Τυχόν παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης

 

Σε χαιρετισμό του σε δεξίωση που παρέθεσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου. 

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών που ήταν παρόντες στην κυβέρνηση να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την ανάγκη  «να τονίσουν στον κ. Ερντογάν να αποφύγει από το να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση μέσω των όποιων νέων παράνομων ενεργειών ειδικότερα όσον αφορά τα Βαρώσια». 

 

Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες πράξεις, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, ιδιαίτερα σε σχέση με τα Βαρώσια, «αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».

 

Ο πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι για την αποκλιμάκωση των εντάσεων έχει υποβάλει προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και όλα τα θέματα που αφορούν τα Βαρώσια. Όμως, συμπλήρωσε, οι τουρκικές θέσεις που έχουν τεθεί στη Γενεύη δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η διαδικασία. 

 

Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια θέση που, ανέφερε, επανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του στις 28 Μαΐου. 

 

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος των Βαρωσίων. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Φιλελεύθερος