Το φαινόμενο Tavi Gevinson

Το φαινόμενο Tavi Gevinson Facebook Twitter
"Για ποιο λόγο η γνώμη μιας teenager που ενδιαφέρεται για την μόδα είναι λιγότερο σημαντική από αυτή ενός μεσήλικα άντρα; Ελπίζω να γίνει όλο και περισσότερο ξεκάθαρο πόσο απρόσωπη είναι η κουλτούρα του ελιτισμού. Αυτή η σκέψη κρατά αποκλειστικά την μόδα ή την τέχνη για την ελίτ… Ποια αποκλειστικότητα προστατεύουν με αυτόν τον τρόπο;"
0

Το φαινόμενο Tavi Gevinson Facebook Twitter
H Tavi Gevinson σε ηλικία 13 ετών έκανε ανταπόκριση στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης.

 

Σε ηλικία 11 ετών θα γίνει γνωστή μέσα από το fashion blog της «Style Rookie». Ο κόσμος του ίντερνετ θα αγαπήσει το κοριτσάκι που αγαπούσε την μόδα. Σε ηλικία 13 ετών, τον Φεβρουάριο του 2010, θα βρεθεί στις μπροστινές σειρές των ντεφιλέ στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης.

Στα 15 της η ιστορία της θα γίνει θέμα στο περιοδικό New Yorker. Το 2011 η επιτυχία της 16χρονης Tavi Gevinson έμοιαζε να έχει κάνει το κύκλο της. Και τότε εκείνη θα κάνει μια κίνηση βετεράνου. Θα εγκαταλείψει τον κόσμο της μόδας που την ανέδειξε και θα δημιουργήσει το Rookie, ένα online περιοδικό ποικίλης ύλης για «σκεπτόμενες έφηβες». Η κίνηση της αποδεικνύεται σωστή. Μια ματιά στο Rookie και γρήγορα ανακαλύπτεις ότι πίσω από αυτό δεν κρύβεται μια οποιαδήποτε 19χρονη. Το Rookie από την πρώτη στιγμή έκανε αίσθηση με την ύλη του και έγινε γρήγορα η επόμενη μεγάλη της ψηφιακή επιτυχία.

Ο τρόπος με τον οποίο πρωταγωνιστεί στα δεκαεννιά της χρόνια στην βιομηχανία των media είναι από μόνος του μια πρόκληση. Ο κόσμος βλέπει έναν νέο άνθρωπο να κινεί τα νήματα σε μια θέση, που το πιθανότερο πριν από μια δεκαετία να βρισκόταν ένας μεσήλικας.

Από τα 15της δηλώνει ήδη φεμινίστρια η οποία παλεύει με τα στερεότυπα που έχει ο κόσμος για τις γυναίκες. «Το πρόβλημα με όλα αυτά τα flat πρότυπα που προβάλλονται για τις γυναίκες είναι ότι οι γυναίκες προσπαθούν να τα ακολουθήσουν. Και τρελαίνονται επειδή δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Οι γυναίκες είναι περίπλοκες και τρελές όχι επειδή είναι γυναίκες αλλά επειδή είναι άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι περίπλοκοι. Οι άνθρωποι είναι τρελοί» είχε πει στην ομιλία της στην TED σε ηλικία 15 ετών, εισπράττοντας τα πρώτα γέλια επιβεβαίωσης.

Το φαινόμενο Tavi Gevinson Facebook Twitter
Selfie απο τον λογαριασμό της στο instagram

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό το στερεότυπο με το οποίο έχει να παλέψει η Gevinson αυτή την στιγμή. Ο τρόπος με τον οποίο πρωταγωνιστεί στα δεκαεννιά της χρόνια στην βιομηχανία των media είναι από μόνος του μια πρόκληση. Ο κόσμος βλέπει έναν νέο άνθρωπο να κινεί τα νήματα σε μια θέση, που το πιθανότερο πριν από μια δεκαετία να βρισκόταν ένας μεσήλικας. Η Gevinson φαίνεται να ξέρει τι θέλουν οι συνομήλικες της αυτή την στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο θα τους το δώσει. H απότομη αλλαγή σκυτάλης σε καίριες θέσεις χωρίς την απαιτούμενη πείρα φοβίζει κάποιους;

«Για ποιο λόγο η γνώμη μιας teenager που ενδιαφέρεται για την μόδα είναι λιγότερο σημαντική από αυτή ενός μεσήλικα άντρα; Και ειλικρινά ποια είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται τα περιοδικά μόδας; Ελπίζω να γίνει όλο και περισσότερο ξεκάθαρο πόσο απρόσωπη είναι η κουλτούρα του ελιτισμού. Αυτή η σκέψη κρατά αποκλειστικά την μόδα ή την τέχνη για την ελίτ… Ποια αποκλειστικότητα προστατεύουν με αυτόν τον τρόπο; Ποιες αξίες μολύνονται; Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να ορίζουμε ποιος αξίζει να μιλήσει για κάτι.» λέει στην τελευταία της συνέντευξη που έδωσε τον Μάιο στο The Talks.

Εκτός από το Rookie η Gevinson εξερευνά τις ικανότητες της στην υποκριτική. Στα 18της θα κάνει το ντεμπούτο της στο Broadway με το έργο «This is Our Youth» του Kenneth Lonergan. Θα φωτογραφηθεί  από την Annie Leibovitz  ανεβασμένη σε ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού της στο Illinois για το Vanity Fair. Ο Lonergan θα γράψει ένα κομμάτι για το περιοδικό.

«Δεν είχα ιδέα ποια ήταν. Οι άνθρωποι μου μιλούσαν συνεχώς με τα καλύτερα λόγια για αυτή. Από την μια χαιρόμουν γιατί στον κύκλο μας κάποιος που είναι διάσημος στα 18 δεν είναι και αξιαγάπητος. Έτσι περίμενα με ενδιαφέρον την πρώτη μας συνάντηση. Κατά την πρώτη μας συνομιλία είχα την αίσθηση ότι η Tavi κρατούσε υπό έλεγχο την τεράστια ευφυΐα της με τον τρόπο που κρατά ο Σούπερμαν την δύναμη του όταν χαιρετάει τους ανθρώπους» γράφει ανάμεσα σε άλλα.

«Mοιάζει με τον πεντάχρονο Michael Jackson όταν τραγουδούσε για την αγάπη. Για αυτόν ήταν μόνο λέξεις» είχε πει ο γνωστός Fashion blogger Sartorialist όταν είχε ρωτηθεί για την επιτυχία της 11χρονης τότε Tavi. Οκτώ χρόνια μετά, ίσως ξανασκεφτόταν την απάντηση του για κάποια που επιβάλει στον κόσμο των media τον δικό της ρυθμό.

Μόδα & Στυλ
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό design: Υπάρχει και αυτή είναι η ιστορία του

Μόδα & Στυλ / Η ιδέα της Ελλάδας στη μόδα: ένα στοίχημα που επιτέλους αποδίδει

Πώς μια χούφτα brands και fashion insiders πήραν την απόφαση να χτίσουν πάνω στα αχαρτογράφητα νερά της «ελληνικότητας» και να μιλήσουν με όρους σύγχρονου design και marketing γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι το ελληνικό προϊόν στη διεθνή μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT