Βινύλιο, CD και αλμύρα στο κρασί

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Κρασιά ανέμελα σαν το καλοκαίρι... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ κλείστηκε για το καυτό μεσημέρι του Σαββάτου. Audiophile από τα χρόνια της εφηβείας ο Χάρης, τώρα που διανύει τη μέση ηλικία μπορεί και αγοράζει τα πιο ψαγμένα κομμάτια της αγοράς. Σαν αφιονισμένος εμπλουτίζει και εξελίσσει το high end ηχοσύστημά του. Τελευταίο του απόκτημα είναι το πικάπ με ιμάντα κίνησης και ρουλεμάν τεχνολογίας Formula 1, μαζί με κεφαλή moving cartridge, που κατασκευάζει ένας 80χρονος Ιάπωνας. Τα υπόλοιπα, προενισχυτής τρανζίστορ με τελικό, cd player top loader, ηχεία κόρνας ηλεκτροστατικά και καλώδια Abbey Road μονόκλωνα με θωράκιση. Τα πανέμορφα μηχανήματα, για έναν πιτσιρικά που μεγαλώνει ακούγοντας μουσική από ένα φορητό ηχείο, είναι άγνωστος κόσμος. 

Όμως η συνάντηση κλείστηκε για να ακούσουμε άλμπουμ από το νέο ηχοσύστημα, δοκιμάζοντας παράλληλα κάποιες φιάλες κρασί. Ανοίξαμε την πρώτη φιάλη και η βελόνα χάιδεψε το βινύλιο. Αρχή με το «New York» του Lou Reed.  

Μπορεί να ακούγεται απωθητική η λέξη αλατότητα, εφόσον μας έχουν μάθει ότι τα κρασιά κατά βάση είναι φρουτώδη, αλλά αξίζει να τη νιώσετε στους γευστικούς σας κάλυκες. 

Ακολούθησαν πολλά ακόμη βινύλια, όπως και κρασιά. Είχε πέσει πλέον η νύχτα, ετοιμαζόμουν να φύγω και, όπως συμβαίνει συχνά με τη μουσική, είχαμε σημαντικές διαφωνίες για το ποιο κρασί άρεσε περισσότερο. Στο μόνο που συμφωνήσαμε ήταν ότι η αλμύρα του τρίτου έκανε τη διαφορά στη μετά μουσικής οινοποσία.  

Έτσι, για το επόμενο Σάββατο που ανανεώσαμε το ραντεβού μας για ακρόαση, δεσμεύτηκα να επιλέξω έξι διαφορετικές φιάλες κρασί, με κοινό παρανομαστή την αλατότητα. Μπορεί να ακούγεται απωθητική η λέξη αλατότητα, εφόσον μας έχουν μάθει ότι τα κρασιά κατά βάση είναι φρουτώδη, αλλά αξίζει να τη νιώσετε στους γευστικούς σας κάλυκες.  

Ανέμελα σαν το καλοκαίρι, χωρίς να σας κουράσω με επιστημονικές ερμηνείες και τεχνικές λεπτομέρειες, προτείνω να δοκιμάσετε: 

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ WILD FERMENT

Βοιωτία 
Οινοποιείο Ακριώτου / Σαββατιανό / 2020  

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Κική Ακριώτου από τις Πλαταιές είναι μια ταλαντούχα, χαμηλών τόνων οινολόγος, με αξιόλογα κρασιά στο ενεργητικό της. Ξεχωρίσαμε το Σαββατιανό από  

αμπέλια 40-60 ετών σε υψόμετρο 300-400 μέτρων, αυθόρμητη ζύμωση και παραμονή με τις οινολάσπες για τρεις μήνες. Έχει κρεμώδη υφή, έντονη φυτικότητα με νότες κηρήθρας, υφάλμυρη πολυπλοκότητα, καλή οξύτητα και επίγευση αποξηραμένων βοτάνων. Η εσοδεία του ’20 πήρε αξιομνημόνευτα σχόλια στο Λονδίνο, από τη Julia Harding MW, επιβεβαιώνοντας τη συνεπή δουλειά της Κικής, με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. 

ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΠΑΤΟΙΝΟΣ

Πάτμος 
Terre d’ Apocalypse / Ασύρτικο / 2022 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περιορισμένης κυκλοφορίας, βιολογικά πιστοποιημένο Ασύρτικο, από δύο αμπελοτεμάχια με ηφαιστειογενές υπέδαφος στο νησί της Αποκάλυψης.  

Το ένα βρίσκεται σε μεγάλη εγγύτητα στη θάλασσα, σε σχετικά βαρύτερα εδάφη αργίλου και άμμου με λίγο πηλό, και το δεύτερο αμπελοτόπι είναι βραχώδες και σχετικά πιο «ορεινό» για τα δεδομένα, με περί τα 150 μέτρα υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα. Οινοποιούνται ξεχωριστά μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ακολουθεί το τελικό χαρμάνι πριν την εμφιάλωση, χωρίς πρόσθετα ή παρεμβάσεις. Η μύτη είναι έντονη και πολύπλοκη, με το πικραμύγδαλο να επικρατεί και να ακολουθούν νότες λεμονιού, φασκόμηλου, αχλαδιού, ροδάκινου, νύξεις τσακμακόπετρας, ιωδίου και ψημένου ψωμιού. Στο στόμα έχει ορυκτό χαρακτήρα, καλό σώμα, τραγανή οξύτητα, υφάλμυρη επίγευση. 

LACOMATIA

Κεφαλονιά
Oινοποιείο Σκλάβου - Ζησιμάτου / Ρομπόλα / 2022 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος λατρεύει το αμπέλι και αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την αμπελοοινική ταυτότητα της Κεφαλονιάς. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο βιοδυναμιστής Ευρυβιάδης γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, αγάπησε από μικρός το κρασί, διότι ο παππούς του είχε οινοποιείο στην Οδησσό −πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνισμό της διασποράς− και σπούδασε γεωπονία στη Βουλγαρία. Από την προνομιούχα περιοχή Λακομάτια στις πλαγιές του Αίνου, με το χαρακτηριστικό ασβεστοπηλώδες έδαφος, προέρχεται η ομώνυμη single vineyard Ρομπόλα, με τη μεγάλη συμπύκνωση, το νεύρο και τη πολυπλοκότητα που την καθιστούν μοναδική.  

Αν έχετε δοκιμάσει και σας άρεσε ο χαρακτήρας του Vino di Sasso, τα Lacomatia αποδίδουν αριστοτεχνικά στο ποτήρι τον τόπο από τον οποίο προέρχονται.  

ΡΟΜΒΟΣ

Ζάκυνθος
Οινοποιείο Κεφαλληνού / Ρομπόλα / 2023 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ρομπόλα όμως καλλιεργείται και αλλού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Κεφαλονίτες −άνθρωποι ιδιαίτεροι− δεν ανέχονται ούτε καν να το ακούν. Από τα ορεινά της δυτικής Ζακύνθου, ανάμεσα στα χωριά Λούχα και Έξω Χώρα, παράγεται ο Ρόμβος, μια επίσης single vineyard Ρομπόλα, με σαφώς λιγότερα στοιχεία ορυκτότητας (από της Κεφαλονιάς), περισσότερο όμως φρούτο. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, έχει αναζωογονητική φρεσκάδα, και αν το ξεχάσετε στην κάβα σας, ο χρόνος θα το κάνει ακόμα πιο θελκτικό. 

Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Τήνος
Domaine de Kalathas / Άσπρο Ποταμίσι / 2022 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το καλοκαίρι του 2017 διάβασα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» για έναν Γάλλο που πασχίζει να φτιάξει κρασιά στην Τήνο. Άφησα να περάσει ο τρύγος και το φθινόπωρο πήρα το πλοίο για να τον αναζητήσω στο νησί της Μεγαλόχαρης. Η γνωριμία με τον Jerome Binda γρήγορα εξελίχθηκε σε ειλικρινή φιλία.  

Ο Jerome στη νεότητά του επισκέφθηκε τη Σίφνο και υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι κάποια στιγμή θα ζήσει στις Κυκλάδες. Σπούδασε γραφιστική, εργάστηκε για χρόνια στο Παρίσι, ο νους του όμως ήταν στο Αιγαίο. Έτσι, μεσήλικας πλέον, αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην απομονωμένη περιοχή Καλαθάς, στη νοτιοανατολική πλευρά της Τήνου, και ξεκίνησε μια νέα ζωή. Άμμος, γρανίτης και σκόρπιες ρίζες από ντόπιες ποικιλίες αμπέλου, που αντέχουν στον μανιασμένο άνεμο, τις υψηλές θερμοκρασίες και την ανομβρία. Κακοτράχαλος τόπος, για να προσεγγίσουμε τ’ αμπέλια σκαρφαλώσαμε και κοπιάσαμε. Ο Ζωντανός είναι 100% Άσπρο Ποταμίσι skin contact, έχει χάλκινο χρώμα και απίστευτη πολυπλοκότητα σε μύτη και στόμα. Όταν το γευτείτε, τρία πράγματα θα έρθουν στο νου σας: καυτός ήλιος, ζεστός άνεμος και η αλμύρα της θάλασσας. 

ΑΓΡΥΠΙΩΤΗΣ ORANGE NATURE

Αχαΐα
Οινοποιείο Τετράμυθος / Αγρυπιώτης / 2023 

Βινύλιο, cd και αλμύρα στο κρασί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στις πλαγιές του Χελμού, σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, βρίσκονται ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αμπέλια της χώρας. Εκεί, η ομάδα του Τετράμυθου, στα κρασιά της οποίας έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία, αναβίωσε μια τοπική ποικιλία που ονομάζεται Αγρυπιώτης. Τα γέρικα διάσπαρτα κλήματα, που βρίσκονται ανάμεσα σε αμπέλια Ροδίτη, έδωσαν περιορισμένη ποσότητα σταφυλιών, τα οποία οινοποιήθηκαν σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με skin contact τριών εβδομάδων. Εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και έχει υπέροχα αρώματα εξωτικών φρούτων και λευκών ανθέων, στο στόμα είναι λιπαρό, με αισθητή οξύτητα και ελαφρά πικάντικη επίγευση με νύξεις αλατότητας. 

Για την ιστορία, το τρίτο κρασί που αναφέρω στην εισαγωγή και στάθηκε αφορμή για το άρθρο, είναι το Πάρος Amphora, 100% Μονεμβασιά, από το οινοποιείο Μωραΐτη. Από τα άλμπουμ που ακούσαμε, τη διαφορά σε ένα τέτοιο high end ηχοσύστημα έκανε το «Somethin’ Else» του Cannonball Adderley. Ήταν απίθανη η αίσθηση του εύρους και του βάθους, ειδικά αν γνωρίζει κάποιος ποιοι μουσικοί συμμετέχουν. Στο ερώτημα/διαμάχη «βινύλιο ή cd;», η απάντηση είναι «ό,τι τραβάει η καρδιά σας», σαν την επιλογή κρασιού. 

Καλές διακοπές, ραντεβού με την εξέλιξη του φετινού τρύγου. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ