15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
1

 

Όσους φίλους ρωτήσαμε, όσο ψάχναμε για καλομαγειρεμένες σούπες, μας απάντησαν ότι «οι καλύτερες σούπες είναι μόνο ή οι δικές τους ή της μαμάς τους»! Όμως υπάρχουν δεκαπέντε σούπες στην Αθήνα που αποτελούν μια εγγυημένη, πεντανόστιμη, ελαφριά και διαφορετική πρόταση για μεσημέρι ή βράδυ. Εμείς τις δοκιμάσαμε όλες, εσείς διαλέγετε και... παραγγέλνετε!

  

Οι εξωτικές

Rouan Thai

Νοταρά 131, 210 4294494

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Rouan Thai

Η Ταϊλάνδη μπήκε για τα καλά στην αθηναϊκή γαστριμαργική σκηνή. Αυθεντικό ταϊλανδέζικο φαγητό σερβίρεται στο Rouan Thai (που ελεύθερα μεταφράζεται ως «το σπίτι της Ταϊλάνδης» και κατ' επέκταση σερβίρει ταϊλανδέζικο φαγητό με σπιτίσια φροντίδα), στον Πειραιά, με δυο σούπες που ερίζουν για το ποια είναι η πιο νόστιμη. Είναι οι τυπικές σούπες της εξωτικής αυτής χώρας, η Τομ Κα Γκάι (με κοτόπουλο και γάλα καρύδας) και η πιο πικάντικη Τομ Γιαμ Κουνγκ με γαρίδες και ασιατικά αρωματικά. Οι ιδιοκτήτες του, ο Έλληνας κύριος Παύλος και η Ταϊλανδέζα κυρία Μαρίνα, τιμούν με απίστευτη ευγένεια και διακριτικότητα τον κάθε επισκέπτη του Rouan Thai, όπως ακριβώς τίμησαν εξάλλου και την Ταϊλανδέζα πριγκίπισσα, που όταν πέρσι επισκέφθηκε την Αθήνα, επιμελήθηκαν όλα τα γεύματα –από το πρωινό μέχρι τα σνακ–, τα δικά της και της συνοδείας της. Όποια σούπα κι αν παραγγείλεις εδώ, λοιπόν, μπορείς να είσαι σίγουρος για την ακριβή και πιστή στην αυθεντική συνταγή προετοιμασία της από την ίδια την κυρία Μαρίνα και για λίγα λεπτά να νομίζεις ότι τρως σε ένα καλό εστιατόριο της Μπανγκόκ. Αν παραγγείλεις κάτι επιπλέον, πέραν του λευκού ρυζιού με άρωμα γιασεμί, για να συνοδέψεις τις σουπίτσες σου, φρόντισε να μην παραλείψεις το τραγανό χοιρινό με σκόρδο ή τα satay κοτόπουλου με σος από φιστίκια κάσιους. Το φθηνότερο εισιτήριο για ένα σύντομο ταξίδι στην Ταϊλάνδη είναι ένα γεύμα στο πειραιώτικο Rouan Thai! Savaddee krab (Γεια σας!), ευγενέστατη σεφ!

Blue Bamboo

Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, 210 3423124

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Blue Bamboo

Και το Blue Bamboo σερβίρει ταϊλανδέζικες σούπες στον υπέρκομψο χώρο του με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη μίνιμαλ διακόσμηση στα Πετράλωνα. Εδώ μαγειρεύει μια ακόμα βέρα Ταϊλανδέζα μαγείρισσα, η σεφ Kookai, που αν σε ενδιαφέρει η εξωτική κουζίνα, άνετα μπορείς να παρακολουθήσεις την τέχνη της μέσα από το γυάλινο διαχωριστικό της κουζίνας. Tom Yum Kung, λοιπόν, και εδώ (πικάντικη σούπα με γαρίδες), Tom Yum Gai (πικάντικη σούπα με γαρίδες), Tom Kha Gai (πικάντικη σούπα με γάλα καρύδας, galanghal, φύλλα lime και κοτόπουλο), Gwaytio Nuea Nam (αρωματική σούπα με μοσχαράκι και noodles ρυζιού), δύσκολες ονομασίες για τις αρωματικές εξωτικές ταϊλανδέζικες σούπες που, όπως φαίνεται, όλοι οι Αθηναίοι θα δοκιμάσουμε και θα αποστηθίσουμε σύντομα. Οι τιμές καλές, οι σερβιτόροι θα σας βοηθήσουν να παραγγείλετε σωστά, προτείνοντας και επιπλέον ορεκτικά για να συνοδεύσετε τη σούπα σας, όπως τηγανίτες ψαριού με γλυκιά σάλτσα καυτερής πιπεριάς (κάπως την πετυχαίνουν αυτήν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ γλυκού και καυτερού οι Ταϊλανδέζοι) ή αχνιστά dumplings με νεροκάστανα, χοιρινό κιμά και γαρίδες, σερβιρισμένα στο μπαμπουδένιο καλαθάκι τους. Αξίζει μια επίσκεψη-εισαγωγή στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, μετά... δεν ξεκολλάς!

Για χορτοφάγους

Avocado

Νίκης 30, Σύνταγμα, 210 3237878

Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από το Avocado, το πρώτο και αγαπημένο γνήσια χορτοφαγικό εστιατόριο της οδού Νίκης: λίγες, αλλά νόστιμες σούπες, εμπνευσμένες από την Ασία. Ινδική παραδοσιακή σούπα dahl, λοιπόν, με φασόλια mung dahl και μπαχαρικά, σούπα με λαχανικά εποχής ή με κολοκύθα hokkaido, σέλινο, καρότο, πράσο και γάλα καρύδας. Για τους τολμηρότερους ή συνηθισμένους σε εξωτικές γεύσεις υπάρχει η επιλογή της πικάντικης ταϊλανδέζικη σούπας, με μανιτάρια πλευρώτους, portobello, γάλα καρύδας, πράσο και λεμονόχορτο, ή της σούπας με κάρι από την Γκόα της Ινδίας, με μαυρομάτικα φασόλια, πιπερόριζα, γάλα καρύδας, λίγο τσίλι, κόλιανδρο, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Όλο άρωμα, οι σούπες τους συνδυάζονται όμορφα με τα φαλάφελ, τα satori rolls (ρολά μελιτζάνας με τυρί μετσοβόνε και τυροκαυτερή σε μια σος ντομάτα/βασιλικό) ή ένα ωραίο μεξικάνικο γουακαμόλε με nachos καλαμποκιού. Όαση φρεσκάδας...

Tortuga

Αρχιμήδους 1, Παγκράτι

Ένα χορταστικό μπολ κολοκυθόσουπα που σερβίρεται γαρνιρισμένη με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και λίγη γλυκιά πάπρικα, αφήνοντας το ελάχιστο κόλιανδρο να ακούγεται στο βάθος της πλούσιας γεύσης της, στο καινούργιο ταχυφαγείο Tortuga, που ΔΕΝ έγινε γνωστό από τα χορτοφαγικά του πιάτα αλλά, αντίθετα, συζητήθηκε για το εξαιρετικό, τραγανό χοιρινό του, διπλωμένο σε μια φρέσκια home made τορτίγια – μια απίστευτη νοστιμιά! Δείχνει, όμως, μια αξιοσημείωτη ευαισθησία προς τους μη κρεατοφάγους, με τις χορτοφαγικές βερσιόν των εξαιρετικών tortilla rolls του, με μανιτάρια ή όσπρια, και γι' αυτό το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και στους vegetarian αναγνώστες. Οι σούπες του αλλάζουν κάθε εβδομάδα και συνδυάζονται με απίθανα home made τσιπς τορτίγιας με μπαχαρικά και dip διαφόρων γεύσεων, που στο συγκεκριμένο ταχυφαγείο με slow food άποψη φτιάχνονται από τους ίδιους. Προσωπικά, παρήγγειλα την κολοκυθόσουπα και μια μερίδα εξαιρετικές πατάτες Νάξου που πρώτα κόβονται σε εντελώς ακανόνιστα κομμάτια, κατόπιν βράζονται για λίγα λεπτά και μετά φουρνίζονται με ένα πικάντικο μείγμα πάπρικας, αλατιού και μυρωδικών. Με πέντε ευρώ σούπα και ένα συνοδευτικό, μια χαρά για κρεατοφάγους και χορτοφάγους εξίσου!

Οι κομψές

Mama Roux

Πεζόδρομος Αιόλου 48, 213 0048382

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Mama Roux

Δυο πεντανόστιμες σούπες στο Mama Roux προετοιμάζει καθημερινά ο Jean Louis Bridet (ο Βέλγος μάγειρας που με τη σεφ Sandra Berten και τον sous chef Βασίλη Σπόρο έστησαν τη μούλτι-κούλτι κουζίνα του). Είναι και οι δύο βελγικές: η μία λέγεται Mussels from Brussels Revisited («επαναπροσδιορίζοντας τη σούπα με μύδια από τις Βρυξέλλες», σε ελεύθερη μετάφραση) και είναι μια βελουτέ λαχανικών βρασμένων σε ζωμό από μύδια, βούτυρο και κρέμα. Κλείνει χαριτωμένα το μάτι σε όσους έχουν δοκιμάσει την αυθεντική σπεσιαλιτέ με μύδια (που στο Βέλγιο σερβίρεται παραδοσιακά μέσα στην κατσαρόλα, ώστε ο πελάτης να γευθεί όλο τον ζωμό με μπόλικο φρυγανισμένο ψωμί), μόνο που εδώ σερβίρεται σε μπολ, με μια τραγανή φέτα μπαγκέτας αλειμμένη με πέστο βασιλικού, σέλερι, μαϊντανό και σκόρδο και την ψίχα από τα μύδια. Η άλλη πρωτότυπη σούπα του Mama Roux είναι η εκλεκτή βελγική σούπα Waterzoi, πιο συνηθισμένη στον φλαμανδικό Βορρά του Βελγίου, που φτιάχνεται είτε με λευκό ψάρι είτε με κοτόπουλο και λαχανικά σε λεπτά μπαστουνάκια (καρότο, πράσο, σέλερι, πατάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό). Θυμίζει ελληνική σούπα κοτόπουλου, αλλά αντί για αυγολέμονο, η σούπα μαγειρεύεται με κρέμα και ένα απαλό μείγμα αυγού-ζωμού που προστίθεται στο τέλος. Οι δυο σούπες συνδυάζονται ταιριαστά με το πατέ του Ζαν-Λουί από συκωτάκια πουλιών με αρώματα μαυροδάφνης, δάφνης, μπράντι και πορτοκαλιού, που απλώνεται πάνω σε τραγανές φέτες μπαγκέτας και γαρνίρεται με μαρμελάδα από κρεμμυδάκια. Ο χαριτωμένος Βέλγος σεφ του Mama Roux χαμογελά όταν αναφέρεται σ' αυτή την ακριβή φλαμανδική σούπα, υπενθυμίζοντας ότι ήταν και η αγαπημένη της πριγκίπισσας Νταιάνα της Αγγλίας. Μικρές λεπτομέρειες. που τις γεύεσαι στις φίνες σούπες του...

Baku

Ξενοδοχείο Margi, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 8929000

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Baku

Το Margi στη Βουλιαγμένη, το πιο cozy ξενοδοχείο στα νότια προάστια, παραμυθένια διακοσμημένο τώρα τις γιορτές, φιλοδοξεί να καλύπτει, σε λιγότερο από δύο χρόνια, τις ανάγκες του σε λαχανικά και φρούτα από το δικό του χωράφι στα Καλύβια! Ο σεφ του Παναγιώτης Γιακαλής ξεκίνησε να ερευνά και να σχεδιάζει ένα μενού με βάση την παραγωγή του αγροκτήματος. Μικρή και περιορισμένη ακόμα, αλλά ήδη αρκετή για φρεσκομαζεμένα σαλατικά, μυρωδικά και αρωματικά. Κάθε βράδυ στο μενού τους, λοιπόν, υπάρχει μια σούπα από σπανάκι ή παντζάρια που εγγυάται την αλάνθαστη γεύση της... φρεσκάδας. Δοκιμάσαμε τη σούπα παντζάρι με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μια κουταλιά γιαούρτι και ήταν εξαιρετική. Για να δούμε εσείς τι φρέσκο λαχανικό θα πετύχετε όταν πάτε...

Αμαρυλλίς
Δ. Κυριακού 15, Κηφισιά, 210 6233769

 

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Σούπα κολοκύθας στο Αμαρυλλίς

Νόστιμη βελουτέ κολοκύθας με γκοργκοντζόλα, κατακόκκινη παντζαρόσουπα με γάλα καρύδας, κρεμμυδόσουπα με τραγανό «καπάκι» ελληνικής πικάντικης γραβιέρας αλλά και μια καυτερή σούπα τραχανά με μπούκοβο από τον Ηπειρώτη σεφ Παναγιώτη Δήμα (Grand Resort Λαγονήσι) σερβίρονται στο κηφισιώτικο café «Αμαρυλλίς» που αγαπήθηκε πολύ και τελευταία διοργανώνει και όμορφες εκδηλώσεις στον φιλόξενο χώρο του. Στο μενού του θα βρεις και μπρουσκέτες με σολομό ή τυριά, νόστιμες τάρτες με άγρια μανιτάρια ή σπανάκι, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία σάντουιτς για να συνοδέψεις όποια σούπα διαλέξεις. Η ιδιοκτήτρια Λίλλυ Γαλλή έχει δημιουργήσει μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα στο μαγαζί της για τους κατοίκους του προαστίου, που δεν διστάζουν να παραγγείλουν από εκεί και για το σπίτι τις νόστιμες σούπες, σαλάτες και τάρτες του Αμαρυλλίς. Κάθε Κυριακή μεσημέρι, από τις 11 ως τις 4 μ.μ. σερβίρει brunch (τώρα τον Δεκέμβριο με βιεννέζικο θέμα) με την υπογραφή της σεφ Μυρσίνης Λαμπράκη και τις σούπες πάντα σε πρώτη θέση.

Άνετον
Στρ. Λέκκα 19, Μαρούσι, 210 8066700

 

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Σούπα σελινόριζας με μαύρη τρούφα και κριτσίνι χαρουπιού στο Άνετον.

Στον ανακαινισμένο χώρο του Άνετον θα παραγγείλεις σούπα σελινόρριζας με νιφάδες μαύρης τρούφας ή μια αρωματική σούπα κίτρινης κολοκύθας με καρότο και τζίντζερ, που θα τις συνοδεύσεις με τις τραγανές πατάτες με αυγά ή ένα ελαφρύ μοσχαρίσιο ταρτάρ (με κρεμμυδάκι, μαϊντανό, χυμό και ξύσμα από λεμόνι και ανθό αλατιού σε μπαγκέτα που ψήνουν οι ίδιοι). Να θυμίσουμε ότι το Άνετον, πριν από αρκετά χρόνια, πρωτοτύπησε στο καλοκαιρινό μενού του, σερβίροντας για επιδόρπιο την παγωμένη σούπα πεπονιού με παγωτό καϊμάκι ή παγωτό ντοντουρμά με πούδρα από μπισκότα πτι-μπερ.

Τσάι
Αλεξάνδρου Σούτσου 19, Κολωνάκι, 210 3388941

 

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Τσάι

Για να είμαι ειλικρινής, σούπα γιουβαρλάκια στο Τσάι δεν περίμενα! Κι' όμως, στην όμορφη σάλα που διαθέτει το μπιστρό/τσαγερία, το οποίο έγινε γνωστό και για τις πολλές ποικιλίες τσαγιού που προσφέρει, δοκίμασα μία από τις πιο νόστιμες ελληνικές σουπίτσες με γιουβαρλάκια και πολλά χειμωνιάτικα ψιλοκομμένα λαχανικά σ' έναν ωραίο ζωμό. Το Τσάι περιλαμβάνει κάθε μέρα σούπες στο μενού του, όπως βελουτέ καρότου με κύμινο, κολοκύθι με ροκφόρ, σούπα γλυκοπατάτας ή γλυκιάς κολοκύθας και ο Γάλλος σεφ του Jean Pierre Jaclot κάθε τόσο σερβίρει και μια πετυχημένη αυθεντική γαλλική κρεμμυδόσουπα. Πάντα υπάρχει και μια τάρτα ημέρας για όποιον θέλει κάτι επιπλέον. Αν τη μέρα που θα πάτε σερβίρουν την τάρτα με φέτα, αποξηραμένο σύκο και μαυροκούκι, παραγγείλτε μία και δεν θα χάσετε. Οι σούπες σερβίρονται σε μεγάλες ή μικρότερες μερίδες, με διαφορά τιμής.

Του ξενύχτη


Η Ήπειρος

Στοά Μανέτα, Βαρβάκειος Αγορά, 210 3240773 (ευκολότερη πρόσβαση από τον πεζόδρομο της Αιόλου, είσοδος από το νούμερο 81)

Θα πας στην Αγορά για σούπα, γιατί έτσι σε συμβούλεψαν όταν ξεκίνησες μικρός τα ξενύχτια. Θα κάτσεις αμίλητος, πιωμένος, ξεπαγιασμένος, χαρούμενος ή βαρεμένος, μαζί με άλλους τακτικούς θαμώνες, που πλέον τους γνωρίζεις (όταν τους αναγνωρίζεις) με τα μικρά τους ονόματα. Φιλικοί, αλλά σοβαροί σερβιτόροι που σέβονται τη κατάστασή σου θα σε σερβίρουν χορταστικά πιάτα πατσά με πολύ ψωμί. Μπορείς, όμως, να πας ένα κρύο μεσημέρι του χειμώνα για σούπα με βραστό μοσχάρι και λαχανικά και τη νόστιμη μαγειρίτσα που σερβίρεται... 365 μέρες τον χρόνο! Ο ιδρυτής του έφυγε για τον άλλο κόσμο πέρσι, αφήνοντας το εστιατόριο-θεσμό στην κόρη του, που τα βγάζει πέρα επαξίως, προφανώς νιώθοντας και κάποια υποχρέωση να φροντίσει τα καταπονημένα στομάχια των πιστών ξενύχτηδων και όσων εργάζονται σκληρά από τα αξημέρωτα. Οι σούπες σερβίρονται από το πρωί, για όσους ξεκινούν τη μέρα τους όταν η προηγούμενη βάρδια πάει για ύπνο πια...

Οι χορταστικές κλασικές και ψαρόσουπες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Π. Μελά 13, Καρέας, 210 7640240

 

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Ψαρόσουπα στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες.

Η διεύθυνση του εστιατορίου σε κατευθύνει προς Βύρωνα, αλλά μην μπερδευτείτε, βρίσκεται στο Καρέα! Ένα υπέροχο, ψηλοκρεμαστό μπαλκόνι με πανοραμική θέα από την Πάρνηθα απέναντι μέχρι τον Πειραιά, ψηλά-ψηλά σε μια πολυκατοικία που εσωτερικά έχει διαμορφωθεί σαν καλντερίμι κυκλαδίτικου νησιού, ο κ. Άγγελος Κωβαίος από τη Σχοινούσα άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια την ψαροταβέρνα του με έμφαση στη φάβα του νησιού του και τα ψαρικά. Η ψαρόσουπα που ετοιμάζει ο σεφ Αναστάσης Καστανάς έχει τραγανό, ψιλοκομμένο ωμό κολοκυθάκι μέσα που σε ξαφνιάζει ευχάριστα, όσο ευχάριστα σε ξαφνιάζει η φρεσκάδα των ψαριών που καταφθάνει από Ηρακλειά και Σχοινούσα καθημερινά. Συνοδεύεται με τραγανά κριτσίνια με θαλασσινό αλάτι και εστραγκόν (το μυρωδικό που ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά), καραβιδόψιχα και τηγανητά καλαμαράκια και το ωραία φρυγανισμένο ψωμί τους με λάδι και θρούμπι.

Ψαροκόκαλλο

Βίκτωρος Ουγκώ 10, Κερατσίνι, 210 4323010

 

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Το Ψαροκόκκαλο

Από τα μεγάφωνα θα ακούς Καζαντζίδη, Ζαμπέτα, Τσιτσάνη και Μπέλλου, ενώ στο τραπέζι σου θα προσγειώνεται μια ψαρόσουπα-πανδαισία χρωμάτων και θαλασσινών αρωμάτων από μπακαλιαράκια, γαρίδες, μύδια και γυαλιστερές σε νόστιμο ζουμάκι μαζί με τα κλασικά λαχανικά, πατάτες, καρότα και κολοκυθάκια. Η Άννα στην κουζίνα ετοιμάζει την πεντανόστιμη ψαρόσουπα κάθε μέρα, τώρα με τα κρύα, και με μια μερίδα ψητό καλαμαράκι ή χταπόδι και το φρυγανισμένο ψωμί που καταφθάνει με το που κάθεσαι στο τραπέζι τρως κι ευχαριστιέσαι φροντίδα και φρεσκάδα. Ανοιχτά μόνο το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και το μεσημέρι.

Ο Τάκης

Ν. Ψυχικό, Αδριανείου 35, Νέο Ψυχικό, 210 6747237

 

15 σούπες αθηναϊκών εστιατορίων που ξεπερνούν τις σπιτικές Facebook Twitter
Tάκης

Νοστιμότατες, χορταστικές χορτόσουπες με μια ολόκληρη μερίδα μοσχαράκι σε ξεχωριστό πιάτο σερβίρονται στο φιλικό μικρό καφέ-εστιατόριο του κυρίου Τάκη, και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές, χορταίνοντας –φευ, μόνο τα μεσημέρια– τους πέριξ κατοίκους και εργαζόμενους. Καθημερινά μαγειρεύονται εξαίσιες κοτόσουπες με αυγολέμονο, κλασικές ψαρόσουπες με μπακαλιαράκια και κοκκινόψαρα, φακές που σερβίρονται με ελιές, φέτα, λακέρδα και τη ρέγκα τους δίπλα, ρεβιθάδα, φασολάδα ή σκέτος ζωμός με ριζάκι αυγολέμονο και αποτελούν τώρα τον χειμώνα πρώτη επιλογή για τους πιστούς θαμώνες και όσους παραγγέλνουν για το σπίτι. Πεντακάθαρο μαγαζί, με μια λιτότητα άλλης εποχής, περιποιημένες σούπες και γρήγορο delivery για επείγουσες περιπτώσεις πείνας! Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Γιουβετσάκια

Ιθώμης 20, Γλυφάδα, 210 9648081

Εδώ, χειμώνα-καλοκαίρι μετρούν τα φρέσκα βιολογικά υλικά και η φροντίδα στο μαγείρεμα. Οι γεύσεις στις σούπες τους, μόνο τέσσερις και μόνο όταν πιάσουν τα γερά κρύα, θα σου θυμίσουν αυτές που έτρωγες σπίτι σου. Φασολάδα εξαιρετική, κοτόσουπα με βιολογικό κοτόπουλο, γίδα Τυρνάβου και κακαβιά (τα Θεοφάνεια και τις άλλες μέρες που συνηθίζεται να τρώμε ψάρι και όταν επιτρέπεται το ψάρεμα με τράτα). Είκοσι «μόνο» χρόνια μαγειρεύουν στην κουζίνα ο Χάρης Τζίτζης και η Εύα με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, που οι ίδιοι επισκέπτονται και γνωρίζουν προσωπικά. Με καμάρι θα σου πουν για το ελαιόλαδο ορεινής Κορινθίας, για την αρωματική ντομάτα του Άγγελου από το Δερβένι Αργολίδας... Μα, τι σου λέω τώρα, πήγαινε και θα καταλάβεις!

Το βραστό

Ρόδων 3, Χαλάνδρι, 210 6813776

Εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες σερβίρει... το όνομά του: μια υπέροχη σούπα με βραστό κρέας και λαχανικά. Αυτό τους έκανε διάσημους, αυτό το κονσομέ της αλάνθαστης ζεστής κρεατόσουπας από μοσχαρίσια ελιά και κότσι με πατάτες και καρότα – γιατί να την αλλάξουν; Το ντεκόρ άλλαξε, αλλά το μενού παραμένει ένας παράδεισος κρεατοφαγίας (αρνάκι φρικασέ, χοιρινό με μυρωδικά στη γάστρα, κοκκινιστό ροστμπίφ με χοντρά μακαρόνια), αλλά αρκετές χορτοφαγικές επιλογές για συνοδευτικά. Κάθε χειμωνιάτικη Πέμπτη σερβίρεται πόδι πατσάς και τις Τετάρτες μοσχαροκεφαλή. Αλλά είπαμε: εδώ έρχεσαι για το βραστό! Τα Σαββατοκύριακα ανοιχτά και το μεσημέρι από τις 12:30.

Oικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, 210 3467555

Και τέλος, πάντα εγγυημένη κοτόσουπα αυγολέμονο ή κρεατόσουπα στην πιο παλιά και λιτή ταβέρνα των Πετραλώνων, τον Οικονόμου, χωρίς τίποτα το περιττό, τίποτα το εξεζητημένο: το κοτόπουλο στήθος σερβίρεται ξεχωριστά από την πηχτή σούπα αυγολέμονο, όπως και στην κρεατόσουπα το μοσχαρίσιο στήθος (με το κοκαλάκι του...), δίνοντας μαζί με τα κλασικά λαχανικά και στις δύο επιλογές νοστιμιά και παλιού τύπου τιμιότητα στην πιο απλή παρουσίαση στην Αθήνα. Χορταστική μερίδα που από μόνη της αποτελεί ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα. Ανοιχτά μόνο το βράδυ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αναμένουμε με ενδιαφέρον αντίστοιχη έρευνα για τη Θεσσαλονίκη - ιδιαίτερα για τις τρεις πρώτες κατηγορίες σούπας. Γνωρίζει κανείς; Υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από πατσατζίδικα και ψαρόσουπες;