Απεργία της ΓΣΕΕ

Οθωμανικές Μαρμελάδες

Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
3



ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
, η αγορά έτοιμης μαρμελάδας από το παζάρι μπορούσε να στιγματίσει την οθωμανή νοικοκυρά. Θεωρούταν μεγάλη ντροπή να αγοράζεις μαρμελάδα όταν οι γυναίκες ανταγωνίζονταν η μία την άλλη στην παρασκευή της νοστιμότερης μαρμελάδας. Ακόμη και οι πλούσιες γυναίκες της άρχουσας τάξης λάμβαναν μέρος στις ετοιμασίες της μαρμελάδας, έστω επιβλέποντας τις μαγείρισσες και τις υπηρέτριες αν ακολουθούν σωστά τις συνταγές. Στην περίοδο του Ραμαζανιού, όταν τα σπίτια ανοίγονταν στους φιλοξενούμενους για το γεύμα ιφτάρ, η παραγωγή και κατανάλωση της μαρμελάδας κορυφωνόταν σε σύγκριση με κάθε άλλη περίοδο του χρόνου.

Για κάθε άτομο αντιστοιχούσε ένα κουτάλι και μια κουταλιά αυστηρώς. Οι ξένοι περιηγητές και όσοι ζούσαν στο Οθωμανικό κράτος απέδωσαν στους Οθωμανούς το κουσούρι του τσιγκούνη λόγω της ''μιας και μοναδικής κουταλιάς''.


Ωστόσο, η μαρμελάδα [στα τούρκικα reçel (ρετσέλ)] ήταν ένα πολύ ακριβό έδεσμα, σχεδόν αντίστοιχο του χαβιαριού στις μέρες μας. Η ζάχαρη ως πρώτη ύλη ήταν πανάκριβη και μόνο τα μέλη της σουλτανικής οικογένειας και της άρχουσας τάξης μπορούσαν να καταναλώνουν συστηματικά.

Στα μαγειρεία του ανακτορικού συμπλέγματος του Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν δέκα διαφορετικά δωμάτια για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων του παλατιού. Το εργαστήρι παρασκευής γλυκισμάτων ήταν το Χελβαχανέ (Οίκος του Χαλβά), επιφάνειας 49 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 8,5 μέτρων, στο οποίο ετοιμάζονταν και οι μαρμελάδες.  Η μαρμελάδα τριαντάφυλλο βρισκόταν στην πρώτη προτίμηση του Παλατιού και τα άνθη συλλέγονταν από τους κήπους των ανακτόρων του Τοπ Καπί και του παλατιού της Αδριανούπολης.

Αρχικά, οι μαρμελάδες αποθηκεύονταν σε πορσελάνινα βάζα που εισάγονταν από την Κίνα και την Ιαπωνία ενώ αργότερα η ζήτηση καλύφθηκε από κεραμικά αγγεία της Θεσσαλονίκης της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και του Ιζνίκ (Νίκαια Βιθυνίας) με την περίφημη παραγωγή των ομώνυμων κεραμικών.

Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Οθωμανοί παρασκευαστές μαρμελάδων.

Στο παλάτι, η ζήτηση αυξανόταν για τις τελετές περιτομής των διαδόχων και τους γάμους. Ενδεικτικά, στην περιτομή των υιών του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, Μπεγιαζίτ και Τζιχανγκίρ είχαν παρασκευαστεί 57 διαφορετικά γλυκίσματα, εκ των οποίων 22 διαφορετικά είδη μαρμελάδων και 15 είδη χαλβάδων. Για τις ετοιμασίες ολόκληρης αυτής της ποσότητας γλυκών χρειάστηκαν 48 τόνοι ζάχαρης και 8 τόνοι μελιού.

Στον ίδιο βαθμό διθυραμβικής απληστίας, ο Μουσαχίπ Πασάς έφτασε στο παλάτι για να νυμφευθεί την κόρη του σουλτάνου Μεχμέτ Δ', σουλτάνα Χατιτζέ, με 30 μουλάρια φορτωμένα με γλυκά και μαρμελάδες.


Οι ζαχαροπλάστες των ανακτόρων ετοίμαζαν μαρμελάδες από φρούτα, άνθη και λαχανικά. Τα άνθη συλλέγονταν από τους 21 σουλτανικούς κήπους ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά και υπόλοιποι καρποί κατέφθαναν από διάφορες γωνιές της Αυτοκρατορίας όπως τα μήλα από την Αμάσεια, οι χουρμάδες από την Τραπεζούντα και τα πορτοκάλια από τις εύφορες πεδιάδες της Φινίκε (Φοινίκους στα αρχαία ελληνικά) κοντά στην Αττάλεια.

Μετά το τριαντάφυλλο, στη δεύτερη θέση προτίμησης ήταν η βιολέτα και ακολουθούσε ο νάρκισσος ενώ στα φρούτα κυριαρχούσε το πορτοκάλι και στα λαχανικά η μελιτζάνα.

Συνολικά, οι Οθωμανοί παρασκεύαζαν 60 διαφορετικά είδη μαρμελάδων, όπως τριαντάφυλλο, βιολέτα, νάρκισσο, άνθη κυδωνιού, άνθη πορτοκαλιού, νούφαρα, άνθη βερίκοκου, χουρμάδες, μήλο, αχλάδι, νεράντζι, καρύδι, βύσσινο, κρανιά, βερίκοκο, πεπόνι, κολοκύθα, μελιτζάνα, κίτρο, μούσμουλα, κυδώνι, τζίτζιφο, καρπούζι, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, τσάγαλο, κορόμηλο, σύκο, μανταρίνι, μαστίχα, ανανά, κάστανο, φιστίκι, πιπερόριζα, δαμάσκηνο και αμάραντο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι κεσέδες με τους οποίους σερβίρονταν οι μαρμελάδες. Στην αρχή εισάγονταν από τη Βιέννη, τη Γαλλία και την Ιταλία ενώ στον αντίποδα το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του Τοπ Καπί εξήγε μαρμελάδες στην Αγγλία. Οι Οθωμανοί έδιναν παραγγελίες στους καλλιτέχνες να κατασκευάζουν κεσέδες ώστε στα καπάκια να υπάρχουν μινιατούρες φρούτων ή λουλουδιών που να δηλώνουν το αντίστοιχο περιεχόμενο.

Κατ' επέκταση, ο κεσές της μαρμελάδας μήλου είχε στην κορυφή του καπακιού ένα μήλο, ο κεσές της μαρμελάδας τριαντάφυλλου ένα άνθος τριαντάφυλλου και ούτω καθεξής.

Το σετ σερβιρίσματος αποτελούταν από ένα κεσέ στο μέσο του δίσκου και δύο δοχεία, δεξιά και αριστερά. Στο δεξιό δοχείο υπήρχαν τα κουτάλια και στο αριστερό λίγο νερό όπου άφηναν το κουτάλι αφότου δοκίμαζαν. Για κάθε άτομο αντιστοιχούσε ένα κουτάλι και μια κουταλιά αυστηρώς. Οι ξένοι περιηγητές και όσοι ζούσαν στο Οθωμανικό κράτος απέδωσαν στους Οθωμανούς το κουσούρι του τσιγκούνη λόγω της ''μιας και μοναδικής κουταλιάς''.

Κάποιοι δίχως να γνωρίζουν, έπιαναν ολόκληρο το βάζο και το ξεπάστρευαν προκαλώντας τα γέλια των Οθωμανών ενώ ο Γερμανός αξιωματικός Helmut von Molkte που έλαβε μέρος στη συγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των οθωμανικών στρατευμάτων επί Μαχμούντ Β', συμβούλευσε τους αναγνώστες στα απομνημονεύματά του να τρώνε μια κουταλιά μαρμελάδα τριαντάφυλλο με νερό πριν τον πρωινό καφέ.

Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Πλανώδιος πωλητής μαρμελάδων, με τους δίσκους των φρούτων προς παραγωγή μαρμελάδας και τα κεραμικά βάζα αποθήκευσης των γλυκών εδεσμάτων.
Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Οθωμανοί προετοιμάζουν την τελετή περιτομής του διαδόχου Μεχμέτ Γ', το 1582. Κουβαλούν μουσικά όργανα, αγγεία με σερμπέτια και σεντούκια με πολύτιμα δώρα. Από το Sürname - i Hümayun.
Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Κεσές μαρμελάδας του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' (1842 - 1918).
Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter
Κεσές μαρμελάδας από ατόφιο χρυσάφι για αποκλειστική χρήση από τον σουλτάνο.
Οθωμανικές Μαρμελάδες Facebook Twitter

Ο ερευνητής Ömür Tufan είναι άριστος γνώστης της οθωμανικής γαστρονομίας, καθώς οι μελέτες του συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα τελευταία 15 χρόνια. Οι πληροφορίες που αποκόμισα βασίζονται σε δημοσιευμένα άρθρα του, στην τουρκική γλώσσα.

Αρχείο
3

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Απο τότε που επισκέφτηκα την Κωνσταντινούπολη δεν σταματάω να εκπλήσομαι με το πόσο ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γενικά του Ισλαμικού κόσμου. Είναι κρίμα που σαν παιδία δεν έχουμε καμία εξικοίωση με την ιστορία των γειτόνων μας απο το σχολείο. Εξαιρετικό άρθρο. Πολλά μπράβο στον Νικόλα και την lifo για τα άρθρα που ανεβάζουν.
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.Η δοσολογία της μιας κουταλιάς μόνο είναι σοφή,τόσο χρειάζεσαι για να πάρεις την γεύση και την γλύκα. Πεθαίνω να δοκιμάσω μαρμελάδα τριαντάφυλλο!
Θαυμάσιο άρθρο, υπέροχες φωτογραφίες !Μιά μικρή παρατήρηση μόνο : Νομίζω ότι Χαλβάχανε θα πρέπει να σημαίνει χώρος ή οίκος ζαχαροπλαστικής από το Αραβικό χέλου(ε) - γλυκό, ή χαλάουα που σημαίνει γλυκό ή χαλβάς στα Αραβικά. ( Εξ ού και το αποτριχωτικό μείγμα που γίνεται από καμμένη ζάχαρη και λέγεται και αυτό χαλάουα).