Το μεν φυσικό αέριο ακριβό, αλλά η ελευθερία ανεκτίμητη

Το μεν φυσικό αέριο ακριβό, αλλά η ελευθερία ανεκτίμητη Facebook Twitter
Το ηφαίστειο Μπουλουσάν εκτόξευσε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας μήκους τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου την Κυριακή στις ανατολικές Φιλιππίνες.
0

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Στην τελευταία έκθεσή της, Global Economic Prospects, που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% για το 2022. Η πρόβλεψη αποτελεί το μισό της ανάπτυξης 5,7% του 2021, και είναι αισθητά μικρότερη από το 4,1% που είχε προβλέψει τον Ιανουάριο.

Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να επιβραδυνθεί απότομα στο 2,6% το 2022 από 5,1% το 2021, και στο 2,2% το 2023. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες στις οποίες θα φθάσει στο 3,4% το 2022 από 6,6% το 2021 — πολύ μικρότερη από τον ετήσιο μέσο όρο του 4,8% την περίοδο 2011-2019.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα λουκέτα στην Κίνα, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού πλήττουν την ανάπτυξη. Σε πολλές χώρες, η ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον στασιμοπληθωρισμό — τον συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και υποτονικής ανάπτυξης. «Η έκθεση του Ιουνίου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές προσφέρει την πρώτη συστηματική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες συγκρίνονται με τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970», σημειώνεται στην έκθεση. 

Υπάρχουν σαφείς ομοιότητες μεταξύ του τότε και του τώρα, όπως οι διαταραχές στην προσφορά, οι προοπτικές εξασθένησης της ανάπτυξης και οι ευπάθειες που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες σε σχέση με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής η οποία θα απαιτηθεί προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα και ορισμένες διαφορές, όπως η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου, οι γενικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, και οι γενικά ισχυροί ισολογισμοί των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παρέχουν περιθώρια ελιγμών.

Η εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και έχει βλάψει την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει η έκθεση. 

Οι αγορές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στα μέσα του 2022 και στη συνέχεια θα μειωθεί, αλλά θα παραμείνει αυξημένος ακόμη και μετά την υποχώρηση αυτών των σοκ και την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Η παγκόσμια ανάπτυξη κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση: έχει μειωθεί απότομα από τις αρχές του έτους και, για το υπόλοιπο της δεκαετίας αυτής, αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 2010.

Πηγή: World Bank

Το μεν φυσικό αέριο ακριβό, αλλά η ελευθερία ανεκτίμητη Facebook Twitter
Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

• • •

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ
Χθες κυκλοφόρησε ευρέως ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, Ρωσίας και Τουρκίας για την ασφαλή διέλευση των πλοίων με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία προς το παρόν με τις δύο χώρες. 

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Τουρκίας που αποσκοπούν στην απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες για το θέμα αυτό μεταξύ Ουκρανίας, Τουρκίας και Ρωσίας αυτή τη στιγμή», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Δεδομένης της πρόσφατης ρωσικής πυραυλικής επίθεσης σε τερματικό σταθμό σιτηρών στο Μικολάγιεφ, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο διάδρομο για να επιτεθεί στην Οδησσό και τη νότια Ουκρανία», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι, δήλωσε ότι, ακόμη και αν η Ρωσία άρει τον αποκλεισμό της, θα χρειαστούν έξι μήνες για να καθαρίσουν τις ακτές από τις νάρκες.

Πηγή: Politico

• • •

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΧΝΕΣ
Το Ιράν απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από το να αποκτήσει «σημαντική ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, σε συνέντευξη Τύπου μετά την έναρξη της τριμηνιαίας συνεδρίασης του Συμβουλίου των Διοικητών στη Βιέννη τη Δευτέρα. Ωστόσο, διευκρίνησε ότι «το να έχει σημαντική ποσότητα δεν σημαίνει ότι έχει βόμβα». 

Πιθανόν σήμερα θα τεθεί σε ψηφοφορία ψήφισμα των ΗΠΑ και των Ε3 — το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία — που κατακρίνει το Ιράν, επειδή δεν συνεργάζεται πλήρως με την ΙΑΕΑ. Σύμφωνα με δύο εκθέσεις της ΙΑΕΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Ιράν έχει αυξήσει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου και δεν έχει δώσει απαντήσεις για ανεξήγητες πυρηνικές δραστηριότητες σε τρεις μη δηλωμένες τοποθεσίες.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλάμι, απάντησε ότι η ΙΑΕΑ πρέπει να αποτρέψει τη «διείσδυση των εχθρών του Ιράν» στις δραστηριότητές της. «Πώς είναι δυνατόν οι εμπιστευτικές εκθέσεις ενός διεθνούς οργανισμού να δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν ακόμη τις διαβάσουν οι επίσημοι αποδέκτες τους;», δήλωσε.

Παρά τη βούληση του Τζο Μπάιντεν για επιστροφή στη συμφωνία του 2015, οι συνομιλίες φαίνεται πως έχουν αποτελματωθεί. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι προοπτικές επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία είναι «στην καλύτερη περίπτωση ισχνές».

Πηγή: CNN, Al Jazeera

Το μεν φυσικό αέριο ακριβό, αλλά η ελευθερία ανεκτίμητη Facebook Twitter
Οι προοπτικές επιστροφής στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν είναι «στην καλύτερη περίπτωση ισχνές».

• • •

ΤΟ ΜΕΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΚΡΙΒΟ, ΑΛΛΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου οι κυρώσεις αρχίζουν να πλήττουν την πλευρά μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας. 

«Στην αρχή οι κυρώσεις ήταν δύσκολες μόνο για τη Ρωσία, αλλά τώρα φτάνουμε σε ένα σημείο όπου οι κυρώσεις είναι επώδυνες για τις δικές μας χώρες και τώρα το ερώτημα είναι πόσο πόνο είμαστε διατεθειμένοι να υπομείνουμε. Είναι διαφορετικός για τις διάφορες χώρες. Η ενότητα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί. Γίνεται όλο και πιο δύσκολη λόγω του υψηλού πληθωρισμού, και των τιμών της ενέργειας». 

Και πρόσθεσε: «Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι ακριβό, αλλά η ελευθερία είναι ανεκτίμητη. Οι άνθρωποι που ζουν στον ελεύθερο κόσμο δεν το καταλαβαίνουν πραγματικά αυτό».

Έχει ενδιαφέρον η δήλωσή της, διότι η Κάλας είναι από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Πούτιν. 

Δεν είναι λίγοι, επίσης, όσοι προβλέπουν ότι από τον Σεπτέμβριο μάλλον θα είναι χειρότερες οι αντιδράσεις. Η ελευθερία είναι όντως ανεκτίμητη, αλλά αν οι πολίτες αρχίζουν να αντιδρούν λόγω των οικονομικών δυσκολιών, θα είναι άστοχο να τους κατηγορήσουμε ως καλοπερασάκηδες και για έλλειψη ιδανικών, και κυρίως ελάχιστα πειστικό.

Πάντως, είναι άγνωστο αν η Κάλας με το «Η ενότητα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί» υπονοεί και κάτι ευρύτερο για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: The Guardian

• • •

ΠΛΑΤΙΝΙ ΚΑΙ ΜΠΛΑΤΕΡ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ
Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και ο πρώην επικεφαλής της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, θα παρουσιαστούν ενώπιον του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου από σήμερα 8 έως τις 22 Ιουνίου. Τα δύο πρώην κορυφαία στελέχη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κατηγορούνται για «υποψίες απάτης, απιστίας στη διαχείριση, απιστίας και πλαστογραφίας εγγράφων». 

Συμβόλαιο που υπογράφηκε το 1999 ανέφερε ότι ο Πλατινί θα πληρωνόταν 300.000 ελβετικά φράγκα ετησίως, αλλά ότι υπήρξε προφορική συμφωνία να είναι ένα εκατομμύριο φράγκα. Σύμφωνα με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η πληρωμή των 2 εκατ. ελβετικών φράγκων (1,9 εκατ. ευρώ) στον Πλατινί που έγινε χωρίς νομική βάση «ζημίωσε τα περιουσιακά στοιχεία της FIFA και πλούτισε παράνομα τον Πλατινί».

Ο Πλατινί και ο Μπλάτερ αρνούνται τις κατηγορίες και αναμένεται να στραφούν εναντίον του νυν επικεφαλής της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο γενικός γραμματέας του Πλατινί στην UEFA (2009-2016), φέρεται ότι κινήθηκε παρασκηνιακά και εκμεταλλεύτηκε την έναρξη της ποινικής έρευνας από την Εισαγγελία, τον Σεπτέμβριο του 2015, για να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και να καταλάβει την προεδρία της FIFA, υποσκελίζοντας τον θεωρούμενο ως φαβορί Πλατινί. Παράλληλα, οι δύο κατηγορούμενοι διατυπώνουν υποψίες για συνεννόηση μεταξύ της FIFA, όταν ο Ινφαντίνο ήταν επικεφαλής, και των Ελβετών δικαστών.

Όλοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου γνωρίζουν πως τα παιχνίδια δεν κερδίζονται πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Ούτε και οι εκλογές.

Πηγή: AP, Le Monde

Το μεν φυσικό αέριο ακριβό, αλλά η ελευθερία ανεκτίμητη Facebook Twitter
Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και ο πρώην επικεφαλής της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, δικάζονται στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο για «υποψίες απάτης, απιστίας στη διαχείριση, απιστίας και πλαστογραφίας εγγράφων».

• • •

ΙΧΝΗ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Τις τελευταίες ημέρες του στρατοπέδου του Άουσβιτς, ο Αβραάμ Λεβίτ και μια ομάδα Εβραίων εκτοπισμένων έγραψαν τη «Συλλογή του Άουσβιτς», η οποία αποτελεί ταυτόχρονα πρόλογο και σχέδιο μιας ανθολογίας που αποσκοπούσε να συγκεντρώσει όλα τα κρυφά κείμενα που γράφτηκαν, ενάντια σε όλους και σε όλα, στο Άουσβιτς από Εβραίους εκτοπισμένους. Το κείμενο αυτό, μεταφρασμένο από τα γίντις, μαζί με ένα εκτενές δοκίμιο του David Suchoff περιέχονται στο βιβλίο «Traces de vie à Auschwitz. Un manuscrit clandestin» (Εκδόσεις Le Bord de l'eau, 13.05.2022). 

Αποσπάσματα από τη «Συλλογή του Άουσβιτς».

«Όλοι εμείς που πεθαίνουμε στην πολική αδιαφορία των εθνών, ξεχασμένοι από τον κόσμο και τη ζωή, νιώθουμε την ανάγκη να αφήσουμε κάτι για την αιωνιότητα, έστω κι αν αυτά τα έγγραφα είναι ελλιπή, ψίχουλα όσων εμείς, τα ζωντανά πτώματα, σκεφτόμαστε και νιώθουμε. Πάνω στους τάφους στους οποίους είμαστε θαμμένοι ζωντανοί, ο κόσμος χορεύει έναν διαβολικό χορό, ποδοπατώντας τους θρήνους και τις κραυγές μας για βοήθεια. Όταν θα μας πνίξουν, όποτε θα μας ξεθάψουν, δεν θα υπάρχουμε πια, και οι στάχτες μας θα διασκορπιστούν σε όλες τις θάλασσες και σε ολόκληρο τον κόσμο, τότε κάθε αξιοσέβαστος και μορφωμένος άνθρωπος θα θεωρήσει καθήκον του να μας θρηνήσει και να εκφωνήσει επικήδειους λόγους. Όταν οι σκιές μας εμφανιστούν στις οθόνες και στις εξέδρες των συναγωγών, τότε φιλεύσπλαχνες κυρίες θα φέρουν τα αρωματισμένα μαντήλια τους στα μάτια τους και θα μας λυπηθούν: αχ, οι δυστυχισμένοι!

Ξέρουμε ότι δεν θα βγούμε από εδώ ζωντανοί. [...]

[Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα βγουν από εδώ ζωντανοί. Αλλά όχι οι Εβραίοι. Τι θα πουν για τις ζωές μας; Τι γνωρίζουν για τα βάσανά μας; Τι γνώριζαν σε κανονικούς καιρούς για την εβραϊκή δυστυχία; Είπαν ότι είμαστε λαός των Ρότσιλντ! Ακόμη και τώρα θα σπεύσουν να μαζέψουν περιτυλίγματα μαργαρίνης και έντερα λουκάνικων για να αποδείξουν ότι οι Εβραίοι δεν ζούσαν τόσο άσχημα στο στρατόπεδο. [...]»

Πηγή: K. Les Juifs, l'Europe, le XXIe siècle

Το μεν φυσικό αέριο ακριβό, αλλά η ελευθερία ανεκτίμητη Facebook Twitter
Άποψη τμήματος του συρματοπλέγματος και των κοιτώνων του Άουσβιτς κατά την απελευθέρωση του στρατοπέδου (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Ολοκαυτώματος).


 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ