Στο κέντρο της Μόσχας, η madame Yelena Mizulina είναι η οικοδέσποινα ενός σπιτιού που περιφρονείται από ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω της ελευθεριότητας του. Μια μέρα, την επισκέπτεται ο Πατέρας Vitaly Milonov, της γειτονικής ενορίας, ο οποίος έφτασε εκεί υποκινούμενος από μια εσωτερική περιέργεια που τον καλούσε να ανακαλύψει τους λόγους που γεννούσαν το μίσος που του δίδαξε η Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκεί ανακαλύπτει πως όλα ξεκινούσαν από το φόβο για τη διαφορετικότητα.

 

 

Αυτό είναι το πρόμο και το κεντρικό θέμα του ίσως πιο προβοκατόρικου ημερολογίου που κυκλοφορεί. Το - ακατάλληλο - Ορθόδοξο Ημερολόγιο έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 2012. Τότε το λανσάρισμά του ήταν μάλλον κάπως επίτηδες συγκεχυμένο προκειμένου να κάνει αίσθηση. Αρχικά κάποιοι έγραφαν πως πρόκειται για αληθινούς ιερείς της ορθόδοξης εκκλησίας σε "ακόλαστες πόζες" κάτι που αποδείχτηκε πως απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Οι πρωταγωνιστές του ήταν εξαρχής ημίγυμνα και γυμνά αγόρια- μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά όχι ιερείς.

 

Το ημερολόγιο είναι το πνευματικό τέκνο μιας ακτιβιστής ομάδας που απαρτίζεται κυρίως από την Ορθόδοξη Ανατολική Ευρώπη του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ. Η ταυτότητά της ομάδας ακόμη και σήμερα παραμένει μυστική.

 

Το ημερολόγιο επιχειρεί μια ειρωνική προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας , η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς, λογοκρισίες καλλιτεχνών, συγκαλύψεις gay σκανδάλων και ακραία ομοφοβία. 

 

Η φετινή του έκδοση είναι ίσως η πιο προκλητική στην ιστορία του. Ευθέως πια, τα βέλη του «Orthodox Calendar» δέχονται ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος οι οποίοι απεικονίζονται σε τουλάχιστον δύο φωτογραφίες. Το "Sancta Paraphilia" που είναι η 4η ετήσια έκδοση των έξι δημιουργών που κρύβονται πίσω από το κόνσεπτ, αποτίει φόρο τιμής στις σεξουαλικές επιθυμίες και την αποδοχή. O τίτλος Sancta Paraphilia μεταφράζεται σύμφωνα με την ομάδα του πρότζεκτ σε «ιερές επιθυμίες, ή σεξουαλικές πρακτικές που διαφέρουν από το παραδοσιακό".