Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η ορεινή Αχαΐα δίνει μια ποικιλία που βραβεύεται με χρυσά σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού

Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η αρχαία ποικιλία που βραβεύεται στους σύγχρονους παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού Facebook Twitter
0

Η γη θυμάται. Ό,τι κι αν γίνει, δεν ξεχνά εκείνες τις ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού που έρχονται για να μας θυμίσουν την ατελείωτη διαδρομή στο ταξίδι του κρασιού. Στις πλαγιές του Παναχαϊκού, εκεί όπου το υψόμετρο των 800μ και το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής συναντιούνται με το πάθος για οινοποίηση, η γη ανασύρει από τη μνήμη της -αλλά και τη δική μας- μια αρχαία ελληνική ποικιλία με ρίζες στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου γίνονται το ιδανικό σημείο για να αναπτυχθεί το Αθήρι. Ένα όνομα που συνδέεται από παλιά με την ικανότητά του να αντιπροσωπεύει επάξια την ουσία των διαφορετικών χαρακτηριστικών που συναντάμε στο ελληνικό terroir και να μαγεύει τους οινόφιλους εδώ και χρόνια.

Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η ορεινή Αχαΐα δίνει μια ποικιλία που βραβεύεται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού Facebook Twitter

Μια τέτοια ποικιλία που συνδέεται με την ίδια την οινική κουλτούρα της χώρας μας δεν θα μπορούσε να λείπει από την Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου. Γι’ αυτό οι οινολόγοι των Αμπελώνων δημιούργησαν ένα κρασί που εκφράζει όλη την ιστορία της ποικιλίας αυτής και την αφηγείται μέσα από τη γεύση, το άρωμα αλλά και τη πρόκληση όλων των αισθήσεων. Το Αθήρι των Αμπελώνων Αντωνόπουλου σε καλεί σε ένα ταξίδι απόλαυσης γεμάτο από αρώματα αχλαδιού και εσπεριδοειδών συνδυασμένα με την ξεχωριστή οξύτητα του κρασιού. Ενός κρασιού που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και παράλληλα φρεσκάδα, αφήνοντας μια επίγευση που διαρκεί, ενώ ταυτόχρονα περικλείει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της Αχαϊκής γης.

Φυσικά η ετικέτα αυτή συμφωνεί απόλυτα με τη φιλοσοφία όλης της Ποικιλιακής Συλλογής Αντωνόπουλου και της προσπάθειας να προσφέρει κρασιά υψηλής ποιότητας από γηγενείς ποικιλίες που βασίζονται στις αξίες και το όραμα του ιδρυτή Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Αθήρι βραβεύεται διεθνώς, κατακτώντας διακρίσεις που στην πραγματικότητα δικαιώνουν όχι μόνο την πολυετή προσπάθεια που κρύβεται πίσω από ένα μπουκάλι, αλλά και ολόκληρο τον πλούτο της ελληνικής οινικής παραγωγής.

Αθήρι Αμπελώνων Αντωνόπουλου: Η αρχαία ποικιλία που βραβεύεται στους σύγχρονους παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού Facebook Twitter

Το 2022 η Ποικιλιακή Συλλογή Αθήρι έλαβε το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό «Berliner Wine Trophy», ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές από την Ευρώπη και μάλιστα σε έναν από τους πιο έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων. Η πολυπλοκότητα και η δομή του κρασιού ήταν αυτά που μάγεψαν τους κριτές και του χάρισαν το χρυσό μετάλλιο. Την ίδια χρονιά, το Αθήρι κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό «Asia Wine Trophy» ξεχωρίζοντας χάρη στην ισορροπία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του που το κάνουν μοναδικό.

Τα δύο χρυσά μετάλλια είναι μια επιβράβευση για την ομάδα των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, αλλά εκείνο που κυρίως την επιβραβεύει είναι η πλούσια γη της ορεινής Αχαΐας που μπορεί να  προσφέρει ένα κρασί αληθινά ξεχωριστό. Το Αθήρι είναι το πραγματικό βραβείο που καταφέρνει να γίνει πρεσβευτής του εδάφους, της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος της ελληνικής οινοποιΐας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ