REVIEW από τη δισκοπαρουσίαση του Αλκίνοου Ιωαννίδη

REVIEW από τη δισκοπαρουσίαση του Αλκίνοου Ιωαννίδη Facebook Twitter
0

REVIEW από τη δισκοπαρουσίαση του Αλκίνοου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Φώτης Σιώτας - Αλκίνοος Ιωαννίδης

 

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δεν είναι πια η αναγεννησιακή φιγούρα με την αλογοουρά που γνωρίσαμε προ 20ετίας. Είναι ένας σύγχρονος Έλληνας κι αυτός με μία σοφία πλέον καταχωρημένη στα γκρίζα κοντοκουρεμένα μαλλιά του, ανανεωμένος, πάντα στις επάλξεις και με άποψη για το τραγούδι, τον στίχο και την ενορχήστρωση.

 

Με μια πρώτη ακρόαση, έστω αυτή την ομαδική που έγινε, τολμώ να πω πως πρόκειται για ακόμη μία εξαιρετική εργασία του Αλκίνοου Ιωαννίδη

 

Κι αν ο ρόλος του ήταν άχαρος κομματάκι στη χθεσινή δισκοπαρουσίαση στο στούντιο Sierra, ελέω ζωντανής ακρόασης του νέου CD του, ο ίδιος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους και τοποθετήθηκε σε πολλά θέματα: στα της δισκογραφικής κατάρρευσης, της διανομής πλέον των CD ως promo εφημερίδων και του πόσο δύσκολο είναι για κάθε μουσικό να κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης - εν ολίγοις σε πράγματα γνωστά, στα οποία όμως οι απόψεις ενός τέτοιου καλλιτέχνη χρήζουν σημασίας!

 

REVIEW από τη δισκοπαρουσίαση του Αλκίνοου Ιωαννίδη Facebook Twitter

 

Εκεί ήταν σύσσωμο το μουσικό επιτελείο του δίσκου: Ο ηχολήπτης Βαγγέλης Λάππας, το κουαρτέτο Los Tres Amigos (Μ. Παπαστάμου, Φ. Σιώτας, Γ. Καλούδης, Π. Μιχαηλίδης), αλλά και η Μαρία Φαραντούρη, η οποία ερμηνεύει μαζί του την απολαυστική ''Χατζιδακιάδα'' σε στίχους του Νίκου Γκάτσου.

 

Η Φαραντούρη μάλιστα μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Αλκίνοο, ενθυμούμενη τη συνεργασία τους στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Γκάτσου το 2011 που οδήγησε και στην τωρινή ηχογράφηση. ''Υπήρξα ερωτευμένη μαζί του από δημιουργικής άποψης'' σχολίασε για να εισπράξει τη χιουμοριστική απάντηση του Αλκίνοου: ''Πρόσεξε, γιατί είναι εδώ κι η γυναίκα μου''!

 

REVIEW από τη δισκοπαρουσίαση του Αλκίνοου Ιωαννίδη Facebook Twitter
Η Φαραντούρη μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Αλκίνοο, ενθυμούμενη τη συνεργασία τους στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Γκάτσου το 2011 που οδήγησε και στην τωρινή ηχογράφηση.

 

Εν συνεχεία πρωταγωνίστησε η μουσική! Ακούστηκαν και τα 13 κομμάτια του CD με τον δημιουργό να δίνει πληροφορίες για την κατασκευή τους και το ηχητικό περίβλημα τους. Ιστορίες επίσης που δεν περιέχονται στο ένθετο της έκδοσης, όπως λόγου χάριν ότι το Μια χούφτα γη, ένα από τα καθαρόαιμα λαϊκά, γράφτηκε την επόμενη του θανάτου του Νίκου Παπάζογλου.

 

Με μια πρώτη ακρόαση, έστω αυτή την ομαδική που έγινε, τολμώ να πω πως πρόκειται για ακόμη μία εξαιρετική εργασία του Αλκίνοου Ιωαννίδη που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της δημιουργίας του: μπαλάντες, κοινωνικοπολιτικός στίχος, καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις, η τριβή του με την παραδοσιακή μουσική και το ρεμπέτικο. Ειδικά για το τελευταίο μας πληροφόρησε πως πέρασε τον τελευταίο καιρό ακούγοντας αποκλειστικά ρεμπέτικα. Και ίσως γι'αυτό η μοναδική - ας την πούμε - καινοτομία της ''Μικρής βαλίτσας'' του είναι η σύνθεση τεσσάρων αμιγώς λαϊκών τραγουδιών που φλερτάρουν με τη Σμύρνη, τη χρυσή δεκαετία 1955 - 65 και τη σχολή της Θεσσαλονίκης. 13 μεγάλα τραγούδια φορτωμένα σε μια ''Μικρή βαλίτσα'', τα οποία θα ακούσω προσεχτικά και θα γράψω σχετικά στη στήλη ΔΙΣΚΟΙ του LIFO.gr.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
102΄ με την Tάμτα και την Ανίτα Ρατσβελισβίλι

Μουσική / Tάμτα - Ανίτα Ρατσβελισβίλι: «Μάθαμε να ζούμε με το τραύμα»

Δυο διάσημες και πετυχημένες Γεωργιανές συναντιούνται στην ΕΛΣ και μιλούν για τις δυσκολίες που τις διαμόρφωσαν και την κουλτούρα της χώρας τους, που την κουβαλάνε μαζί τους παντού, ακόμα και όταν τις πληγώνει.
M. HULOT
Η επιστροφή της Lily Allen

Μουσική / Η Lily Allen επιστρέφει με το πιο θεαματικό ξεκατίνιασμα στην ιστορία της ποπ

Το «West End Girl» της Lilly Allen και ένα αριστουργηματικό ραπ άλμπουμ από την CupcakKe αποτελούν τα πιο δυνατά και τολμηρά, από πλευράς στιχουργικής, άλμπουμ της χρονιάς. Μια καλή εβδομάδα για τη μουσική.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
BOYS’ SHORTS INTERVIEW

Μουσική / Boys’ Shorts: «Δεν φταίνε τα τρανς άτομα που έχει γίνει μίζερη η ζωή σου»

To eyeliner και το electroclash έφερε κοντά το ντουέτο των DJs, που εμπνεύστηκαν το όνομά τους από τον Boy George. Έπαιξαν στο Berghain, και η φήμη τους εκτοξεύτηκε. Πλέον το mantra τους είναι το «enjoy the moment».
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Παιδί Τραύμα: Τραγουδάκια λέω που αύριο θα ξεχαστούν, δεν κάνω καμία επανάσταση, δεν αλλάζω τον κόσμο

Μουσική / Παιδί Τραύμα: «Τραγουδάκια λέω, που αύριο θα ξεχαστούν, δεν αλλάζω τον κόσμο»

Στο νέο του άλμπουμ, το Παιδί Τραύμα χρησιμοποιεί τις έννοιες της φυγής και της συγχώρεσης για να μιλήσει για το αδιέξοδο του ψηφιακού κόσμου και την αναζήτηση της αλήθειας με τραγούδια που ξεφεύγουν από το mainstream.   
M. HULOT
Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ