ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, προκάλεσε αναστάτωση την περασμένη Παρασκευή 16 Ιουλίου, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο της Pfizer παρέχει σημαντικά μικρότερη προστασία έναντι της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ από εκείνη που ήλπιζαν οι υγειονομικές αρχές. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιον βαθμό το εμβόλιο βοηθάει, αλλά είναι σημαντικά μικρότερος».

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer/BioNTech στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε 64%, δεδομένης της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα. Βάσει των δεδομένων, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, όταν το στέλεχος ήταν λιγότερο διαδεδομένο, το εμβόλιο ήταν 94,3% αποτελεσματικό.

 

Την Παρασκευή διαγνώστηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων, 1.118, στους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ο δείκτης θετικότητας ήταν 1,58%, ο δε ρυθμός διάδοσης 1,37 που σημαίνει ότι η covid-19 εξαπλώνεται εκ νέου. Η παραλλαγή Δέλτα ευθύνεται για το 80% των κρουσμάτων. Πάντως, η σοβαρή νοσηρότητα είναι τώρα 1,6%, μικρότερη από το 4% στο παρόμοιο στάδιο του τρίτου κύματος που δεν υπήρχαν εμβόλια, σύμφωνα με τον καθηγητή Eran Segal

 

Ελλάδα, Ολλανδία και Ταϊλάνδη, αναμένεται σύντομα να προστεθούν στον κατάλογο με αυστηρή προειδοποίηση ταξιδίου. 

 

Ο Μπένετ συνόψισε την κατάσταση ως εξής: «Όποιος ήλπιζε ότι τα εμβόλια θα έλυναν το πρόβλημα, δεν το λύνουν. Αυτό που απαιτείται είναι μια στρατηγική η οποία αφενός φέρνει κατά το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς και, αφετέρου, κατανοεί τα όρια των εμβολίων».

 

Αν τον ερμηνεύω σωστά, η στρατηγική είναι επιτάχυνση του εμβολιασμού και πολύ προσεκτική χαλάρωση των μέτρων — και πιθανόν τρίτη δόση.

 

Πηγή: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Mail Online

 

israel prime minister
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, σε δηλώσεις του την Παρασκευή 16 Ιουλίου.

 

• • •

 

ΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ή ΑΝΗΘΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ;

Σήμερα είναι για τους Βρετανούς η «Ημέρα της Ελευθερίας» από όλους τους περιορισμούς για την πανδημία.

 

Στις 7 Ιουλίου δημοσιεύτηκε ανοικτή επιστολή στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet με τις υπογραφές 100 και πλέον γιατρών και επιστημόνων από 12 και πλέον χώρες, στην οποία επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε στρατηγική που επιτρέπει υψηλά επίπεδα μολύνσεων είναι ανήθικη και παράλογη», και ότι η κυβέρνηση του ΗΒ ξεκινά «ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα».

 

Οι επιστήμονες που προσυπέγραψαν την επιστολή ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1.200.

 

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η πολιτική του Τζόνσον θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά, θα ευνοήσει τη διάδοση του ιού διεθνώς δεδομένου ότι η Αγγλία είναι διεθνής μεταφορικός κόμβος, και θα ανοίξει την όρεξη σε αυταρχικά καθεστώτα για παρόμοιες κινήσεις.

 

Πάνω από όλα, καταγγέλλουν τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν ακολουθεί βασικές αρχές της δημόσιας υγείας και ότι περιφρονεί την επιστημονική γνώση.

 

Οι Άγγλοι πλήρωσαν τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης την άνοιξη του 2020. Η πιθανότητα να μην τις ξαναπληρώσουν είναι μικρή, κι αυτό θα φανεί σύντομα.

 

freedom day
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η πολιτική του Τζόνσον θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά, θα ευνοήσει τη διάδοση του ιού διεθνώς δεδομένου ότι η Αγγλία είναι διεθνής μεταφορικός κόμβος, και θα ανοίξει την όρεξη σε αυταρχικά καθεστώτα για παρόμοιες κινήσεις. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

 

• • •

 

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

Πριν καλά-καλά αφομοιώσουμε την αποτροπιαστική δολοφονία μιας νεαρής μητέρας από τον σύζυγό της στα Γλυκά Νερά, ήρθε η δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο. Αμφότερες σχεδόν μονοπώλησαν την ειδησεογραφία, τις αναλύσεις και τις συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα.

 

Ούτε μετρήσεις έκανα ούτε συστηματική μελέτη. Είδα πολλά ειδησεογραφικά σάιτ και περιηγήθηκα στα κοινωνικά μέσα. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι ο όρος «γυναικοκτονία» αυτές τις μέρες χρησιμοποιήθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα και ευκολία, και προκάλεσε πολύ λιγότερες αντιδράσεις από όσο μόλις πριν από έναν μήνα. 

 

Δεν ισχυρίζομαι ότι ξαφνικά έγινε αποδεκτός, και ότι η άρνηση της χρήσης του έχει εξαλειφθεί. Έχει, όμως, τη σημασία του το γεγονός ότι πολλοί ταρακουνήθηκαν και κατάλαβαν ή άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιδιάζον φαινόμενο. Και όπως κάθε φαινόμενο που χρήζει μελέτης, πρέπει να το ονοματίσουμε για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αν ισχύει αυτό, μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική κοινωνία έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός.

 

• • •

 

ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται τις πλημμυρισμένες περιοχές, και δίνει το χέρι της στην επικεφαλής του κρατιδίου και σοσιαλδημοκράτισσα, Malu Dreyer για να τη στηρίξει (πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας).

 

 

• • •

 

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Με καταγεγραμμένους μέχρι στιγμής 157, οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γερμανία διαρκώς αυξάνονται λόγω των πολλών αγνοουμένων.

 

Η τρομακτική αυτή καταστροφή έφερε στη μνήμη τούς 340 θανάτους από την πλημμύρα της 16ης προς τη 17η Φεβρουαρίου 1962 στο Αμβούργο.

 

Παρά το μεταπολεμικό λεγόμενο «οικονομικό θαύμα», το Αμβούργο των 1.800.000 κατοίκων ακόμη δεν είχε καταφέρει να τους στεγάσει όλους αξιοπρεπώς, και πολλοί ζούσαν σε προσωρινά καταλύματα.

 

Επιπλέον, τα τότε μέσα επικοινωνίας ήταν σχετικά περιορισμένης ικανότητας. Σε έκτακτη ανάγκη, ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος ενημέρωσης των κατοίκων ήταν τα αυτοκίνητα με μεγάφωνα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

 

Στις 16 Φεβρουαρίου 1962, η θύελλα Vincinette προσέγγισε τις γερμανικές ακτές της Βόρειας θάλασσας με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα, και συνέπεσε με την παλίρροια του ποταμού Έλβα και των παραποτάμων του.

 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, είχαν δημιουργηθεί περί τα εξήντα ανοίγματα στα αναχώματα. Τα νερά πλημμύρισαν τις φτωχές περιοχές, στις οποίες υπήρχαν ισόγειες κατοικίες, φτάνοντας γρήγορα μέχρι τις στέγες. Ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και τηλέγραφος κόπηκαν, τα νερά πλημμύρισαν τους δρόμους, και οι κάτοικοι ήταν αδύνατο να ενημερωθούν για τον κίνδυνο που διέτρεχαν.

 

Μεγάλη έκταση της πόλης πλημμύρισε, 340 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 20.000 έμειναν άστεγοι, και πάνω από 6.000 κτήρια καταστράφηκαν. Πολλές χιλιάδες ζώα πνίγηκαν.

 

Μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών και καταστροφές αποφεύχθησαν, χάρη στη διαχείριση της κρίσης από τότε «υπουργό» Εσωτερικών του Αμβούργου, Χέλμουτ Σμιτ. Ο μετέπειτα καγκελάριος της Γερμανίας έφτασε να παραβιάσει το Σύνταγμα που απαγόρευε να χρησιμοποιηθεί ο στρατός σε «εσωτερικές υποθέσεις» (η διάταξη άλλαξε το 1968 εξαιρώντας τις φυσικές καταστροφές). Οι «ιπτάμενοι άγγελοι», όπως ονόμασαν τα στρατιωτικά ελικόπτερα οι κάτοικοι, έσωσαν εκατοντάδες κατοίκους. 

 

Ο Χέλμουτ Σμιτ, πολύ αγαπητός στη γενέτειρά του και από τους σημαντικότερους πολιτικούς της Γερμανίας, πρωτοστάτησε επίσης στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφή. 

 

Και μια λεπτομέρεια. Η φτωχή Ελλάδα έστειλε 500 τόνους σταφίδα βοήθεια στους κατοίκους της πόλης.

 

plimmira ambourgo
Στη μεγάλη πλημμύρα στο Αμβούργο, τον Φεβρουάριο 1962, έχασαν τη ζωή τους 340 άνθρωποι.

 

• • •

 

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Η ελπίδα είναι μεγάλος πλαστογράφος. Ας την έχει υπό έλεγχο η ορθή κρίση, ώστε η απόλαυση να ξεπερνά την επιθυμία».

Μπαλτάσαρ Γκρασιάν, «Η Τέχνη της Εγκόσμιας Σοφίας», 1647