Μια Ουκρανή γιαγιά με Ak-47

Valentyna Konstantynovska Facebook Twitter
Η φωτογραφία αυτή της 79χρονης Ουκρανής, Valentyna Konstantynovska, που εκπαιδεύεται στη χρήση ενός Ak-47 από ακροδεξιά ομάδα, για να υπερασπιστεί τη χώρα της σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, κάνει τον γύρο του διαδικτύου, αποδεικνύει για μιαν ακόμη φορά ότι ο πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο στα πεδία των μαχών (Πηγή: Euronews).
0

ΜΑΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Η σημερινή μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ξενόφερτη.

Μάταια προσπαθήσαμε να την εξελληνίσουμε. 

Το 2000, λόγου χάριν, ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλα. Η επιλογή ατύχησε και επειδή ύστερα από εννιά χρόνια η 13η Φεβρουαρίου καπαρώθηκε διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα του Προφυλακτικού», και οι συνειρμοί δεν θα ήταν ό,τι το καλύτερο για τον έρωτα όπως τον πρεσβεύει η Εκκλησία μας.

Η παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός αποδείχτηκαν ισχυρότεροι από τις προσπάθειές μας. Διότι διαβάζοντας τις πολύμηνες προετοιμασίες μιας εταιρείας παραγωγής και διάθεσης τριαντάφυλλων ώστε να είναι πανέτοιμη ακριβώς τη σημερινή μέρα, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι ο «πνευματικός» βολονταρισμός όπου διακυβεύονται πολλά λεφτά είναι χαμένος από χέρι.

• • •

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κάτι δεν πάει καλά με τη βρετανική εξωτερική πολιτική.

Μετά τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον από το Κίεβο, στις αρχές Φεβρουαρίου, το Κρεμλίνο τον περιέγραψε ως «εντελώς μπερδεμένο» και χαρακτήρισε χάσιμο χρόνου τη βρετανική διπλωματία.

Μόλις χθες, ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι υπάρχει «οσμή Μονάχου στον αέρα» (αναφορά στη διπλωματία που απέτυχε να αποτρέψει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο), υπονοώντας ουσιαστικά στις προσπάθειες των Γερμανών και των Γάλλων για διπλωματική λύση στο Ουκρανικό. Υπήρξε άμεση αντίδραση από τους Ουκρανούς στις δηλώσεις αυτές που τις χαρακτήρισαν ότι «δεν βοηθούν στην τρέχουσα κατάσταση με επιθέσεις στους συμμάχους μας». 

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό στη Μόσχα με τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σεργκέι Λαβρόφ, η Λιζ Τρας υποστήριξε σθεναρά ότι ουδέποτε θα αναγνωρίσει ως ρωσικές τις περιοχές Ροστόφ και Βορόνεζ.

Μόνο που οι δύο αυτές περιοχές είναι ρωσικές, και ουδείς το αμφισβητεί. Με κομψή παρέμβασή της, το διόρθωσε η Βρετανίδα πρέσβης στη Μόσχα, Ντέμπορα Μπονέρτ. Το περιστατικό διέρρευσαν στον τύπο οι Ρώσοι, αλλά δεν πρόκειται για ρωσική προπαγάνδα. Σε συνέντευξή της στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας το παραδέχτηκε λέγοντας ότι «νόμιζα πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας». 

Ίσως είναι άδικο να κατηγορείται η βρετανική διπλωματία, και να πρόκειται αποκλειστικά για πρόβλημα της υπουργού Εξωτερικών, η οποία ακούγεται ότι είναι μια από τις πιθανές διαδόχους του Μπόρις Τζόνσον σε περίπτωση που τεθεί θέμα αντικατάστασής του από την πρωθυπουργία. 

Η εμφανώς αγεωγράφητη Τρας έχει δηλώσει ότι «θα παράσχει πρόσθετη στήριξη στους Βαλτικούς συμμάχους μας στη Μαύρη Θάλασσα»(!). Σε ένα κρεσέντο πατριωτισμού, πριν από δύο μήνες, χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι η Βρετανία εισάγει τα δύο τρία των τυριών που καταναλώνει.

Φαίνεται ότι η «ξανθιά Θάτσερ», σύμφωνα με την επικοινωνιακή προσωνυμία της, επισκέφθηκε τη Μόσχα κυρίως για να τονώσει την προσωπική της εικόνα, όπως φαίνεται και από το ποζάρισμά της σε φωτογραφίες που προβλήθηκαν από τον βρετανικό συντηρητικό τύπο.

Υπάρχει βεβαίως μια σημαντική διαφορά μεταξύ Θάτσερ και Τρας. Η Θάτσερ «έκανε» τις φωτογραφίες της, δεν την έκαναν «Θάτσερ» οι φωτογραφίες της.

Όπως κι αν είναι, τα περιστατικά αυτά δεν δείχνουν εξωτερική πολιτική σοβαρής χώρας. Ίσως, όμως, απορρέουν απλώς από την κρίση που μαστίζει το Συντηρητικό κόμμα.  

Πηγή: BBC, The Guardian 

thatcher truss Facebook Twitter
Φωτογραφία της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λιζ Τρας, της επονομαζόμενης «ξανθιάς Θάτσερ», που κυκλοφόρησε ευρέως και παραπέμπει σε φωτογραφία από επίσκεψη της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μόσχα.

• • •

ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά το τι πρόκειται να συμβεί στην Ουκρανία. 

Η αβεβαιότητα για όσους πιστεύουν ότι η ρωσική εισβολή είναι αναπόφευκτη απορρέει από την τρέχουσα διάταξη των ρωσικών δυνάμεων: προώθηση στο Ντομπάς, μεγάλη επίθεση στα νότια παράλια, τιμωρητικές έφοδοι εναντίον των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων ή μια συνολική επίθεση που θα συγκλίνει προς το Κίεβο.

Απεναντίας, διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του ουκρανικού Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών, ενός ανεξάρτητου think tank Ουκρανών και διεθνών ειδικών, που δημοσιεύτηκαν προχθές.

Το κύριο συμπέρασμα του Κέντρου είναι το εξής: «Προς το παρόν, οι συγκεντρωμένες δυνάμεις στα σύνορα είναι ανεπαρκείς για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με στόχο την κατάκτηση όλης ή μεγάλου τμήματος της Ουκρανίας. Συνεπώς, οι προβλέψεις σχετικά με τις πιθανότητες τέτοιων σεναρίων δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν». Ειδικότερα, απαριθμούν σειρά παραγόντων που καθιστούν απίθανο το σενάριο επίθεσης εναντίον του Κιέβου.

Πηγή: The Kyiv Independent, Economist

• • •

ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ

Βοσκοί και εκπαιδευτές σκύλων λένε ότι το Μπόρντερ Κόλι είναι εξαιρετικά ευφυής και εργατικός σκύλος, που καθοδηγεί με σπάνια μαεστρία μεγάλα κοπάδια ζώων.

Ακόμη και παπάκια, όπως φαίνεται στο βίντεο. Έξυπνα, ήρεμα, δίχως να τα τρομάζει, τα οδηγεί προς το νερό, και όταν τα καταφέρνει, ευχαριστημένος κάθεται και απολαμβάνει το έργο του.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ποτέ δεν παύει να με καταπλήσσει: Όλοι αγαπάμε τον εαυτόν μας περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους, αλλά μας νοιάζει περισσότερο η γνώμη τους παρά η δική μας.

— Μάρκος Αυρήλιος (121 - 180)

Aureus Facebook Twitter
Aureus (κέρμα) του Μάρκου Αυρήλιου, που κόπηκε το 167 μ.Χ., έγινε δαχτυλίδι τα μετέπειτα χρόνια, Βρετανικό Μουσείο.  

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ