Τι είναι το vegan leather;

Τι είναι το vegan leather; Facebook Twitter
Μπορεί ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα να είναι μακρύς, αλλά δείχνει ελπιδοφόρος.
1

Μπορεί η λέξη «faux» να μην είχε και την καλύτερη φήμη στο παρελθόν, ειδικά όσον αφορά τα δερμάτινα ρούχα και αξεσουάρ, ωστόσο, το 2019, λαμβάνει make over και συστήνεται ξανά ως vegan. 

Πριν από αρκετά χρόνια, η «αληθινή» γούνα και το δέρμα υποδήλωναν πολυτέλεια και κοινωνική καταξίωση. Πλέον, όχι μόνο δεν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά ακόμα και οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας όπως οι Gucci, Burberry, Michael Kors και Versace, υπόσχονται να απαγορεύσουν εντελώς τη χρήση γούνας ζώων από τις συλλογές τους.

Η προσπάθεια του κόσμου της μόδας να αλλάξει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον, με τα μεγαλύτερα fashion brands να απαγορεύουν τη χρήση δέρματος ζώων και με μικρότερα brands να λανσάρουν συλλογές από βιώσιμα υλικά και vegan δέρμα, αποδεικνύει πως πραγματοποιείται μία σημαντική και θετική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και καταναλώνουμε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stella McCartney (@stellamccartney) στις

Πολύ πιο πριν, όμως, υπήρξε μία σχεδιάστρια που αργότερα έγινε συνώνυμη με την οικολογική μόδα. Η Stella McCartney δημιούργησε τον πρώτο βιώσιμο luxury οίκο μόδας που στάθηκε κατά της χρήσης πραγματικής γούνας και δέρματος, σχεδιάζοντας ρούχα και αξεσουάρ που όχι μόνο είναι ανεπιτήδευτα chic αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον, πρωτοστατώντας στην eco-friendly πλευρά της βιομηχανίας της μόδας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NANUSHKA (@nanushka) στις

Το «ψεύτικο δέρμα» έχει υπάρξει ανέκαθεν συσχετισμένο με την κακή ποιότητα και παρότι έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, όπως και άλλα υφάσματα, δεν παύει να έχει αρνητική συμβολή στο περιβάλλον, καθώς τα περισσότερα είδη που πωλούνται στην αγορά είναι κατασκευασμένα είτε από PVC είτε από PU.

Το PU ή αλλιώς πολυουρεθάνη είναι ένα πολυδύναμο πολυμερές που μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, ανάλογα με την επιθυμία του σχεδιαστή. Το PVC ή αλλιώς πολυβινυλοχλωρίδιο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο το PU, καθώς έχει κολλώδη υφή και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται το PVC ή το PU είναι με την εφαρμογή επιστρώσεων πλαστικού σε μία βάση ινών, οι οποίες διαφέρουν και καθορίζουν το αν είναι φιλικό προς το περιβάλλον ή όχι. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MATT & NAT (@matt_and_nat_) στις

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ήδη στην αγορά αρκετά διαφορετικά είδη vegan leather, φτιαγμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία περιλαμβάνουν μία ποικιλία από φύλλα δέντρων μουριάς, μανιτάρια, τσάι kombucha, νερό καρύδας, μήλα, σόγια, ανανά, απορρίμματα φρούτων, μέχρι και ανακυκλωμένους κόκκους καφέ και πλαστικά μπουκάλια.

Η βιοτεχνολογική εταιρία Le Qara με βάση το Περού, η οποία κέρδισε το Global Change Awards για το 2019, δημιουργεί vegan bioleather που αποτελείται από μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν τη βιοτεχνολογία, ενώ είναι βιοδιασπώμενο. Το vegan bioleather της Le Qara μπορεί να μιμηθεί οποιοδήποτε είδος δέρματος καθώς η υφή, το πάχος και η ευελιξία του μπορούν να αλλάξουν κατά παραγγελία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Qara (@leqara) στις

Για τους καταναλωτές της γενιάς Z, η ευημερία των ζώων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Σύμφωνα με το report του Business of Fashion για το 2019, 9 στους 10 καταναλωτές της Generation Z πιστεύουν πως οι εταιρείες θα έπρεπε να παίρνουν σοβαρά υπόψη τους το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα, ενώ τείνουν να προτιμούν την αγορά second hand και vintage ρούχων σε γενικότερο πλαίσιο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Vegan Leather Vibes 🙌🏽 via @sarahbrezel. Head over to our journal to see how our #KITRIgirls styled our Jacqueline Vegan Leather Dress! #1style4ways

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KITRI (@kitristudio) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VEJA (@veja) στις

Η προσπάθεια του κόσμου της μόδας να αλλάξει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον, με τα μεγαλύτερα fashion brands να απαγορεύουν τη χρήση δέρματος ζώων και με μικρότερα brands να λανσάρουν συλλογές από βιώσιμα υλικά και vegan δέρμα, αποδεικνύει πως πραγματοποιείται μία σημαντική και θετική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και καταναλώνουμε. Μπορεί ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα να είναι μακρύς, αλλά δείχνει ελπιδοφόρος.

Μόδα & Στυλ
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια