Tο «απαρχάιντ κράτος του Ισραήλ», επίσημος κυβερνητικός όρος

usa math team 2017 Facebook Twitter
Όχι, δεν είναι Κινέζοι που φωτογραφίζονται με την αστερόεσσα: είναι η ομάδα των ΗΠΑ που κατατρόπωσε την ομάδα της Κίνας στη Διεθνή Ολυμπιάδα της Χημείας το 2017.
0

ΤΟ «ΑΠΑΡΧΑΪΝΤ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΟΡΟΣ

Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνει ότι ο εποικισμός των Ισραηλινών στη περιοχή των Παλαιστινίων ισοδυναμεί με παράνομη ντε φάκτο προσάρτηση, σύμφωνα με πρόταση που ψηφίστηκε διακομματικά χθες.

Η ψηφισθείσα πρόταση καταδικάζει επίσης τον εκτοπισμό του προστατευόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού και διαπιστώνει ότι η επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ επί δεκαετίες αντιστοιχεί σε σκανδαλώδη παραβίαση του διεθνούς νόμου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε ότι η κλίμακα, ο ρυθμός και η φύση η ταχύτητα των Ισραηλινών ενεργειών του Ισραήλ ισοδυναμεί με «ντε φάκτο προσάρτηση». Από τη μεριά του, ο επί των εξωτερικών υποθέσεων αγορητής του Σιν Φέιν υποστήριξε ότι το ψήφισμα αντανακλά το ισχυρό αίσθημα της χώρας για την αντιμετώπιση του παλαιστινιακού λαού από το «απαρχάιντ κράτος του Ισραήλ».

Σημειωτέον, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα Le Figaro πως «ο κίνδυνος απαρχάιντ είναι ισχυρός αν συνεχίσουμε να υιοθετούμε τη λογική του μοναδικού κράτους ή του στάτους κβο».

Στις παρεμβάσεις στην ιρλανδική Βουλή και του Λε Ντριάν για πρώτη φορά υιοθετείται ο όρος «απαρχάιντ», ο οποίος μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνον από ακτιβιστές και ομάδες δικαιωμάτων.   

Πηγή: The Irish Times, The Guardian

Τι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δηλώνει ότι ο εποικισμός των Ισραηλινών στη περιοχή των Παλαιστινίων ισοδυναμεί με παράνομη ντε φάκτο προσάρτηση.

• • •

ΠΟΛΥΣ ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας δίχως Κάπνισμα την 31η Μαΐου, η γαλλική Ένωση κατά του Καρκίνου καταδίκασε εκ νέου τη μεγάλη παρουσία τού καπνίσματος, άμεση και έμμεση, στον γαλλικό κινηματογράφο, δημοσιεύοντας έρευνα σε περισσότερες από 150 ταινίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, καθηγητή Albert Hirsch, «η αναφορά στο κάπνισμα είναι πολύ πιο παρούσα από ό,τι στην πραγματική ζωή, πρόκειται για στρατηγική επηρεασμού», υπονοώντας ότι οι κινηματογραφικές ταινίες χρησιμοποιούνται από τις καπνοβιομηχανίες σαν όχημα διαφημίσεων, προκειμένου να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις του νόμου της Βέιλ (1976).

Οι απαγορεύσεις μέσω κρατικών ρυθμίσεων ή/και διακοπής των επιδοτήσεων, που προτείνονται από μέλη της Ένωσης, είναι επικίνδυνες. Περιορίζουν την καλλιτεχνική δημιουργία και ταυτόχρονα ανοίγουν την όρεξη για παρόμοιες παρεμβάσεις σε εξίσου σημαντικά θέματα που αποτυπώνονται στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη (ναρκωτικά, βία, αλκοόλ, σεξ, κ.ο.κ.). 

Δεν θυμάμαι να έχω δει τόσο κάπνισμα, στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο, όσο στη γερμανική σειρά Babylon Berlin. Αλλά και δεν μπορώ να τη φανταστώ «άκαπνη». Όπως και πολλές άλλες.

La Belle Noiseuse Facebook Twitter
Ο Μισέλ Πικολί και η Τζέιν Μπίρκιν στην ταινία του Ζακ Ριβέτ «Η Ωραία Καβγατζού» (La Belle Noiseuse, 1991).

• • •

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΪ

«Πώς χρεοκόπησες;» ρώτησε ο Μπιλ.

«Με δύο τρόπους», είπε ο Μάικ. «Σταδιακά και μετά ξαφνικά».

Έρνεστ Χέμινγουεϊ, The Sun Also Rises (Κι’ ο ήλιος ανατέλλει), 1926


Παραβλέπεις τους τριγμούς μέχρι που ξαφνικά η γέφυρα καταρρέει. Υποτιμάς τους θορύβους μέχρι που το αυτοκίνητο αρνείται να προχωρήσει. Θεωρείς ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο βλέποντας τα ελλείμματα να αυξάνονται, μέχρι που οι προμηθευτές σού κόβουν την πίστωση. Ακούς σποραδικά συνθήματα μέσα στο πλήθος, και αίφνης το βλέπεις να μετατρέπεται σε βίαιο όχλο. 

Μαθαίνεις ότι χάνεις καθαρά σε εκλογές σωματείων, υποστηρικτές σου πλέον σιωπούν ή σε κατηγορούν ανοιχτά, αλλά εσύ είσαι βέβαιος ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Μέχρι που αποφασίζεις να πας σε εκλογές και αίφνης βλέπεις τις σταγόνες να μετατρέπονται σε τσουνάμι.

Το ξέρουμε πως υπάρχουν σημεία καμπής και κατώφλια σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεωρία που θα μας βοηθούσε να προβλέψουμε αν τα προειδοποιητικά σήματα θα οδηγήσουν ή όχι σε καταστροφική κατάρρευση.

Ωστόσο, ακόμη και τα ψήγματα θεωρίας που έχουμε, οι ανεπαρκείς δείκτες που διαθέτουμε, ανάλογες περιπτώσεις, αφηγήσεις κ.λπ. είναι πολύ χρήσιμα για να δομήσουμε έναν συγκροτημένο διάλογο. Ειδάλλως, θα πρέπει να ψάχνουμε κρυστάλλινες σφαίρες, φλυτζάνια και τράπουλες. Ή κάποιες «αυθεντίες» που νομίζουν ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από τις καφετζούδες.

hemingway Facebook Twitter
Ο νόμος του Χέμινγουεϊ: πρώτα σταδιακά και μετά ξαφνικά. © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images/Ideal Image

• • •

ΠΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΣΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΜΟΡΓΚΑΝ;

Λέγεται πως, όταν κάποιος ρωτούσε τον Βρετανό μαθηματικό του 19ου αιώνα, Augustus De Morgan, την ηλικία του, απαντούσε ως εξής: «Ήμουν x ετών το έτος x²».

Επειδή δεν θα σπαζοκεφαλιάσουμε με τα «διεστραμμένα» των μαθηματικών, το λυσάρι μού λέει ότι ψάχνουμε τους ακέραιους αριθμούς ανάμεσα στο 1800 και 1899, των οποίων η τετραγωνική ρίζα είναι ακέραιος αριθμός. Η μόνη λύση είναι 43² = 1849, και ο De Morgan (1806 – 1871) είχε γεννηθεί το 1806. 

• • •

ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ

Στις 7 Οκτωβρίου 1903, η «ιπτάμενη μηχανή» του Samuel Langley, που κατασκευάστηκε με κρατική χρηματοδότηση, απέτυχε να πετάξει και κατέληξε στον ποταμό Potomac αμέσως μετά την απογείωσή της.

Δύο μέρες μετά, οι New York Times έγραψαν στο κύριο άρθρο τους ότι ο άνθρωπος δεν θα πετάξει για 1.000.000 χρόνια.

Εννιά βδομάδες μετά, στις 17 Δεκεμβρίου 1903, οι αδελφοί Ράιτ πραγματοποίησαν τέσσερις πετυχημένες πτήσεις.

Το ενοχλητικό στο άρθρο των ΝΥΤ είναι η απόλυτη βεβαιότητα του συντάκτη του, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τη συνήθη «αυτοπεποίθηση» και το πνεύμα πολεμικής που λέγεται ότι πρέπει να αποπνέει ένα γραπτό για να είναι θελκτικό. 

Πάντως, κάποια ελαφρυντικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον συντάκτη. Πολλοί υποστήριζαν παρόμοιες απόψεις. Επί παραδείγματι, ο Λόρδος Κέλβιν, ένας από τους εξέχοντες επιστήμονες στον καιρό του, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι ήταν αδύνατον να υπάρξουν ιπτάμενες μηχανές βαρύτερες από τον αέρα. Το δήλωσε το 1894, ούτε δέκα χρόνια πριν από την πτήση των αδελφών Ράιτ.

wright first flight Facebook Twitter
Η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, στις 17 Δεκεμβρίου 1903.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Χέμινγουεϊ σε όλο του το μεγαλείο

Ηχητικά Άρθρα / Ο Χέμινγουεϊ σε όλο του το μεγαλείο

Το ντοκιμαντέρ «Hemingway» του σπουδαίου και πολυβραβευμένου Κεν Μπερνς είναι ένα ενδελεχές, υπεύθυνο, αντικειμενικό, εξαντλητικό στη χρήση υλικού, πηγών και συνεντεύξεων, υπέροχο έργο που φωτίζει και καταδεικνύει τις διάφορες σκοτεινές κι αμφιλεγόμενες πλευρές της προσωπικότητας του συγγραφέα-θρύλου του 20ού αιώνα, Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις: Ισραήλ & Παλαιστίνιοι μετά την κατάπαυση του πυρός

Οπτική Γωνία / Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις: Ισραήλ & Παλαιστίνιοι μετά την κατάπαυση του πυρός

Αυτήν τη στιγμή, με ό,τι υποσημείωση μπορεί να βάλουμε, στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένα κράτος που κατέχει ένα άλλο και μια δύναμη που έχει επιβάλει ένα ολοκληρωτικό apartheid σε έναν λαό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς φτάσαμε στο σημείο να είναι ύποπτη ακόμα και η πιο μετριοπαθής κριτική κατά του Ισραήλ;

Δημήτρης Πολιτάκης / Πώς φτάσαμε στο σημείο να είναι ύποπτη ακόμα και η πιο μετριοπαθής κριτική κατά του Ισραήλ;

Μέχρι και πολύ πρόσφατα, φαινόταν να υπάρχει μια κοινή αίσθηση του μέτρου που εμπόδιζε ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των δικαιωμάτων του Ισραήλ στην περιοχή να ταυτιστούν απολύτως με τις πολιτικές του, χωρίς να κινδυνεύουν να εγκληθούν για «αντισημιτισμό»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ