Η ΞΕΝΟΔΟΧΙΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ

Η λέξη «ξενοδοχία» είχε χθες την τιμητική της στο, ούτως ή άλλως, ταραγμένο πέλαγος των κοινωνικών μέσων.

 

Η βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: «’Η Ξενοδοχία στη Θεσσαλονίκη αγωνιά’ η τουριστική οικονομία πλήττεται, χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης».

 

Αμέσως, ξεσηκώθηκε το σύμπαν εναντίον της «άσχετης», «αγράμματης» κ.ο.κ. βουλευτού, που χρησιμοποίησε μιαν ανύπαρκτη και κακόηχη λέξη.

 

Όταν μετά από λίγο κάποιοι υπέδειξαν ότι η λέξη υπάρχει εδώ και 2.000 – 2.500 χρόνια, το μοτίβο άλλαξε: η λέξη έχει πέσει σε αχρησία.

 

Όταν πάλι μετά από λίγο, κάποιοι υπέδειξαν ότι χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους ξενοδόχους, στο πανεπιστήμιο, από τον ίδιο τον υπουργό Τουρισμού, το μοτίβο άλλαξε ξανά: άλλο είχε στο μυαλό της η βουλευτής, δεν μπορεί να εννοούσε το ίδιο, κοντολογίς είναι φύσει αδύνατον να πει κάτι σωστό (ιδίως να γνωρίζει κάτι που το αγνοούμε εμείς).

 

Το πρόβλημα όλων αυτών είναι η σιγουριά τους ότι πρόκειται για λάθος, επειδή το είπε η κα. Νοτοπούλου. Κι, όμως, θα αρκούσε ένα απλό γκουγκλάρισμα του “ξενοδοχία” πριν αρχίσουν τις λοιδορίες. 

 

Το χείριστο, όμως, είναι ότι, αφού αραδιάστηκαν 100 γεγονότα επέμεναν να αναφέρουν ανόητα επιχειρήματα αντί να παραδεχτούν το λάθος τους ή απλώς να σιωπήσουν. Και να σκεφτεί κανείς ότι διατείνονται πως έχουν το μονοπώλιο του ορθολογισμού ή μάλλον ότι νομίζουν πως είναι ορθολογισμός.

 

• • •

 

ΤΟ EURO 2020 ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Το Euro 2020 βρέθηκε στο στόχαστρο χθες ως υπεύθυνο για την έξαρση των κρουσμάτων.

 

Προχθές οι υγειονομικές αρχές της Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι 1.991 Σκώτοι που μετέβησαν στο Λονδίνο για τον αγώνα Αγγλίας-Σκωτίας βρέθηκαν θετικοί, εκ των οποίων 397 παρακολούθησαν το ματς μέσα στο Γουέμπλεϊ και οι υπόλοιποι σε πάμπ και άλλους χώρους. 

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τη διοίκηση της UEFA «εντελώς ανεύθυνη» που επιτρέπει μεγάλο αριθμό φιλάθλων στα γήπεδα, προσθέτοντας ότι «υποπτεύομαι πως αυτό οφείλεται στην εμπορευματοποίηση». Ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται το 60.000 θέσεων στάδιο Πούσκας της Βουδαπέστης που ήταν πλήρες στους αγώνες.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10%, σε πόλεις που φιλοξένησαν αγώνες του Euro 2020. 

 

Η προσοχή πλέον εστιάζεται στους προσεχείς αγώνες, ιδίως στον ματς Αγγλίας – Ουκρανίας στη Ρώμη, για το οποίο η Ιταλία απεύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις στους Άγγλους φιλάθλους που σκοπεύουν να το παρακολουθήσουν. 

 

euro hungary
Το γήπεδο Πούσκας της Βουδαπέστης σε αγώνα του Euro 2020.

 

• • •

 

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΥΛΟ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η πανδημία της covid-19 μείωσε τις αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με 450.000 κατατεθειμένα ντοσιέ την προηγούμενη χρονιά, αυτός ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος την τελευταία δεκαετία. 

 

Οι αιτήσεις προέρχονται πάντα κυρίως από τις χώρες: Συρία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Κολομβία, Ιράκ. Οι κύριες χώρες υποδοχής παραμένουν οι ίδιες: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία.

 

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε τα αδύναμα και δυνατά σημεία των συστημάτων ασύλου, σύμφωνα με τη διευθύντρια του EASO, Nina Gregori, καθώς πολλά κράτη-μέλη αντέδρασαν πολύ γρήγορα προκειμένου να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις και ψηφιακά εργαλεία. 

 

• • •

 

ΕΝΑΣ ΠΙΚΑΣΟ ΣΕ ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Ένας πίνακας 40 x 40 εκατοστά, που αποδίδεται στον Πικάσο, πουλήθηκε το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ 150.000 δολάρια, αφού παρέμεινε επί 50 χρόνια στην ντουλάπα ενός σπιτιού.

 

Ο πίνακας «Το τρίκοχο», με υπογραφή και ημερομηνία 1919, πιστεύεται ότι ήταν προσχέδιο για την αυλαία ομώνυμου μπαλέτου που έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στο Λονδίνο.

 

Σύμφωνα με τον ανώνυμο πωλητή, ο πίνακας βρέθηκε μαζί με άλλα έργα στην ντουλάπα ενός σπιτιού, το οποίο ο πατέρας του κληρονόμησε από συγγενή του που σπούδαζε καλές τέχνες στην Ευρώπη τη δεκαετία του ΄20. 

 

Πηγή: Audacy, NECN 

 

picasso painting
«Το τρίκοχο», που αποδίδεται στον Πικάσο, βρέθηκε σε ντουλάπα οικίας του Μέιν, όπου παρέμεινε επί 50 έτη. 

 

• • •

 

ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΟΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 120-145 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΩΝ

To 2006, βρέθηκε ένα δικέφαλο ερπετό, έμβρυο ή νεογέννητο, ηλικίας 120 -145 εκατομμυρίων ετών στη βορειοανατολική Κίνα.

 

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, διότι η πιθανότητα γέννησης δικέφαλου ερπετού είναι μικρή και ακόμη μικρότερη η απολίθωσή του.

 

Πηγή: Biology Letters

 

δικέφαλο ερπετό
Απολιθωμένο δικέφαλο ερπετό ηλικίας 120 -145 εκατομμυρίων ετών.

 

• • •

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Γνωστός ως Seth Globepainter, ο ταλαντούχος Γάλλος street artist, Ζυλιέν Μαλάντ, απάντησε το 2020 στην κρίση της πανδημίας με σειρά murals στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού.  

 

Τα murals παρουσιάζουν, δήλωσε ο καλλιτέχνης, «ότι τα παιδιά δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί εύκολα στον νέο τρόπο ζωής... Προστατεύονται από τα κράνη τους που βαραίνουν τόσο πολύ πάνω τους. Μπορούν να βλέπουν μόνο μέσω των μικρών ανοιγμάτων στο μέταλλο, αλλά συνεχίζουν να παίζουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα». 

 

Seth Globepainter
Seth Globepainter, 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, 2020.