LIVE!

Προλαμβάνειν ή θεραπεύειν;

Activision Blizzard Facebook Twitter
Σε μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της υψηλής τεχνολογίας, και τη μεγαλύτερη στα βιντεοπαιχνίδια, η Microsoft απέκτησε την Activision Blizzard με 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέροντας το metaverse ως κύριο λόγο της απόφασής της.
0

ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ή ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ;

Στην ανάκληση της χορηγίας του κοινωφελούς Ιδρύματος «International Foundation For Greece» για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η ανάκληση της χορηγίας από το ίδρυμα της οικογένειας Λεβέντη έγινε εξαιτίας των ονομάτων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά.

Η απόφαση είναι σωστή.

Αλλά έπρεπε να προκληθεί τόσος θόρυβος για την ανάκληση της χορηγίας, μέχρι να καταλάβει το υπουργείο ότι το σωστό είναι το «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», και όχι το αντίθετό του;

• • •

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑ

Προχθές, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέτεινε την κράτηση του επιχειρηματία και φιλανθρώπου, Οσμάν Καβαλά. 

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τον Οκτώβριο του 2017, δίχως να έχει καταδικαστεί.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε στα τέλη του 2019 την απελευθέρωση του Καβαλά, λόγω απουσίας ευλόγων υποψιών ότι διέπραξε εγκλήματα, κρίνοντας ότι η κράτησή του εξυπηρετεί τη φίμωσή του.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενημέρωσε την Τουρκία ότι προετοιμάζει «διαδικασίες παραβίασης» και ότι έχει περιθώριο μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου να απελευθερώσει τον Καβαλά, ειδάλλως θα ενημερώσει το ΕΔΔΑ να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποπομπή της Τουρκίας.

Περιφρόνηση των αποφάσεων διεθνών οργανισμών, πολυετής κράτηση με το «έτσι θέλω», η Τουρκία του Ερντογάν επιβεβαιώνει συνεχώς ότι η σχέση της με το κράτος δικαίου είναι ανύπαρκτη.

Οσμάν Καβαλ Facebook Twitter
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέτεινε την κράτηση του επιχειρηματία και φιλανθρώπου, Οσμάν Καβαλά. Φωτ.: EPA

• • •

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ EPSTEIN-BARR

Η είδηση ότι βρέθηκε η αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας κάνει τον γύρο του κόσμου ως σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα που θα επιτρέψει την πρόληψη / θεραπεία της ασθένειας από την οποία πάσχουν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το δεύτερο καλό νέο είναι η ανακοίνωση της Moderna ότι ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές ενός mRNA εμβολίου κατά του ιού Epstein-Barr, οποίος αφενός ευθύνεται για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και, αφετέρου, εμπλέκεται στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου.

Όπως έγραψε η καθηγήτρια, Katherine Luzuriaga, στις κλινικές δοκιμές, που πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία του UMass Memorial Health Chair in Biomedical Research, θα συμμετάσχουν 270 άτομα. 

Αν οι δοκιμές και στις τρεις φάσεις αποδειχθούν επιτυχείς, το εμβόλιο της Moderna θα είναι το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του ιού Epstein-Barr, ο οποίος ευθύνεται για μια εξαιρετικά κοινή λοίμωξη που πλήττει το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Επειδή η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι επιπλοκή της λοίμωξης με τον ιό Epstein-Barr, το εμβόλιο αποτρέποντας τη λοίμωξη θα μπορούσε να αποτρέψει τις περισσότερες περιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

Πηγή: UMass Chan Medical School, Forbes

• • •

ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Τσεχίδα αντιεμβολιάστρια, Χάνα Χόρκα, τραγουδίστρια του γκρουπ παραδοσιακής τσέχικης μουσικής Asonance, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 57 ετών από κορωνοϊό.

Η Χόρκα επεδίωξε να κολλήσει τον ιό για να αποκτήσει το υγειονομικό πάσο, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

Δύο μέρες πριν καταλήξει, η Χόρκα έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα: «Επέζησα... αυτό ήταν πολύχρωμο. Τώρα λοιπόν θα υπάρχει θέατρο, σάουνα, συναυλία, σάουνα... και ένα επείγον ταξίδι στη θάλασσα».

Θλιβερός επίλογος μιας στενομυαλιάς.

Πηγή: Sud Ouest

• • •
 

ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑ

Μια Γιαπωνέζα ζητάει από τον φυσικό πατέρα του δεύτερου παιδιού της 2,86 εκατ. δολάρια, διότι την εξαπάτησε.

Η 30χρονη γυναίκα είχε αναζητήσει στα κοινωνικά μέσα κάποιον πετυχημένο άντρα, απόφοιτο του διάσημου πανεπιστημίου του Κυότο, να κάνουν έρωτα 10 φορές προκειμένου να μείνει έγκυος.

Η γυναίκα, μητέρα ήδη ενός τέκνου, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δωρητή σπέρματος, διότι ο σύζυγός της είχε μια γενετική ανωμαλία που θα μπορούσε να μεταβιβαστεί στο παιδί της.

Όταν έμεινε έγκυος, έμαθε ότι ο δωρητής του σπέρματος δεν ήταν απόφοιτος του φημισμένου πανεπιστημίου, ήταν παντρεμένος, και το χειρότερο Κινέζος. Δεν μπορούσε, όμως, να κάνει έκτρωση, και έτσι γέννησε το δεύτερο παιδί της.

Έδωσε το νεογέννητο για υιοθεσία και, εξαιτίας της «συγκινησιακής κατάθλιψης» που της προκάλεσε το γεγονός, κατάθεσε αγωγή εναντίον του Κινέζου.

Φαινόμενα της εποχής μας. Τα κοινωνικά μέσα υποκαθιστούν ένα αρρύθμιστο σύστημα δωρεάς σπέρματος, και μια μητέρα αντιμετωπίζει το μωρό της σαν πράγμα. Ευτυχώς, η ιαπωνική κοινωνία αντέδρασε υγιώς, και καταδίκασε την απόφαση του ζευγαριού. Κι αν το μωρό είναι τυχερό, οι θετοί του γονείς μπορεί να το αγαπήσουν πολύ.

Πηγή: RTL, New York Post

Προλαμβάνειν ή θεραπεύειν; Facebook Twitter
Γιαπωνέζα έδωσε το νεογέννητο παιδί της για υιοθεσία, επειδή την εξαπάτησε ο δωρητής του σπέρματος.

• • •

6 ΕΝΑΝΤΙΟΝ 500

Το 1799, ο Ιταλός μαθηματικός Πάολο Ρουφίνι (1765 – 1822) απέδειξε ότι δεν υπάρχει γενικός «απλός» τύπος (όπως στις δευτεροβάθμιες εξισώσεις) που δίνει τις ρίζες ενός πολυώνυμου βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 5.

Ο Ρουφίνι απέδειξε αυτό το θεώρημα, που πονοκεφάλιαζε τους μαθηματικούς, σε 500 σελίδες.

Ύστερα από 25 χρόνια, ο Νορβηγός μαθηματικός Νιλς Χένρικ Άμπελ (1802 – 1829) το απέδειξε σε 6 μόλις σελίδες. Ήταν, δεν ήταν, 22 ετών. Πέθανε νεότατος από φυματίωση.

Νιλς Χένρικ Άμπελ Facebook Twitter
Ο Νορβηγός μαθηματικός Νιλς Χένρικ Άμπελ (1802 – 1829).
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ