Πατριώτες οι ολιγάρχες;

Οι ολιγάρχες πατριώτες; Facebook Twitter
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών η Κουβανο-αμερικανίδα καλλιτέχνης, Κάρμεν Χερέρα (2015 - 2022), λάτρης της ευθείας γραμμής, που έγινε γνωστή στα 85 της χρόνια. (Φωτογραφία: «Amarillo Dos», 1971, Whitney Museum of American Art)
0

ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΓΑ ΞΙΓΚΙ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση μετά το αιματηρό περιστατικό στην Ουκρανία: «Καμπανάκι προειδοποίησης ο θάνατος των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να έχουμε άλλους νεκρούς. Η Ελληνική Πολιτεία να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για προστασία των συμπατριωτών μας. Άμεση ανάγκη αποκλιμάκωσης της ρητορικής πολέμου».

Τώρα μαθαίνουμε ότι ένας μεθυσμένος Ουκρανός στρατιώτης, που διαπληκτίστηκε με τον καταστηματάρχη, πυροβόλησε και σκότωσε τα δύο άτομα, ένα από τα οποία είναι τελικά Έλληνας ομογενής. 

Τα έχουν αυτά οι βιαστικές παρεμβάσεις ρουτίνας. Ιδίως, όταν πρέπει με το ζόρι να βγει από τη μύγα ξίγκι, λόγου χάριν, όταν πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει υπενθύμιση ότι ο μεγάλος στόχος είναι η «αποκλιμάκωση της ρητορικής πολέμου».

• • •

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Είναι άγνωστο αν και πόσους έχει επηρεάσει η ταινία στο Netflix, «Μόναχο: Στα πρόθυρα του πολέμου». Η συγκυρία, όμως, ήταν ευνοϊκή για την προβολή της. 

Η Συμφωνία του Μονάχου (1938) που απέτυχε να αποτρέψει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει αναδειχτεί σε χρήσιμο επικοινωνιακό όπλο από ορισμένους. Όποιος επιχειρεί διευθέτηση των κρίσεων μέσω της διπλωματίας αυτομάτως χαρακτηρίζεται ενδοτικός και «Τσάμπερλεν».

Με εμφανή ad hominem πρόθεση, ο υπουργός Άμυνας του ΗΒ, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι υπάρχει «οσμή Μονάχου στον αέρα», υπονοώντας ουσιαστικά τις προσπάθειες των Γερμανών και των Γάλλων για διπλωματική λύση στο Ουκρανικό. 

Ως διπλωματία του «Μονάχου» χαρακτηρίζεται, επίσης, από διαφόρους δημοσιολογούντες οποιαδήποτε απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία μέσω του διαλόγου.  

Είναι σφάλμα να υποτιμηθεί το φαινόμενο. Ουσιαστικά πρόκειται για παραλλαγή του reductio ad Hitlerum — η άποψη του Χ είναι εσφαλμένη, επειδή παρόμοια θέση υποστήριζαν οι ναζί και ο Χίτλερ — ή/και του νόμου του Godwin — κάθε συζήτηση στο τέλος καταλήγει σε σύγκριση με τους ναζί. Η δύναμη της αναλογίας απορρέει από την απλοϊκότητά της.

Στα ανεξέλεγκτα κοινωνικά μέσα, τέτοια επιχειρήματα είναι αναπόφευκτα. Καταντούν, όμως, ιδιαιτέρως ενοχλητικά και αποπροσανατολιστικά όταν χρησιμοποιούνται από πολιτικούς και ανθρώπους που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, διότι είναι και ανέντιμα και εσφαλμένα. Η Ιστορία παρέχει πολλά παραδείγματα, αν θέλει κάποιος να οργανώσει τη σκέψη του. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά να επιλέγεται το χειρότερο.  

• • •

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Κάποιοι βουλευτές (ακούστηκε ο αριθμός 23) και επιχειρηματίες την κοπάνησαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Για να φτάσει στο σημείο ο πρόεδρος της χώρας να απευθύνει δημόσια έκκληση, μάλλον δεν πρόκειται για περιορισμένο φαινόμενο.

Δεν είναι καλό σημάδι αυτό για τη χώρα, που μαστίζεται από τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες και μεγάλη διαφθορά. Η εθνική ομοψυχία δύσκολα οικοδομείται όταν υπάρχουν τόσο κραυγαλέα αντιπαραδείγματα, και μάλιστα από ανθρώπους που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Η πιθανότητα ολιγάρχες να ξαναμπούν στα ιδιωτικά αεροπλάνα τους για να επιστρέψουν στη χώρα είναι μηδαμινή, ενόσω επικρέμαται ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής. Εκκλήσεις να δείξουν πατριωτισμό είναι σχεδόν κωμικές, όταν είναι γνωστό ότι η λεηλασία του εθνικού πλούτου υπήρξε ο πρώτιστος στόχος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Μόνο ως λεκτικό πυροτέχνημα μπορεί να εκληφθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια να εξομοιωθούν οι ολιγάρχες, που επικράτησαν στο «φαρ ουέστ» της μετακομμουνιστικής εποχής, με ό,τι καταλαβαίνουμε ως εθνική αστική τάξη. 

• • •

ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΜΙΑΣ ΔΕΞΙΑΣ

Η κακή εκδοχή είναι ότι προσπαθεί να αναστρέψει τις δημοσκοπήσεις. Η χείριστη ότι η ώσμωση μεταξύ του κόμματός της «Οι Ρεπουμπλικάνοι» και της ακροδεξιάς θεωρείται πλέον φυσιολογική.

Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη γαλλική προεδρία, Βαλερί Πεκρές, δεν δίστασε να νομιμοποιήσει την συνωμοσιολογική εθνικιστική θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης» (οι μουσουλμάνοι θα εκτοπίσουν πληθυσμιακά του Γάλλους...) του ακροδεξιού συγγραφέα Ρενώ Καμύ, προχθές στην πρώτη της μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Ζενίθ του Παρισιού. 

Τη θεωρία αυτή έχει υιοθετήσει ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και την επικαλείται συχνά στις ομιλίες του. 

Η Πεκρές εμφανίστηκε ως κεντροδεξιά και το πραγματικό αντίπαλο δέος του Εμ. Μακρόν. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, υπήρξε μια κάποια δημοσκοπική έκρηξη υπέρ της, αλλά πλέον παρατηρείται στασιμότητα στα ποσοστά της, η οποία μάλλον δεν εγγυάται ότι θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο.   

Πηγή: Le Monde, L’OBS

Οι ολιγάρχες πατριώτες; Facebook Twitter
Η υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, Βαλερί Πεκρές, νομιμοποίησε τη συνωμοσιολογική θεωρία της «Μεγάλης Αντικατάστασης».

• • •

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Η λαϊκή εικόνα, και όχι μόνο, της επιστήμης την ταυτίζει ακόμη και σήμερα με την αναζήτηση της γνώσης, την κατάκτηση της φύσης, τη διατύπωση λίγων νόμων, χάρη στους οποίους ο άνθρωπος απελευθερώνεται από τον φόβο και την ανάγκη. Ωστόσο, η μηχανοτεχνία εμφανίζεται ως πολύ πιο πεζή δραστηριότητα (Χρησιμοποιώ την πολύ καλύτερη από το «μηχανική» απόδοση «μηχανοτεχνία» για το engineering, που πρότεινε προ πολλών ετών ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος.)

Αυτόν τον διχασμό περιγράφει ο Νικόλαος Μητρόπουλος με ένα ανέκδοτό του (Nicholas Metropolis, «The Age of Computing: A Personal Memoir»,  Daedalus, 1992).

«Θυμάμαι ένα ευχάριστο απογευματινό στο κτήριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Στο μεγάλο χωλ, συζητήσεις και κουτσομπολιό έρρεαν ελεύθερα, περιμένοντας μια ενδιαφέρουσα διάλεξη. Μια εξέχουσα κυρία, πυλώνας της εταιρείας του Κέιμπριτζ, εξέφραζε τον θαυμασμό της για τον καθηγητή Σ. Εκθείαζε τις ανακαλύψεις του και τις λαμπρές γνώσεις του. ‘Και σε ποιο τμήμα του ΜΙΤ ανήκει;’ ρώτησε τελικά, δείχνοντας ότι η συνομιλία μας έφθασε στο τέλος της. ‘Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς’, απάντησα. Κάτι σαν τρόμος αποτυπώθηκε στο πρόσωπο της κυρίας. ‘Γιατί, νόμιζα πώς ήταν επιστήμονας!’ ξεφούρνισε πριν καλύψει την γκάφα της. Είδα στα μάτια της την εικόνα κάποιου με λερωμένη γκρίζα φόρμα, πένσες στα λαδωμένα χέρια του, σκυμμένο πάνω από κάποιο τσαπλινοειδές μαραφέτι με γρανάζια και τροχαλίες».

Αυτή η διαδεδομένη άποψη για τη μηχανοτεχνία και τους μηχανικούς είναι άδικη και κυρίως εσφαλμένη. Σε επόμενο σημείωμα θα εξηγήσω γιατί.

• • •

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΟΠΕΡΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 80 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν συμβαίνουν κάθε μέρα τέτοια γεγονότα.

Προχθές, 13 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα η όπερα σε τρεις πράξεις «Grete Minde» στην Όπερα του Μαγδεβούργου, ύστερα από 80 χρόνια από τη σύνθεσή της.

Το έργο συνέθεσε ο Εβραίος επιχειρηματίας και αυτοδίδακτος μουσικός, Eugen Engel, που δολοφονήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ το 1943. Η εγγονή του το ανακάλυψε στο υπόγειο του σπιτιού τής μητέρας της και μοναδικού παιδιού του Engel, που κατάφερε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και να γλυτώσει από τους ναζί.

Βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός και με πολλές επιρροές τζαζ, η όπερα ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά ουδέποτε παίχτηκε εξαιτίας της ανόδου στην εξουσία των χιτλερικών.

Πηγή:  The Jewish News of Northern California, The Guardian

Οι ολιγάρχες πατριώτες; Facebook Twitter
Το πρωτότυπο της όπερας «Grete Minde».
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ