Απεργία της ΓΣΕΕ

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Η εντυπωσιακά νεαρή σεφ, που θα σου σερβίρει η ίδια το μεγάλο μπολ με τη μακαρονάδα της επιλογής σου στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας της, σπούδασε στα 18 της στην απαιτητική σχολή Gordon Bleu. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στις μεγάλες πείνες, όταν θες να φας και να χορτάσεις, να ευχαριστηθείς και να πάρεις δυνάμεις για να συνεχίσεις η ικανοποίηση πολύ συχνά έρχεται από ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια με την αγαπημένη σου σάλτσα και πολύ τυρί.


«Είμαστε μακαρονάδες», αγαπάμε τα μακαρόνια εμείς οι Έλληνες κι έτσι δεν σου κάνει εντύπωση που και αυτή η αγάπη μας, αυτή η γαστριμαργική και κάτι παραπάνω ανάγκη μας, έγινε concept και καταγράφηκε στην αντίστοιχη σκηνή της Αθήνας, συγκεκριμένα στο Αλ3ξ, τo μικρό ενδιαφέρον Fresh Pasta Bar της σεφ Άλεξ Βασιλάτου που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στην πλατεία Δεξαμενής.


Αυτό ακριβώς θα απολαύσεις εδώ, ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια (για να είμαστε ακριβείς, ένα μεγάλο μπολ, χαρακτηριστικό σκεύος της εποχής και σήμα κατατεθέν της γενιάς Z), χωρίς σαλάτα δίπλα, ψωμί ή γλυκό μετά, μόνο με κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα, την μπίρα ή το αναψυκτικό σου.

Με τα ονόματα η σεφ σαν να κλείνει το μάτι στον πελάτη, που τη βλέπει να προετοιμάζει το πιάτο της επιλογής του στην κουζίνα της, συνομιλεί μαζί της και απολαμβάνει τα μακαρόνια του φρέσκα και αχνιστά, ακριβώς όπως πρέπει να σερβίρονται.


Εδώ έρχεσαι για να χορτάσεις γρήγορα και νόστιμα, η πείνα απαιτεί γρήγορη ικανοποίηση και εδώ σε 5-7 λεπτά τρως πολύ ωραία και συνεχίζεις για τη δουλειά, το σπίτι ή τη βόλτα. Οι ώρες λειτουργίας του στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: το pasta bar είναι ανοιχτό 1-8 μ.μ., καλύπτοντας μεσημεριανές και βραδινές πείνες, αλλά και τους μαγειρικά «ανήσυχους» ή σπιτόγατους που θα αγοράσουν από δω τα φρέσκα ζυμαρικά και, αν θέλουν, και τη σάλτσα τους, για να τα συνθέσουν αργότερα οι ίδιοι στο σπίτι τους, το πιο πιθανό μπροστά στην οθόνη τους.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Εδώ έρχεσαι για να χορτάσεις γρήγορα και νόστιμα, η πείνα απαιτεί γρήγορη ικανοποίηση και εδώ σε 5-7 λεπτά τρως πολύ ωραία και συνεχίζεις για τη δουλειά, το σπίτι ή τη βόλτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η εντυπωσιακά νεαρή σεφ, που θα σου σερβίρει η ίδια το μεγάλο μπολ με τη μακαρονάδα της επιλογής σου στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας της, σπούδασε στα 18 της στην απαιτητική σχολή Gordon Bleu, στα 19 της μαγείρευε εξασκούμενη στην τεράστια κουζίνα του Gordon Ramsay στο Savoy Grill του ομώνυμου λονδρέζικου ξενοδοχείου και στα 20 στη μικρή κουζίνα του περίφημου Mavromatis στο Παρίσι, με μερικές ενδιάμεσες στάσεις στην Αθήνα ως private chef.

Και αν το βιογραφικό δείχνει την «τρεχάλα» που έριξε από τότε που τελείωσε το σχολείο, το μικρό εστιατόριό της αποκαλύπτει όχι μόνο πόσο νέα είναι ακόμα αλλά και τη στενή, όμορφη σχέση με τον πατέρα της που κρατά το ταμείο και φροντίζει τα ποτά στο μαγαζί.


Πολύτιμη βοήθεια ο μπαμπάς Νικόλας Βασιλάτος στη θέση «γενικών καθηκόντων», τρυφερή νότα το logo που σχεδιάστηκε από την Κεφαλονίτισσα γιαγιά που ακόμα θυμάται πόσο λάτρευε η Αλεξάνδρα τα μακαρόνια από μικρή. Στο έβγα της κρίσης απαιτείται συσπείρωση και το Αλ3ξ έγινε οικογενειακή υπόθεση.


Ο κατάλογος εποχικός (αφήνει τα ψαρικά για το καλοκαίρι, τότε που θα γεμίσουν και τα 2-3 τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της περίφημης πλατείας της Δεξαμενής), με ελληνικές νότες, όπως τα ενδιαφέροντα τυριά που νοστιμίζουν ξεχωριστά την κάθε μακαρονάδα της Άλεξ Βασιλάτου.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Όλα τα ζυμαρικά φτιάχνονται με το κίτρινο αλεύρι Λήμνου, λίγο σιμιγδάλι και φρέσκα αυγά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όλα τα ζυμαρικά φτιάχνονται με το κίτρινο αλεύρι Λήμνου, λίγο σιμιγδάλι και φρέσκα αυγά. Κάθε μακαρονάδα έχει το δικό της περίεργο όνομα. Η ναπολιτέν μεταλλάσσεται σε μια καυτερή Κλεοπάτρα με σάλτσα από φουρνιστές ντομάτες, η μπολονέζ με τον κιμά μετονομάζεται σε «Κλασικός» μετά την προσθήκη του στραγγιστού γιαουρτιού, το Τρουφάκι δεν είναι γλυκό αλλά κοχυλάκια με μανιτάρια, τρούφα και είναι μαγειρεμένο με γάλα, το Γ(ε)μάτο με το βοδινό απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας.


Με τα ονόματα η σεφ σαν να κλείνει το μάτι στον πελάτη –και αυτό είναι τόσο όμορφο γιατί η Αλεξ χαμογελάει πάντα‒ που τη βλέπει να προετοιμάζει το πιάτο της επιλογής του στην κουζίνα της, συνομιλεί μαζί της και απολαμβάνει τα μακαρόνια του φρέσκα και αχνιστά, ακριβώς όπως πρέπει να σερβίρονται, και όχι χλιαρά, όπως σε μερικά εστιατόρια όπου η κουζίνα απέχει περισσότερο από ένα μέτρο από τον σεφ και τις φωτιές του.


Δοκιμάσαμε τρεις μακαρονάδες και θα επιστρέψουμε για να δοκιμάσουμε και τις χειμωνιάτικες με τον κιμά και το βοδινό κρέας –το Γ(ε)μάτο μάς κέντρισε την περιέργεια με την αναφορά εσπρέσο στον κατάλογο!‒, αλλά ξεχωρίσαμε τα ριγκατόνι «Βελούδο» με τέσσερα ελληνικά τυριά (μελίχλωρο Λήμνου, αρσενικό Νάξου, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και φέτα) που για μας θα αποτελέσει λόγο να ανηφορίσουμε ξανά προς Κολωνάκι.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Πολύτιμη βοήθεια ο μπαμπάς Νικόλας Βασιλάτος στη θέση «γενικών καθηκόντων». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ρώτησα από περιέργεια τη σεφ Βασιλάτου πώς και αποφάσισε να συμπεριλάβει τόσα ελληνικά τυριά ΠΟΠ στο ιταλικό, ας πούμε, pasta bar της και η απάντησή της με έκανε να φύγω χαμογελώντας αισιόδοξα αρχές του 2019:

«Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση, ακούγοντας στα σπίτια μας και συζητώντας στο σχολείο και στις παρέες μας διάφορά αρνητικά και δυσάρεστα για την Ελλάδα. Η ανάγκη μας να ακούσουμε κάτι θετικό, κάτι επιτυχημένο, μας οδήγησε σε έναν περίεργο "πατριωτισμό" και μια διάθεση να λάμψει, εκτός από εμάς τους ίδιους, και η χώρα μας μέσα από τη δουλειά μας. Eγώ, ας πούμε, θέλω το μενού μου να μυρίζει Ελλάδα...».


Η καινούργια γενιά πάντα μας σώζει στο τέλος; A, ναι, είναι και η μόνη φορά που δεν χρειάστηκε να ζητήσω επιπλέον τυρί για τα μακαρόνια μου.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Είναι η μόνη φορά που δεν χρειάστηκε να ζητήσω επιπλέον τυρί για τα μακαρόνια μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αλ3ξ, The Fresh Pasta Bar,  πλατεία Δεξαμενής 3. Τηλ.: 210 364 4142. Ώρες λειτουργίας: 1-8 μ.μ. Δεν γίνονται κρατήσεις.

Γεύση
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM