Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις: Ισραήλ & Παλαιστίνιοι μετά την κατάπαυση του πυρός

Μετριοπάθεια δεν σημαίνει ίσες αποστάσεις: Ισραήλ & Παλαιστίνιοι μετά την κατάπαυση του πυρός Facebook Twitter
Αυτό έχει πάθει το Ισραήλ. Έχει εθιστεί στην τοξικότητα της κατοχής και δεν ξέρει πώς να ζήσει χωρίς αυτήν. Φωτο: EPA/ABIR SULTAN
0

ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ανθρώπους που εκτιμώ, στο όνομα της αρετής του μη φανατισμού, να μην παίρνουν σαφή θέση στον πόλεμο του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους. Σε αυτούς θέλω να πω το εξής: μετριοπάθεια δεν είναι η ουδετερότητα στο δίκαιο και στο άδικο. Είναι η προσπάθεια να βρούμε το δίκαιο μέσα στο άδικο και αντίστροφα. Είναι η προσπάθεια να μπορούμε να βρούμε και το άδικο που διαπράττουμε οι ίδιοι, ακόμα και το άδικο που διαπράττει ένα θύμα. Η μετριοπάθεια είναι αρετή, δεν σημαίνει όμως ισοπέδωση θύματος και θύτη. Είναι η πραότητα και η επίγνωση, όχι η ηθική αδιαφορία.

Αυτήν τη στιγμή, με ό,τι υποσημείωση μπορεί να βάλουμε, στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένα κράτος που κατέχει ένα άλλο και μια δύναμη που έχει επιβάλει ένα ολοκληρωτικό apartheid σε έναν λαό. Η κατοχή και το apartheid στο διεθνές δίκαιο είναι εγκλήματα. Και σε αυτό δεν χωρεί συζήτηση.

Τον Σεπτέμβριο του 1942, ο Κώστας Περρίκος, ένας αξιωματικός της Ελληνικής αεροπορίας, πολιτικός φίλος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και ιδρυτής της οργάνωσης «Στρατιά των σκλαβωμένων νικητών» ανατίναξε τα γραφεία της ναζιστικής ελληνικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στη γωνία Πανεπιστημίου και Γλάδστωνος, με αποτέλεσμα 48 Γερμανούς και 29 Έλληνες συνεργάτες τους νεκρούς. Η προτομή του Περρίκου κοσμεί το σημείο της ανατίναξης ενώ αθηναϊκός δρόμος φέρει το όνομά του ανδρός που εκτελέστηκε λίγο αργότερα.

Ανέφερα το παράδειγμα γιατί, παρά τις διαφορές και τις ιστορικές αναντιστοιχίες, μας δείχνει εύγλωττα ότι απέναντι στην κατοχή, η αντίσταση είναι νόμιμη και θεμιτή. Γι' αυτό τιμούμε τους ανθρώπους που αντιστέκονται σε κάθε είδους κατοχή.

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά σήμερα έχει αλλάξει το αντισημιτικό της προφίλ και φοράει τα καλύτερα φιλοϊσραηλινά ρούχα: είτε από θαυμασμό στο κράτος του Ισραήλ, από ισλαμοφοβία, από ανάγκη εξιλέωσης, ο νούμερο ένα θαυμαστής του Νετανιάχου είναι οι πριν από λίγο καιρό αντισημίτες. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ελληνική ακροδεξιά προς επαλήθευση.

Προσοχή, όμως, όχι κάθε αντίσταση: ο Περρίκος δεν έστειλε βομβιστές αυτοκτονίας στα σπίτια των δωσιλόγων να ξεπαστρέψει τις οικογένειές τους. Τα γραφεία της οργάνωσής τους ανατίναξε και σκότωσε 77 άνδρες. Το νούμερο είναι φοβερό, αν το σκεφτεί κανείς. Κι όμως, ο Περρίκος έγινε ήρωας. Και ορθώς. Γιατί; Γιατί είχαμε κατοχή και η κατοχή είναι έγκλημα. Ο Περρίκος ήταν ένας μετριοπαθής κεντρώος, αλλά το έλεγε η καρδιά του και τον τιμάμε.

Μετριοπάθεια, λοιπόν, δεν είναι να βρίσκουμε τον μέσο δρόμο μεταξύ θύματος και θύτη. Είναι να κρατάμε την ηθική μας δυνατότητα να ξεχωρίζουμε το δίκαιο και το άδικο του καθενός με ψυχραιμία και με τη δυνατότητα να δούμε τα δίκαια του καθενός.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα δίκαια του ενός και του άλλου έχουν την ίδια βαρύτητα. Αν μπω στο σπίτι κάποιου ανθρώπου και το κατάσχω παράνομα, βάζοντάς τον να ζει στην αποθήκη με την οικογένειά του, έχω άδικο. Αν αυτός, επειδή δεν μπορεί να τα βάλει μαζί μου, διότι έχω την αστυνομία, τον στρατό και τα δικαστήρια με το μέρος μου, στείλει κομάντο αυτοκτονίας ώστε να σκοτώσει τα παιδιά μου, είναι εγκληματίας. Αυτό όμως δεν αίρει το αρχικό δικό μου άδικο. Εγώ το σπίτι πρέπει να το αφήσω. Τα άδικα δεν συμψηφίζονται. Για να μπορέσει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει να πάψω να κατέχω το σπίτι του. Αλλιώς, θα διαιωνίζεται, καθώς αυτός συνέχεια θα βάζει στο μυαλό του το χειρότερο κακό μου.

Αυτό υπαγορεύει η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, η βάση της όποιας ιδέας διεθνούς δικαιοσύνης και ισότητας μεταξύ κρατών. Ειδάλλως, είμαστε μια ζούγκλα όπου ο ισχυρός κατέχει και ο αδύναμος υπομένει.

Για το λόγο αυτόν, εύχομαι κάποια στιγμή στις ζωές μας να δούμε τη «λύση» στο Μεσανατολικό, μια διευθέτηση που σίγουρα θα έχει συμβιβασμούς και στενοχώριες κι από τις δύο πλευρές αλλά τουλάχιστον θα αφήνει περιθώριο στη ζωή. Και όταν έρθει αυτή η στιγμή, αναρωτιέμαι τι θα λένε εκείνοι που σήμερα πίνουν κυνικά νερό στο όνομα του Ισραήλ, όπως πριν από 30 περίπου χρόνια τα κράτη που στο όνομα του «μετριοπαθούς ρεαλισμού» τους αδιαφορούσαν ενώπιον του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ. Όταν αυτό όμως το αισχρό καθεστώς έπεσε, άρχισαν όλοι σε μια νύχτα να υμνούν τον Νέλσον Μαντέλα.

Εδώ και μερικά χρόνια, η Ελλάδα με ταχύτητα φωτός, από «παραδοσιακή φίλη» των Παλαιστινίων έγινε στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ και αυτό το βλέπουμε σήμερα, καθώς στον δημόσιο λόγο, ο κυνισμός περισσεύει.

Ας μη διστάζουμε όμως να δούμε κατάματα την ηθική απαξία του κυνισμού μας. Να μην εκμαυλιστούμε. Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά σήμερα έχει αλλάξει το αντισημιτικό της προφίλ και φοράει τα καλύτερα φιλοϊσραηλινά ρούχα: είτε από θαυμασμό στο κράτος του Ισραήλ, από ισλαμοφοβία, από ανάγκη εξιλέωσης, ο νούμερο ένα θαυμαστής του Νετανιάχου είναι οι πριν από λίγο καιρό αντισημίτες. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ελληνική ακροδεξιά προς επαλήθευση.

Εμείς, όμως, ας ακούσουμε, σε τελευταία ανάλυση, και κανέναν μεγάλο Ισραηλινό αντιφρονούντα που έχει το θάρρος να εκφέρει δημόσια λόγο εναντίον της κατοχικής πολιτικής της πατρίδας του. Τον συγγραφέα Άμος Οζ, τον δημοσιογράφο Γιντεόν Λέβι και τόσους άλλους… Τι μας λένε; Ότι το Ισραήλ θα ήταν χίλιες φορές καλύτερο αν μάθαινε από τα εγκληματικά του σφάλματα. Είναι κρίμα η χώρα αυτή να βυθίζεται κι άλλο στον εθισμό του εγκλήματος. Αυτό έχει πάθει το Ισραήλ. Έχει εθιστεί στην τοξικότητα της κατοχής και δεν ξέρει πώς να ζήσει χωρίς αυτήν. Έναν τοξικοεξαρτημένο φίλο δεν τον κερνάτε το αντικείμενο του εθισμού του. Του το στερείτε. Αυτό πρέπει να κάνουν οι Δυτικές κυβερνήσεις απέναντι στο Ισραήλ.

Οι φίλοι της ανθρώπινης συνύπαρξης, οι εχθροί της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού πρέπει να φωνάξουν ώστε οι λίγοι μετριοπαθείς Ισραηλινοί να ακούσουν και να νιώσουν αλληλεγγύη στον αγώνα τους. Σε έναν αγώνα που οι συμπατριώτες τους θεωρούν προδοσία.

Η κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε από την Παρασκευή 21 Μάη είναι μια βαθιά ανάσα: ανθρώπινες ζωές θα γλιτώσουν. Αλλά σύντομα πάλι, το σπυρί θα ξανασπάσει και το πύον θ’ απλωθεί, αν κάτι δεν αλλάξει. Κι αυτό δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι η κατοχή και το apartheid των Παλαιστινίων. Γι’αυτό σήμερα, απέναντι στο Ισραήλ, η μετριοπάθεια δεν σημαίνει σιωπή, ούτε ίσες αποστάσεις. Σημαίνει την αγωνιώδη προσπάθεια να διακρίνουμε το δίκαιο και το άδικο, σε όλες τις αποχρώσεις τους, και να πάρουμε θέση.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ