Γλαδιόλα: Το λουλούδι του Morrissey (κι ενός έλληνα ληστή)

Γλαδιόλα: Το λουλούδι του Morrissey (κι ενός έλληνα ληστή) Facebook Twitter
2

 

Το όνομα

To όνομα γλαδιόλα (gladiolus) προέρχεται από τη λατινική λέξη gladius, που σημαίνει σπαθί (ξίφος), εξαιτίας του σχήματος των φύλλων της.

 

 

Η γλαδιόλα και οι μονομάχοι

Ο Λινναίος, δανειζόμενος ίσως από τα γραπτά του Πλίνιου σχετικά με φυτά που έχουν φύλλα σε σχήμα ξίφους, το ονόμασε gladiolus (γλαδιόλα) αναφερόμενος στο σχήμα των στενών φύλλων. Η λέξη αυτή είναι επίσης η ρίζα της λέξεως  gladiator (μονομάχος στα ρωμαϊκά αμφιθέατρα), αυτός που έφερε ξίφος (στο Κολοσσαίο της Ρώμης) και που "ζούσε ή πέθαινε από ξίφος".

Πιθανόν, εξαιτίας του ονόματός της, η γλαδιόλα συμβολίζει το σθένος του χαρακτήρα και την παλικαριά στη γλώσσα των λουλουδιών. Το άνθος της γλαδιόλας συμβολίζει την ανάμνηση. Επίσης εκφράζει το πάθος, λέγοντας στον παραλήπτη ότι αυτός ή αυτή "διαπερνά την καρδιά". Το άνθος της γλαδιόλας είναι το γενέθλιο άνθος του Αυγούστου.

Θόδωρος Βενάρδος- Ο ληστής με τις γλαδιόλες

 

«Μπαίνει σε μία τράπεζα στα Σεπόλια κρατώντας μία μεγάλη ανθοδέσμη με γλαδιόλες. Πηγαίνει στο ταμείο όμως η υπάλληλος παρατηρεί μέσα στην ανθοδέσμη να υπάρχει μία καραμπίνα. Του δίνει 555.000 δραχμές και αυτός φεύγει ξανά σαν κύριος! Οι εφημερίδες οργιάζουν, και στην συνείδηση του κόσμου περνιέται μία ρομαντική, καθόλου βίαιη φιγούρα που κλέβει τράπεζες. Ο κόσμος τον αντιμετωπίζει πλέον ως λαϊκό ήρωα που με τις πράξεις του θέλει να περάσει μηνύματα κατά της χούντας». Απόσπασμα από αφιέρωμα για τον Θόδωρο Βενάρδο που έμεινε γνωστός ως «Ο ληστής με τις γλαδιόλες»

Επιχείρησε να αυτοκτονήσει στις 28 Αυγούστου 1974 καταπίνοντας πρόκες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα στο κελί της φυλακής όπου βρισκόταν. Θα το καταφέρει στις 10 Ιουλίου του 1984 όπου θα βρεθεί κρεμασμένος στο κελί του.

Μένει στην συνείδηση του κόσμου ως ένας ρομαντικός και ευγενικός νέος, που ήθελε να περάσει με τις πράξεις του μηνύματα κατά της χούντας. Έζησε μια περιπετειώδη γεμάτη ταξίδια ζωή. Οι Smiths θα σχηματιστούν στο Μάντσεστερ το 1982. Σε ένα παράλληλο σύμπαν ίσως να ήταν η αγαπημένη του μπάντα…

Δυο tattoos απο Fans του Morrissey με γλαδιόλες:

 

 

Το βίντεο του  «This Charming Man» και το λουλούδι συνδέονται άμεσα:

 

 

Μουσική
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Μια διόρθωση στο άρθρο σας : Δεν αυτοκτόνησε στο περιστατικό με τις πρόκες το 1974 αλλά δέκα χρόνια αργότερα και με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα βρέθηκε το 1984 απαγχονισμένος.