16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα

16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην Ελλάδα, το να είσαι βίγκαν είναι πολύ εύκολο. Βρίσκεις παντού φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα φαγητά σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια.
0

Παλιότερα, αν ήσουν χορτοφάγος, για να μην πω βίγκαν, δυσκολευόσουν να βγεις έξω για φαγητό. Οι επιλογές στις ταβέρνες και τα εστιατόρια σταματούσαν στις σαλάτες, στις τηγανητές πατάτες και στη φασολάδα. Μου έχει τύχει σε ταβέρνα να μου προσφέρουν κοτόπουλο με το επιχείρημα «μα, δεν είναι κρέας!». Όμως αυτές οι μέρες μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.


Σήμερα, δεν υπάρχει μεγαλύτερο διατροφικό trend από αυτό του βιγκανισμού. Βίγκαν εστιατόρια, street food, παντοπωλεία και γαστρονομικά φεστιβάλ ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην πόλη. Ίσως, μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι το 2018, που σε λίγο θα αποχαιρετίσουμε, ήταν η χρονιά που ο βιγκανισμός έγινε mainstream.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν «πράσινη» διατροφή το κάνουν στο πλαίσιο μιας ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής.


Αβοκάντο, γάλα καρύδας, λιναρόσποροι, σιρόπι αγαύης και κινόα έχουν βρει μια θέση στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών, ακόμα και εκείνων που θεωρούνται πιο παραδοσιακά, ενώ μεγάλα νούμερα χτυπάνε οι αναζητήσεις στο Google και στο YouTube που σχετίζονται με βίγκαν συνταγές.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν «πράσινη» διατροφή το κάνουν στο πλαίσιο μιας ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον αλλά και σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγείας μέσω της διατροφής. Υπάρχουν, βέβαια, και πολλοί περιστασιακοί βιγκανιστές, άνθρωποι που προσπαθούν κυρίως να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων στη διατροφή τους.

16 +1 πιάτα βίγκαν που αξίζει να δοκιμάσετε στην Αθήνα Facebook Twitter

Στην Ελλάδα, τελικά, το να είσαι βίγκαν είναι πολύ εύκολο. Βρίσκεις παντού φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα φαγητά σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. Ιδού κάποια απ' αυτά που έχουμε ξεχωρίσει για εσάς:

• Yasai yaki soba. Udon νουντλς, μανιτάρια, κρεμμύδι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, βλαστάρια φασολιών σόγιας, φρέσκο κρεμμυδάκι και yasai vinegar με γαρνιτούρα από σουσάμι, τηγανητά κρεμμύδια και και πίκλες τζίντζερ.

Wagamama, Κηφισίας 41 (Golden Hall), 210 6836844

 

• Mystic Spiroulina. Σπαγγέτι με σπιρουλίνα, κολοκύθι, ελιές, καρότο, μανιτάρια, φυτική κρέμα γάλακτος και φυτικό τυρί.

Mystic Pizza, Εμμανουήλ Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839500

 

• Mπέργκερ με χειροποίητο ψωμάκι μπριός από γλυκοπατάτα, γεμιστό με ντομάτα και σπιτικό τυρί από κάσιους, μαζί με τηγανητές πατάτες.

Avit, Μαραγκού 19, Γλυφάδα, 6970 688962

 

• Cookoomela Red: Γύρος μανιταριού, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα από βιολογικό γάλα σόγιας, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός και πατάτες.

Cookoomela Grill, Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 211 1822343

 

• Vegetable korma με λαχανικά, γάλα καρύδας και κάρι.

Mama Tierra, Ακαδημίας 84, Αθήνα, 211 4114420

 

• Βελουτέ σούπα με καρότο και πορτοκάλι.

Lacantina, Κωλέττη & Ζωοδόχου Πηγής 24, Εξάρχεια, 210 3810542

 

• Σουβλάκι με μπιφτέκι φακής, ντομάτα, πατάτες, λόλα και τζατζίκι σόγιας.

Trivoli Vegan Kafeneio, Μαρίνου Αντύπα 107, Ηλιούπολη

Βίγκαν καλαμάκια με ολόκληρα ψημένα μανιτάρια, κρεμμύδι και πράσινες πιπεριές.

Μ2, Συνεταιριστικός Décaφενές, Ανδρέα Μεταξά 2, 215 5019787

 

Aρχαιοελληνική σαλάτα με πλιγούρι, πρασινάδες, φρέσκα μυρωδικά, φέτα, κόλιανδρο και καρύδι.

Σαλίγκαρος, Σολωμού 37, Εξάρχεια, 213 0226262

 

Αιγυπτιώτικο σουβλάκι μέσα σε χειροποίητη πίτα του «σάντουιτς», κάτι σαν κυπριακή πίτα, τηγανητή μελιτζάνα και σαλάτα τσομπάν, δηλαδή ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι, σουμάκ.

Ali Baba, Βενιζέλου Ελευθερίου 185, Μυτιληναίικα, Νέα Σμύρνη , 210 9316680

 

Burrito curry bowl: Ριζότο με καστανό ρύζι, φακή και κόκκινα φασόλια, δεμένο με σάλτσα από μακαντέμια, ηλιόσπορους και κάσιους, σερβιρισμένο με καλαμπόκι, πιπεριά, κέιλ, σπανάκι και τυρί από κάσιους.

Λάιμ Bistro, Δεκελέων 23, Αθήνα, 210 3474423

 

Aλμυρή τάρτα με κρέμα κάσιους, λιαστές ντομάτες και βασιλικό.

Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι, 210 9218875

 

«Mουσακάς» με κιμά σόγιας, μελιτζάνες και μπεσαμέλ από γάλα καρύδας.

Vegan Nation, Ερμού 86, Μοναστηράκι, 210 3226226

 

Caraotas με μπιφτέκι από μαύρα φασόλια και φρέσκα μυρωδικά, καλαμπόκι, κινόα, ψιλοκομμένη σαλάτα και vegan mayo.

Los Loros, Ξενοφώντος 14, 210 3243232

 

Zen Tempeh: Νουντλς ρυζιού με τζίντζερ, φασολάκια, κόκκινο κάρι, γάλα καρύδας και τέμπε.

Avocado, Νίκης 30, 210 3237878

 

Σούπα με ρεβίθια και δεντρολίβανο.

Δίπορτο, Σωκράτους 9 & Θεάτρου, 210 3211463

 

Ζάαταρ: Λαχματζούν με χειροποίητη ζύμη και ένα μείγμα μπαχαρικών, μυρωδικών και ξηρών καρπών.

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αιόλου, 213 0318060

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ