Τι τρώει η γη

Facebook Twitter
0

Η βρετανική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ρώτησε πάνω από 16 χιλιάδες ανθρώπους σε 17 χώρες τι τρώνε και τι τους αρέσει. Τα αποτελέσματα δείχνουν έχουμε μεγάλες διαφορές σε γούστα και σε διαθεσιμότητα φαγητού, αλλά έχουμε και πολλά κοινά.

Οι ερωτηθέντες ήταν 16 χρονών και πάνω από χώρες όπως η Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Γκάνα, Γουατεμάλα, Ινδία, Κένυα, Μεξικό, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Τανζανία, Ολλανδία, Αγγλία και ΗΠΑ και η έρευνα έγινε μεταξύ 6 Απριλίου και 6 Μαϊου 2011.

Τρεις είναι οι αγαπημένες γεύσεις: το κρέας, τα μακαρόνια και το ρύζι, σε όλη τη γη. Οι πιο αγαπημένες κουζίνες της γης είναι η ιταλική, η κινέζικη, και η μεξικάνικη. Στο βίντεο, ο αγαπημένος Gael Garcia Bernal μιλάει για τα αγαπημένα του φαγητά.

Τα άσχημα νέα είναι ότι το ρύζι και το αλεύρι γίνονται όλο και ακριβότερα, είτε ζεις στην Γερμανία είτε στη Γουατεμάλα. Η προβλέψεις της οργάνωσης λένε ότι οι τιμές θα ανέβουν κατά 120% μέχρι το 2030 λόγω κλιματολογικών αλλαγών.

Αυτές τις ημέρες το «καραβάνι της ελπίδας», το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα της Αφρικής πηγαίνει προς τη Νότιο Αφρική με ευκαιρία τη συνάντηση για το κλίμα (COP 17) που θα γίνει στο Durban για τις κλιματικές αλλαγές. Το καραβάνι κάνει μία διαδρομή 6500 χλμ και περνάει μέσα από 10 χώρες, σταματώντας για παρελάσεις και συλλογή υπογραφών.

Η Kodili είναι μέλος Activista της ActionAid και είναι από την Ουγκάντα. Συμμετέχει στο καραβάνι εδώ και χιλιάδες χιλιόμετρα. Περιγράφει την εμπειρία της ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω μέσα στην Τανζανία μαζί με το καραβάνι της Ελπίδας. Το ταξίδι από το Νταρ Ελ Σαλάαμ μέχρι τα σύνορα με το Μαλάουι είναι 1600 χλμ.

Είμαστε σε ένα κονβόι που αποτελείται από τρία μεγάλα λεωφορεία. Συλλέγουμε υπογραφές από ανθρώπους σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Durban, συναντούμε αξιωματούχους της κυβέρνησης και ακτιβιστές σε κάθε χώρα. Μέχρι τώρα έχουμε μαζί μας ακτιβιστές από το Μπουρούντι, Ουγκάντα και Τανζανία. Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να πουν στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στους αρχηγούς που θα μαζευτούν στο COP17 ότι το κλιματολογικό ζήτημα της γης πρέπει να λυθεί ΤΩΡΑ.»


Αυτό είναι το μήνυμα της ActionAid από 200 υποστηρικτές της προς τους μικροκαλλιεργητές που θα περιμένει το καραβάνι στη Νότιο Αφρική:

Το ρεπορτάζ της guardian είναι εδώ. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του καραβανιού μπορείτε να το κάνετε από την σελίδα της ActionAid εδώ και από το twitter μέσω του #CaravanOfHope11. Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα ή θέλετε να μάθετε πώς να βοηθήσετε, μπορείτε να αφήσετε ερωτήσεις στα σχόλια, αλλιώς στείλτε την ερώτηση στο [email protected] και θα μεταβιβάσω την ερώτησή σας σ'αυτούς που ξέρουν.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM