβάζοντας το επίπεδο στη γευστική αναζήτηση. Όλοι οι εκλεκτοί κόκκοι βρίσκονται και στο retail corner για να τους απολαμβάνεις στο σπίτι, αλλά ακόμα κι αν κάτι δεν το βρίσκεις στο ράφι του Bayard, μπορείς να ζητήσεις να σoυ το παραγγείλουν – αυτό κι αν είναι δωράκι για τους coffee fans! 

Ο εξαιρετικός καφές συνοδεύεται από διάφορα νόστιμα σνακ, όπως τα μπριός με αλλαντικά και τυριά, όλα ελληνικής παραγωγής –τα υλικά αγοράζονται από μικρά deli ή από τον Myran–, αλλά και από φρεσκοψημένα κρουασάν, λαχταριστά χειροποίητα μπισκότα, γλυκά ή παγωτά.

bayard Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
bayard Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στο Bayard, εκτός από την αγάπη για τον καλό καφέ και τις ποιοτικές γεύσεις, επικρατεί η αγάπη για τα ζώα. Εννοείται ότι μπορείς να πας με τον σκύλο σου χωρίς να το σκεφτείς, ενώ κάθε τόσο η ομάδα του αγαπημένου coffee shop φιλοξενεί ή διοργανώνει δράσεις ώστε να στηρίζει ζωοφιλικές οργανώσεις με διάφορες εκδηλώσεις ή μπαζάρ. 

Αν μάλιστα προσέξεις, θα δεις αυτές τις μέρες το εικαστικό που έχει τοποθετηθεί στην τζαμαρία για να θυμίζει το απαράδεκτο περιστατικό με το γαϊδαράκο της Ζίτσας. Το Bayard δεν προσφέρει απλώς απόλαυση αλλά ξέρει να κάνει τo δικό του κοινωνικό statement μέσα στην καθημερινότητα.

Ζωοδόχου Πηγής 134, Αθήνα, 211 0133049, Facebook: Bayard Perfectly Imperfects, Instagram: bayard_cafe_bar

Resto 21

Γεύσεις και εξαιρετικός καφές κάτω από την Ακρόπολη.

resto 21 Facebook Twitter

Το Resto 21 είναι μια μικρή όαση στην καρδιά της Αθήνας, και μάλιστα σε μια περιοχή που του ταιριάζει πολύ. Μέσα στα στενά του Ψυρρή, αυτό το γευστικό σημείο αναφοράς βρίσκεται κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον με μίνιμαλ σχεδιασμό και άκρως φιλική ατμόσφαιρα, εκφράζει ένα ξεχωριστό κομμάτι της γαστρονομικής σκηνής της πόλης.

Οι προτάσεις του μενού συνδυάζουν την κουλτούρα του Καναδά και της Ελλάδας, ενώ βασικός στόχος παραμένουν οι παραδοσιακές αξίες και η έκφραση της φιλοξενίας με κάθε τρόπο. Άλλωστε, όλα τα πιάτα είναι τόσο προσεγμένα που αισθάνεσαι ότι πίσω τους κρύβονται ο σεβασμός και η αληθινή φροντίδα.  

Το Resto 21 έχει το δικό του χαρμάνι καφέ που αποτελείται από κόκκους οι οποίοι συλλέγονται από όλον τον κόσμο και καβουρδίζονται με αριστοτεχνικό τρόπο σε ελληνικό roastery. Αξίζει να δοκιμάσεις ένα αρωματικό φλιτζάνι espresso ή ένα παγωμένο latte και φυσικά να τον συνοδεύσεις με τα εκλεκτά αφράτα pancakes ή με τις προτάσεις του brunch menu. 

resto 21 Facebook Twitter
resto 21 Facebook Twitter

Εξάλλου, το Resto 21 είναι must visit προορισμός για Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε στιγμή της ημέρας απολαμβάνουν τις fusion προτάσεις της κουζίνας. Κι έπειτα είναι η ευγένεια και το χαμόγελο των ανθρώπων του Resto 21 που κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο απολαυστική και θέλεις να επιστρέφεις ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο. Εκεί όπου η ποιότητα και η γεύση έρχονται ως φυσική συνέχεια της διάθεσης για φιλοξενία.
Aθηνάς 21, Αθήνα, 2103233362, Facebook: Resto21, Instagram: resto21.gr

Foyer Espresso Bar

Καφέδες από micro roasteries όλου του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας.

 Coffee in the City Facebook Twitter

Όσο πιο πολύ ασχολείσαι με τον καφέ, γνωρίζεις, δοκιμάζεις και ενημερώνεσαι, τόσο πιο δύσκολα εντυπωσιάζεσαι από ένα coffee shop. Το Foyer Espresso Bar όμως έρχεται να σε βάλει ξανά στη διαδικασία της ανακάλυψης και του αυθόρμητου ενθουσιασμού, όχι μόνο χάρη στους καφέδες που έχει να σου προτείνει αλλά και λόγω του όλου concept που παρουσιάζει στο κέντρο της Αθήνας. 

Σε μια άκρως καλλιτεχνική περιοχή, στο νούμερο 46 της Πανεπιστήμιου, το Foyer Espresso Bar είναι ένας χώρος που ξεχωρίζει με μια ατμόσφαιρα που σε χαλαρώνει και σου επιτρέπει να ξεφύγεις από τους καθημερινούς ρυθμούς. Μίνιμαλ σχεδιασμός με σκανδιναβικά στοιχεία που εκφράζουν ζεστασιά και μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν τον καφέ και ενημερώνονται συνεχώς για τις τάσεις που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Άλλωστε, εδώ θα βρεις μια σειρά από μονοποικιλιακούς που εισάγονται απευθείας από Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ, Βερολίνο και άλλες χώρες, όπου μικρά roasteries έχουν να επιδείξουν εξαιρετικές ποικιλίες, και μάλιστα σε ένα packaging που θα θέλεις οπωσδήποτε να πάρεις στο σπίτι από το retail corner του Foyer. Κολομβία, Αφρική, Αιθιοπία, Κένυα εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή της συγκομιδής, ώστε πάντα να υπάρχουν φρέσκοι κόκκοι που προσφέρουν ένα ιδιαίτερο φλιτζάνι. 

 Coffee in the City Facebook Twitter
 Coffee in the City Facebook Twitter

Στη συνοδεία του καφέ θα βρεις νόστιμα γλυκά της νεοϋορκέζικης φιλοσοφίας café, αλλά εκείνο που θα σε κρατήσει ακόμα περισσότερο στο Foyer είναι το βιβλιοπωλείο με περιοδικά και βιβλία καλλιτεχνικού - εικαστικού ενδιαφέροντος. Εδώ οι εκδόσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερες και μπορείς για ώρα να χαζεύεις μοναδικά layouts και εξώφυλλα μέχρι να επιλέξεις, με δυσκολία, ποιο θα πάρεις. 

Στο Foyer Espresso Bar ο καφές είναι μια ιεροτελεστία όπου κυριαρχούν η γεύση, η ποιότητα και το design, φέρνοντας κάτι από τις γειτονιές του κόσμου στο κέντρο της πόλης.
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 210 3800047, www.foyerespressobar.com Facebook: Foyer Espresso Bar, Instagram: foyer.espressobar

Omsοm

Μοιράζεται τις γνώσεις του καφέ.

OMSOM Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Τι είναι αυτό που κάνει κάθε καφέ να ξεχωρίζει; Η γεύση, το άρωμα, η επίγευση και τελικά η ίδια η ένταση που σκάει στο στόμα σου και σε καλεί να επιλέξεις τους κόκκους που ταιριάζουν στη δική σου προτίμηση. Ακούγεται σαν μάθημα γευσιγνωσίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια μαγική διαδικασία που απολαμβάνεις δοκιμάζοντας τους διαφορετικούς καφέδες στο Omsôm. 

Ένα coffee shop που ξέρει καλά τον καφέ και μοιράζεται τις γνώσεις του για να προσφέρει σε καθέναν από εμάς μια καθημερινή απόλαυση που ξεφεύγει από την απλή δύναμη της συνήθειας – άλλωστε, στο retail corner του έχεις τη δυνατότητα να προμηθευτείς για το σπίτι τους κόκκους που θέλεις.

Εδώ ο καφές ροής είναι γλυκόπιοτος με ήπια οξύτητα από τα εδάφη της Βραζιλίας, ενώ στις επιλογές των μονοποικιλιακών θα βρεις καφέδες με διαφορετικές εντάσεις απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Κολομβία, Αφρική, Κένυα, Αιθιοπία, Κόστα Ρίκα, εναλλάσσονται στους μύλους, χαρίζοντας κάθε φορά μια άλλη εμπειρία. Οι άνθρωποι του Omsôm θα σε κατευθύνουν κατάλληλα ώστε να δημιουργήσεις τη δική σου διαδρομή στο ταξίδι του καφέ και να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει.

OMSOM Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
OMSOM Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το brunch του Omsôm έρχεται να συμπληρώσει την απόλαυση με νόστιμα πιάτα όπως η ομελέτα με λαχανικά, τα αυγά ποσέ με ολαντέζ, αλλά και με τα υγιεινά power bowls με χούμους και κινόα. Εξαιρετικές και οι προτάσεις street food, όπως το club sandwich ή το burger, αλλά και τα χειροποίητα pancakes για όσους θέλουν μια γλυκιά επιλογή που θα συνοδεύσει τον καφέ τους.

Το Omsôm με τη βαθιά γνώση του χώρου του καφέ έχει μπει τον τελευταίο χρόνο και στο κομμάτι της χονδρικής πώλησης για να μπορείς να δοκιμάζεις σε διαφορετικά coffee shops τους εξαιρετικούς καφέδες του. Άλλωστε αυτή η απόλαυση είναι τέτοια που δεν μπορείς να την αποχωριστείς εύκολα.
Κύπρου 14, Περιστέρι, 210 571 7600, Facebook:
Omsôm, Instagram: omso_m

Lot 51

Δημιουργεί τον cold brew που θέλεις να έχεις συνεχώς μαζί σου.

LOT 51 Facebook Twitter

Αν είσαι αυθεντικός λάτρης του καφέ, σίγουρα έχεις ανακαλύψει τον καφέ του Lot51. Εδώ η Area51 δημιουργεί μέσα από τους αρωματικούς κόκκους ένα ταξίδι σε φάρμες όλου του κόσμου και οι καφέδες που θα βρεις είναι μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης, με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά, για να κάνεις τη δική σου γευσιγνωσία και να καταλήξεις στο φλιτζάνι που σου ταιριάζει.

Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η ώρα του παγωμένου καφέ; Η ομάδα του Lot51 αξιοποίησε όλη της την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το πάθος για να δημιουργήσει έναν Cold Brew της κατηγορίας specialty ώστε όχι μόνο να απολαμβάνεις τον καφέ σου στην παγωμένη εκδοχή του όπως σου αξίζει αλλά και να τον βρίσκεις σε μορφή ready to drink.

Ο Cold Brew του Lot51 δημιουργείται από τους πιο εκλεπτυσμένους κόκκους καφέ Arabica παγκοσμίως και συσκευάζεται σε κουτάκι αλουμινίου που προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ζωής, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και μετά από μήνες χωρίς να έχουν αλλοιωθεί στο παραμικρό η γεύση, το άρωμα ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

LOT 51 Facebook Twitter
LOT 51 Facebook Twitter

Αυτό το κουτάκι με το φανταστικό design θα το παίρνεις μαζί σου παντού, θα το βάζεις στο ψυγείο του σπιτιού ή του γραφείου και θα το απολαμβάνεις κάθε φορά που θα νιώθεις την ανάγκη για παγωμένο καφέ με ξεχωριστή γεύση, δηλαδή πάντα! Δεν περιέχει ζάχαρη και συντηρητικά, είναι ιδανικό για τους vegan και φυσικά είναι gluten free, ακολουθώντας το μότο «καλός καφές - εύκολα - άμεσα και παντού!».

Κι επειδή το Lot51 είναι ένα στέκι που αγαπά τον πλανήτη, δεν θα μπορούσε να μη φροντίσει το αποτύπωμά του. Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον και 100% ανακυκλώσιμο, ώστε η απόλαυση να συνδέεται με την οικολογική διάθεση.
Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια, 6937 337066, Facebook: LOT51, Instagram: lot.51

Nossa Coffeeshop

Η γενναιοδωρία της φύσης, που σμίγει αρμονικά με την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

 Coffee in the City Facebook Twitter

Δυο άνθρωποι με βαθιά γνώση και αγάπη για τον καφέ δημιούργησαν την εταιρεία Lara Brazil The Coffee Company, η οποία αναζητά τις καλύτερες ποικιλίες καφέ σε όλο τον κόσμο και τις καβουρδίζει με ιδιαίτερη φροντίδα, μελετώντας τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους. 

Για τον Ζαφείρη Μαύρο (τρεις φορές πρωταθλητή του SCAΕ Ελλάδος στη γευσιγνωσία) και τη Σπυριδούλα Ηλιοπούλου ο καφές είναι μια σύνθετη υπόθεση που προϋποθέτει μακρινά ταξίδια, άπειρη μελέτη και τεχνογνωσία που συνεχώς εξελίσσεται, ώστε να προσφέρει τη γεύση και το άρωμα του μέσα από ένα ισορροπημένο φλιτζάνι.

Συνεχείς γευσιγνωσίες πραγματοποιούνται στο showroom της Lara Brazil The Coffee Company με στόχο την ανάδειξη των καλύτερων ποικιλιών. Single Origins από Αιθιοπία, Κόστα Ρίκα, Παναμά, Κένυα και Κολομβία βρίσκουν θέση στους μύλους του Nossa, ενώ σταθερά ρέει καθημερινά το speciality house blend τους ονόματι Lara με ρίζες από τη Βραζιλία, συμβάλλοντας στη σταθερή ποιότητα της γεύσης.

 Coffee in the City Facebook Twitter
 Coffee in the City Facebook Twitter

Το αρωματικό ταξίδι στον τομέα του καφέ, με σημαντικούς σταθμούς την παραγωγή, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς και τα βραβεία, οδήγησε στη δημιουργία του Nossa Coffeeshop, όπου μπορείς να μοιραστείς το πάθος γι’ αυτήν τη μακρά συγκομιδή. Το Nossa πάει την έννοια του speciality ένα βήμα πιο πέρα από τις γεύσεις και τα αρώματα που αναδύονται.

Η εταιρεία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, retail αλλά και χονδρική σε όσους θα ήθελαν να μυηθούν στην επιχειρηματικότητα του speciality coffee, ενώ σε όλους εμάς προσφέρει ένα ταξίδι μέσα από τα ιδιαίτερα αρώματα των καφέδων Nossa σε χώρες όπου η γη είναι η απόλυτη πηγή ζωής.
Φιλικών 10, Περιστέρι, 216 0026794, www.nossa.gr, Facebook: Nossa Speciality Coffee, Instagram: nossacoffees

Faba coffee roasters

Για καφέ σε ένα στέκι που έφερε την αυθεντική του διάθεση στο κέντρο της Αθήνας.

FABA Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Κάποια στέκια σε καλούν κοντά τους χωρίς να ξέρεις το γιατί. Σαν ένας μαγνήτης που εκπέμπει θετική ενέργεια και σε τραβά ασυνείδητα. Το Faba Coffee Roasters από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη γειτονιά του Αρείου Πάγου έφερε όλη του την αυθεντική διάθεση αλλά και το πάθος για έναν ξεχωριστό καφέ, και όχι μόνο.

Οι ιδιοκτήτες Παναγιώτης Αναστασόπουλος, με μεγάλη εμπειρία στην ιστορία «καφές», και η Μαγδαλένα Ζώτου, με ιδιαίτερη άποψη στη δημιουργία φιλόξενων χώρων, είναι ο συνδυασμός που κάνει τη διαφορά, προβάλλοντας ο καθένας τη δική του αγάπη. Και ξέρεις τι λένε, ότι η αγάπη γυρίζει πίσω. Γιατί δεν γίνεται να βρεθείς στο Faba και να μην ερωτευτείς τη ρετρό αισθητική που σε ξεκουράζει, τα φυσικά υλικά που σε καλοδέχονται και τις πράσινες λεπτομέρειες που σε ηρεμούν. 

FABA Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
FABA Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Όσο για το κομμάτι της γεύσης, εδώ ο καφές τιμάται όπως του αξίζει, με την επιλογή διαλεκτών κόκκων από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Στον καφέ ροής θα απολαύσεις ένα χαρμάνι από Βραζιλία, Κολομβία, Αιθιοπία και Παπούα-Νέα Γουινέα που φέρει την υπογραφή Faba και σε μαγεύει τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα εκδοχή του – άλλωστε ο barista ξέρει κάθε φορά να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά αυτού του signature blend. Κάθε τόσο, όμως, εναλλάσσονται δύο επιλογές single origin για να σε παρασύρουν σε ένα συνεχές ταξίδι σε όλο τον κόσμο με όχημα ένα πλούσιο φλιτζάνι γεμάτο από αρώματα και ιδιαίτερα κάθε φορά γευστικά χαρακτηριστικά.

Τα σνακ και τα γλυκά –προσεγμένα στην εντέλεια και με ιδιαίτερες συνταγές– συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ σου, δημιουργώντας μια απόλαυση που αλλάζει την καθημερινότητα, μετατρέποντας την καθημερινή συνήθεια σε αληθινή χαρά. Κι αυτό είναι ίσως ό,τι χρειάζεσαι περισσότερο για να χαμογελάσεις.
Κυρίλλου Λουκάρεως 43, 211 4146449, Facebook: Faba Coffee Roasters, Instagram: faba_coffee_roasters

Hole

Για καφέ και bagel στο στέκι που ξέρει να κάνει τη διαφορά.

HOLE Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Πριν ακόμα ο specialty coffee γίνει μέρος της καθημερινότητας, το Hole ήταν από τα πρώτα coffee shops που είχαν να προτείνουν το speciality blend καθώς και τους μονοποικιλιακούς καφέδες της Kudu, μυώντας τους πελάτες του σε αυτή την ιστορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως από τότε –έχουν περάσει 9 χρόνια– αυτοί οι πελάτες έγιναν φίλοι και σταθεροί θαμώνες του Hole και γνωρίζουν ότι εδώ θα απολαύσουν ένα ιδιαίτερο φλιτζάνι ή έναν εξαιρετικό cold brew. Γιατί και στην παγωμένη εκδοχή του espresso, το Hole ξεκίνησε νωρίς να εκχυλίζει μπροστά σου τον παγωμένο καφέ, για να ξέρεις πάντα ότι αυτό που θα απολαύσεις είναι ολόφρεσκο.

Η Kudu ως εγγύηση της ποιότητας και το Hole ως αυθεντικό στέκι για λάτρεις του καφέ εξελίσσονται παρέα και μεγαλώνουν προσφέροντας στην περιοχή την επιλογή του πραγματικά καλού καφέ, και μάλιστα σε δύο σημεία: στη λεωφόρο Πεντέλης, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, και στη Δουκίσσης Πλακεντίας.

HOLE Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
HOLE Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Φυσικά, στο Hole θα συνοδεύσεις τον καφέ σου με κάποιο από τα φανταστικά bagels. Μιλάμε για το πρώτο bagel shop της Αθήνας, όπου εννοείται ότι ισχύει το ρητό «η τέχνη που έγινε επιστήμη». Pizza bagel, Burgel, vegetarian bagel αλλά και μια σειρά από γευστικούς συνδυασμούς είναι στα must try που θα σε κάνουν φανατικό του είδους.

Για το καθημερινό πρωινό ή brunch, για τις μεσημεριανές λιγούρες ή το απογευματινό διάλειμμα, το Hole και στα δυο σημεία του γίνεται στάση για καφέ και γεύση μέσα σε ένα περιβάλλον που αποκλείεται να μη σε κάνει να χαμογελάσεις αυθόρμητα.
Λεωφόρος Πεντέλης 138, 210 6812324 / Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας Νάξου 6, 211 1189383, Facebook: HOLEBAGELS, Instagram: hole_cafe

Kolor.

Λευκό, απλό, παθιασμένο με τον καφέ.

KOLOR Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, μπορείς να καταλάβεις πότε βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνουν. Το βλέπεις στη ματιά τους, που είναι συγκεντρωμένη στη δουλειά, στο χαμόγελό τους, που κρύβει μια ανυπομονησία να μοιραστούν όσα έχουν ανακαλύψει, και, φυσικά, στην απλότητα όλης της ατμόσφαιρας που σε καλοδέχεται, όποιος κι αν είσαι και κυρίως όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σου καφές. 

Οι Θανάσης Τσότρας και Πέτρος Βιβλιοδέτης που βρίσκονται πίσω από το Kolor. εκφράζουν αυτήν τη φιλοσοφία και μάλιστα σε έναν χώρο λευκό, αφαιρετικό, όπου μιλούν από μόνες τους οι γεύσεις του καφέ. Οι κόκκοι που φτάνουν εδώ καβουρδίζονται εξαιρετικά για το συγκεκριμένο μαγαζί και αποτελούν επιλογές μέσα από τις οποίες μπορείς να έχεις ένα σταθερό αποτέλεσμα. Άλλωστε, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι κάθε φορά θα πιεις έναν καλό καφέ και θα είναι το ίδιο γευστικός, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. 

KOLOR Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
KOLOR Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στον καφέ ροής θα απολαύσεις ένα blend από δύο διαφορετικές Βραζιλίες, ενώ οι single origin του Kolor. έρχονται από Αιθιοπία, Κόστα Ρίκα και Ελ Σαλβαδόρ προσφέροντας ισορροπημένα φλιτζάνια για να μπορείς κάθε φορά να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Κι αυτό πράγματι είναι κάτι που πρέπει να κάνεις, να αφεθείς σε μια μικρή γευσιγνωσία του καφέ που θα σε οδηγήσει σε νέα γευστικά μονοπάτια. Άλλωστε όλη η ομάδα είναι εδώ για να σε κατευθύνει και να μοιραστεί με τον καθένα τις γνώσεις και το πάθος της.

Εξαιρετικός και ο cold brew του Kolor. που προσφέρεται σε γυάλινο μπουκάλι για να μπορείς να τον πάρεις μαζί σου. Φυσικά, όλοι οι καφέδες βρίσκονται προς πώληση στο retail corner, ενώ σιγά-σιγά γίνονται τα πρώτα βήματα στη χονδρική, με συνεργασίες όπου πρωταγωνιστεί πάντα η αυθεντική αγάπη για τον καφέ.
Εμμανουήλ Μπενάκη 7, 210 3810017, Facebook, Instagram

Το Δέντρο του Καφέ

Εδώ ο καφές ψήνεται στην ένταση που επιθυμείς, ανεβάζοντας την απόλαυση.

DENTRO TOU KAFE Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το Δέντρο του Καφέ έγινε 10! Κι αυτός είναι λόγος για να γιορτάζουμε όλοι όσοι είμαστε λάτρεις του είδους. Το σύγχρονο καφεκοπτείο του κέντρου εδώ και μια δεκαετία μάς μυεί στον κόσμο του καφέ με έναν τρόπο απολύτως προσωπικό. Γιατί τελικά αυτό το αγαπημένο ρόφημα είναι κομμάτι του χαρακτήρα σου, μέρος της καθημερινότητας και σίγουρα αναπόσπαστο στοιχείο της γευστικής σου προτίμησης.

Όλα αυτά είναι δεδομένα για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Δέντρο του Καφέ και φροντίζει να παρουσιάζει μια σειρά από χαρμάνια που έρχονται από όλο τον κόσμο, αλλά και μονοποικιλιακούς από διαφορετικές φάρμες που ανεβάζουν το επίπεδο της εμπειρίας.

Εκείνο όμως που κάνει την εμπειρία ακόμα πιο προσωπική είναι πως το ψηστήρι του Δέντρου μπορεί να καβουρδίσει τον καφέ σου όπως επιθυμείς για να απολαύσεις την ένταση που σε ευχαριστεί. Κι αυτό κάνει τον καφέ σου μοναδικό, όπως ακριβώς είσαι εσύ. Μη διστάσεις να μιλήσεις με τα παιδιά του Δέντρου του Καφέ που είναι έτοιμοι να σε ενημερώσουν και να σε κατευθύνουν στην επιλογή σου. Γιατί εδώ η υπόθεση «καφές» δεν αφορά μόνο στα ξεχωριστά γευστικά χαρακτηριστικά αλλά και το πώς αυτά συναντούν τη δική σου προσωπικότητα. 

DENTRO TOU KAFE Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
DENTRO TOU KAFE Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στα ράφια του Δέντρου του Καφέ θα βρεις αρωματικά βότανα και τσάγια, μέλια και σπιτικές μαρμελάδες αλλά και μια σειρά από άλλα προϊόντα που θυμίζουν το παραδοσιακό καφεκοπτείο, αλλά στην πιο σύγχρονη και ενημερωμένη εκδοχή του. Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, το άρωμα του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ θα είναι πάντα μια αξεπέραστη αίσθηση.
Χαριλάου Τρικούπη 89, 215 5503754

Rule of 4M

Θέτει τους δικούς του κανόνες στην κατηγορία specialty coffee.

4M Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Ακόμα κι αν δεν είσαι τύπος των κανόνων, στο Rule of 4M θα αγαπήσεις τη σημασία τους μόλις απολαύσεις την πρώτη γουλιά από τον καφέ σου. Έναν καφέ που ακολουθεί πιστά τα 4Μ της ιταλικής παράδοσης στη δημιουργία espresso. 

Miscela,δηλαδή σωστό χαρμάνι, macinadosatore, δηλαδή κατάλληλη μηχανή άλεσης, macchina per espresso (η μηχανή του espresso) και mano που αναφέρεται στον εκπαιδευμένο barista, ο οποίος θα βάλει το χεράκι του για να προσφέρει ένα ιδιαίτερο φλιτζάνι. Σε αυτές τις τέσσερις προϋποθέσεις για ξεχωριστό καφέ το 4Μ προσθέτει μία ακόμα συνθήκη, που είναι το νερό, και μάλιστα την αποτυπώνει στην τοιχογραφία του χώρου.

Όλη αυτή η εξειδίκευση αλλά και η βαθιά γνώση εκφράζεται στη γεύση των διαφορετικών blends που προσφέρει το Rule of 4M. Στη ροή πρωταγωνιστεί ένα signature χαρμάνι με 3 Βραζιλίες που ψήνεται από ελληνικά roasteries, ενώ κάθε τόσο εναλλάσσονται οι μονοποικιλιακοί για να υπάρχει συνεχώς κάτι νέο να δοκιμάσεις. Κι όταν λέμε «κάτι», εννοούμε 6-7 διαφορετικούς καφέδες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Από την ψαγμένη Geisha μέχρι κόκκους αναερόβιας ζύμωσης, υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο να αλλάξει τη γευστική σου συνήθεια. 

4M Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
4M Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Μαζί με το γρήγορο εσπρεσάκι θα απολαύσεις χειροποίητα σαντουιτσάκια με μπριός φτιαγμένα με μεράκι και υλικά από μπακάλικο της γειτονιάς. Πρέπει να δοκιμάσεις το παστράμι με λιαστή ντομάτα και κατίκι Δομοκού αλλά και τον συνδυασμό με χειροποίητη μαρμελάδα σύκο, γαλοπούλα και ημίσκληρο τυρί Ρούμελης. Το ίδιο ποιοτικές και οι γλυκές προτάσεις, όπως οι homemade μπάρες, τα cinnamon rolls και η babka.

Το Rule of 4M φιγουράρει στον πράσινο οδηγό Michelin, και όχι άδικα. Γιατί εδώ η ποιότητα και η γεύση είναι απαράβατος κανόνας.
Αγίου Σπυρίδωνος 5, Παγκράτι, 211 162560, Instagram: rule_of_4m

Bistro Cafe

Σταθερό στέκι για καλό καφέ σε ένα περιβάλλον όπου μπορείς να είσαι ο εαυτός σου.

BISTRO Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Το Bistro Cafe είναι αυτή η σταθερή αξία που δεν ξεθωριάζει μέσα στον χρόνο και γίνεται καθημερινή συνήθεια. Όπως ακριβώς το εσπρεσάκι που δεν μπορείς να αποχωριστείς, έτσι κι αυτό το coffee shop είναι το στέκι όπου θα κάνεις στάση για καφέ ή ποτό, νιώθοντας ότι βρίσκεσαι σε γνώριμα μέρη.

Εδώ και 13 χρόνια η ομάδα του Bistro Cafe σε καλοδέχεται με χαμόγελο σε μια ατμόσφαιρα όπου όλα έχουν φτιαχτεί από τα χέρια της –κυριολεκτικά!– και το πράσινο επικρατεί για να κάνει το δικό του statement σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής που προτείνει το Bistro Cafe. 

Φυσικά, εδώ ο καφές είναι μια υπόθεση πολύ προσεγμένη με εναν επιλεγμένο ροής μικρής φάρμας που εισάγεται από την Ιταλία αλλά και με έναν μονοποικιλιακό από την Κολομβία που καλλιεργείται χωρίς προσθήκη λιπασμάτων και καβουρδίζεται καθημερινά μπροστά σου ώστε να απολαμβάνεις ολόφρεσκο το γευστικό του προφίλ. 

Αυτή η γεύση συνοδεύεται από τα γλυκά ημέρας που εναλλάσσονται κάθε τόσο –η μηλόπιτα, η σοκολατόπιτα ή το σουφλέ σοκολάτας είναι από τις must επιλογές–, αλλά εκείνο που αποτελεί σήμα κατατεθέν είναι οι γλυκιές κρέπες, με πρώτη την τσιχλόφουσκα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!

BISTRO Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
BISTRO Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Για τις καθημερινές λιγούρες θα βρεις πιάτα της κρύας κουζίνας με νόστιμες τορτίγιας, club sandwich και πίτσες που μπορούν να ταιριάξουν με τα all-day cocktails του Bistro Cafe. Στην κάβα φιγουράρουν ιδιαίτερα αποστάγματα που δεν συναντάς συχνά (ιαπωνικό ουίσκι, γαλλική βότκα ή βότκα από κινόα που έχει μια ξεχωριστή γεύση), ενώ οι χειροποίητες παρασκευές δημιουργούνται καθημερινά στο μπαρ. 

Το Bistro Cafe δεν έχει τοίχους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ανοιχτό και φωτεινό, είναι ένα στέκι όπου θα βρεις πάντα χώρο –παρά το μέγεθός του– για να αράξεις και να ξεκουραστείς με έναν τρόπο αυθεντικό.
Βεάκη 23, Περιστέρι, 210 5713777, Instagram: bistrocafebar23, Facebook: bistro cafe bar!

Nana's Café

Ένα στέκι που λέει «ναι» στον ρομαντισμό και σερβίρει καθημερινά αρωματικό καφέ.

NANAS Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Vintage διακόσμηση, ζεστά χρώματα, άνετες πολυθρονίτσες, μουσικές soul, jazz και funky. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα που συναντάς στο Nana’s Café, τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Γιατί ακολουθούν οι γεύσεις και ο αρωματικός καφές που σε κάνουν να νιώθεις ότι αυτό το στέκι φτιάχτηκε για να σου θυμίσει τη ζεστασιά από άλλες εποχές, αλλά με όλη τη σύγχρονη ματιά πάνω στην απόλαυση.

Ο καφές είναι ένα χαρμάνι 80% Arabica - 20% Robusta –λεπτομέρεια για τους γνώστες του είδους– που προσφέρει αρωματικά φλιτζάνια ή παγωμένα ροφήματα για κάθε στιγμή που θέλεις να χαλαρώσεις, πίνοντας έναν καλό καφέ. Φυσικά, οι γεύσεις συνδυάζονται ιδανικά με νόστιμα πιάτα brunch. 

Πρέπει να δοκιμάσεις το Nana’s eyes –αβγά με ξινομυζήθρα και πατάτες τηγανητές– αλλά και το καταπληκτικό sando club sandwich που αποκτά μια άλλη γεύση χάρη σε αυτό το ιδιαίτερο ψωμάκι. Οι γευστικές προτάσεις συνεχίζονται όλη την ημέρα και συνοδεύονται από ιδιαίτερες ετικέτες κρασιών ή all-day cocktails που σε κρατάνε μέχρι το βράδυ στα τραπεζάκια του Nana’s Café.

NANAS Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
NANAS Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Κάθε τόσο θα πετύχεις διάφορα πάρτι ή live που δίνουν στον χώρο ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια και πάντα ταιριάζουν με την όλη αισθητική και ατμόσφαιρα. Αλλά, πάλι, η ζωή δεν λείπει ποτέ από το στέκι αυτό. Εδώ θα βρεις παρέες όλων των ειδών, από φοιτητές της Παντείου –βρίσκεται ακριβώς δίπλα– μέχρι σταθερούς θαμώνες όλων των ηλικιών που έχουν τον δικό τους χώρο για να νιώθουν όμορφα. Κι αυτό είναι κάτι που το καταφέρνει με το χαμόγελο των ανθρώπων του και την αυθεντικότητα που υπάρχει σε κάθε λεπτομέρεια.
Αλεξάνδρου Πάντου 18, Καλλιθέα, 213 099 3161, Facebook: Café Νανά, Instagram: _cafe_nana_

Geppetto the bar

Σταθερό στέκι για καλό καφέ και γεύσεις σε μια happy vibes aτμόσφαιρα.

GEPETTO Facebook Twitter

Το νεοκλασικό στη Στίλπωνος έχει μια οικειότητα στην οποία δύσκολα αντιστέκεσαι. Είναι το στέκι απ’ όπου θα περάσεις για να ξεκινήσει καλά η μέρα σου και πολύ πιθανό να καταλήξεις εκεί, για να την κλείσεις. Γιατί έτσι είναι, όταν κάπου νιώθεις όμορφα, αισθάνεσαι ότι παίρνεις τη δύναμη που αναζητάς μέσα στην καθημερινότητα.
Σε αυτό παίζει τον δικό τoυ ξεχωριστό ρόλο ο καφές που θα απολαύσεις στο Geppetto, ένας καφές που σε ξυπνάει με τις αρωματικές μονοποικιλιακές επιλογές της Dimello, οι οποίες εναλλάσσονται κάθε τόσο για να μπορείς κάθε φορά να γεύεσαι κάτι διαφορετικό.

Δίπλα στους single origin του Geppetto θα βρεις το χαρμάνι Dimello Capri με κόκκους Arabica και Robusta που θα σε μεταφέρει σε ένα ταξίδι από τη Νότια Αμερική μέχρι την Ινδία. Η ομάδα του Geppetto ξέρει πως ο εξαιρετικός καφές πρέπει να συνοδεύεται από τις ανάλογες γεύσεις, γι’ αυτό έχει να σου προτείνει καθημερινά επιλογές brunch που φτιάχνονται με πολλή αγάπη και σερβίρονται ολόφρεσκες για να ολοκληρώσουν την απόλαυση.

GEPETTO Facebook Twitter

Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα το μενού περιλαμβάνει αλμυρές και γλυκές δημιουργίες στις οποίες δύσκολα θα αντισταθείς –must try η ομελέτα αλλά και το cheesecake με μέλι και καρύδια–, ενώ το βράδυ οι soul και funk μουσικές και τα ποτά δημιουργούν διαφoρετικά vibes. Όπως και να έχει, το Geppetto είναι το στέκι που δεν αποχωρίζεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ κι αυτό σημαίνει πως παραμένει σταθερή αξία, ό,τι κι αν γίνει μέσα στην καθημερινότητα.
Geppetto The Bar, Στίλπωνος 2, Παγκράτι, 210 7525665, Facebook: geppettothebar, Instagram: geppetto_thebar

Couleur Locale

Θα σου προσφέρει αρωματικό καφέ που γίνεται καθημερινή απόλαυση.

COLEUR LOCALE Facebook Twitter

Το Couleur Locale από μόνο του είναι ένα μυστικό καλά κρυμμένο στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά μόλις το ανακαλύψεις εκεί στη στοά Νορμανού, στο Μοναστηράκι, ξεκινάει μια νέα διαδρομή, μέσα στην οποία συναντάς γεύσεις και αρώματα που σε ενθουσιάζουν. Στο κομμάτι καφές, το Couleur Locale μένει πιστό στην ποιότητα που χαρακτηρίζει όλα όσα σου προσφέρει καθημερινά. 

Στον μύλο του φιλοξενεί το exclusive blend της Samba, έναν specialty καφέ που ανήκει ποιοτικά στην premium κατηγορία και αποτελείται 100% από κόκκους Arabica. Με χώρες προέλευσης τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κόστα Ρίκα, αυτός ο specialty coffee είναι πραγματικά μοναδικός και βγάζει αρώματα σοκολάτας, καραμέλας βουτύρου και φουντουκιού. Έχει μέτρια οξύτητα, για να είναι πάντα ευκολόπιοτος, χωρίς πολυπλοκότητες και αφήνει μια ιδιαίτερη επίγευση από σοκολάτα γάλακτος.

COLEUR LOCALE Facebook Twitter

Εξάλλου, ως στέκι της παλιάς γειτονιάς της Αθήνας το Couleur Locale φέρνει στο φλιτζάνι σου έναν καφέ που ψήνει η ελληνική Samba. Μια εταιρεία που εδώ και χρόνια γράφει τη δική της ιστορία σε αυτόν το χώρο και το κάνει πολύ καλά, προσφέροντας πάντα ποιοτικά blends και ιδιαίτερους καφέδες. 

Αυτή η συνεργασία εγγυάται τους φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους που καταφθάνουν στο Couleur Locale κάθε 10-20 μέρες το πολύ για να προσφέρουν πάντα στο μέγιστο το γευστικό προφίλ τους. Το εξαιρετικό brunch συνοδεύει τον πρωινό καφέ, ενώ τα γλυκά γίνονται τέλειο συμπλήρωμα για μια απογευματινή ολοκληρωμένη απόλαυση. 

Άλλωστε, εδώ ξέρεις ότι κάθε ώρα θα γευτείς κάτι πραγματικά φροντισμένο και ο καφές δεν θα μπορούσε να εξαιρείται από αυτήν τη φιλοσοφία.
Νορμάνου 3, εντός στοάς, Μοναστηράκι, 216 7004917, www.couleurlocaleathens.com, Facebook: Couleur Locale, Instagram: couleurlocaleathens

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ