No.1

Ο Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας μετά τη δημοσίευση στοιχείων του πληθωρισμού

Τουρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

Τον επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Tüik) απέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σε συνέχεια της δημοσίευσης των ετήσιων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Σαίτ Ερντάλ Ντινσέρ, δέχθηκε πυρά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων στις αρχές Ιανουαρίου που έθεσαν τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 36,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι το ποσοστό αυτό ήταν υποτιμημένο, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αύξηση του κόστους ζωής είναι τουλάχιστον διπλάσια.

Ο Ερντογάν δεν εξήγησε την απόφασή του να διορίσει τον Ερχάν Τσετίνγκαγια, πρώην αντιπρόεδρο της τουρκικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής ως τον νέο επικεφαλής της Tüik.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ρυθμό πάνω από 36% σε διάστημα ενός έτους τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, ρεκόρ μετά τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος, εν μέσω πίεσης, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να υπεραμύνεται των επιλογών του.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, πάνω από επτά φορές μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, στο 13,58% μόνο τον Δεκέμβριο, εξηγείται από την πτώση σχεδόν 45% της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα χρόνο, παρά τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ερντογάν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Έχοντας επίγνωση της ζημιάς που προκαλείται όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην αξιοπιστία του, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου «να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους δείκτες το συντομότερο δυνατό».

Καθώς αυτοί αποτελούν αντικείμενο σκληρής πολιτικής διαμάχης: η αντιπολίτευση και τμήμα της κοινωνίας κατηγορούν την Tüik ότι εν γνώσει της υποτίμησε την άνοδο των τιμών, που τροφοδοτείται από την οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου που ώθησε την τουρκική κεντρική τράπεζα σε συστηματική μείωση των επιτοκίων μέσα στους τελευταίους μήνες.

Ο Ερντογάν διόρισε επίσης τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ως τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης αντικαθιστώντας το βετεράνο μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM