Tα μεθεόρτια του παρτιγκέιτ

FUNERAL Facebook Twitter
Κηδεύτηκε ο Βουδιστής μοναχός, Τικ Νατ Χαν, παγκοσμίως γνωστός για την πρακτική της ενσυνειδητότητας, του κοινωνικά δεσμευμένου βουδισμού και τον ακτιβισμό του υπέρ της ειρήνης. (Πηγή: Plum Village)
0

ΤΑ ΜΕΘΕΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΤΙΓΚΕΪΤ

Mετά τη δημοσιοποίηση της «έκθεσης Σου Γκρέι» για τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ τους τελευταίους 20 μήνες εν μέσω λοκντάουν, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε «συγγνώμη» στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έδειξε διατεθειμένος να παραιτηθεί, και προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Η στάση του βρίσκεται στον αντίποδα της άποψης των πολιτών, όπως αποτυπώθηκαν σε γρήγορες δημοσκοπήσεις μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον, το 64% σε δημοσκόπηση της Opinium, το 63% της YouGov και το 69% της Savanta.

Επιπλέον, στη δημοσκόπηση της Opinium το 83% πιστεύει ότι ο Τζόνσον παραβίασε τους κανόνες, και το 75% ότι λέει ψέματα.

Το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού θα κριθεί, αφού δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο του πορίσματος. Πάντως, δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως λαμπρό, όταν τα τρία τέταρτα τον θεωρούν «ψεύτη».

BORIS JOHNSON Facebook Twitter
Το 65% των Βρετανών ζητάει την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον μετά τη δημοσιοποίηση της «έκθεσης Σου Γκρέι».

• • •

ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Σαίτ Ερντάλ Ντινσέρ, τόλμησε να δημοσιεύσει ότι ο πληθωρισμός το 2021 ήταν 36,1%, ο υψηλότερος των τελευταίων 19 ετών.

Ο Ερντογάν τον απέλυσε.

Να σκεφτεί κανείς ότι η αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι οργανισμοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Δικαίως, ο Ερντογάν κατηγορήθηκε για αυταρχισμό και για κυνήγι μαγισσών προκειμένου να δικαιολογήσει την οικτρή οικονομική πολιτική του.

Ωστόσο, είναι επίσης χρήσιμο να θυμόμαστε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής - ΕΛΣΤΑΤ (2010 - 2015), Ανδρέας Γεωργίου, τράβηξε του Χριστού τα πάθη.

Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τους αριθμούς, οι πρώτοι υποψήφιοι αποδιοπομπαίοι τράγοι είναι όσοι χαλούν το αφήγημα του κυβερνητικού αυταρχισμού με τους αριθμούς τους.

• • •

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΚΟΥΣΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Στις 10 Ιανουαρίου απαγορεύτηκε, στις 28 έγινε μπεστ σέλερ στην Amazon.

Το συμβούλιο σχολείου στην κομητεία McMinn του Τένεσι αποφάσισε με ψήφους 10-0 να απαγορεύσει την εικονογραφημένη νουβέλα «Maus», διότι περιέχει κάποιες βωμολοχίες και εξαιτίας «της απεικόνισης της βίας και της αυτοκτονίας».

MAUS
Το εξώφυλλο του βιβλίου, «The Complete Maus», του Αρτ Σπίγκελμαν που, μετά την απαγόρευσή του, έγινε μπεστ σέλερ στην Amazon.

Η «εκδίκηση» του βραβευμένου με Πούλιτζερ (1992) βιβλίου, «The Complete Maus», του Αρτ Σπίγκελμαν ήταν άμεση: Από την περασμένη Παρασκευή είναι το #1 Μπεστ Σέλερ (στη Fiction Satire) στην Amazon.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο της εξαντλημένης ελληνικής έκδοσης (Εκδόσεις ZOOBUS): «Το Μάους είναι η ιστορία του Βλάντεκ Σπίγκελμαν, ενός Εβραίου επιζώντα της χιτλερικής Ευρώπης, και του γιου του, ενός καρτουνίστα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την τρομακτική ιστορία του πατέρα του και με την ίδια την Ιστορία. Η μορφή του σχεδίου (οι Ναζί είναι γάτες, οι Εβραίοι ποντίκια) πετυχαίνει τέλεια να αφαιρέσει και την παραμικρή εναπομείνασα αίσθηση οικειότητας με τα γεγονότα που περιγράφονται, προσεγγίζοντας με τον δικό του τρόπο το ανείπωτο μέσω του μικροσκοπικού. Είναι, όπως σχολίασε η New York Times Book Review, ‘ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα ντοκιμαντερίστικης λεπτομέρειας και λογοτεχνικής ζωντάνιας. . . ένα αποκαλυπτικό λογοτεχνικό γεγονός’». 

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν η απαγόρευση οφείλεται στη στενοκεφαλιά δέκα ατόμων, ή αν πρόκειται για βαθύτερες διεργασίες με σκοπό να επαναπροσδιοριστεί η σχολική ύλη βάσει υπερσυντηρητικών αντιλήψεων.

Πηγή: Open Culture, CNBC

• • •

H ΚΑΝΝΑΒΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Για πρώτη φορά, το 2021, η κάνναβη απέφερε περισσότερα φορολογικά έσοδα από το αλκοόλ στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. 

Η χρήση της κάνναβης νομιμοποιήθηκε στην πολιτεία το 2016, τα δε πρώτα καταστήματα λιανικής πώλησης άνοιξαν τον Νοέμβριο του 2018. Έκτοτε, ο ακαθάριστος κύκλος εργασιών έφθασε τα 2,54 δισ. δολάρια, και σχεδόν το 1 δισ. δολάρια μόνον τον 2021. 

Στο μέσον του τρέχοντος φορολογικού έτους, τον Δεκέμβριο του 2021, ανακοινώθηκε ότι τα έσοδα από τον φόρο κατανάλωσης στην κάνναβη ήταν 74,2 εκατ. δολάρια (περίπου 66 εκατ. ευρώ), ενώ από το αλκοόλ 51,3 εκατ. δολάρια (περίπου 45 εκατ. ευρώ).

Η διαφορά αυτή εξηγείται εν μέρει από τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται στην κάνναβη. Ωστόσο, το περιοδικό Fortune επισημαίνει ότι η μεν κατανάλωση του αλκοόλ μειώθηκε λίγο τα τελευταία χρόνια, ενώ της κάνναβης αυξήθηκε πολύ.

Στο σύνολο του έτους 2021 αναμένεται η πολιτεία να έχει έσοδα από την κάνναβη 112 εκατ. δολάρια, ποσό «206% μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο», σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου της Κάνναβης.  

Η Επιτροπή επίσης τόνισε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων δεν προκάλεσε αύξηση του κόστους στη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Πηγή: Fortune

• • •

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

Διαβολική σύμπτωση; Αναπάντεχο «δώρο» στον Μπάιντεν; 

Μια γέφυρα, ηλικίας 50 ετών, κατέρρευσε στο Πίτσμπουργκ την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

Η κατάρρευση συνέβη λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μπάιντεν στην πόλη, όπου θα μιλούσε για τον «νόμο των υποδομών» ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων 1,6 δισ. δολάρια προορίζονται για τη συντήρηση των γεφυρών στην Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με έκθεση της ASCE: «Υπάρχουν πάνω από 617.000 γέφυρες στις ΗΠΑ. Σήμερα, το 42% όλων των γεφυρών είναι τουλάχιστον ηλικίας 50 ετών, και 46.154, ήτοι το 7,5% όλων των γεφυρών, θεωρούνται δομοστατικά ανεπαρκείς, δηλαδή είναι σε «κακή» κατάσταση. Δυστυχώς, 178 εκατ. διελεύσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από αυτές τις δομοστατικά ανεπαρκείς γέφυρες».

Ο νόμος των υποδομών, που ψηφίστηκε την περασμένη χρονιά, προβλέπει πρόσθετο ποσό 110 δισ. δολαρίων για τη συντήρηση των δρόμων και γεφυρών, και τη στήριξη μεγάλων έργων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση από από την κατασκευή του διαπολιτειακού συστήματος αυτοκινητοδρόμων, και αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία του Αμερικανού προέδρου.

Πηγή: ASCE - The American Society of Civil Engineers, The White House

BRIDGE Facebook Twitter
Η γέφυρα που κατέρρευσε στο Πίτσμπουργκ, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

• • •

«ΙΔΟΥ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

Δραπέτης από τη χώρα του, ο 36χρονος Σύριος καλλιτέχνης, Khaled Dawwa, ζει εξόριστος στο Παρίσι.

Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών, ο Khaled τραυματίστηκε σοβαρά τον Μάιο του 2013 μέσα στο ατελιέ του από σφαίρες ελικοπτέρου, νοσηλεύτηκε, και όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο φυλακίστηκε επί ένα δίμηνο. Στρατεύθηκε υποχρεωτικά μετά την αποφυλάκισή του, τον Σεπτέμβριο κατάφερε να δραπετεύσει στον Λίβανο, και έναν χρόνο μετά βρέθηκε στο Παρίσι ως πολιτικός πρόσφυγας.

Το σπουδαιότερο έργο του που δουλεύει από το 2018 είναι το «Ιδού η καρδιά μου». Σχεδόν έξι μέτρα μήκος, δύο μέτρα ύψος, το «Ιδού η καρδιά μου» κατασκευάστηκε από φελιζόλ, κόλλα, ξύλο και καλύφθηκε με άργιλο. Ο καλλιτέχνης αποτύπωσε το εσωτερικό και το εξωτερικό των ακινήτων με τις σπασμένες πόρτες και τα γκρεμισμένα μπαλκόνια. Ανάμεσα στα συντρίμμια, βλέπει κανείς τα πτώματα ενός παιδιού δίπλα στην μπάλα του και μιας ηλικιωμένης γυναίκας, σπασμένα ποδήλατα, ένα αναποδογυρισμένο λεωφορείο.

Μετά από εκθέσεις στην Γαλλία και στην Ευρώπη, στην la Cité internationale des Arts στο Παρίσι, το «Ιδού η καρδιά μου» θα εκτεθεί σε μεγάλο εθνικό μουσείο της Γαλλίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία είχε σχεδόν 500.000 νεκρούς και 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Πηγή: Middle East Eye, Arab News

Khaled Dawwa Facebook Twitter
Ο Σύριος καλλιτέχνης, Khaled Dawwa, καθώς δουλεύει στο έργο «Ιδού η καρδιά μου».

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ