Κερδισμένοι Δένδιας και Μητσοτάκης

oasis of the seas titanic Facebook Twitter
Ο Τιτανικός, που βυθίστηκε σαν χθες το 1912, με 46.000 gt ήταν το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω της εποχής του, αλλά «νάνος» σε σχέση με το άνω των 225.000 gt κρουαζερόπλοιο «Oasis of the Seas».
0

ΔΥΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προφανώς θα αντιμετωπιζόταν διαφορετικά, και έτσι αντιμετωπίστηκε, στις δύο χώρες.

Τις επόμενες θα υπάρξουν ψύχραιμες αποτιμήσεις αυτής της συνάντησης.

Πάντως, θα έλεγα με βεβαιότητα ότι δύο είναι οι κερδισμένοι στη χώρα μας: ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Ασφαλώς σε συννενόηση μεταξύ τους, η στάση του κ. Δένδια εξέφρασε τις απόψεις της πλειονότητας των Ελλήνων — το αντίθετο θα ήταν περίεργο.

Ήδη πρώτος υπουργός στις αξιολογήσεις, ο κ. Δένδιας εδραίωσε για τα καλά την πρωτιά του.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αποδυνάμωσε αντίθετες φωνές μέσα στο κόμμα του για σκληρή στάση, άρα εμφανίζεται ως απόλυτος κυρίαρχος της κατάστασης.

Θα έφτανα μάλιστα στο σημείο να πω ότι, αν αυτή η «επιτυχία» συνδυαστεί με μια σχετικώς πετυχημένη επιστροφή στην κανονικότητα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκλογές.

dendias tsavousoglou Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας οι κερδισμένοι από τη δημόσια αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά.

• • •

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΗΜΑ

Η γαλλική Βουλή ψήφισε ομόφωνα, χθες Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, νόμο κατά της σεξουαλικής βίας αε ανηλίκους, καθορίζοντας το όριο της συγκατάθεσης στα 15 χρόνια, και στα 18 σε περίπτωση αιμομιξίας.

Πρόκειται για «ιστορικό βήμα», δήλωσε ο υπουργός Δικαοσύνης, Ερίκ Ντυπόν-Μορετί, προσθέτοντας ότι ουδείς θα μπορεί να επικαλεστεί τη συγκατάθεση ενός ανήλικου κάτω των 15 ετών.

Πρόκειται για σκλήρυνση της νομοθεσίας μέσα σε κλίμα που σημαδεύτηκε από υποθέσεις, όπως του πολιτειολόγου Ολιβιέ Ντυαμέλ, ο οποίος μάλιστα ομολόγησε την περασμένη Τρίτη ότι πράγματι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον ανήλικο θετό γιό του, πράξη που όμως έχει παραγραφεί.

Για να αποφευχθεί η καταδίκη του «εφηβικού έρωτα» με ελεύθερη συγκατάθεση, συμπεριελήφθη ρύθμιση, με την προσωνυμία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», η οποία ορίζει ότι οι ποινές δεν ισχύουν αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο νέων είναι το πολύ 5 έτη.

γαλλική Βουλή Facebook Twitter
Η γαλλική Βουλή ψήφισε ομόφωνα «ιστορικού βήματος» νόμο κατά της σεξουαλικής βίας σε ανηλίκους.

• • •

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η χαοτική διαχείριση της πανδημίας από τις βραζιλιάνικες αρχές, δίχως καμιά «συντονισμένη και κεντρική απάντηση», βύθισε τη χώρα σε «ανθρωπιστική καταστροφή», κατήγγειλλαν την Πέμπτη οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

«Τη βδομάδα της 5ης Απριλίου, 11% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως κατεγράφησαν στη Βραζιλία, καθώς και πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων», τόνισαν στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Η ευθύνη βαραίνει τον ακροδεξιό πρόεδρο, Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δεν έπαψε να ελαχιστοποιεί το εύρος της πανδημίας και να κριτικάρει τα μέτρα που έλαβαν περιφερειακές πολιτείες και δήμοι. Τα χαμόγελα έχουν εξαφανιστεί στον κύκλο του, καθώς οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται, κριτικές ακούγονται από ορισμένους πρώην στενούς συνεργάτες του, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 50% των Βραζιλιάνων κρίνει αρνητικά τις κυβερνητικές ενέργειες, ήτοι 17 μονάδες πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα εξάμηνο.

Την Τρίτη, η Γερουσία όρισε μια επιτροπή για να διερευνήσει ενδεχόμενες «παραλείψεις» της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί, στις 21 Μαρτίου, μια ανοικτή επιστολή 500 οικονομολόγων, τραπεζιτών, και επικεφαλής επιχειρήσεων που απαιτούσε πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά της covid-19.

Τα πράγματα δείχνουν να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα για τον Βολσονάρο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κεκλεισμένων των θυρών από ένα στενό κύκλο πιστών, κατάσταση που ενισχύει την εικόνα ενός μοναχικού, ακόμα και παρανοϊκού, προέδρου, ο οποίος κοιμάται με ένα πιστόλι στο κομοδίνο, σύμφωνα με τη Le Monde.

brasil coronavirus Facebook Twitter
Πάνω από 360.000 είναι οι θάνατοι από κορωνοϊό στη Βραζιλία.

• • •

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Στις 13 Απριλίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, η μεγάλη γαλλική εταιρεία εμφιαλωμένου νερού Evian ρώτησε με ένα τουίτ αν ήπιαν οι αναγνώστες του ένα λίτρο νερό.

Το τουίτ προκάλεσε διαμαρτυρίες από μουσουλμάνους που θεώρησαν ότι πρόσβαλε τους μουσουλμάνους.

Η εταιρεία επανήλθε με το νέο τουίτ δηλώνοντας ότι λυπάται για την «αδεξιότητα αυτού του τουίτ» που δεν εμπεριείχε καμιά πρόκληση.

Τα έκανε χειρότερα. Μετά το δεύτερο τουίτ ξεσηκώθηκαν πολλοί που θεώρησαν εντελώς αδικαιολόγητη τη συγγνώμη.

Όλα αυτά για το νερό; Όχι, ακριβώς. Φαίνεται ότι ουκ ολίγοι ψάχνουν ευκαιρία για φασαρία με το παραμικρό.

Τι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
Ένα τουίτ της γαλλικής εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Evian προκάλεσε αντιπαραθέσεις στα κοινωνικά μέσα.

• • •

ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Θλιβερή επέτειος ήταν η χθεσινή για το Παρίσι και η Γαλλία. Πριν από δυο χρόνια η Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες. Ο Εμ. Μακρόν την επισκέφθηκε, και με ένα εμψυχωτικό μήνυμα στα κοινωνικά μέσα διαβεβαίωσε ότι «η Παναγία των Παρισίων θα επανενωθεί με τους πιστούς και τους επισκέπτες της το 2024».

Όλοι περιμένουν να δουν να στέκεται στα πόδια του ο καθεδρικός ναός του Παρισιού, διότι η σημασία του είναι πολύ ευρύτερη από τη θρησκευτική του διάσταση, όπως εξήγησε ο ιστορικός της τέχνης Κένεθ Κλαρκ: «Τι είναι ο πολιτισμός; Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να τον ορίσω με αφηρημένους όρους. Αλλά πιστεύω πως τον αναγνωρίζω όταν τον βλέπω». Και γυρίζοντας προς την Παναγία των Παρισίων, πρόσθεσε: «Και τον βλέπω τώρα».

Παναγία των Παρισίων, τέλος απογεύματος Facebook Twitter
Ανρί Ματίς, «Παναγία των Παρισίων, τέλος απογεύματος», 1902.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Διάσημη φωτογραφία διάσημου φωτογράφου.

Ο Μαρκ Ριμπού απαθανάτισε, το 1953, έναν ελαιοχρωματιστή με στυλ χορευτή, ενώ βάφει τον πύργο του Άιφελ.

Ο ελαιοχρωματιστής του πύργου του Άιφελ Facebook Twitter
Μαρκ Ριμπού, «Ο ελαιοχρωματιστής του πύργου του Άιφελ», 1953

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ