Ένας Πικάσο σε ντουλάπα

warholm Facebook Twitter
Σημειώνοντας 46.70 στα 400μ με εμπόδια, ο Νορβηγός Κάρστεν Βάρχολμ έσπασε το παλαιότερο ρεκόρ στον στίβο ανδρών. Ο 25χρονος Βάρχολμ δεν είχε καν γεννηθεί, όταν ο Αμερικανός Κέβιν Γιανγκ τερμάτισε με το μυθικό 46.78 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992.
0

Η ΞΕΝΟΔΟΧΙΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ

Η λέξη «ξενοδοχία» είχε χθες την τιμητική της στο, ούτως ή άλλως, ταραγμένο πέλαγος των κοινωνικών μέσων.

Η βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: «’Η Ξενοδοχία στη Θεσσαλονίκη αγωνιά’ η τουριστική οικονομία πλήττεται, χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης».

Αμέσως, ξεσηκώθηκε το σύμπαν εναντίον της «άσχετης», «αγράμματης» κ.ο.κ. βουλευτού, που χρησιμοποίησε μιαν ανύπαρκτη και κακόηχη λέξη.

Όταν μετά από λίγο κάποιοι υπέδειξαν ότι η λέξη υπάρχει εδώ και 2.000 – 2.500 χρόνια, το μοτίβο άλλαξε: η λέξη έχει πέσει σε αχρησία.

Όταν πάλι μετά από λίγο, κάποιοι υπέδειξαν ότι χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους ξενοδόχους, στο πανεπιστήμιο, από τον ίδιο τον υπουργό Τουρισμού, το μοτίβο άλλαξε ξανά: άλλο είχε στο μυαλό της η βουλευτής, δεν μπορεί να εννοούσε το ίδιο, κοντολογίς είναι φύσει αδύνατον να πει κάτι σωστό (ιδίως να γνωρίζει κάτι που το αγνοούμε εμείς).

Το πρόβλημα όλων αυτών είναι η σιγουριά τους ότι πρόκειται για λάθος, επειδή το είπε η κα. Νοτοπούλου. Κι, όμως, θα αρκούσε ένα απλό γκουγκλάρισμα του “ξενοδοχία” πριν αρχίσουν τις λοιδορίες. 

Το χείριστο, όμως, είναι ότι, αφού αραδιάστηκαν 100 γεγονότα επέμεναν να αναφέρουν ανόητα επιχειρήματα αντί να παραδεχτούν το λάθος τους ή απλώς να σιωπήσουν. Και να σκεφτεί κανείς ότι διατείνονται πως έχουν το μονοπώλιο του ορθολογισμού ή μάλλον ότι νομίζουν πως είναι ορθολογισμός.

• • •

ΤΟ EURO 2020 ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Το Euro 2020 βρέθηκε στο στόχαστρο χθες ως υπεύθυνο για την έξαρση των κρουσμάτων.

Προχθές οι υγειονομικές αρχές της Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι 1.991 Σκώτοι που μετέβησαν στο Λονδίνο για τον αγώνα Αγγλίας-Σκωτίας βρέθηκαν θετικοί, εκ των οποίων 397 παρακολούθησαν το ματς μέσα στο Γουέμπλεϊ και οι υπόλοιποι σε πάμπ και άλλους χώρους. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τη διοίκηση της UEFA «εντελώς ανεύθυνη» που επιτρέπει μεγάλο αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα, προσθέτοντας ότι «υποπτεύομαι πως αυτό οφείλεται στην εμπορευματοποίηση». Ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται το 60.000 θέσεων στάδιο Πούσκας της Βουδαπέστης που ήταν πλήρες στους αγώνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10%, σε πόλεις που φιλοξένησαν αγώνες του Euro 2020. 

Η προσοχή πλέον εστιάζεται στους προσεχείς αγώνες, ιδίως στον ματς Αγγλίας – Ουκρανίας στη Ρώμη, για το οποίο η Ιταλία απεύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις στους Άγγλους φιλάθλους που σκοπεύουν να το παρακολουθήσουν. 

euro hungary Facebook Twitter
Το γήπεδο Πούσκας της Βουδαπέστης σε αγώνα του Euro 2020.

• • •

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η πανδημία της covid-19 μείωσε τις αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με 450.000 κατατεθειμένα ντοσιέ την προηγούμενη χρονιά, αυτός ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος την τελευταία δεκαετία. 

Οι αιτήσεις προέρχονται πάντα κυρίως από τις χώρες: Συρία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Κολομβία, Ιράκ. Οι κύριες χώρες υποδοχής παραμένουν οι ίδιες: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε τα αδύναμα και δυνατά σημεία των συστημάτων ασύλου, σύμφωνα με τη διευθύντρια του EASO, Nina Gregori, καθώς πολλά κράτη-μέλη αντέδρασαν πολύ γρήγορα προκειμένου να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις και ψηφιακά εργαλεία. 

• • •

ΕΝΑΣ ΠΙΚΑΣΟ ΣΕ ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Ένας πίνακας 40 x 40 εκατοστά, που αποδίδεται στον Πικάσο, πουλήθηκε το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ 150.000 δολάρια, αφού παρέμεινε επί 50 χρόνια στην ντουλάπα ενός σπιτιού.

Ο πίνακας «Το τρίκοχο», με υπογραφή και ημερομηνία 1919, πιστεύεται ότι ήταν προσχέδιο για την αυλαία ομώνυμου μπαλέτου που έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ανώνυμο πωλητή, ο πίνακας βρέθηκε μαζί με άλλα έργα στην ντουλάπα ενός σπιτιού, το οποίο ο πατέρας του κληρονόμησε από συγγενή του που σπούδαζε καλές τέχνες στην Ευρώπη τη δεκαετία του ΄20. 

Πηγή: Audacy, NECN 

picasso painting Facebook Twitter
«Το τρίκοχο», που αποδίδεται στον Πικάσο, βρέθηκε σε ντουλάπα οικίας του Μέιν, όπου παρέμεινε επί 50 έτη. 

• • •

ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΟΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 120-145 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ

To 2006, βρέθηκε ένα δικέφαλο ερπετό, έμβρυο ή νεογέννητο, ηλικίας 120 -145 εκατομμυρίων ετών στη βορειοανατολική Κίνα.

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, διότι η πιθανότητα γέννησης δικέφαλου ερπετού είναι μικρή και ακόμη μικρότερη η απολίθωσή του.

Πηγή: Biology Letters

δικέφαλο ερπετό Facebook Twitter
Απολιθωμένο δικέφαλο ερπετό ηλικίας 120 -145 εκατομμυρίων ετών.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γνωστός ως Seth Globepainter, ο ταλαντούχος Γάλλος street artist, Ζυλιέν Μαλάντ, απάντησε το 2020 στην κρίση της πανδημίας με σειρά murals στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού.  

Τα murals παρουσιάζουν, δήλωσε ο καλλιτέχνης, «ότι τα παιδιά δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί εύκολα στον νέο τρόπο ζωής... Προστατεύονται από τα κράνη τους που βαραίνουν τόσο πολύ πάνω τους. Μπορούν να βλέπουν μόνο μέσω των μικρών ανοιγμάτων στο μέταλλο, αλλά συνεχίζουν να παίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα». 

Seth Globepainter Facebook Twitter
Seth Globepainter, 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, 2020.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ