Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
Spring rolls πάπιας στο Sq. Cafe Bar & Food.

 

  • Κωνσταντίνα ΦάκλαρηΝέο μαγαζί στο κέντρο. Στην κουζίνα του νέου Sq. Cafe Bar & Food, η Κωνσταντίνα Φάκλαρη υπογράφει ένα μενού με μοντέρνα προσέγγιση. Πριν καν κοιτάξω το μενού, είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχει ένα πιάτο με φάβα. Είναι το υλικό που έχει δουλέψει αρκετά από τη θητεία της στη Σαντορίνη η σεφ και στο εστιατόριο Σελήνη. Εδώ, τη φάβα τη συνδυάζει με τσορίθο και λάδι καπνιστής πάπρικας (€5,4). Οι μπουκιές κοτόπουλου συνοδεύονται με πιτάκια και τζατζίκι αβοκάντο (€6,8) και σερβίρονται σε ταψάκι με χαρτί εφημερίδας. Ωραία πινελιά! Ωραιότατα και τραγανά είναι τα σπρινγκ ρολς με καπνιστή πάπια (€7,20), που τους πάει από δίπλα το γλυκό τσίλι. Τα φρέσκα ραβιόλια (€9,80) με ανθότυρο, προσούτο και φασκόμηλο είναι νόστιμα και αρωματικά. Το μενού είναι ευέλικτο και δίνει ιδέες με χάμπουγκερ, σαλάτες αλλά και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύσεις το κρασί ή το κοκτέιλ σου. Στα γλυκά ψηφίζω το πληθωρικό τσίζκεϊκ μοχίτο (€5,90). ☛ Sq. Cafe Bar & Food, Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, 210 3210460.
  • Το καλοκαίρι συνεχίζεται στην Αργυρούπολη. Όταν επιστρέφεις από διακοπές, αναζητάς για την έξοδό σου χώρους που να συντηρούν την ανάμνηση των καλοκαιρινών διακοπών. Το ολοκαίνουργιο Ποστάλι στην Αργυρούπολη είναι αυτό ακριβώς που ζητάς: τραπεζάκια έξω με λαδόκολλα, δέντρα ολόγυρα και απρόσκοπτη θέα στον έναστρο ουρανό. Εδώ δεν θα σε προβληματίσει ο κατάλογος. Όλα είναι γνωστά. Και υπάρχει κάτι για όλους. Μεζέδες θαλασσινοί αλλά και στεριανοί. Από τις αλοιφές που φιγουράρουν, η επιλογή της μελιτζανοσαλάτας (€4,5) ήταν πετυχημένη. Αφήνει στον ουρανίσκο μια ευχάριστη γεύση το όμορφο κάπνισμα της μελιτζάνας. Το ψητό χταποδάκι (€11) έρχεται μαστιχωτό και θυμίζει το λιαστό χταπόδι του νησιού. Τα κρασάτα μύδια (€6) με τον διακριτικά καυτερό ζωμό τους δίνουν πολλές αφορμές για βούτημα ψωμιού! Οι σκυριανοί ντοματοκεφτέδες (€4,5) ήταν μια ευχάριστη γευστική έκπληξη. Μυρωδάτοι, με μπόλικη ντομάτα και φέτα και, ω του θαύματος, χωρίς να είναι λαδοπιωμένοι − είναι από τους βασικούς λόγους που αποφεύγω να παραγγέλνω αυτούς τους ψευτοκεφτέδες. Οι φιλεταρισμένες σαρδέλες (€8) που ψήνονται στη σχάρα είναι πολύ νόστιμες. Τα εύσημα όμως πήραν οι φρέσκες κατσούλες (€10), σωστά τηγανισμένες και περασμένες από το βούτυρο. Τελικά, η καλή μαγειρική εκφράζεται μέσα από τους πιο απλούς και βασικούς κανόνες, που έχουν να κάνουν με τη φρεσκάδα, την τήρηση των ισορροπιών και τον σεβασμό της πρώτης ύλης.
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Ποστάλι, Γερουλάνου 98, Αργυρούπολη, 210 9601494.
  • Παλιές συνήθειες με μοντέρνα συσκευασία. Η μόδα επιτάσσει τι θα φορεθεί ή ποιο στυλ επίπλων και διακόσμησης θα κυριαρχήσει – το ίδιο συμβαίνει και στο φαγητό. Η κρίση έχει φέρει νέα γαστρονομικά ρεύματα: παλιές συνήθειες με πιο μοντέρνο αμπαλάζ. Οι λουκουμάδες έχουν έρθει στο προσκήνιο και δίνουν ιδέες. Έτσι, τρία νέα παιδιά αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους με το καινούργιο νόστιμο μαγαζί, τους Lukumades, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ευχάριστος, λιτός, all day χώρος, όπου κυριαρχεί το λευκό και αφήνει το προβάδισμα στο χρυσαφί χρώμα του λουκουμά. Ωραίοι, γευστικοί λουκουμάδες, μια μπουκιά, με μπόλικο μέλι και κανέλα, τραγανοί απέξω, μεστοί στην καρδιά τους (€2,90). Η συνταγή κλασική, αλλά πετυχημένη στην εκτέλεσή της. Στην πιο μοδάτη εκδοχή τους συνδυάζονται με παγωτό καζάν ντιπ και αμύγδαλο (€4,2), με σοκολάτα πραλίνα και αμύγδαλο (€3,50) αλλά και... με γέμιση κρέμα μαστίχα ή λεμόνι (€3,80). Όταν σε πιάσει υπογλυκαιμία, παίρνεις ένα χάρτινο ωραίο κουβαδάκι με λουκουμάδες και, αν δεν κρατιέσαι, το τρως επιτόπου, μαζί με ένα Taf καφέ cappuccino (€1,5), αλλιώς το παίρνεις μαζί σου. Επιστροφή στην απλότητα. 
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Lukumades, Αιόλου 21 & Αγ. Ειρήνης, 210 3210880.
  • Lagonissi Exotica. Το ασιατικό εστιατόριο Kohylia είναι ένα από τα highlights της επίσκεψής σας στο μεγάλο αυτό ξενοδοχείο. Το μενού σε ταξιδεύει γευστικά στην Πολυνησία με τα πιάτα που ετοιμάζει ο ταλαντούχος σεφ Τόνι Ντουάν Νταν. Συναρπάζουν τα σούσι, και εκτός από την κλασική εκδοχή τους, ο sushi master Zhou Ming θα σας μυήσει και στα new style sashimi: ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων και γεύσης. Ωραία η τραγανή πάπια φούρνου, που συνοδεύεται με λαχανικά και πολυνησιακές πίτες και τρώγεται με τσαχπινιά. Οι γαρίδες σε πικάντικη σάλτσα από κόκκινα φασόλια και κάσιους είναι εξαιρετικές και από δίπλα έρχονται τα ντελικάτα vermicelli noodles με φρέσκα λαχανικά. 
    Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
    ☛ Kohylia, Grand Resort Lagonissi, 40ό χλμ. λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, 22910 76000.
  • Εξ αρχής στα Εξάρχεια. Στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου το καλοκαίρι εξακολουθεί να βασιλεύει, με τα περισσότερα μαγαζιά αυτού του ωραίου δρόμου να διατηρούν τραπεζάκια έξω. Στην περιοχή προστέθηκε και ένα new entry, το Εξ αρχής. Κλασικά ορεκτικά, άφθονες σαλάτες, καλαμάκια με κρέας αλλά και με ψάρι και τρεις απλές προτάσεις με κρέας. Η εξυπηρέτηση, αν και τα τραπέζια είναι γεμάτα από κόσμο, είναι άμεση και φιλική. Καλό σημάδι για αρχή. Στο διά ταύτα τώρα, που είναι το φαγητό. Αρχή με ψητό χαλούμι (€3,5) σε ευμεγέθεις κύβους περασμένους σε καλαμάκι με κομμάτια πιπεριάς ανάμεσα, που τρώγεται ευχάριστα. Η σαλάτα «Εξ αρχής» (€6,5) ήρθε με δροσερά φύλλα πιπεράτης ρόκας, με πλιγούρι, σταφίδες, δυόσμο, άνηθο και χωρίς φρέσκο κρεμμυδάκι −όπως το ζητήσαμε−, αρτυμένη με λαδολέμονο. Η μόνη ένστασή μου είναι πως θα ήθελα να καταλαβαίνω ότι υπάρχει πλιγούρι στη σαλάτα. Για να ξεφύγουμε από τα κλασικά καλαμάκια με χοιρινό (€1,60) και μοσχάρι (€2,40), αν και σερβίρει και αρνί (€2,80), μια πιο ασυνήθιστη προσέγγιση, επιλέξαμε να δοκιμάσουμε ένα καλαμάκι με ζουμερές γαρίδες (€8,5). Για το τέλος, πρότειναν να μας κεράσουν λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, που όμως αποφασίσαμε να γευτούμε σε μια επόμενη επίσκεψή μας. Τελικά, υπάρχει ακόμα χώρος για τα μοντέρνα σουβλατζίδικα, αρκεί να προσφέρουν ποιότητα και άποψη. Το κοινό επιλέγει αυτό που πραγματικά αξίζει! ☛ Εξ αρχής, Θεμιστοκλέους 78 & Βαλτετσίου 64, πλ. Εξαρχείων, 210 3802274.
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM