50 ακόμη τάφοι στη Σρεμπρένιτσα

Ένα ευρώ ίσον ένα δολάριο Facebook Twitter
0

ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Ο Καναδάς αποφάσισε να επιστρέψει στη Γερμανία έναν αεριοστρόβιλο που επισκευάστηκε στη χώρα από τη Siemens Energy AG και χρησιμοποιείται στο σύστημα αγωγών Nord Stream 1, εξαιρώντας την επιστροφή των τουρμπίνων από τις ρωσικές κυρώσεις.

Έντονες ήταν οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης της Ουκρανίας, καθώς και της μεγάλης ουκρανικής διασποράς στον Καναδά, που θεωρούν ότι υπονομεύει το καθεστώς των κυρώσεων.

Στο βραδινό διάγγελμά του χθες Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η πρέσβειρα του Καναδά στην Ουκρανία, Larisa Galadza, κλήθηκε στο Κίεβο να δώσει εξηγήσεις μετά την «απαράδεκτη» επιστροφή από την Οτάβα των τουρμπίνων στη Γερμανία.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να καλέσει την Καναδή απεσταλμένη στη χώρα μας λόγω μιας απολύτως απαράδεκτης εξαίρεσης από το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. [Η απόφαση] θα εκληφθεί στη Μόσχα αποκλειστικά ως εκδήλωση αδυναμίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει όχι μόνο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να σταματήσει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη την πιο οξεία στιγμή», είπε ο Ζελένσκι.

Εντούτοις, οι Αμερικανοί κάλυψαν πλήρως τον Καναδά. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε χθες 11 Ιουλίου ότι η επιστροφή της τουρμπίνας «θα επιτρέψει στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου τους, αντιμετωπίζοντας έτσι τις προσπάθειες της Ρωσίας να μετατρέψει σε όπλο την ενέργεια».

Υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν με μεγάλη ελαφρότητα ότι είναι ντροπή που οι χορτασμένοι Ευρωπαίοι δεν δέχονται να υποβαθμιστεί το επίπεδο της ζωής τους προκειμένου να δοθεί η μάχη για τη δημοκρατία και την ελευθερία με συνέπεια, κοντολογίς για ανώτερα ιδανικά.

Η κριτική αυτή παραγνωρίζει τη μεγάλη πιθανότητα να επικρατήσει αταξία και να υπονομευθεί η σταθερότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αν οδηγηθούν σε μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία στο ενεργειακό. 

Κυρίως, η αφ’ υψηλού αυτή κριτική για τις συμπεριφορές οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, διότι αυτά πρωτίστως θα υποφέρουν αν κλείσουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου, είναι ηθικά διάτρητη και αβάσιμη. Μας το εξήγησε ο Χέρμαν Μέλβιλ: «Από όλες τις εξωφρενικές υποθέσεις της ανθρωπότητας για την ανθρωπότητα, τίποτα δεν ξεπερνά τις περισσότερες κριτικές που ασκούνται στις συνήθειες των φτωχών από τους καλοστεγασμένους, καλοθερμαινόμενους και καλοταϊσμένους».

Πηγή: The Kyiv Independent, Le Monde, The Guardian

• • •

ΔΙΑΜΑΧΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΩΝ

Κατά κανόνα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν αντιδρούν σε κριτικές της χώρας τους και των κυβερνητικών στελεχών της που προέρχονται από πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέδωσε το Σάββατο μια αιχμηρή ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τη μοναδική βουλευτή στο αμερικανικό Κογκρέσο που γεννήθηκε στην Ουκρανία, Βικτόρια Σπαρτς, ότι κάνει πολιτική με τον πόλεμο της Ρωσίας.

Η εξαιρετικά σπάνια δημόσια διαμάχη μεταξύ επιφανών αξιωματούχων των δύο χωρών, ξεκίνησε όταν η Ρεπουμπλικανή Σπαρτς απέστειλε αίτημα προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις καταγγελίες εναντίον του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ.

Δικηγόρος και πρώην παραγωγός ταινιών, ο Γέρμακ διορίστηκε προσωπάρχης του γραφείου του Ζελένσκι τον Φεβρουάριο του 2020, θεωρείται ως το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο στην Ουκρανία μετά τον πρόεδρο, και έχει κατηγορηθεί από πολιτικούς αντιπάλους και αναλυτές στο Κίεβο ότι έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Παρότι είχε επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι είναι φιλορώσος, και δεν έχουν προκύψει αποδείξεις ότι ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Τον δεύτερο που κατονομάζει η Σπαρτς είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Όλεχ Τατάροφ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που διετέλεσε επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών επί του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Τατάροφ, που διορίστηκε από τον Ζελένσκι τον Αύγουστο του 2020, κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους για δωροδοκία από τις ουκρανικές αρχές σε μια υπόθεση που αφορούσε την κρατική παροχή στέγασης σε μέλη της Εθνικής Φρουράς. Ο Τατάροφ αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του.

Ακτιβιστές κατά της διαφθοράς συγκέντρωσαν περισσότερες από 25.000 υπογραφές σε διαδικτυακό αίτημα που ζητούσε την αποπομπή του Τατάροφ πέρυσι, αλλά ο Ζελένσκι αρνήθηκε να τον απολύσει. Τον Ιανουάριο, το περιφερειακό δικαστήριο του Κιέβου απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του.

Σημειωτέον, ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου του Κέντρου Δράσης κατά της Διαφθοράς, Vitaliy Shabunin, δήλωσε χθες ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι επιθέσεις που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση είναι να απομακρυνθεί ο αναπληρωτής του Γέρμακ, Όλεχ Τατάροφ, ο οποίος είναι υπεύθυνος κατά της διαφθοράς στο γραφείο του Προέδρου, και έχει καθυστερήσει βασικούς διορισμούς στην ηγεσία διαφόρων υπηρεσιών κατά της διαφθοράς.

Σε χθεσινό δελτίο τύπου, η Σπαρτς δήλωσε ότι ο προσωπάρχης του προέδρου, Αντρέι Γέρμακ, ξεκίνησε «εκστρατεία λάσπης» εναντίον της, εξέφρασε ανησυχίες για την ακεραιότητά του, και ζήτησε την παραίτησή του. Επέκρινε επίσης την κατανομή της βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο δίνει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των «μη απαραίτητων υποδομών» έναντι της υποστήριξης των στρατιωτών.

Οι ανησυχίες της Σπαρτς για την ανεπαρκή εποπτεία των πακέτων στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ έχουν επαναληφθεί και από προοδευτικούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα προηγμένα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός θα μπορούσαν να καταλήξουν σε λάθος χέρια. Ορισμένοι βουλευτές δήλωσαν μάλιστα ότι μπορεί να μην υποστηρίξουν άλλο πακέτο βοήθειας, εκτός εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να αποδείξει ότι η βοήθεια παρέχεται αποτελεσματικά και με τις κατάλληλες προστατευτικές δικλείδες.

Εξάλλου, το λαθρεμπόριο όπλων, μικρής μάλλον έκτασης προς το παρόν, φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχίες. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε χθες Δευτέρα σε συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Πράγα ότι «δεν είναι όλα τα όπλα στην Ουκρανία πάντα στα σωστά χέρια», και πως η ΕΕ θέλει να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, ιδίως το λαθρεμπόριο όπλων που παρέχονται από τους Δυτικούς.

Πηγή: The Kyiv Independent, Politico

Ένα ευρώ ίσον ένα δολάριο Facebook Twitter
Η μοναδική βουλευτής στο αμερικανικό Κογκρέσο ουκρανικής καταγωγής, Βικτόρια Σπαρτς, ζήτησε την παραίτηση του προσωπάρχη του Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ.

• • •

Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Η βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη Σρι Λάνκα οφείλεται ασφαλώς σε πολλές αιτίες. Μία από αυτές, και από τις πιο σοβαρές, ήταν ένα κακοσχεδιασμένο εθνικό εγχείρημα βιολογικής γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2019 να μεταφέρει τους αγρότες της χώρας στη βιολογική γεωργία σε διάστημα 10 ετών.  

Τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση Ρατζαπάκσα υλοποίησε την υπόσχεσή της, απαγορεύοντας σε εθνικό επίπεδο την εισαγωγή και χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, διατάσσοντας τα 2 εκατομμύρια αγρότες της χώρας να στραφούν σε βιολογικά προϊόντα, και ανακηρύσσοντας τη Σρι Λάνκα 100% κράτος βιολογικής γεωργίας.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της βίαιης πολιτικής φάνηκαν γρήγορα. Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι βιολογικές μέθοδοι μπορούν να παράγουν συγκρίσιμες αποδόσεις με τη συμβατική γεωργία, η εγχώρια παραγωγή ρυζιού μειώθηκε κατά 20% μόλις τους πρώτους έξι μήνες, και η επί μακρόν αυτάρκης στο ρύζι Σρι Λάνκα, αναγκάστηκε να εισάγει ρύζι αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απαγόρευση κατέστρεψε επίσης τη σοδειά τσαγιού της χώρας, το κύριο εξαγωγικό προϊόν της και πηγή συναλλάγματος.

Τον Νοέμβριο του 2021, με την παραγωγή τσαγιού να μειώνεται, η κυβέρνηση ήρε εν μέρει την απαγόρευση της χρήσης λιπασμάτων σε βασικές εξαγωγικές καλλιέργειες, όπως το τσάι, το καουτσούκ και η καρύδα. Αντιμέτωπη με τις οργισμένες διαμαρτυρίες, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την κατάρρευση του νομίσματος, η κυβέρνηση ανέστειλε τελικά την πολιτική για αρκετές βασικές καλλιέργειες.

Η ζημιά, όμως, είχε γίνει. Ούτε οι άμεσες αποζημιώσεις ούτε οι επιδοτήσεις τιμών στους καλλιεργητές ρυζιού μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα δεινά.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκονταν υπό διαρκή πίεση. Η μείωση της παραγωγικότητας του τσαγιού και του καουτσούκ λόγω της απαγόρευσης των λιπασμάτων οδήγησε επίσης σε χαμηλότερα εισοδήματα από εξαγωγές. Λόγω των χαμηλότερων εισοδημάτων από εξαγωγές, υπήρχαν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για την εισαγωγή τροφίμων και προέκυψαν ελλείψεις τους. Η έλλειψη τροφίμων και άλλων ειδών, δίχως μείωση της ζήτησης, οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών αυτών των αγαθών. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε, και η οικονομία μπήκε σε φαύλο κύκλο.

Πηγή: Foreign Policy, World Economic Forum

Ένα ευρώ ίσον ένα δολάριο Facebook Twitter
Ένα κακοσχεδιασμένο εθνικό εγχείρημα βιολογικής γεωργίας κατέστρεψε τη Σρι Λάνκα.

• • •

ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΙΣΟΝ ΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ

Πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 χρόνια που θα έχουμε να δούμε τη σχέση ευρώ προς δολάριο μικρότερο του 1, προς την οποία οδεύουμε μετά τη σημερινή πρακτικά εξίσωση των δύο νομισμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στον μήνα, για πρώτη φορά από το 2011 για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η ΕΚΤ δύσκολα θα αυξήσει τα επιτόκια όσο η FED, εξαιτίας του φόβου της ύφεσης.

Δεν πρέπει, επίσης, να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι σκέπτονται με επίπεδα και κατώφλια, τα οποία τους επηρεάζουν ψυχολογικά και άρα αλλάζουν τις συμπεριφορές τους.

• • •

ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times-Siena College που δημοσιεύτηκε χθες, το 64% των ερωτηθέντων Δημοκρατικών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν έναν διαφορετικό υποψήφιο, ενώ μόλις το 26% των Δημοκρατικών θα υποστήριζαν τον Μπάιντεν στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Στην ερώτηση γιατί θα υποστήριζαν έναν νέο υποψήφιο, το 33% των Δημοκρατικών ανέφεραν την ηλικία ως κύριο λόγο, το 32% την επαγγελματική απόδοση, το 12% δήλωσε ότι θα προτιμήσει κάποιον νέο και το 10% δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεν είναι αρκετά προοδευτικός.

Το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση και μόλις το 13% ότι προς τη σωστή.

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι η οικονομία των ΗΠΑ, το 15% ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής, το 10% η πολιτική για τα όπλα και το 5% τα δικαιώματα στις αμβλώσεις.

Η αποδοχή του Μπάιντεν έπεσε στο 38,5%, επίδοση χειρότερη από την αντίστοιχη του Τραμπ την ίδια χρονική περίοδο της προεδρίας του· και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του φθίνει τόσο ανάμεσα στους νέους όσο και στους έγχρωμους, δύο ομάδες βασικών υποστηρικτών των Δημοκρατικών. Τα αποτελέσματα αυτά δεν καθόλους ενθαρρυντικά για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να χάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. 

Πηγή: The New York Times, Politico

• • •

ΔΥΟ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

Η Μπράντι Μποτόνι οδηγούσε σε αυτοκινητόδρομο βόρεια του Ντάλας. Επειδή είχε καθυστερήσει να παραλάβει τον γιο της, πήρε τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας που προορίζεται για αυτοκίνητα με τουλάχιστον δύο επιβάτες.

Στην έξοδο τη σταμάτησε η αστυνομία, και ο αστυνομικός τη ρώτησε αν ήταν μόνη της στο όχημα. Εκείνη απαντά: «Όχι, είμαστε δύο», δείχνοντας την κοιλιά της. «Αυτό μετράει ως μωρό», είπε η 34 εβδομάδων έγκυος Μποτόνι.

Ο αστυνομικός, όμως, της είπε ότι ο δεύτερος επιβάτης πρέπει να βρίσκεται έξω από το σώμα τού οδηγού, και της επέβαλε πρόστιμο 275 δολαρίων.

Στο Τέξας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το «αγέννητο παιδί» αναγνωρίζεται μεν από το νόμο ως πρόσωπο, αλλά αυτό δεν ισχύει ακόμη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της πολιτείας.

Η Μποτόνι δεν το έβαλε κάτω. Αποφάσισε να αμφισβητήσει το πρόστιμό της στο δικαστήριο στις 20 Ιουλίου, περίπου τις μέρες που είναι να γεννήσει.

Πρόκειται για νομικό χάος, ή όπως λέει η καθηγήτρια, Κάρλις Τσάτμαν: «Εάν ένα έμβρυο είναι πρόσωπο στις 6 εβδομάδες κύησης, τότε είναι που αρχίζει η διατροφή του παιδιού; Τότε είναι επίσης που δεν μπορείτε να απελάσετε τη μητέρα επειδή κυοφορεί πολίτη των ΗΠΑ; Μπορώ να ασφαλίσω ένα έμβρυο 6 εβδομάδων και να αποζημιωθώ σε περίπτωση αποβολής; Απλώς σκέφτηκα ότι αν είναι να πάμε εδώ, θα πρέπει να τα δώσουμε όλα».

Πηγή: The Dallas Morning News, CNN, RFI

Ένα ευρώ ίσον ένα δολάριο Facebook Twitter
Η 34 εβδομάδων έγκυος, Μπράντι Μποτόνι, θα αμφισβητήσει το πρόστιμο που της επεβλήθη, ισχυριζόμενη ότι στο αυτοκίνητό της ήταν δύο πρόσωπα, αυτή και το έμβρυο, σύμφωνα με τον νόμο του Τέξας.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε σήμερα

Τι διαβάζουμε σήμερα / O Μπάιντεν επισκέπτεται μια χώρα παρία

Σήμερα: 20χρονη Ουκρανή πρωταθλήτρια νεκρή • • • ο Καναδάς σπάει τις κυρώσεις • • • ο Ζελένσκι απέλυσε τον πρέσβη στη Γερμανία • • • ο Μπάιντεν επισκέπτεται μια χώρα παρία • • • ο πόλεμος θα τελειώσει τον χειμώνα • • • μπαταρία διοξειδίου του άνθρακα • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζελένσκι επικρίνει τους Έλληνες εφοπλιστές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ο Ζελένσκι επικρίνει τους Έλληνες εφοπλιστές

Σήμερα: Ομολόγησε ο δολοφόνος της Γκαλιζία • • • διαφωνία του Ζελένσκι με το Γενικό Επιτελείο • • • το «Νόμπελ» των Μαθηματικών • • • ο Τζόνσον εργαλειοποίησε τον πόλεμο • • • ο Ζελένσκι επικρίνει τους Έλληνες εφοπλιστές • • • αυτό είναι που αποκαλούμε φιλελεύθερες δημοκρατίες • • • ασυναρτησίες υπέρ της οπλοκατοχής
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ