Τα δύο βαθιά λαρύγγια

Τα δύο βαθιά λαρύγγια Facebook Twitter
Στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, την περασμένη Τετάρτη οι ποδηλάτες έκαναν τη σχετικά σύντομη αλλά απολύτως θεαματική ανάβαση στα Λασέ ντε Μοντβερνιέ.
0

ΑΠΟΛΥΣΗ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους στα ανατολικά της Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέλυσε χθες Κυριακή τον επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας (SBU), Ιβάν Μπακάνοφ, και τη Γενική Εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, επικαλούμενος εκατοντάδες ποινικές έρευνες για προδοσία και συνεργασία από άτομα των υπηρεσιών τους και άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Οι δημοσιογράφοι Anastasiia Lapatina, Oleksiy Sorokin και Olga Rudenko δημοσίευσαν χθες εκτενές άρθρο στην εφημερίδα The Kyiv Indpendent, από το οποίο αντιγράφω ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τους δύο απολυμένους αξιωματούχους.

Ο παιδικός φίλος του Ζελένσκι και επί σειρά ετών υπάλληλος του, Μπακάνοφ, διορίστηκε τον Αύγουστο του 2019 στη SBU. Πριν εισέλθει στην πολιτική, ο Μπακάνοφ ήταν δικηγόρος και κορυφαίο στέλεχος στην εταιρεία ψυχαγωγίας Kvartal 95 του Ζελένσκι.

Στις 23 Ιουνίου, το Politico δημοσίευσε άρθρο, το οποίο ισχυριζόταν ότι ο Ζελένσκι προτίθεται να απολύσει τον Μπακάνοφ, επειδή δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επί μακρόν θεωρούμενος ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ουκρανού, ο Μπακάνοφ και ο Ζελένσκι γνωρίζονταν από τότε που μεγάλωναν στην ίδια γειτονιά. Στα ουκρανικά μητρώα εταιρειών, ο Μπακάνοφ αναφερόταν ως διευθυντής των εταιρειών τηλεοπτικής παραγωγής του Ζελένσκι, ήταν επίσης ιδιοκτήτης υπεράκτιων εταιρειών που συνδέονταν με τον Ζελένσκι σύμφωνα με τα Pandora Papers, και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του Ζελένσκι.

Ωστόσο, η τριετής θητεία του ως επικεφαλής ενός από τα πιο ισχυρά θεσμικά όργανα της Ουκρανίας αμαυρώθηκε από διαμάχες.

Τα ουκρανικά παρατηρητήρια και οι ξένοι δωρητές της χώρας ζητούν εδώ και καιρό σαρωτικές μεταρρυθμίσεις της Υπηρεσίας Ασφαλείας, SBU, η οποία με τεράστιες εξουσίες πιστεύεται ότι μαστίζεται από διαφθορά. Τον Μάρτιο του 2020, ο Ζελένσκι κατέθεσε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της SBU στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, η οποία δεν οδήγησε τελικά πουθενά. 

Μεταξύ των σκανδάλων που ενέπλεξαν τις υπηρεσίες τόσο του Μπακάνοφ όσο και της Βενεντίκτοβα ήταν το φερόμενο σαμποτάζ τους σε μια έρευνα για δωροδοκία εναντίον του Όλεχ Τατάροφ, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι. Ο Τατάροφ είναι ένα από τα δύο πρόσωπα που κατήγγειλε η μοναδική ουκρανικής καταγωγής βουλευτής στο αμερικανικό Κογκρέσο, Βικτόρια Σπαρτς.

Η Βενεντίκτοβα μπλόκαρε δύο φορές τις κατηγορίες κατά του Τατάροφ, αντικαθιστώντας μια ομάδα εισαγγελέων που είχαν αναλάβει την υπόθεση. Στη συνέχεια πήρε την υπόθεση από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας, γνωστό ως NABU, και την έδωσε στο SBU του Μπακάνοφ, μετά την οποία η υπόθεση εξαφανίστηκε.

Η Βενεντίκτοβα, η πρώτη γυναίκα στη θέση του γενικού εισαγγελέα, διορίστηκε την άνοιξη του 2020. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Βενεντικτόβα δέχτηκε σφοδρή κριτική από ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και τα μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι επισήμαναν την αποτυχία της να ασκήσει δίωξη σε υποθέσεις υψηλού προφίλ και τον ρόλο του γραφείου της στο σαμποτάρισμα ερευνών διαφθοράς κατά ατόμων που συνδέονται με τον Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων μελών του κόμματος και της διοίκησής του.

Το 2021, η Βενεντίκτοβα άσκησε πιέσεις στην Kyiv Post, μια ουκρανική αγγλόφωνη εφημερίδα, για επικριτικά άρθρα που δημοσίευσε σχετικά με το ιστορικό της ως εισαγγελέας, σύμφωνα με τον πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας. Μετά από μήνες της εκστρατείας πίεσης, την οποία η Βενεντεντίκτοβα αρνήθηκε ότι διεξήγαγε, ο ιδιοκτήτης έκλεισε την Kyiv Post και απέλυσε όλο το προσωπικό της. Το απολυμένο συντακτικό προσωπικό της Kyiv Post ίδρυσε τον Νοέμβριο του 2021 την εφημερίδα Kyiv Independent.

Κατά την Kyiv Independent, ο αντικαταστάτης της Βενεντίκτοβα, Ολεκσίι Σιμονένκο, αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, έχει επίσης αμφιλεγόμενο παρελθόν.

Ο διορισμός ενός ανεξάρτητου εισαγγελέα, απαλλαγμένου από πολιτικές επιρροές, ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις των δυτικών εταίρων, και αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιλογή του είχε σχεδόν ολοκληρωθεί το 2021, αλλά τα φιλοκυβερνητικά μέλη της επιτροπής εμπόδισαν επανειλημμένα τον διορισμό του νικητή του διαγωνισμού, Ολεξάντρ Κλιμένκο, στελέχους της NABU, ο οποίος έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία.  

Η θέση του επικεφαλής εισαγγελέα κατά της διαφθοράς παραμένει κενή από το 2020, γεγονός που επέτρεψε στην Βενεντίκτοβα να ασκεί τα καθήκοντα του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. Ως αποτέλεσμα, είχε μπλοκάρει όλες τις μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας από τότε, σύμφωνα με ακτιβιστές κατά της διαφθοράς, αναφέρει η Kyiv Independent.

Πηγή: The Kyiv Independent, Politico, AP

Τα δύο βαθιά λαρύγγια Facebook Twitter
O επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας (SBU), Ιβάν Μπακάνοφ, και η Γενική Εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Κίεβο, τον Μάιο 2022.

• • •

Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Πριν από 80 χρόνια, στις 16 και 17 Ιουλίου 1942, στο Παρίσι, η γαλλική κρατική αστυνομία οργάνωσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, οι οποίοι στάλθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Από τα παιδιά, 3.900 δολοφονήθηκαν. 

Μετά από πενήντα χρόνια σιωπής των γαλλικών αρχών, ο Ζακ Σιράκ αναγνώρισε την ευθύνη της Γαλλίας για τη σύλληψη του Vel d'Hiv το 1995 σε μια ιστορική ομιλία. «Η Γαλλία, εκείνη την ημέρα, πέτυχε το ανεπανόρθωτο», είπε. Το 2012, ο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι «αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στη Γαλλία, από τη Γαλλία». Κατόπιν, το 2017, ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, επιβεβαίωσε την ευθύνη της Γαλλίας και απηύθυνε έκκληση κατά του αντισημιτισμού.

«Ούτε ένας στρατιώτης της ναζιστικής Γερμανίας δεν έλαβε μέρος στη συγκέντρωση της 16ης και 17ης Ιουλίου 1942. Όλα αυτά προήλθαν από μια βούληση και μια πολιτική γεμάτη γάγγραινα από αντισημιτισμό, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1940», όταν η γαλλική κυβέρνηση μετακόμισε στο Βισύ, δήλωσε την Κυριακή ο Εμ. Μακρόν. Μετά τη σύλληψη του Vél d'Hiv, «το γαλλικό κράτος επέμεινε στην παράδοση στη ναζιστική Γερμανία (...) 10.000 αλλοδαπών Εβραίων από την ελεύθερη ζώνη», τόνισε.

Αν ήταν οι Ναζί που διέταξαν να φορέσουν το κίτρινο αστέρι, ήταν το ίδιο το γαλλικό κράτος που επέβαλε την αναφορά «Εβραίος» στα έγγραφα ταυτότητας.

«Πριν από οκτώ δεκαετίες, η Γαλλία του Βισύ πρόδωσε τα παιδιά της παραδίδοντας χιλιάδες από αυτά στους εκτελεστές τους. Είναι καθήκον της Γαλλίας, για να είναι πιστή στον εαυτό της, να το αναγνωρίσει αυτό και να μην υποκύψει σε αυτόν τον σύγχρονο αγώνα κατά του αντισημιτισμού», επέμεινε ο επικεφαλής του κράτους.

Στη συνέχεια, ο Εμ. Μακρόν κάλεσε τις «δημοκρατικές δυνάμεις» να «διπλασιάσουν την επαγρύπνησή τους» απέναντι σε έναν αντισημιτισμό που είναι «ακόμη πιο θερμός» και «υφέρπει απ' ό,τι ήταν το 1995 στη χώρα μας». Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, ο αντισημιτισμός «μπορεί να πάρει άλλα πρόσωπα, να ντυθεί με άλλα λόγια, με άλλες καρικατούρες», είπε. «Είναι ακόμα ζωντανός και τριγυρίζει», συνέχισε, αναφερόμενος με τη σειρά του στην «τρομοκρατική βαρβαρότητα», τις «δολοφονίες και τα εγκλήματα», την επανεμφάνισή του στα «κοινωνικά δίκτυα» ή τη «βεβήλωση τάφων».

«Παρεμβαίνει σε συζητήσεις στην τηλεόραση. Εκμεταλλεύεται τον εφησυχασμό ορισμένων πολιτικών δυνάμεων. Ζει επίσης από μια νέα μορφή ιστορικού αναθεωρητισμού, ακόμη και αρνητισμού», είπε, αναφερόμενος, χωρίς να τον κατονομάσει, στον ακροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο στρατάρχης Πεταίν «έσωσε» τους Γάλλους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Le Monde

Τα δύο βαθιά λαρύγγια Facebook Twitter
Ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζει τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πιθιβιέ, ως νέο τόπο μνήμης του Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 80ή επέτειο της συγκέντρωσης του Vel d'Hiv, στις 17 Ιουλίου 2022.

• • •

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε στις 15 Ιουλίου συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, από την οποία αναδημοσιεύω μια ερωταπάντηση.

Der Spiegel: Στην εισαγωγή του νέου σας βιβλίου αναφέρεστε σε μια ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Μελετήστε την ιστορία. Στην ιστορία βρίσκονται όλα τα μυστικά της κρατικής τέχνης». Ποιο ιστορικό προηγούμενο θεωρείτε ότι είναι το πιο διδακτικό για την κατανόηση και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία;

Χένρι Κίσινγκερ: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση στην οποία, με το που τη σκέφτομαι, δεν μπορώ να δώσω άμεση απάντηση. Διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε ένα επίπεδο πόλεμος για την ισορροπία δυνάμεων. Αλλά σε ένα άλλο επίπεδο, έχει πτυχές εμφυλίου πολέμου και συνδυάζει έναν κλασικά ευρωπαϊκό τύπο διεθνούς προβλήματος με έναν εντελώς παγκόσμιο. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, το ζήτημα θα είναι αν η Ρωσία θα επιτύχει μια συνεκτική σχέση με την Ευρώπη — την οποία πάντα επεδίωκε — ή αν θα γίνει φυλάκιο της Ασίας στα σύνορα της Ευρώπης. Και δεν υπάρχει κανένα καλό ιστορικό παράδειγμα.

Ότι έχει δίκιο ο Κίσινγκερ είναι προφανές, και ότι ειδικότερα τα πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον, δεν αποτελούν καλό παράδειγμα είναι εξίσου ολοφάνερα.

Πηγή: Der Spiegel

• • •

Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης του Κιέβου, Mykola Povoroznyk, δήλωσε ότι 8.289 ζευγάρια παντρεύτηκαν στο Κίεβο και 4.906 παιδιά γεννήθηκαν στην πρωτεύουσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ναι, η πόλη ζει υπό στρατιωτικό νόμο, αλλά η ζωή συνεχίζεται — οι άνθρωποι ερωτεύονται και παντρεύονται, και γεννιούνται παιδιά», δήλωσε ο Povoroznyk.

Οι νόμοι της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου περιλαμβάνουν διάταξη που επιτρέπει στους Ουκρανούς, στρατιώτες και πολίτες, να υποβάλουν αίτηση και να παντρευτούν την ίδια ημέρα, ενώ πριν από τον πόλεμο, η αναμονή ενός μήνα ήταν ο κανόνας. Πολλοί παντρεύονται λίγο πριν αναχωρήσουν για το μέτωπο.

Μετά από μια τρίμηνη διακοπή της κανονικής λειτουργίας, το Κεντρικό Ληξιαρχείο του Κιέβου είναι και πάλι πλήρως ανοικτό και λειτουργεί σχεδόν με τον προπολεμικό ρυθμό. 

Πηγή: AP, The Kyiv Independent

Τα δύο βαθιά λαρύγγια Facebook Twitter
Οι νόμοι της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου επιτρέπουν στους Ουκρανούς, στρατιώτες και πολίτες, να υποβάλουν αίτηση και να παντρευτούν την ίδια ημέρα.

• • •

ΤΑ ΔΥΟ ΒΑΘΙΑ ΛΑΡΥΓΓΙΑ
Πριν από 50 χρόνια, στις 12 Ιουνίου 1972, προβάλλεται για πρώτη φορά στο Μανχάταν το «Βαθύ Λαρύγγι», και οι καλεσμένοι ανακαλύπτουν την πιο μυθική ταινία του πορνογραφικού κινηματογράφου, που γύρισε ένας πρώην κομμωτής από τη Νέα Υόρκη, ο Gerard Damiano — πρώτη πορνογραφική ταινία που είδαν εκατομμύρια θεατές και της οποίας η επιτυχία διήρκεσε δέκα χρόνια.

Με το «Βαθύ Λαρύγγι» το πορνό βγήκε από το γκέτο σε μια Αμερική σε πλήρη σεξουαλική επανάσταση, ανατροπής ταμπού, και φεμινιστικών αγώνων. Κιτς και ρηχή, με αλλόκοτο σενάριο — η ηρωίδα ανακαλύπτει τελικά τον οργασμό αφού συνειδητοποιεί ότι η κλειτορίδα της βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού της —, η ταινία έφερε τη γυναικεία απόλαυση στο προσκήνιο, κολακεύοντας συγχρόνως τον αντρικό εγωισμό.

Η ταινία δάνεισε τον τίτλο της σε ένα δεύτερο και εξίσου διάσημο «βαθύ λαρύγγι» εκείνες τις μέρες, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Όπως αποκαλύφθηκε ύστερα από 30 χρόνια, ο υποδιευθυντής του FBI, Μαρκ Φελτ, υπήρξε το «βαθύ λαρύγγι» που αποκάλυψε το σκάνδαλο στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Ουάσινγκτον Ποστ», Γούντγουορντ και Μπερνστάιν.

Τα δύο βαθιά λαρύγγια Facebook Twitter
Η αφίσα της ταινίας «Βαθύ Λαρύγγι».

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η ισορροπία δυνάμεων από μόνη της δεν εγγυάται σταθερότητα, αλλά χωρίς ισορροπία δυνάμεων δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα.

— Χένρι Κίσινγκερ (συνέντευξη στο Spiegel, 15.07.2022)

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι συμβολισμοί μετράνε

Τι διαβάζουμε σήμερα / Οι συμβολισμοί μετράνε

Σήμερα: Οι συμβολισμοί μετράνε • • • ο παρατεταμένος πόλεμος φέρνει στάσιμο πληθωρισμό • • • έλεγχος των όπλων στην Ουκρανία • • • δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο • • • κιτς μεγαλομανία και πολλά λεφτά • • • το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής σε Ουκρανή ποιήτρια • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ